Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Potovanje v Gruzijo je zadnja leta v velikem porastu. Če so še nekaj let nazaj ljudje Gruzijo komaj da našli na zemljevidu, je Gruzija popotnikom, ki imajo radi naravo in pohodništvo, postala ena priljubljenih popotniških destinacij.

Če morda potovanje v Gruzijo niste nikoli imeli v mislih, pa vas bodo morda prav tamkajšnje znamenitosti prepričale, da je Gruzijo vredno obiskati čimprej.

Gruzija znamenitosti

1. Svan stolpi

Unikatnost SZ regije Svaneti so takoimenovani svan stolpi, ki v svetu predstavljajo popolno unikatnost. Najdete jih lahko le tukaj. Če so bili nekoč namenjeni obrambi pa v nekaterih ljudje živijo še dandanes. Z njimi se lahko srečate že v kraju Mestia, a za najlepše prizore priporočava, da obiščete Ushguli, ki je prav zaradi Svan stolpov tudi pod Unesco zaščito.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Znameniti Svan obrambni stolpi (Svaneti, Gruzija znamenitosti)

2. Podzemna jama Prometheus

Pravijo, da je jama izredno lep primerek podzemnega sveta. Še posebno čarobna pa naj bi bila zaradi tamkajšnje razsvetljave in vožnje z ladjico (dodatno doplačilo). Čeprav smo jo imeli namen obiskati, pa smo bili zaradi Rena zavrnjeni. Kljub temu, da je bil Ren v nosilki, imajo nekakšno politiko, da dojenčki / majhni otroci zaradi drsečih tal (kar naj bi bilo nevarno zaradi zdrsov) nimajo dovoljenja za vstop v jamo. Tako smo se na vhodu le obrnili in odpeljali naprej. (Koordinate: 42.37595/042.60019)

Če boste obiskali Prometheus jamo, priporočava, da se na kosilu ustavite v lokalni »kolibi« predno pridete v vas. Navzven morda res ne zgleda ravno privlačno, a tam smo jedli enega najboljših kosil, ki je bil tudi zelo poceni. Nihče sicer ne zna angleško, a če ne drugače vas bodo peljali v kuhinjo in pokazali, kaj je v ponudbi. (Koordinate: 42.37007/042.59919)

3. Kanjoni in slapovi

Gruzija ima kar nekaj zanimivih kanjonov, a sta trenutno dva najbolj popularna – Okatse kanjon in Martvili kanjon. Mi smo se odločili obiskati Okatse kanjon (koordinate: 42.45542/042.52757), ki je malce manj turističen kot Martvili, a tako kot pri jami Prometheus, so nas zaradi Rena že v centru za obiskovalce zavrnili. Zopet naj bi bilo za dojenčke/otroke prenevarno.  Ker je Okatse kanjon v eno smer dolg 2,5 km, bi bilo čakanje, da gre najprej na ogled eden od naju in nato še drugi, za Rena  enostavno preveč. Tako da smo se potem namesto kanjona odločili, da si ogledamo 7 kilometrov oddaljen slap, do katerega vodi cesta in približno 10 minut hoje, mimo simpatičnih tolmunčkov, primernih za kopanje. V času našega obiska je bil ogled slapu brezplačen, a glede na to, da se je že gradila ograja, bo kmalu verjetno tudi tam vstopnina. (Koordinate: 42.45542/042.52757)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Slap blizu kanjona Okatse (Gruzija znamenitosti)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Tolmunčki v katerih se da kopati (Gruzija znamenitosti)

Kanjon Okatse je zanimiv predvsem po nekakšnem Sky Walku, ki poteka 2,5 kilometrov, in približno 15 metrov nad tlemi. Da pridete do tja, je od centra za obiskovalce 2 kilometra hoje (naporno, sploh v vročini in za nazaj, saj se ves čas vzpenjate). Na voljo pa so tudi terenska vozila, ki vas za doplačilo do vhoda po precej simpatični off-roadarski cesti tudi zapeljejo. Pazite tudi, da vstopnico kupite v centru za obiskovalce, saj jo pri vstopu v kanjon ne morete in vas bodo poslali nazaj.

4. Samostani

Glavna vera v Gruziji je pravoslavna. Tako kot pri nas, so tudi tam cerkve ter samostani zelo pogosti. Eden lepših je Gelati samostan, na obrobju mesta Kutaisi, ki je pod Unesco zaščito. V času našega obiska so ga ravno obnavljali, drugače pa je bil ustanovljen leta 1106 s strani kralja Davita Agmashenebelija. V srednjem veku je bil Gelati samostan največje kulturno in spiritualno središče v Gruziji. Imenovali so ga tudi »Nove Atene« in »Drugi Jeruzalem«. (42.29471/042.76903)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Gelati samostan (Gruzija znamenitosti)

Če vas tovrstne stvari zanimajo, je v bližini Gelati samostana tudi manjši samostan Motsamera. (42.49725/042.55531)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Notranjost samostanov (Gruzija znamenitosti)

Samostani so praviloma vsi brez vstopnin.

5. Stepantsminda (Kazbegi)

Čeprav morda niste navdušeni pohodnik, pa je obisk Kazbegija in s tem simbola Gruzije obvezna. Cerkvica Gregeti na 2170 metrov nadmorske višine je namreč ena najbolj znanih znamenitosti v Gruziji. Do nje se lahko povzpnete peš (računajte dobro uro intenzivne hoje) ali pa vas tja popeljejo kar 4×4 vozila.  (42.66489/044.61460)

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Brez znamenite cerkvice Sv. Trojice v Gergetiju res ne gre (Gruzija znamenitosti)

Pod cerkvico, kjer je precej velika planota, je možno tudi na divje spati. Mi smo spali v avtu, a je nekaj pohodnikov bilo tam tudi s šotori. Pazite le, da hrano dobro pospravite, saj vam bodo šotor, radovedni konji, ki se pasejo tam, lahko precej zdelali zaradi nje.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Planota pod cerkvico, kjer se da spati (Gruzija znamenitosti)

Na poti do Kazbegija oziroma nazaj, je simpatična postojanka tudi grad Ananuri, ob reki Aragvi.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Grad Ananuri (Gruzija znamenitosti)

6. Tbilisi

Glavno mesto Tbilisi velikokrat predstavlja le hitro postojanko popotnikom, saj se tam običajno začne in konča potovanje po Gruziji. Tbilisi pa je s svojim starim delom mesta, ki je zaradi pridiha nove arhitekture precejšnja mešanica med starim in novim. Več o Tbilisiju in tamkajšnjih znamenitosti pa tukaj.

Tbilisi Gruzija, Gruzija potovanje, Gruzija z avtom

V ospredju hamam (Tbilisi, Gruzija znamenitosti)

7. Adrenalinski športi, pohodništvo, zunanje aktivnosti

Gruzija je raj za vse tiste, ki svoj čas radi preživljate zunaj in ste na splošno zelo aktivni. Največ tega je seveda na severu države – po pohodništvu in gorskemu kolesarjenju je predvsem znan Svaneti in Kazbegi. Na poti do Kazbegija pa se lahko odločite tudi za raftanje, vožnjo s štirikolesnikom ali celo jadralno padalstvo. Pozimi pa je to področje primerno tudi za smučanje, zato naj vas sedežnice ne presenetijo preveč. Več o Svanetiju si lahko preberete tukaj.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Adrenalinske športne aktivnosti (Gruzija znamenitosti)

8. Starodavna mesta

Gruzija ima kar nekaj zanimivih zgodovinskih mest. Mi smo se odločili, da obiščemo kamnito mesto Vardzia – mesto kraljice Tamar.

Že sam pogled nanj je dih jemajoč, ko pa človek začne razmišljati, kako je bilo vse to zgrajeno in kako so nekoč ljudje tu živeli, pa vse skupaj dobi še neprecenljivo vrednost. (41.37897/043.28371)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Starodavno mesto Vardzia (Gruzija znamenitosti)

Lep pogled na celotno naselje v skali je viden iz nekakšnega postajališča / parkirišča, kjer je mogoče tudi divje kampirati ali pa prostor izkoristiti za dnevni počitek, kuhanje kosila. (41.37870/043.28753)

9. Prelazi in odročne ceste

Cela Gruzija, s poudarkom na severnem delu države, ima vse polno prelazov in neverjetnih cest, kolovozov, poti, ki so prevozne le s 4×4 pogonom. Prelazi pa se povzpnejo tudi nad 3500 metrov. Naš najvišje ležeči prelaz je bil Zagar (2623 metrov), a če ne bi ravno v Kazbegiju odlomili zadnjo roko deferenciala, bi skušali prevoziti še cesto, ki je prečkala dobrih 3000 metrov. In prav zaradi takšnih cest se v Gruziji splača imeti svoje ali najeto 4×4 vozilo.

svaneti gruzija, gruzija potovanje, gruzija znamenitosti

Del poti Mestia – Ushguli (Svaneti, Gruzijaznamenitosti)

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Prečkanje gorskih prelazov (Gruzija znamenitosti)

10. Hrana in pijača

Brez tipične kulinarike pač na potovanjih ne gre. Čeprav bi morda zaradi zgodovine sklepali, da se tukaj je podobno kot v Rusiji, pa ima Gruzijska hrana presenetljivo večjo podobnost s turško in Iransko. Veliko je zelenjave, a hkrati tudi mesa, ne manjka pa niti začimb kot je kumina, koriander. Popularne so razne zelenjavno-mesne enolončnice in pečen krompir z zelenjavo ter koščki mesa. Precej zanimiva pa je tudi ponudba s tradicionalno hitro prehrano –Več o tradicionalni hrani v Gruziji si lahko preberete tukaj

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Hrana v Gruziji (Gruzija znamenitosti)

11. Vino

Vino v Gruziji predstavlja tako velik in prepoznavni del, da ga kar težko uvrstimo med splošno hrano in pijačo. Vino v Gruziji je znamenitost zase in to zagotovo vedo vsi ljubitelji vina. Prav iz Gruzije namreč prihaja bakreno vino, za katerega so krive glinene posode – kvevri / nekakšne amfore. Takšno vino ima malce bolj zemljkast okus. Ali vam je všeč ali vam ni. Za tiste, ki pa bi ga radi poskusili še predno se odpravite v Gruzijo pa ga na tak, tradicionalen Gruzijski način izdeluje tudi vinska klet Kabaj Morel v Goriških Brdih.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Tradicionalno pridelovanje vina v posodah Kvevri (Gruzija znamenitosti)

12. Ljudje

Sama največkrat pravim, da so prav ljudje tisti, ki ti ne glede na bogato zgodovino, tradicijo ali morda mogočno naravo , naredijo dokončno sliko obiskane države. Prav domačini so tudi tisti, ki ti lahko destinacijo naredijo še malce lepšo, ali pa ti jo povsem pokvarijo. Na srečo, so ljudje v Gruziji vedno bili izredno prijazni do nas in tekom potovanja nismo imeli niti ene same slabe izkušnje z njimi.

Gruzija znamenitosti, znamenitosti v Gruziji, Gruzija potovanja

Prijazni ljudje (Gruzija znamenitosti)

Čeprav naju je najbolj navdušil prav Severni del Gruzije (Svaneti in Kazbegi), pa je za celotno sliko vendarle potrebno raziskati celotno državo. In Gruzija je, gledano v celoti, vsekakor država, ki jo je vredno obiskati čimprej. Le-ta se namreč pospešeno turistično razvija in upava lahko le, da jo preveliko število popotnikov / turistov, ne bo preveč pokvarilo.