Guadeloupe znamenitosti, Guadeloupe potovanje, Karibi

Vedno bolj so mi všeč majhne destinacije, ki te na nek način »omejijo« z raziskovanjem in tako pravzaprav dopustijo, da jih zato tudi bolje spoznaš in si zanje res lahko vzameš dovolj časa. Prav takšna destinacija je karibski otok Guadeloupe, ki pa kljub majhnosti ponuja cel kup znamenitosti, za katere tudi mesec dni tam ne bo dovolj časa.

Katere Guadeloupe znamenitosti si je vredno ogledati?

Plaže

Dejstvo je, da na Karibih ne gre brez tamkajšnjih čudovitih in rajsko obarvanih plaž. Navsezadnje so prav plaže največji razlog za obisk pri mnogih. Tudi otok Guadeloupe se lahko pohvali s čudovitimi, a hkrati zelo raznolikimi plažami – vse od belega do črnega peska, s senco ali brez, z dodatno ponudbo ali povsem samotne. Plaže so zagotovo ena najboljših in najlepših znamenitosti otoka Guadeloupe. Nas so najbolj očarale Plage Petit Havre, plaža na otoku Gosier, Plage des Amandiers, Plage de Clugny, Plage de Grande Ans, Plage de la Chapelle.

Razgledi

Glavni otok, ki ima obliko metulja, je izredno raznolik. Medtem ko je njegova leva polovica otoka (Basse Terre) zelo hribovita in bogata z bujnimi gozdovi ter tako tudi bolj divja, je desna stran otoka (Grande Terre) malce bolj položna, urejena in veliko manj zelena. A obe strani otoka ponujata kar nekaj razglednih točk, katere se splača obiskati. Mi smo razglede občudovali na sledečih: Pointe des Chateaux, Pointe du Piton, Pointe de la Grande Vigie, Point de Petit Bas-Vent, Pointe Batterie ou Pointe Deshaies.

Botanični vrtovi

Na otoku Guadeloupe boste našli tudi kar nekaj botaničnih vrtov, a mi smo obiskali zgolj enega – botanični vrt Deshaies in bili nad njim navdušeni. Prijeten sprehod med eksotičnimi rastlinami ter lepo urejenim parkom je zagotovo simpatična popestritev dneva. Vmes pa se lahko fotografirate tudi s papigami. Botanični vrt Deshaies smo uvrstili tudi med najboljše Guadeloupe znamenitosti za otroke – več o njih tukaj. (Vstopnina 15,90 EUR/odrasli, otroci 10,90 EUR)

Hrana

Zaradi pestrega zgodovinskega ozadja je hrana na otoku Guadeloupe tako zanimiva, da jo zagotovo lahko uvrstimo kar med ene boljših in predvsem okusnejših znamenitosti. Tradicionalna kuhinja je kreolska, ki je mešanica med afriško in karibsko kuhinjo. V uporabi so začimbe in vse je res izredno okusno. Mi nismo niti enkrat jedli slabo. Verjetno pa nas je najbolj navdušil njihov karibski žar, katerega morate zagotovo poskusiti. Uporaba začimb, ki nikoli ne presežejo meje okusa ali pretirane začinjenosti in pikantnosti, so bile kot nalašč za nas. Njihove jedi so običajno sestavljene iz piščanca, svinjine ali ribe. Zraven največkrat postrežejo riž, krompir ali različno pripravljene banane. Nikar pa ne spreglejte njihovega uličnega sendviča bokit ter slastnega kokosovega sorbeta. Cene hrane lahko najdete v posebnem prispevku tukaj.

Destilarne ruma

Rum je na otoku Guadeloupe tako vsakdanji, da ne predstavlja prav nikakršne luksuzne dobrine. Pravzaprav vam na mizo, ob naročilu ruma, prinesejo kar celo steklenico in tako si lahko merico določite kar sami. Vedno ga postrežejo s sokom limete in trsnim sladkorjem. Vsakdanjost ruma je odraz številnih destilaren, ki jih na otoku ne manjka. Destilarne ponujajo tudi vodene oglede ter pokušanje. Na glavnem otoku sta dve najbolj močni destilarni Bologne in Damoiseau. Mi smo obiskali destilarno Bologne – oglede in degustacije organizirajo od ponedeljka do sobote ob 10ih, 11ih in 12ih. Njihova trgovina pa je odprta od 8ih do 13ih, v kolikor bi jo želeli obiskati brez vodenega ogleda.

Slikovita mesteca

Po ogledu raznih mestec na glavnem otoku lahko rečem, da so le-ta izredno simpatična. Takšne jih verjetno naredi prav njihova gradnja ter izgled, poln barv. Za eno najlepših mestec pa zagotovo velja Deshaies.

Muzej kakava

Otok Guadeloupe prideluje tudi svoj lasten kakav in s tem svojo čokolado. Če se želite z njo bolje spoznati, tako z zgodovinskim nastankom kot pridelovanjem in okusi, priporočam ogled muzeja kakava (Maison du Cacao). Degustacije v angleškem jeziku potekajo sicer le ob 15ih, tako da se mogoče ogled splača načrtovati za takrat. Drugače pa se lahko udeležite degustacij v francoskem jeziku, o sami pridelavi in zgodovini pa se poučite na informativnih tablah, ki so tudi v angleškem jeziku. Obisk muzeja kakava je zelo zanimiv tudi za otroke – več tukaj. (Vstopnina 8 EUR/odrasli, 4EUR/otroci)

Živalski vrt in park sesalcev

Če boste Guadeloupe obiskali brez otrok morda niti ne boste razmišljali o obisku živalskega vrta, ampak meni je bil izredno všeč, saj je postavljen sredi bujnega zelenega tropskega rastja in je zelo lepo urejen. Na koncu pa te pričakajo še viseči mostovi / kanopeji visoko med krošnjami dreves, ki poskrbijo za zabavo in nekaj adrenalina. Več o živalskem vrtu, ki bo zagotovo navdušil vaše najmlajše popotnike pa tukaj. (Vstopnina 15, 50 EUR/odrasli, 9 EUR otroci)

Slapovi

Tisti, ki imate radi naravo, boste lahko občudovali tudi slapove. Mi smo obiskali dva – Cascades aux Ecrevisses, do katerega vas loči zgolj 5 minut peš hoje in pod katerim se lahko celo okopate (bodite tam zgodaj zjutraj, saj bo drugače gneča) in Chutes du Carbet, ki se nahaja znotraj narodnega parka (vstopnina 2,50 eur/os). Da si boste lahko ogledali 115 metrov visok slap, vas do njega loči približno 20 minut hoje po urejeni poti.

Trekingi

Veliko ljudi obišče otok Guadeloupe prav zaradi pohodništva in trekingov. Basse Tere – zahodni del glavnega otoka namreč ponuja prečudovite in urejena pohodniške poti. Med drugim se lahko povzpnete tudi na delujoči vulkan La Soufriere. Poti so dobro označene zato niti ni potrebe po vodenih turah. Simpatična in nezahtevna pot je tudi 1.5 kilometra dolga pot Maison de la Foret.

Pot suženjstva

Guadeloupe je tesno povezan s suženjstvom, saj so sem iz Afrike vozili tudi črnce, ki so jih uporabljali za delo na plantažah. Prav zaradi tega je na otoku vidno precej ostankov suženjskega obdobja. Mi smo obiskali zapuščeno kavno plantažo La Griveliere, ki naj bi delovala od leta 1726. Na njej je delalo 45 sužnjev, katerih kolibe so vidne še danes. Je pa v času našega obiska bila posest sicer odprta, a nikjer žive duše, tako da se sprašujem, če jo niso ravno kaj prenavljali. Očarala pa nas je tudi pot do nje, saj le-ta poteka po ozki, strmi cesti, ki nas popelje skozi manjša naselja in nam na trenutke ponuja lepe razglede. 

Trdnjava Louis Delgres

Trdnjava je še iz časa 17. stoletja, ki pa sedaj nosi ime po pomembnemu možu, ki je vodil upor proti suženjstvu – Louis Delgres. Štiristo mož, ki se je borilo z njim ni bilo kos številčnejši francoski vojski takratnega Napoleona in so se tako za konec izgubljene bitke razstrelili in na tak način pokončali še lepo število francoskih vojakov. Znotraj trdnjave sedaj Louisu Delegresu v čast stoji zanimiv spomenik. Vstop v trdnjavo je brezplačen, na vhodu pa dobite tudi nekaj angleškega materiala, za lažje razumevanje znamenitosti in njegove zgodovine.

Palmov drevored

Medtem ko smo se vozili naokoli, smo čisto po naključju našli tudi izredno slikovit palmov drevored, takoj zapeljali s ceste in naredili nekaj posnetkov. Če boste kje naokoli, ga nikar ne spreglejte – nahaja se južno od mesta Petit-Bourg – cesta D33.

Kajtanje in surfanje

Če ste ljubitelji valov in vetra, ste verjetno za Guadeloupe že prej slišali. Tam najdemo kar nekaj plaž, primernih tako za kajtanje kot surfanje na valovih. Mi smo kajtarje občudovali na plaži Plage de la Saline in surfarje na valovih na Plage de Morne Jacques, a je lokacij še kar nekaj.

Snorkljanje in potapljanje

Podvodni svet je bogat tudi na otoku Guadeloupe, zato boste na svoj račun prišli vsi tisti, ki radi snorklate ali pa se potapljate. Raznoraznih enodnevnih ali poldnevnih izletov, ki vključujejo snorkljanje je veliko, a so tudi precej dragi, zato za pogled na morske želve priporočava plažo Malendure. Plaža je s črnim vulkanskim peskom že sama po sebi zanimiva, a dejstvo, da lahko morske želve opazite že 100 metrov od obale, je zagotovo tudi zelo privlačno. Prav od tu pa so tudi vodeni potopi, ki vam razkrivajo morje, polno zanimivih zgodovinskih ostankov. Podvodni svet je zagotovo ena od znamenitosti, zaradi katere se veliko obiskovalcev odloči za potovanje na Guadeloupe.

Otoki

Ste sploh vedeli, da Guadeloupe ni samo en sam otok, ampak da Guadeloupe, poleg glavnega in najbolj znanega ter obiskanega otoka ponuja še tri večje otoke La Desirade, Les Saintes in Marie-Galante. Mi smo naprej načrtovali obisk vsaj še enega otoka, a ker smo potem imeli najet avto ter rezervirana prenočišča, se nam s stroškovnega vidika obisk ni splačal, saj bi bil že enodnevi obisk za vse tri predrag. Poleg tega pa bi bilo zagotovo najbolje na katerem od otokov tudi prespati, saj vsak ponuja še cel kup zanimivosti. Smo pa zato namesto teh otokov obiskali enega izmed mnogih manjših otočkov, v sklopu Guadeloupe otoka – Otok Gosier.

Plantaže sladkornega trsa, banan, kave

Sami sicer nismo obiskali nobene dodatne plantaže, saj smo se mimo nasadov banan in sladkornega trsa vozili. Lahko pa bi se odločili tudi za voden ogled. Morda pa kdaj drugič.

Karneval

Takoj ko sem izvedela, da bomo na otoku Guadeloupe v času tamkajšnjega karnevala, sem dobila še dodatno potrditev, da bo to res prava destinacija za nas. Že od kar pomnim sem si želela ogledati karneval v mestu Rio de Janeiro, a ker je le-ta vedno povezan z visokimi stroški, sem bila povsem zadovoljna tudi z različico na otoku Guadeloupe. Pravzaprav karneval na otoku poteka skoraj cele tri mesece (od januarja do marca) in vsak konec tedna je lokacija drugo mesto. Mi smo obiskali enega večjih v kraju Les Abymes in bili navdušeni. Meni pa priznam, da se me je polastilo takšno navdušenje, da sem na trenutke od sreče, da sem takrat tam in del tega, skoraj potočila nekaj solzic.

Akvarij

Akvarij v glavnem mestu Pointe-a-Pitre je sicer manjši od kakšnih, ki smo jih že obiskali, a kljub temu vreden ogleda, če boste tja potovali z otroki. V nasprotnem primeru pa bi ga jaz vendarle izpustila pa čeprav smo notri videli kar nekaj odraslih obiskovalcev, brez otrok. Več o samem akvariju tukaj.

Tržnice

Sama potovanja brez obiska tržnice nikakor ne morem zaključiti in tudi otok Guadeloupe ponuja kar nekaj možnosti za obisk. Mi smo sicer obiskali zgolj nočno v kraju Gosier, ki poteka vsak petek od 16ih do 21ih in je del nje kot nekakšna odprta kuhinja, kjer si lahko naročite lokalne dobrote. Tri različne tržnice pa najdete tudi v glavnem mestu Pointe-a-Pitre (ribjo, zelenjavno/sadno ter z lokalnimi proizvodi). Tržnico vsak dan najdete tudi v kraju Sainte-Anne, tik ob plaži.

Muzej suženjstva ACTe

Priznam, da me muzeji malokrat navdušijo, a če ne bi obiskali muzeja suženjstva ACTe, bi bila izredno razočarana, saj je eden boljših in lepših, kar sem jih kdaj sploh obiskala. Celotna tematika je suženjstvo – in ne samo tisto, ki je potekalo na otoku Guadeloupe, ampak celotno obdobje suženjstva – od začetka do konca, vključno z dandanašnjimi oblikami le-tega. Celoten muzej je interaktiven in tako nas na zanimiv način pouči o največjem temačnem obdobju človeštva, v katerem je bilo iz Afrike pripeljanih skoraj 13 milijonov sužnjev. Z otroki ali brez, muzej je zagotovo vreden ogleda in bi ga priporočila prav vsakomur. (Vstopnina 15 EUR/odrasli, 5 EUR/otroci – vključno z avdio vodnikom. V ponedeljkih je muzej zaprt.)

Čeprav se na prvi pogled otok Guadeloupe zdi majhen, pa je ta zaradi tamkajšnjih raznolikih znamenitosti izredno bogat in zanimiv. Mi smo si zanj sicer rezervirali deset dni, a nam kljub temu ni uspelo videti in doživeti vse. A tisto kar smo uspeli obiskati in spoznati nas je navdušilo in zagotovo ima Guadeloupe veliko več kot zgolj 23 razlogov in znamenitosti, zaradi katerih je ta karibski otok vredno obiskati.

Guadeloupe znamenitosti – video