Gruzija potovanje, Gruzija popotniški vodič

Načrtovanje potovanj zna včasih biti kar malo kaotično – na spletu se ponuja cel kup informacij in izluščiti iz vsega skupaj res tiste najpomembnejše včasih vzame precej časa. Ker sama prisegava na informacije iz prve roke, iz naših potovanj vedno napiševa tudi hiter popotniški vodič, kjer najdete tiste najpomembnejše prve odgovore na vprašanja o določeni državi in tako sva tudi za naše Gruzija potovanje spisala krajši vodič.

Z letalom v Gruzijo

Vsi, ki ste časovno omejeni bo najboljša možnost kar let iz Ljubljane ali bližnjih letališč. Poglejte Turkish Airlines iz Ljubljane – velikokrat so z njimi leti do Gruzije cenejši kot iz kakšnih okoliških letališč. Ali pa morda Wizzair, ki v Kutaisi leti iz Milana.

Z avtom v Gruzijo

Če pa si lahko privoščite daljši dopust, je povsem mogoče in brez večjih problemov v Gruzijo potovati z avtom iz Slovenije. Dobrih 3000 kilometrov se res ne sliši malo, a mi nismo obžalovali niti enega samega dne, ki smo ga potrebovali do tja. Poleg tega pa si lahko naredite celotno pot zanimivo še z dodatnimi ogledi in postojankami. Realno gledano za tak transfer računajte nekje 5 dni. Mi smo si tudi zaradi najinega osem mesečnika vzeli malo bolj na komot in tako do Gruzije potrebovali 10 dni.

Za nobeno državo do Gruzije ne potrebujete vize. Potrebna bo cestnina, saj se boste verjetno vsaj do Turčije posluževali avtocest – ne pozabite, da je v Bolgariji potrebna vinjeta, ki se jo da kupiti tudi na mejnem prehodu. V Turčiji pa uporaba avtocest niti ni tako nujna, saj so tudi njihove hitre ceste takšne, kot naše avtoceste in za nameček povsem brezplačne. Če se boste posluževali hitre ceste D100 boste morali odšteti nekaj le za prečkanje Bosporske ožine. Sami smo prečkali mejni prehod pri kraju Sarpi, nedaleč stran od Batumija, a je bil zaradi izgradnje nove obmejne zgradbe na turški strani precejšenj kaos in več ur čakanja. Dokler stvar ni zgrajena do konca, priporočava kakšen drug mejni prehod oziroma nekaj popotniške potrpežljivosti.

Ceste v Gruziji, če ne iščete brezpotij, so povečini dobre in tudi povsem brezplačne. Gorivo je poceni (npr. v času našega potovanja 0,63 EUR/liter dizla).

 • Prevoz v Gruziji

Glede na to, da smo po Gruziji potovali z lastnim avtom, javnega prevoza nismo nikoli koristili. Kljub temu pa je poceni in precej pogost na najbolj prometnih odsekih in večjih mestih. Obstajajo avtobusi, a domačini in s tem tudi popotniki se največkrat poslužujejo kar tako imenovane »maršrutke«, ki so tudi najcenejši način prevoza. Maršrutke praktično vozijo do vseh glavnih znamenitosti v Gruziji, a odpeljejo, ko so le-te polne, zato si zanje vzemite čas.

Če niste ravno zagovornik javnih prevozov, je odlična rešitev tudi najem avtomobila. Poznava kar nekaj popotnikov, ki so v Gruzijo prileteli in za teden ali dva najeli avto – predvsem zaradi regiji Svaneti in Kazbegi. Kadar mi najemamo avtomobil za potovanje, se vedno posluživa spletnega ponudnika / posrednika Economy Car Rentals. Zaenkrat sva tukaj vedno dobila najugodnejšo ponudbo in prav tako je vse potekalo brez problemov, tako da jih brez slabe vesti priporočava vsakomur. Če brez potij ne morete boste potrebovali 4×4 pogon, a če se boste držali glavnih cest bo dovolj tudi že majhen osebni avto – na Economy Car Rentals se ga lahko z vsem zavarovanjem dobi že za 25 EUR/dan v primeru tedenskega najema. Preverite ponudbo tukaj.

 • Znamenitosti v Gruziji

V Gruzijo ljudje največkrat zavijejo zaradi hribovitega in res dihjemajočega severa – prevladuje regija Kazbegi in Svaneti. Zaradi znamenitega vina, ki se prideluje v kvevrih – glinenih amforah, pa je popularen tudi vzhodni del Gruzije. A seveda je Gruzija veliko več kot to – država ima prekrasne kanjone, podzemne jame, starodavna kamnita mesta… Več o najboljših znamenitosti v Gruziji pa v posebnem prispevku tukaj.

 • Hrana v Gruziji

Hrano v Gruziji vsekakor lahko uvrstimo med znamenitosti, a vendarle je to tudi povsem svoje področje. Nekatere kulinarične blogerje je zadnja leta Gruzijska hrana skoraj da obnorela. Pri njej je zanimivo predvsem dejstvo, da kljub skupni zgodovini z Rusijo (bivšo Sovjetsko Zvezo), je hrana v Gruziji bolj podobna Iranski in Turški, kot pa Ruski. Več o hrani in kaj je vredno v Gruziji poskusiti pa tukaj.

 • Prenočišča v Gruziji

Hoteli, guest housi, Airnb

Če je bila Gruzija še pred nekaj leti država v turističnem razvoju, je danes že povsem drugače. No, na srečo še vedno ni dosegla svojega vrhunca in prenasičenosti, a skoraj si upam trditi, da ji ne manjka več dosti. In prav zato raznoraznih prenočišč v Gruziji ne manjka – na voljo so različne kategorije – od hostlov, guest housov, butičnih kot večjih hotelov. Ne manjka niti Airbnb. Čeprav precej preprosta, so zelo poceni in popotnikom najbolj priljubljena prav prenočišča pri domačinih. Le-teh se največkrat poslužujejo tudi med trekingi po regiji Svaneti in Kazbegi. Tam je mogoče zaslediti tudi že nekaj kampov. Največ izbire raznoraznih prenočišč pa ima zagotovo kar glavno mesto Tbilisi.

Kampiranje – uradno in na divje

Dovoljeno je tudi divje kampiranje in tekom celotnega našega potovanja po Gruziji smo ves čas, razen v mestu Tbilisi in kraju Mestia, divje kampirali tudi sami. Zgolj v opozorilo pa to – kamp opreme, sploh kakšne plinske bombice (tiste majhne modre) nisva uspela najti nikjer. Imajo pa določeni kampi na voljo brezplačno uporabo njihovih plinskih bombic za kuhanje. Tako da, čeprav v Gruzijo priletite, si načeloma lahko kaj skuhate sami in s tem še bolj oklestite stroške potovanja.

Priporočilo za prenočišče v Tbilisiju

Georgian House – naše prenočišče v Tbilisiju je v družinski lasti in ima ogromne sobe. V ceni je vštet brezplačen WI-FI in tudi precej bogat (glede na izkušnje iz drugih držav bivšče Sovjetske Zveze) samopostrežni zajtrk. Lokacija se nahaja na hribu, tik pod največjo katedralo v Gruziji – Sv. Trojica. Sam stari del mesta Tbilisi pa je brez večjega napora dosegljiv tudi peš. Georgian House ima dobro lokacijo tudi zaradi številnih trgovinic, lokalov s hitro prehrano, tržnico, pekarn. Na voljo ima tudi parkirno mesto – v kolikor boste tja pripotovali s svojim ali pa z najetim avtomobilom. In še to – tik za vogalom sva jedla do sedaj najboljšo jufko kadarkoli in kjerkoli – če že ne drugače, je že zato vredno zaviti v tisti del Tbilisija. 🙂

Booking.com

 • SIM kartice in prenos podatkov

O ja, brez telefonov nam gre vedno težje tudi na potovanju.  Res da ima že vsako prenočišče svoj brezplačni WI-FI pa smo se mi zaradi bloganja in spanja na divje morali poslužiti kar gruzijske SIM kartice in prenosa podatkov.

Obstaja nekaj različnih ponudnikov, a ker sva kot turista v turistično informativnem centru dobila Beeline SIM kartico povsem brezplačno, sva se poslužila kar tega podjetja. SIM kartico sva morala le še napolniti. Cena za 3 GB je bila 3 GELe, za 7 GB pa 7 GELov. (* Takratni tečaj 1 EUR – 2,83 GEL) Zoprna stvar pri vsem tem je le ta, da jo sama nikakor nisva znala napolnit (angleška navodila so bila precej skopa) in tako nama je pomagala kar bančna uslužbenka. Prav na bankah se le-ta namreč, poleg določenih avtomatov, lahko polni.

Drugače pa je bilo omrežje hitro in tudi zelo dobro ter skoraj povsod na voljo.

 • Cene v Gruziji

Gruzija je zaenkrat še zelo poceni država za potovanje. Za tradicionalni puri kruh smo običajno dajali okoli 80 centov, kilogram paradižnika je prišel 40 centov, plastenka z liter in pol vode 30 centov, pivo v restavraciji 1 EUR, lokalne restavracije (juha, glavna jed, solata in pijača) za dva od 7-10 EUR. Za dizel gorivo smo običajno odšteli od 0,65-0,70€/liter.

Zelo poceni je njihovo sadje in zelenjava, ki se jo da kupiti kar pri domačinih ob cestah. Bolj sveže in ceneje kot to, ne bo šlo.

 • Plačevanje v Gruziji

Najboljša je v Gruziji kar gotovina – sploh če boste kupovali v manjših lokalnih trgovinah, se vozili z marshrutkami, obiskovali tržnice, jedli ulično prehrano. Hoteli in določeni guest housi imajo tudi že možnost plačevanja s karticami. Prav tako se gorivo brez kakršnega koli problema plača s kartico. Tudi nekatere znamenitosti (npr. jama Prometheus) se lahko plača s kreditno kartico. V mestih so na voljo tudi bankomati. Če imate Mastercard ali Viso ne boste imeli problemov.

 • Varnost v Gruziji

Najbolj problematična je bila nekoč regija Svaneti, kjer ropi in tatvine turistov niso bile prav nič nenavadnega. A sedaj je celotna Gruzija, tudi Svaneti področje, povsem varno.

Po Gruziji smo potovali z dojenčkom, spali na divje, včasih tudi na kakšnem dvorišču domačinov (z njihovim dovoljenjem seveda) in prav nikoli nismo imeli niti enega samega problema.

Ljudje so zelo prijazni – morda so bili za odtenek še bolj prijazni prav zaradi najinega najmlajšega popotnika. A dejstvo je, da je Gruzija varna država. Po besedah veleposlaništva Gruzije v Sloveniji, obstajajo sicer varnostni zadržki za potovanje v regijii Abkhazija in Južna Osetija. Tam gruzinski organi nimajo nadzora in ne morejo zagotavljati varnosti in se zato potovanje v omenjeni regiji odsvetuje. Sicer ni nemogoče prečkati meje v obe pokrajini, vendar se je potrebno prej najaviti preko uradne spletne strani, čeprav tudi to včasih ne zagotavlja neoviranega prehoda meje.

 • Sporazumevanje v Gruziji

Najbolje boste na potovanju po Gruziji prišli čez tisti, ki znate Rusko. Kot že omenjeno, je bila Gruzija nekoč del Sovjetske Zveze in zato, vsaj starejše prebivalstvo, še vedno govori Rusko. Angleščina ni ravno pogosta, a nekako tisti, ki se s turizmom profesionalno ukvarjajo, bodo znali tudi nekaj angleško.

Z ostalimi domačini pa se je najlažje sporazumeti kar z nasmehom, rokami in kakšno slovensko besedo z ruskim naglasom. 🙂

 • Gruzija z dojenčkom / otrokom

Potovanje v Gruzijo z dojenčkom / otrokom ne bi smelo predstavljati nobenih pretiranih skrbi. Res je, da so določeni predeli odročni, a lahko se jim izognete, če se tam ne boste počutili dovolj sproščene.

Na poti sicer nismo videli nobenega popotnika z dojenčkom, a nekaj družin je imelo s seboj otroke – po videnem, so se imeli vsi prav super.

Kar se tiče bolezni nekih pretiranih varnostnih ukrepov mi nismo jemali. Naš malček tudi ni bil za to potovanje nič dodatno cepljen – imamo pa narejena vsa obvezna cepljenja, kot tudi cepljenje proti rota virusu in streptokokom.

Ker pa se nikoli ne ve – pa ne pozabite na dobro zdravstveno zavarovanje. Mi smo zavarovani pri zavarovalnici Vzajemna in sicer kar z njihovim XXL Multitrip paketom. Ker smo veliko na poti, imamo zdravstveno zavarovanje za tujino sklenjeno kar za celo leto.

 • Kdaj potovati v Gruzijo?

Glede na to, da večina ljudi potuje v Gruzijo prav zaradi njihovega severa (regija Svaneti in Kazbegi), kjer se poslužujejo raznih trekingov, je najboljši čas za potovanje v Gruzijo vse od maja do oktobra. A tisti res najboljši čas za pohodništvo, tudi zaradi stabilnosti vremena, pa sta meseca avgust in september.

Drugače pa mora biti Gruzija zanimiva tudi v zimskih mesecih – verjeli ali ne, ampak Gruzija ima tudi nekaj svojih smučarskih središč.

 • Viza za Gruzijo

Slovenski državljani za potovanje v Gruzijo ne potrebujemo vize, kar še dodatno olajša potovanje tja.

Najin vodič po Gruziji morda res ni profesionalen, a je spisan na podlagi naših lastnih izkušenj, doživetij in informacij, ki smo jih pridobili tekom našega potovanja. V sami Gruziji smo namreč preživeli 3 tedne in jo z avtom dodobra raziskali. Upamo, da vam podane informacije pridejo prav tudi pri načrtovanju vašega lastnega potovanja v Gruzijo. In uživajte – Gruzija je ena tistih držav, ki jo je vredno obiskati.