Heidelberg, Nemčija, Nemčija potovanje

Službena pot me je čez konec tedna odpeljala v romantično nemško mesto Heidelberg, katerega pred tem nisem še nikoli obiskala, ampak o njem slišala že velikokrat. Veselila sem se, da ga bom na hitro lahko končno raziskala tudi sama, ampak časovna omejitev zaradi sestanka, mi je omogočila zgolj bežen pogled nanj.

Heidelberg je znan kot univerzitetno mesto, saj je bila tukaj univerza ustanovljena že v 14. stoletju. Kako zgodovinsko pomembno je mesto, pričajo trume turistov, ki se bolj ali manj sprehajajo po starem delu mesta in delajo gnečo na glavni ulici (Hauptstrasse), ki velja za najdaljšo ulico brez prometa (peš cono) v Evropi.

Ulica, polna trgovin in lokalov, nas pripelje vse do trga Marktplatz, kjer se v nebo dvigujeta cerkvena zvonika gotske mestne katedrale Heiliggestkirche.  

Kmalu mi pogled ukrade še tamkajšnji renesančni grad, ki ima s svojo rdečo podobo še prav poseben čar. Zgrajen je iz rdečega peščenjaka, ki prihaja iz reke Neckar – reke, ki teče skozi mesto Heidelberg.

Časa za vzpon na grad v le dvournem prostem času žal nisem imela, ampak naslednjič, ko obiščem Heidelberg, se zagotovo povzpnem tudi nanj.

V eni izmed stranskih ulic si v miru privoščim še kavico in se podam tudi do starega mostu, ki je skupaj z gradom pravzaprav simbol mesta Heidelberg. Prav na mostu, s katerega je lep razgled na stari del mesta, si zaprisežem, da se v mesto, kljub množici turistov, zagotovo še kdaj vrnem tudi sama.

Nekaj hitrih napotkov za obisk mesta Heidelberg

Kako do Heidelberga?

Heidelberg lahko obiščete kot enodnevni izlet iz mesta Frankfurt ali mesta Stuttgart. Najboljši način za prevoz je zagotovo vlak.

V kolikor se boste iz Slovenije do Heidelberga odpravili z avtom, računajte, da vam bo vožnja vzela okoli 8 ur časa.

Kje prenočiti v Heidelbergu?

Prenočišč ima Heidelberg veliko. Sama sem sicer bivala na obrobju mesta, v novejšem Star Inn hotelu, kjer je v ceno z zajtrkom vštet bogat samopostrežni zajtrk. Privatno parkirišče znotraj hotela je sicer potrebno doplačati. Star Inn hotel se nahaja blizu železniške postaje in je od središča mesta oddaljen približno 2,5 kilometra. Peš boste tako do tja potrebovali med 20-30 minut ali pa se boste do začetka Hauptstrasse zapeljali s tramvajem št. 26 – do tja vas iz hotela ločijo le štiri postaje.

V kolikor boste v mesto Heidelberg prišli z vlakom ali kakšnim drugim javnim prevozom, vsekakor priporočam, da si hotel poiščete v starem delu mesta. Prijatelji so bivali v hotelu Kulturbrauerei Heidelberg, v sklopu stare lokalne pivnice. S sobami so bili izredno zadovoljni, prav tako pa jih je prepričala lokacija in pivnica, s tamkajšnjimi lokalnimi jedmi in pivskim vrtom.

Kje jesti v Heidelbergu?

Za lačne ima stari del mesta ogromno izbire restavracij – tako tistih z lokalno prehrano, kot mednarodnimi okusi. Cene so zelo odvisne, kje boste jedli, ampak računajte, da bodo v starem delu mesta za kakšne 30% dražje, kot pri nas. Tudi za tiste, ki želite po Nemčiji potovati z nizkimi stroški, boste verjetno navdušeni nad veliko izbiro prodajaln s kebabom.

Na grad vozi vzpenjača, katere povratna vozovnica je že všteta v vstopnico za grad. Lahko pa se na grajski grič (Konigstuhl) povzpnete tudi peš. V samem gradu je veliko zanimivosti, a več o njih bom lahko napisala takrat, ko jih raziščem tudi sama – a po pripovedovanjih, je grad vsekakor vreden ogleda.