Guadeloupe, Karibi, potovanja z otrokom

Na svetu so različne destinacije – nekatere so bolj primerne za potovanja z otrokom, spet druge manj. Ena izmed destinacij, ki bi jih brez oklevanja priporočala vsem tistim, ki radi potujete z otroki, pa je brez dvoma karibski otok Guadeloupe.

Zakaj je otok Guadeloupe idealna destinacija za otroke?

Prekrasne plaže

Peščene plaže in visoke palme so znak Karibov in le-teh na otoku Guadeloupe res ne manjka. Kar pa mi je bilo pri plažah najbolj všeč je to, da je na njih lahko najti tudi veliko sence, kar je zelo pomembno, ko se potuje z otroki. Plaže na otoku Guadeloupe so sicer precej različne med sabo – nekatere imajo valovito morje, medtem ko je nekje morje mirno ter z nizkim dnom.

Naše najljubše plaže na otoku Guadeloupe so:
  • Plage Petit Havre – Mirno morje, veliko sence, kombi s prigrizki, restavracija. Pridite zgodaj, saj ima le majhno parkirišče. Drugače pa naša najljubša plaža.
  • Sainte-Anne – Čudovita, a za naš okus malo preveč gneče in premalo sence, z veliko ponudbe naokoli, kot so vodni športi, trgovine, lokali, restavracije. Zaradi popularnosti je kar težko dobiti parkirišče, poleg tega pa med vožnjo skozi mestece vedno pričakujte gnečo.
  • Saint-Francois – visoke palme, pesek, mirno morje, malo ljudi. Edini minus je, da ni ravno veliko sence, a za dopoldanski čas je vredu.
  • Obala od Saint-Francois do Pointe des Chateaux – Ob cesti boste videli veliko parkiranih avtomobilov – ustavite in si poiščite svoj kotiček. Morje je mirno, a je bilo v času našega obiska precej vetrovno.
  • Plage de Malendure – plaža je zanimiva zlasti zaradi črnega peska/ mivke in odličnega snorkljanja, saj lahko morske želve opazite že 100 metrov od obale. Ker pa primanjkuje sence bodite tam zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Priporočava zgodaj dopoldne, saj boste drugače izredno težko našli prosto parkirno mesto.

Potem pa so tukaj še vse ostale plaže, primerne za malce večje otroke, saj imajo večje valove. Nam najljubše Plage Mambiaf, Plage des Amandiers, Plage de Clugny, Plage de Grande Anse, Plage de la chapelle – vse z veliko sence.

Živalski vrt in park sesalcev

Čeprav manjši živalski vrt pa je le-ta zaenkrat eden mojih najljubših. Cela pot namreč poteka med bujnim rastjem in je v celoti speljana po leseni poti /brvi, ki je ograjena z obeh strani, tako da radoveden otrok ne more nikamor pasti. Poleg tega pa so vsi prostori, kjer se nahajajo živali za velikimi stekli, od koder lahko tudi enoletni otrok sam, brez dvigovanja opazi živali. Poleg tega pa vas v krošnjah dreves čakajo še viseči mostovi oziroma kanopeji, kar bo marsikomu pognalo adrenalin po žilah.

Botanični vrt Deshaies

Botanični vrt je zelo simpatičen za sprehod in spoznavanje raznoraznih dreves ter rastlin. Poleg tega pa na otroke čakajo še štiri presenečenja – ribnik z ribicami, ki jih lahko hranijo (skodelica hrane stane 50 centov), žejne papige, ki bodo pile z rok oziroma kozarčkov (nektar dobite na avtomatu in stane 50 centov) in igrala ter nekaj domačih živali, nad katerimi so mlajši otroci tako vedno navdušeni.

Akvarij v glavnem mestu

Akvarij v glavnem mestu sicer ni pretirano velik, a otroci bodo navdušeni. Tudi tukaj si lahko ribe ogledajo za velikimi stekli akvarijev, ki segajo do dna. Na koncu pa otroke čaka še soba, kjer lahko pobarvajo ribice, jih skenirajo in na steni, kjer se vrti velika projekcija, vidijo, kako prav njihova umetnija plava v morju. Prav tako se lahko preko računalnika fotografirajo in tako se bodo njihovi obrazi znašli veliki podmornici in v vlogi potapljača.

Muzej kakava (Maison du Cacao)

Poznate kakšnega otroka, ki nima rad čokolade? Obisk muzeja kakava je odlična priložnost in zanimiva učna ura o tem, kako nastane čokolada. Na koncu pa na radovedne raziskovalce čaka še degustacija te slastne dobrote.

Tržnica v glavnem mestu Point-a-Pietre

Ne glede na starost je obisk tržnic vedno zanimiva stvar. V glavnem mestu boste tako lahko naenkrat obiskali tako ribjo kot zelenjavno /sadno tržnico ter tržnico, kjer prodajajo lokalne izdelke in spominke. Če boste tam dovolj zgodaj zjutraj, boste videli tudi ribiške čolne in trgovanje z ribami kar s čolna.

Otok Gosier

Le nekaj minut vožnje z obale kraja Le Gosier se nahaja istoimenski otoček, ki je pravi mali raj pod soncem. Krasi ga slikoviti rdeče-beli svetilnik, poleg tega pa je tamkajšnja plaža idealna za otroke (tudi najmlajše, saj ni valov, je veliko sence, ter precej plitva voda). Za lačne trebuščke je tam na voljo tudi restavracija ter prodajalec znamenitega guadeloupskega sladoleda oziroma kokosovega sorbeta.

Otok Guadeloupe pa ponuja še cel kup ostalih zanimivosti – od obiska plantaž med katerimi bosta za otroke zagotovo najbolj zanimivi plantaža banan in sladkornega trsa, hoje do slapov, izlet z ladjico, za večje otroke tudi snorkljanje, vzpon na vulkan, sprehod po trdnjavi, vodni športi, soteskanje.

Otok Guadeloupe je res prijazna destinacija za otroke, saj je vse polno simpatičnih znamenitosti in doživetji tako za mlajše kot starejše otroke . Ker otok ni velik, s tem ponuja odlično kombinacijo kopanja ter raziskovanja prav vsak dan. Poleg tega pa je otok Guadeloupe zaradi urejenosti in dobre zdravstvene oskrbe lahko tudi izvrstna destinacija za tiste starše, ki o prvem potovanju z otrokom šele razmišljate.

Guadeloupe znamenitosti za otroke – video