Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Potovanje v Gruzijo in Armenijo postaja vedno bolj popularno med popotniki – sploh takšnimi, ki radi naravo povezujejo še s starodavno zgodovino. Ker smo Gruzijo in Armenijo precej dobro raziskali z avtom na našem dvomesečnem potovanju, sva v tem programu izbrala (za naju) najboljše, kar ti dve državi ponujata. Državi sicer lahko raziščete samostojno, a če imate čas, bo najboljše, da ti dve državi med sabo kar združite.

Čeprav smo sami potovali s svojim avtom, ga lahko tam tudi najamete (mi imamo dobre izkušnje z Economy car rentals) ali pa se poslužite javnega prevoza, ki je zelo poceni, a tudi zelo učinkovit – njihovim kombijem pravijo maršrutke.

1. dan: Ljubljana – Tbilisi

Zaradi ugodnih letalskih kart, predlagava, da potovanje začnete v Gruziji. V Gruzijo lahko s Turkish Airlines letite iz Ljubljane, preko Istanbula in potovanje začnete v Tbilisiju. Druga možnost je nizkocenovni prevoznik Wizz Air, ki leti iz Milana v Kutaisi. A začnimo program kar v Tbilisiju.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tbilisi, Gruzija

V Tbilisiju si poiščete hotel. Priporočava, da se le-ta nahaja nekje blizu starega dela mesta, saj je ta del Tbilisija turistično najbolj zanimiv. Mi smo prenočevali v guest house-u Georgian House, tik pod glavno katedralo. Do starega dela mesta je 15 minut peš, v okolici hotela pa najdemo manjšo tržnico, lokalno pekarno, trgovine, restavracije.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tbilisi, Gruzija

2. dan: Tbilisi

Vzemite si dan za raziskovanje Tbilisija – povzpnite se na trdnjavo Nari Khala in si oglejte mesto s ptičje perspektive, sprehodite se po ozkih in strmih mestnih ulicah, ki vas vodijo do najstarejšega dela mesta Tbilisi, kjer se še danes nahaja mestno kopališče. Ne pozabite niti na most miru in na mestno katedralo Sameba oziroma Sv. Trojico. Več o znamenitostih v mestu Tbilisi pa tukaj.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tbilisi, Gruzija

3. dan: Tbilisi – Gori – Kutaisi

Pot nadaljujte do mesta Kutaisi in se vmes ustavite še v znamenitem Stalinovem muzeju, ki ga najdete v mestu Gori. Gori je namreč rojstni kraj Stalina.

V Kutaisi prispete popoldne, kjer si poiščete tudi prenočišče. Nekaj možnosti za prenočevanje si lahko pogledate tukaj.

4. dan: Kutaisi – samostan Gelati in jama Prometheus ali kanjon Okatse

Če imate na voljo dovolj časa, se vam v Kutaisiju splača prebiti dan in se zapeljati do samostana Gelati, ki je pod Unesco zaščito. Prav tako naj bi bila zanimiva podzemna jama Prometheus. Mi jo žal nismo mogli obiskati, saj nam obiska zaradi Rena (čeprav v nosilki) niso dovolili – majhni otroci imajo vstop zaradi spolzkih tal in s tem posledično nevarnosti, prepovedan.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Gelati samostan, Gruzija

V kolikor vas bolj kot samostan in jama zanima novejša turistična znamenitost, predlagava, da obiščete kanjon Okatse in se tam sprehodite po dolgem razglednem mostu, vpetem v skalo, ki se nad kanjonom dviguje 15 metrov visoko.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Slap blizu kanjona Okatse, Gruzija

V Kutaisiju preživite še eno noč.

5. dan: Kutaisi – Mestia

Začnite svoj dan zgodaj zjutraj, saj vas do kraja Mestia, čaka dolga pot, polna ovinkov, ki vodijo do znamenitega Svanetija. Čas, ki ga boste preživeli v kraju Mestia je odvisen predvsem od vaših želja – tukaj so namreč odlične pohodniške/planinske poti, med katerimi nekatere vodijo tudi do ledenikov.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Mestia – Svaneti, Gruzija

Prenočišče poiščite v kraju Mestia – na voljo je tako kamp, ko tudi razni guest-housi. Več prenočišč najdete tukaj.

6. dan: Mestia – Ushguli

Obvezno v svoj program vključite še odmaknjen Ushguli in ga spoznajte še predno ga pokvari množični turizem. V septembru 2017 so do tja že gradili boljšo cesto. Do tja se vsaj do njene izgradnje priporoča 4×4 prevoz, ki ga v primeru, da 4×4 avtomobila nimate, najdete na glavnem trgu v kraju Mestia.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Mestia -Svaneti, Gruzija

Ushguli je tako lep, da ne boste obžalovali, če boste eno noč preživeli tudi tam. Najboljša izbira za prenočevanje so kar tamkajšnji guest-housi – najdete jih tukaj. Če imate s sabo šotor pa mnogo guest housov za manjše plačilo na svojih zelenicah dovoli tudi kampiranje.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Ushguli – Svaneti, Gruzija

7. dan: Ushguli – Mestia

Preostanek dneva, ki vam bo ostal po prihodi nazaj v kraj Mestia, izkoristite za ležerno poležavanje in raziskovanje lepo urejenega kraja, ki s svojimi Svan stolpi izgleda res čudovito.

Gruzija potovanje, Gruzija z avtom, Gruzija z otrokom

Mestia – Svaneti, Gruzija

Prenočišče poiščite v kraju Mestia – na voljo je tako kamp, ko tudi razni guest-housi.

Nekaj več možnosti, ki jih Svaneti in s tem Mestia pri raziskovanju ponuja, si preberite tukaj.

8. dan: Mestia – Kutaisi – Tbilisi

Priti iz Mestie v Tbilisi v enem dnevu zna biti kar precejšnji izziv, a ni nemogoče. Pri raziskovanju Gruzije je »slabost« ta, da je za raziskovanje različnih delov države vedno potrebno nazaj v Tbilisi.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tbilisi, Gruzija

Prenočišče najdite v Tbilisiju – poglejte si izbiro tukaj.

9. dan: Tbilisi – Stepantsminda

Na vrsti je še en dan, poln ovinkov, saj je danes na vrsti obisk čudovitega Kazbegija. Če boste imeli na tem delu svoj avto, vam ne bo žal, saj je pot do tja izredno slikovita in kar kliče po postojankah.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Grad Ananuri, Gruzija znamenitosti

Vsaj eno noč preživite v Stepantsminu (možnosti prenočišč tukaj) in se povzpnite (peš ali s 4×4) do simbola Gruzije – cerkvice Gregeti.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Sv. Trojica v Gergetiju, Gruzija

Če vam čas dopušča in če ste ljubitelji hribov ter hribolazenja, ne boste obžalovali odločitve, da svoj čas obiska podaljšate še za kakšen dan ali dva.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Kazbegi, Gruzija potovanje

10. dan: Stepantsminda – Tbilisi – Tsinandali

Ljubitelji vin veste, da ima Gruzija prav posebno vrsto vin, ki ga pridelujejo v glinenih amforah – kvevrih. Če želite bolje spoznati ta vinogradni del Gruzije, se napotite tudi na vzhod. V okolici kraja Tsinandali je raznih vinarjev na pretek. Mi smo obiskali res izredno lepo urejeno vinarno Schuchmann (vinarno je nekaj let nazaj kupil Nemec), ki poleg degustacij vin z ogledom, ponuja tudi vrhunsko restavracijo in butični hotel.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Tradicionalno pridelovanje vina v posodah Kvevri, Gruzija

Če želite dodobra uživati v vinih, si v okolici Tsinandalija omislite tudi prenočišče (najdete jih tukaj). V kolikor boste potovali sem z organiziranim prevozom pa vas bodo že isti dan pripeljali nazaj v Tbilisi.

11. dan: Tsinandali – Tbilisi – jezero Sevan

Da boste še isti dan lahko dosegli jezero Sevan v Armeniji, boste na pot morali odriniti že zgodaj zjutraj, saj pot ni ravno kratka.

Če boste mejni prehod prečkali z organiziranim oziroma javnim prevozom vas čaka enostaven prehod čez mejo (mene so sicer vprašali za vizo, a ko sem jim odgovorila, da jo slovenski državljani ne potrebujemo, je zaposleni informacijo preveril in me spustil naprej brez problema).

Če boste prečkali Gruzijsko mejo z avtom pa boste zanj morali doplačati zavarovanje. To storite tako, da boste najprej na bančnem okencu plačali vrednost zavarovanja (odvisno od dolžine bivanja v Armeniji), nato pa s tem odšli do sosednjega okenca, kjer vam bodo vse skupaj potrdili. Ko boste zapuščali Armenijo, morate vse te potrjene papirje imeti pri sebi, saj jih na koncu tudi oddate carinikom, ki vas s požigosanim potrdilom nato spustijo iz države.

Armenija znamenitosti, znamenitosti v Armeniji, Armenija potovanje

Jezero Sevan, Armenija

Prenočišče si poiščite nekje ob jezeru Sevan – nekaj izbire lahko najdete tukaj.

12. dan: Jezero Sevan – prelaz Selim/Vardenyats – polje Khachkar – Zoratskar – Tatev

Še en dan, ki bo minil v znamenju vožnje, a tudi čudovitih razgledov. Prelaz Selim/Vardenyats je čudovit in ne pozabite da se kmalu po njegovem vrhu nahaja postajanka karavanam. Spustite se v dolino – če ste ljubitelji zgodovine in “kamnov” si oglejte še polje nagrobnikov/hačkarjev ter observatorij Zoratskar. V kolikor vas tovrstne stvari ne privlačijo enostavno nadaljujte svojo pot do kraja Tatev ter z vožnjo s tamkajšnjo gondolo.

Armenija znamenitosti, znamenitosti v Armeniji, Armenija potovanje

Prelaz Selim, Armenija

Prenočišče poiščite v kraju Tatev oziroma okolici – nekaj nastanitev tukaj.

13. dan: Tatev – viseči most in kamnita vas Khndoresk – Erevan

Dan začnite zgodaj zjutraj in se do visečega mostu, ki vodi do kamnite vasi odpravite že dopoldne ter tako svoj dan zvečer že zaključite v glavnem mestu ArmenijeErevan. Nama je bil JV del Armenije zelo všeč, a večina obiskovalcev ga izpusti, tako da ga zaradi precejšnjega časovnega zalogaja lahko ali odvzamete ali dodate v program.

Armenija potovanje, potovanje v Armenijo, Armenija z avtom

Viseči most, ki vodi do jamske vasi na JZ države, Armenija

Na poti iz Tatev do Erevana pa se lahko vstavite še v dveh samostanih, ki so sicer nekoliko s poti, zato o tem, katerega obiskati (če sploh kakšnega), določite kar sami; Noravank ali Khov Virap. Za lažjo pomoč pri odločitvi si nekaj več o obeh lahko preberete tukaj.

Armenija znamenitosti, znamenitosti v Armeniji, Armenija potovanje

Samostani, Armenija

Prenočišče poiščite v Erevanu. Mi smo spali v Primer Hotelu in bili nad ogromnimi sobami, zajtrkom in ceno navdušeni – več o hotelu tukaj.

14. dan: Erevan

Marsikdo bi morda na potovanju po Armeniji, Erevan izpustil, a to vsekakor odsvetujeva. Erevan je namreč izredno zanimiv in to ne le zaradi tamkajšnje tovarne konjaka in spomenika genocidu. Več o Erevanu in tamkajšnjih znamenitostih tukaj.

Erevan znamenitosti, znamenitosti v Erevanu, Erevan Armenija

Erevan, Armenija

15. dan: Erevan – Geghard samostan – Garni tempelj

Iz Erevana lahko naredite tudi pol dnevni izlet in si ogledate še znameniti samostan Geghard ter grško-rimski tempelj Garni.

Armenija znamenitosti, znamenitosti v Armeniji, Armenija potovanje

Grški tempelj Garni, Armenija

Prenočite še eno noč v Erevanu.

16. dan: Erevan – Vardzia – Tbilisi

Po zajtrku odrinite proti ArmenskoGruzijski meji in se do nje podajte po zahodnem delu države, saj vas na poti do Tbilisija čaka še čudovito kamnito mesto Vardzia. Če vam časovno zaradi mejnih obveznosti in slabe ceste ne znese priti do večera v Tbilisi, se nekaj možnosti za prenočišča najde tudi v okolici Vardzie.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Starodavno mesto Vardzia, Gruzija

17. dan: Tbilisis – Ljubljana

Do poleta nazaj v Ljubljano, izkoristite čas še za kakšen čaj ali kavo v starem delu mesta Tbilisi.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

Tbilisi, Gruzija

Program potovanja po Gruziji in Armeniji je delan predvsem za tiste, ki se boste odločili ti dve državi raziskati kar s svojim prevozom, saj so razdalje precej velike in mnogokrat zaradi slabih ter ovinkastih cest zelo zamudne. A dejstvo je, da zgornjega programa v obeh primerih (tako za raziskovanje z avtom, kot javnim prevozom) ne gre jemati dobesedno ampak zgolj kot nek okvirni plan poti, ki ga boste zaradi časa morali tudi malce prilagoditi – še toliko bolj, če boste potovali z manjšimi otroki.

Nekaj več napotkov o Armeniji in Gruziji pa si lahko preberete tudi v vodičih: