Trenutne razmere v Franciji v času pandemije Covid-19

Trenutne razmere v Franciji v času pandemije z novim koronavirusom Covid-19, kot jih vidi Slovenka Aleksandra, ki živi v Grenoblu.

Aleksandro poznam vse od začetka osnovne šole, saj je bila moja paralelka. Povezoval naju je šport (skupaj sva igrali v šolski odbojkarski ekipi), kot tudi jeziki – pravzaprav francoščina, katero sva se učili skupaj.

Francija v času pandemije COVID-19

  • Koliko časa že živiš v Franciji in zakaj si se tja preselila?

V Franciji živim že od leta 2009, torej bo že 11 let. Preselila sem se zaradi ljubezni do francoščine v želji, da postane francoščina jezik mojega vsakdana ter da bi lahko našla delo povezano s smerjo mojega študija (francoščina ter umetnostna zgodovina), ki sem ga zaključila v Slovenjji ter nadgradila tu v Franciji. 

  • S čim se tam ukvarjaš?

Po izobrazbi sem profesorica francoščine ter umetnostne zgodovine, tako da se ukvarjam z vodenjem po muzejih v Grenoblu. Specializirana sem za vodenje po muzeju francoske revolucije (Musée de la Révolution française, Vizille) ter po arheološkem muzeju (Musée archéologique Saint Laurent, Grenoble). Poleg tega pa tudi sezonsko vodim slovenske turiste za slovenske turistične agencije po različnih destinacijah (Pariz, Azurna obala, Provansa, Normandija).

  • Kakšne so razmere trenutno v Franciji? Se kaj izboljšuje stanje in zmanjšujejo ukrepi?

Trenutno (1.5.2020) smo še vedno v karanteni, kar pomeni, da je potrebno imeti dovolilnico za vsak izhod iz hiše. Gibamo se lahko v radiju 1 km od domačega naslova, tako da je potrebno obvezno nositi s seboj svoj osebni dokument. Takšen ukrep je bil sprejet 12 marca in velja že od 16 marca. Med razlogi za izhod lahko izbiramo med : prevozom v službo, ki je ne moremo opravljati na daljavo; fizično individualno športno aktivnostjo; nujnimi opravki pri zdravniku; nakupom v trgovini z živilskimi izdelki; nujnim administrativnim ali sodnim opravkom ter pomoč družinskim članom ali varstvom otrok.

Ukrepi so se za malenkost zmanjšali, saj so prejšnji ponedeljek (27.4.2020) svoja vrata odprle neživilske trgovine, naslednji teden v ponedeljek (4.5.2020) pa se odprejo tudi mehanične delavnice. 

  • Kako to doživljajo domačini – jih je strah, so nestrpni v čakanju ali se striktno držijo navodil?

V splošnem smo se že kar navadili, čeprav bi vseeno radi, da se življenje vrne na stare tirnice. Francozi se kot ponavadi ne držijo striktno navodil in nenavadno veliko športajo v zadnjem času. Imeli smo tudi 5 tednov lepega sončnega vremena, tako, da so se ljudje vseeno zbirali v parku na klopcah pri igralih ali pa so se sprehajali s psom. Končno je ta teden dež in so ljudje res držijo bolj notri. 

  • Kakšne so napovedi za tamkajšnji turizem in turistično sezono? Se pričakuje znižanje ali zvišanje cen? Manj ponudbe in s tem konkurence zaradi propada kakšnih ponudnikov?

Napovedi so slabe, mogoče bomo šele septembra začeli z vodenjem po muzejih. To vsekakor velja za šolske skupine. Meni konkretno so odpadla vsa vodenja do junija (zaenkrat) po francoskih muzejih ter vodenja slovenskih skupin preko agencij.

Največji svetovni muzeji so zaprti kot sta Louvre in Orsay ter Eifflov stolp, ki je sicer odprt 365 dni v letu…

Lahko si mislimo, da je težko velikim ponudnikom, kaj šele malim. Konkurence bo posledično manj, a končnih podatkov še nimamo.

  • Misliš, da bodo domačini tuje goste sprejeli z navdušenjem ali z zadržanostjo? Preden je bila razglašena pandemija, so nekateri popotniki iz določenih držav že poročali o strahu do njih s strani domačinov – niso jim pustili spanja v hotelih, odklanjali prevoz z avtobusi itd.

Po mojem mnenju bodo posledice tega virusa in bo zagotovo prisotna zadržanost.

  • Kaj bo prva stvar, ki jo boš naredila po koncu pandemije in strogih ukrepov?

Prva stvar bo po mojem izlet v naravo, saj smo sedaj omejeni na 1 km, potem pa čim bodo meje odprte si želim iti k domačim v Slovenijo. 

Ko pa bodo odprti muzeji, si želim obiskat kakšno razstavo. Zelo pogrešam « kulturno hrano » kot jaz temu rada pravim (muzeji, razstave, konference, koncerti, teater itd). Zaenkrat je napoved, da se šole za predmetno stopnjo ter gimnazije odprejo z 11.majem, razredna stopnja pa šele po 25.maju, muzeji pa šele konec maja ali začetek junija.

  • Kaj priporočaš, da mora vsak popotnik narediti / doživeti / obiskati, ki potuje v Francijo?

Seveda bi vsakemu, ki pride v Francijo želela, da se povzpne na Eifflov stolp, če ga pot zanese v Pariz. Če pa le-to ni možno, potem bi pa vsakomur priporočila obisk francoske pekarne, ker je to res posebna dogodivščina in gre za izredno umetnost in ljubezen do kruha ter izvrstnih slaščic.