Guadeloupe vodič, Guadeloupe potovanje, Guadeloupe Karibi

Če vam srce zaigra ob misli na peščene plaže, turkizno morje in visoke palme, potem bo potovanje na Guadeloupe zagotovo prava izbira. Da pa bo vse skupaj potekalo lažje, si preberite še naš Guadeloupe popotniški vodič.

Kako do otoka Guadeloupe

Otok Guadeloupe je francoski otok, kar pomeni, da se za potovanje tja splača pogledati Air France in morda počakati na kakšne njihove ugodne ponudbe oziroma promo akcije. Če prisegate na letenje iz domačega letališča, so letalske karte z Air France  v promo akciji iz Ljubljane bile na voljo za 700 EUR. Če vas ne moti let iz Benetk ali morda kakšnega drugega letališča pa se z Air Francom lahko leti tudi že za okoli 450 EUR.

Glede nato, da je Guadeloupe francoski otok, se zna zgoditi da boste presedali v Parizu in v tem primeru zamenjali tudi njihovi letališči (Charles de Gaulle in Orly). V kolikor boste leteli z letalsko družbo Air France, boste avtobusni transfer iz enega letališča na drugega dobili brezplačno (ob prijavi na let, dobite vavčer, ki ga oddate vozniku avtobusa). Če ne boste leteli z letalsko družbo Air France, vas bo takšna vožnja prišla 22 EUR (ena smer) oziroma 37 EUR obe smeri. Za otroke od 4 do 11 let je vožnja 13 EUR oziroma 26 EUR povratna. Trajanje vožnje je odvisno od prometa – mi smo v prometni konici potrebovali 1,5 ure, v povprečju pa je potrebno računati med 70-80 minut. Avtobus vozi nekje na 25-40 minut in sicer vse od 6:10 zjutraj do 9.50 zvečer. Lahko pa si omislite tudi vožnjo z metrojem – na letališču Charles de Gaulle se vkrcate na modro linijo RER B, se peljete vse do Anthony postaje in tam prestopite na hitri vlak do letališča Orly (Orly val). Takšna vožnja vam bo vzela dobro uro časa in boste zanjo morali odšteti več kot pa za avtobus, zato je to priporočljivo le v primeru, da greste vmes še v središče mesta Pariz ali tam celo prenočite. 

Kako raziskovati otok Guadeloupe

Otok Guadeloupe ni ravno »backpack« destinacija, zato si večina turistov, ki si želi tudi kaj videti in doživeti, najame kar avto. Z najetim avtomobilom boste tako najhitreje in tudi najceneje lahko raziskali otok. Avto dvignete v zgradbi ob letališču, tam vas potem zapeljejo s kombijem do glavne pisarne, kjer prevzamete tudi avtomobil. Vrnete ga tam kjer ste ga prevzeli, do letališča pa vas bo ponovno zapeljal kombi – vožnja s kombijem traja zgolj nekaj minut in je brezplačna. Mi se v primeru najema avtomobila vedno poslužujemo Economycarrentals portala in bili zaenkrat z njimi vedno zadovoljni – poleg tega pa so cenovno, v primerjavi z drugimi portali, tudi zelo ugodni.

Lahko se odločite tudi, da avto najamete kar brez predhodne rezervacije, a običajno je predhodna rezervacija cenejša – poleg tega pa se vam ni potrebno pregovarjati kaj zavarovanje krije, kaj ne krije, sploh ker lahko naletite na zaposlenega, ki bolj slabo govori angleško.

Navigacija na otoku Guadeloupe

Mi smo si pomagali tako z google maps kot s fizičnim zemljevidom, ki smo ga dvignili brezplačno že na letališču. Tam kjer boste prevzeli vašo prtljago je mini šalter s turističnimi informacijami in tam dobite tudi brezplačni zemljevid.

Ker pa je Guadeloupe francoski otok in v kolikor je vaš omrežni operater Simobil, si boste lahko takoj pomagali s prenosom podatkov in vklopili google maps, tako da dodaten zakup navigacije pri najemu avtomobila ni potreben. Žal prenosa podatkov ne omogoča Telekom Slovenije.

Guadeloupe znamenitosti

Že res, da marsikdo Guadeloupe obišče zaradi tamkajšnjih plaž in počitnic, a nikar ne vrzite prehitro puške v koruzo. Guadeloupe namreč ponuja cel kup aktivnosti in izjemnih znamenitosti. Mi smo Guadeloupe raziskovali 10 dni, pa nam je za vse zmanjkalo časa – sploh ker smo naš vsak dan združevali s kopanjem in ogledi. Več o znamenitostih na otoku Guadeloupe pa tukaj.

Hrana na otoku Guadeloupe

Da smo malce privarčevali, smo si zajtrke in večerjo pripravljali sami (razen v zadnjem Canella Beach Resort hotelu, kjer je bil zajtrk vključen v ceno) in smo tako samo kosila jedli zunaj. Vse kar smo poskusili je bilo odlično in hrana na otoku Guadeloupe je res zelo okusna. Sploh priporočam njihov žar ali morda piščanca s sladkornim trsom. Nikar pa ne pozabite niti na ulično prehrano bokit in odličen kokosov sorbet – tukaj boste najboljšega jedli tam, kjer imajo prodajalci narejeno stalno mešanje – tak bo res kremast. Nekateri prodajalci ga namreč zmešajo le ko ga naročite in je bolj kristaliziran. Nekaj več o hrani in cenah si lahko preberete v prispevku o znamenitostih tukaj in v nasvetih za poceni potovanje na Guadeloupe tukaj.

Prenočišča na otoku Guadeloupe

Karibi niso najcenejša destinacija, tako da žal tudi Guadeloupe sodi mednje. A vendarle se lahko poslužite Airbnb ponudbe ali pa si stanovanja rezervirate tudi preko portala booking.com – midva slednjemu še vedno bolj zaupava. Je pa dejstvo, da hoteli niso najcenejša izbira, zato si morda omislite apartma. Mi smo prve pet noči bivali v apartmaju, zadnje štiri pa v hotelu Canella Beach Resort, kjer so sobe imele manjšo kuhinjo. Našo oceno hotela si lahko preberete tukaj.

Več o prenočiščih in cenah ter naših priporočilih najdete tudi v prispevku Kako poceni na otok Guadeloupe.

Bi pa morda glede na naše izkušnje, da mislite raziskovati tako levi del glavnega otoka, kot desni del, svetovala da si v tem primeru poiščete dva različna prenočišča – enega na Basse-Terre, drugega pa na Grande-Terre. Razlog je zgolj v tem, da če boste nastanjeni vzhodno od glavnega mesta, se boste v primeru obiska zahodnega dela otoka Basse-Terre lahko zaradi gneče precej dolgo vozili čez mesto, sploh če boste raziskovanje začeli ob prometni konici. Najbolje je, da ste na avtocesti že pred 7.30 ali po 9.uri in se vračate nazaj v hotel do 14.30 ali potem po 18.uri. Tako se z namestitvijo na zahodnem delu otoka izognete gneči, poleg tega pa boste tukaj zaradi čudovitih znamenitosti, krajev in razgledov z lahkoto preživeli 3-4 dni – če se boste odločili še za trekinge, še dlje. Simpatično mesto za prenočevanje je Desheias, ampak tudi drugje ni slabo. Namestitve na Basse-Terre si lahko ogledate tukaj.

Varnost na otoku Guadeloupe

Na otoku nismo imeli ene same slabe izkušnje, pravzaprav nasprotno. Včasih sem pričakovala, da nas bo kakšen ulični prodajalec prenesel naokoli, a ker niso znali angleško, mi pa ne francosko, sem jim kdaj dala denar po občutku in če sem slučajno prehitro odšla, ker so na primer odšli do avta ali stojnice, so pritekli do mene in me klicali, da so mi vrnili drobiž.

Zdravstvo na otoku Guadeloupe

Kot že napisano, je Guadeloupe francoski otok, zato je tudi za zdravstveno oskrbo dobro poskrbljeno. Če ne verjamete, vas morda prepriča dejstvo, da se na otok Guadeloupe preseli kar nekaj francoskih upokojencev.

Čeprav boste na otoku Guadeloupe še vedno v Evropski uniji pa vseeno priporočam, da si pred potovanjem omislite zdravstveno zavarovanje za tujino – nesreča pač nikoli ne počiva. Mi imamo že leta zdravstveno zavarovanje za tujino urejeno pri zavarovalnici Vzajemna in ker smo veliko na poti, tako v Evropi kot izven nje, se nam najbolj splača kar njihovo celoletno zavarovanje Multitrip svet za družine in to z njihovim najvišjim kritjem – milijon evrov.

Je pa pri zdravju vredno omeniti, da nekateri tamkajšnji komarji prenašajo bolezen denge, zato ne bo odveč kakšen repelent proti komarjem. Če boste bivali kje med bujnim zelenjem pa se splača imeti sobo z mrežo proti komarjem. Mi smo bili na otoku Guadeloupe v mesecu februarju, ko je sušno obdobje, in komarjev nismo videli niti slišali.

Plačilne metode na otoku Guadeloupe

Najboljše pri vsem na otoku Guadeloupe je, da tukaj res ne boste imeli problemov s plačevanjem, saj bo tako kot pri nas oziroma v državah evropske unije. Denarna valuta na otoku Guadeloupe je namreč Evro, prav tako pa lahko skoraj povsod plačujete s karticami – bodisi z Maestro, Mastercard ali Visa.

Cene na otoku Guadeloupe

O cenah na otoku je napisan prav poseben blog prispevek, ki si ga lahko preberete tukaj. Dejstvo pa je, da Karibi in s tem otok Guadeloupe niso najcenejša destinacija. A kljub temu in z nekaj iznajdljivosti se da celotno potovanje še vedno precej ugodno izpeljati.

Jezik na otoku Guadeloupe

Na otoku Guadeloupe govorijo francosko in kot je za Francoze znano, boste redko kdaj našli nekoga, ki govori angleško ali vsaj dobro angleško. Kljub temu, da nihče od nas ne zna francosko, smo se vseeno uspešno znašli – kdaj smo šli (predvsem pri hrani) malce na blef, drugič smo pogledali sosednje mize, včasih uporabili pantomimo. Kakorkoli že, jezik naj nikoli ne bo ovira, da ne bi obiskali kakšne destinacije. Če ne drugače pa si lahko pomagate tudi z google translate aplikacijo.

Najboljši čas za potovanje

Najboljši čas za potovanje na Karibe in s tem tudi na otok Guadeloupe je od decembra do maja – takrat je sušno obdobje, nižja vlaga in s tem veliko prijetnejše raziskovanje. Poleg tega je tudi manj komarjev oziroma jih praktično ni. Če vas več dežja ne moti, lahko seveda potujete tudi izven tega obdobja (tudi ceneje bo takrat vse), a vseeno svetujem, da se izognete mesecu avgustu in septembru, ki sta najbolj znana po sezoni hurikanov.

Guadeloupe z otroki

Če vprašate mene, je otok Guadeloupe ena bolj prijetnih in odličnih destinacij za otroke – tudi za vaše čisto prvo potovanje z njimi. Higiena je dobra, prav tako ni tako težko priti do tja, poleg tega pa je dobra tudi zdravniška oskrba.

Če potujete na Guadeloupe z dojenčki je tam kar nekaj hipermarketov Carrefour, kjer dobite vse kar potrebujete – od otroške hrane, kašic, plenic, slinčkov, kahlic, oblačil, tako da lahko vse pustite ali pozabite doma in ste lahko povsem brez skrbi. Najbolje pa je zagotovo založen Carrefour Destreland. Če potrebujete samo kakšno malenkost ali plenice, vlažilne robčke, jih najdete tudi v drugih trgovinah.

O tem, da boste na otoku Guadeloupe našli cel kup čudovitih plaž in znamenitosti, sploh ne izgubljam besed. Kaj so tiste najboljše atrakcije na otoku Guadeloupe za otroke pa tukaj.

Potovanje na Guadeloupe je bilo naše prvo potovanje na prave Karibe in nad destinacijo smo bili tako zelo navdušeni, da smo prav težko prišli nazaj domov. Otok Guadeloupe je res rajski in primeren za najrazličnejše želje, interese kot tudi finančne zmožnosti. Če vas mika, nikar ne odlašajte, prepričana sem, da vas bo, tako kot je nas, otok Guadeloupe z vso svojo raznolikostjo in barvitostjo enostavno prevzel.

Guadeloupe potovanje – video