Gelnhausen, Nemčija, potovanja z avtom

Ste že kdaj slišali za Gelnhausen? Jaz priznam, da sem zaradi letošnjega potovanja po Nemčiji, zanj slišala prvič. O njem praktično nisem vedela ničesar – le to, da se nahaja manj kot uro vožnje stran (40 kilometrov) od vsem poznanega mesta Frankfurt.

Pogosto se dogaja, da so prav najlepše stvari dobro skrite in nikakor ne vsakomur na očeh. Izkazalo se je, da je tudi majhen kraj Gelnhausen prav to – simpatično mestece, ki je povsem po krivici prezrto. Če se boste kdaj potepali po Frankfurtu ali okolici, se ga vsekakor splača obiskati, pa čeprav le za hiter sprehod.

Najboljši razlogi za obisk kraja Gelnhausen?

Voden ogled mesta

Od kar imava Rena, se s Simonom ne udeležujeva rada vodenih ogledov, saj je Ren enostavno prepoln energije (in tudi premajhen), da bi uro ali dve mirno sledil skupini z vodnikom in poslušal razlago. A tokrat sva vseeno v Gelnhausnu imela individualno vodenje in vodnica Waltraud Spieker je bila enkratna. Ne le, da je imela polno zanimivih informacij, ki jih ne najdeš v nobeni knjigi, imela je tudi izreden posluh za otroke. S sabo je nosila kar nekaj pripomočkov, s katerimi je Ren sledil vodenju, poleg tega pa smo si ogledali še nekaj posebnih zanimivosti za otroke. Prav zaradi vodnice smo imeli dostop tudi do zaprtih kotičkov, kot je star podzemni vodnjak in vodovod, kjer je Ren po kanalu spustil ladjico iz papirja, čarovniški stolp z mučilnimi napravami in mestni muzej, ki je bil v času našega obiska za obiskovalce uradno zaprt.

Gelnhausen ima bogato zgodovino – leta 1170 ga je ustanovil cesar Svetega rimskega cesarstva in nemški kralj Friderik I. Barbarossa. Prav po njem je kraj dobil tudi svoj vzdevek – mesto Barbarosse. Čeprav je bil nekoč Gelnhausen poznan kot bogato trgovsko mesto, z mogočnimi kamnitimi hišami, kjer so prebivali trgovci in meščani, je od teh hiš vidna zgolj peščica. Ne zaradi 2. svetovne vojne, saj je zaradi pomanjkanja industrije mesto v celoti takrat ostalo nepoškodovano, temveč zaradi 30-letne vojne, ki je potekala od leta 1618 do leta 1648. Le-ta je v celoti opustošila mesto in pregnala bogate meščane ter s tem naredila prostor za revnejše prebivalce, katerih zapuščino vidimo še danes – pol-lesene hiše res da izgledajo simpatično in malce pravljično, a to so bile pravzaprav hiše revnega prebivalstva.

Mestno obzidje

Gelnhausen je bil v celoti obdan z obzidjem – pravzaprav dvema, saj je prostor med obema v primeru napadov služil kot pašnik za živino, ki so jo tako tudi zaščitili pred sovražniki. Še danes je košček obzidja ohranjen in se nanj lahko povzpnemo. Iz njega pa se nam odprejo razgledi, ki ob lepem vremenu segajo vse do Frankfurta.

Marijina cerkev (Marienkirche)

Od kar sva s Simonom obiskala romanske znamenitosti, ki jih najdemo na seznamu Transromanica, se nekako bolj zavedava pomembnosti te gradnje. Marijina cerkev je lep primer romanske arhitekture, ki se prepletala s kasnejšim obdobjem gotike. V osnovi gre za pravoslavno cerkev, ki pa je bila pred tem rimo-katoliška, katere vpliv vidimo v notranjosti cerkve še danes.

Mestni muzej

S prihodom nove direktorice lokalne turistične pisarne, je mestni muzej dobil povsem novo podobo. Sama pravi, da so otroci naša prihodnost in da jih moramo znati na zanimiv način spoznati tudi z njihovo zgodovino. Prav zato je začela s preurejanjem mestnega muzeja tako, da je le-ta otrokom prijaznejši in bolj zanimiv. Otroci se lahko interaktivno spoznavajo z zgodovino, se določenih stvari dotaknejo, se oblečejo v viteza, kralja, princeso in se predajo domišljiji.

V mestnem muzeju se nahaja tudi prostor, s povečano maketo človeškega ušesa. Otroci tako spoznajo, kako je uho sestavljeno, zakaj pravzaprav lahko slišimo zvoke, za nameček pa se po njem lahko še spustijo, saj je njegova zgradba tudi manjši tobogan. Razlog zakaj so maketo postavili, je Johann Philipp Reis – izumitelj enega prvih telefonov, ki je bil rojen prav tu, v kraju Gelnhausen in je navdih za telefon dobil pravzaprav s preučevanjem sestave ušesa.

Nemška pravljična pot

Skozi Gelnhausen vodi nemška pravljična pot, ki je bila ustanovljena leta 1975 in sega vse od mesta Hanau v središču Nemčije ter do mesta Bremen, na severu. Skupno je dolga 600 kilometrov in povezuje razne znamenitosti v povezavi z bratoma Grimm, legende, pravljice ter narodne parke. Nedaleč stran od Gelnhausna je tudi majhen kraj Steinau and der Strasse. Steinau je najbolj znan prav zaradi bratov Grimm, saj sta v kraju preživela del svojega otroštva. Danes se v hiši, kjer sta bivala oziroma je bivala cela družina Grimm, nahaja muzej, s predstavitvijo delčka njihovega življenja kot tudi njunih pravljic. Žal je celoten muzej le v Nemščini, a ker smo imeli tisti dan dež, smo si ga šli vseeno pogledati.

Steinau ima izredno lep grad, ki je simbol kraja. Ob vznožju pa se nahajajo še izvrstna otroška igrala, ki imajo zagotovo eno lepših ozadij, kar smo jih kdaj videli.

Zabaviščni park Steinau

Slabih 10 kilometrov od kraja Gelnhausen najdemo tudi zabaviščni park Steinau, ki je v celoti namenjen mlajšim otrokom. Najin Ren, ki je v času obiska imel dve leti in pol je tukaj že na polno užival. Na vse atrakcije, ki se razprostirajo na 25 hektarjih, sicer še vedno ni smel, a v primerjavi s kakšnimi drugimi zabaviščnimi parki, je bil ta res pravi zanj. Od vsega navdušenja ni ne jedel, ne spal in šele ko se je park zapiral, sva ga uspela prepričati, da bo treba oditi. Navdušen je bil tako nad trampolini, tobogani, igrali, peskovniki, vlakcem, poletnim sankanjem, avtomobili, štorkljami, bagri…kot tudi nad kotičkom z domačimi živalmi. Park je v osnovi zasnovan za otroke od 3-13 let, a kot rečeno, je tudi najin 2,5 letnik tukaj že noro užival. Všeč mi je bilo tudi dejstvo, da je vstopnina pokrila res vse atrakcije in da ni bilo zanje potrebno prav nikakršnih doplačil – tudi za parkirišče ne. Poleg tega pa je v parku veliko prostora za piknike, kjer brezplačno lahko uporabite žar. Vse kar morate prinesti je oglje in hrano.

Pot za boso hojo (Barfusspfad)

Nekje med krajema Gelnhausen in Steinau najdemo tudi park, kjer bo uživala prav vsa družina. Urejen je namreč tako, da ga morate prehoditi kar bosi, saj boste po poti, dolgi 4 kilometre, lahko preizkušali različne podlage – od peska, kamenčkov, lesa, stekla, do blata, reke, vrvi… Vsega skupaj imate na voljo 36 postaj. Žal smo sami to doživetje morali zaradi slabega vremena izpustiti, a zagotovo bi prav vsi noro uživali.

Nasvet za spanje: Dve noči smo bivali v hotelu Burg-Muhle, ki je imel odlično lokacijo. Kljub temu, da se je nahajal na obrobju kraja Gelnhausen, smo lahko do starega dela prišli peš v slabih 10-ih minutah. Nedaleč stran od hotela je bilo tudi otroško igrišče, kar je sploh priročno za tiste, ki bi Gelnhausen obiskali z otroki. Sobe so prostorne, ob hotelu je velik vrt, parkirišče, v ceno pa je vštet tudi samopostrežni zajtrk. Več o hotelu najdete tukaj.

Nasvet za kosilo / večerjo: Svet je res majhen in ko smo se za večerjo ustavili v zelo popularnem gostišču Brathähnchenfarm ne daleč stran od kraja Steinau in tamkajšnjega zabaviščnega parka, smo spoznali, da je lastnica pravzaprav Bosanka, ki se je v Nemčijo preselila v času študija. Gostišče je znano po pečenem piščancu na žaru (v ponudbi je tudi drugo meso), a to ne kar kakršnem koli piščancu  – pečen in tudi postrežen je na dolgih jeklenih palicah, tako da pri postrežbi doživite kar eno majhno predstavo.  Hrana je odlična in cenovno zelo primerna za naš slovenski žep, zato se vam gostišče, v kolikor ste ljubitelji mesa, vsekakor splača obiskati. Morda vam bo lokacija všeč tudi za spanje – na voljo imajo namreč nekaj zelo lepo urejenih sob – poglejte si fotografije in oceno tukaj.

Na začetku nismo planirali, da bomo za tokratno potovanje po Nemčiji ponovno prišli skoraj do Frankfurta, a obisk Gelnhausna ter okolice, je bilo eno tistih presenečenj, ki nam bo še dolgo ostalo v spominu in zaradi katerega je bilo vredno narediti nekoliko daljši ovinek.