higiena na potovanju, poceni potovanja, avanturistična potovanja

Sem in tja se najde kakšen, ki je malce bolj nov v popotniških vodah, pa nikjer ne uspe zaslediti, kako je v takšnem primeru s higieno – predvsem ko govorimo o nizko cenovnih potovanjih ali morda overland potovanjih. Verjetno je razlog za pomanjkanje informacij v tem, da je nekaterim o tem nerodno pisati, spet drugim je o tem nerodno spraševati. Prav zato sem se odločila, da napišem nekaj tistih najpogostejših dejstev in morda nasvetov, ki bodo nekomu lahko v pomoč in mu odgnali skrbi pri organizaciji naslednjega ali pa celo prvega podviga.

Osnovna higiena na potovanju

  • Javna stranišča

Ne glede na to, kje potujemo, lahko najdemo javna stranišča – bodisi na avtobusnih postajah bodisi na bencinskih črpalkah. Neizbežna resnica, ki zna biti mnogokrat velika nadloga, pa je ta, da so takšna stranišča lahko precej problematična za vse, ki težko prenašajo neprijetne vonjave in poglede na človeške iztrebke. Če imate svoj lastni prevoz, je zato velikokrat bolje in tudi čisteje oditi kar nekam v divjino, če tega ni, se boste pač morali sprijazniti na tamkajšnje razmere. Obvezen pripomoček na vseh potovanjih pa naj bo WC papir (jaz brez njega ne grem nikamor) in dobri zaprti čevlji – v Indiji sem bila zanje zelo hvaležna – za vstop v WC sem morala skoraj do kolen zavihati še dolge hlače… No, precej težav pa sem imela tudi med potovanjem po Ugandi, saj vsakič, ko sem želela na stran in je vse izgledalo, kot da sem končno našla odročen kotiček, je nekdo pomolil glavo iz grmovja.

Karpati, Romunija, potovanja z avtom

Karpati, Romunija

  • Umivanje

Nikakršnega problema ni, če spite v hotelu, hostlu ali kampu, saj so tam na voljo tuši, ki pa znajo biti glede na videno, precej različni v kakovosti. A vendarle so tu in lahko se jih koristi. Velikokrat se zgolj lahko zgodi, da je topla voda nekje bolj izjema kot pravilo, zato je vredno povprašati po njej, še preden se odločite kje boste prenočevali – še toliko bolj, če se nikakor ne vidite brez tople vode. Tudi nekateri kampi imajo toplo vodo plačljivo.

Tunizija potovanje - popotniški vodič

Izgubljeno jezero – cilj vsakega, ki se v Tunizijo odpravi s terenskim vozilom (Tunizija potovanje)

Velikokrat pa o izbiri ni ne duha, ne sluha in potrebno je vzeti tisto, kar je pač na voljo. Če pazite na vsak cent, se boste velikokrat srečali tudi s tušem, kjer vam bo le-tega predstavljalo zgolj vedro vode in zajemalka, s katero se polivate po telesu. V tem primeru je stvar precej podobna pri divjemu kampiranju, kjer seveda ni tušev in tekoče vode. Nekateri popotniki, ki overland potujejo s svojimi avtomobili, imajo s seboj za takšne primere kar solarni tuš. Vse do lani je nama tuš predstavljala kar plastenka vode, a sva se sedaj za nove poti oborožila s posebno kantico Lifesaver, ki ni le odlična za filtriranje vode (vsako vodo, z izjemo slane, namreč naredi pitno brez prekuhavanja), in ima kot dodatno opremo tudi tuš. Če ste brez kakršne koli vode so vam lahko seveda tudi vlažilni robčki. Če pa je sreča na vaši strani in noč preživite ob reki, jezeru ali morju, pa se je najlažje in najkonkretneje umiti kar tam – naš priljubljen način.

Kantica za vodo Lifesaver

Odlična naložba za overland potovanja in skrb za okolje, brez plastenk (Lifesaver kantica za vodo)

  • Prehranjevanje

S Simonom pri tej točki zelo malo komplicirava, tudi sedaj ne, ko z nama potuje Ren – na srečo nimava pretirano občutljivih želodcev, nisva izbirčna in jeva (skoraj) vse in nikoli niti ne uporabljava kakšnih dezinfekcijskih sredstev za roke. Ne vem, morda sva malce nespametna, a se drživa načela, da ti velikokrat že same temne misli prinesejo kakšne nevšečnosti… Če si kosila ali večerje ne pripraviva sama, je edina stvar po kateri se ravnava cena. Prav zato vedno znova pristaneva pri uličnih prodajalcih ali lokalnih restavracijah, ki niso urejene po naših, evropskih standardih. Pravilo, ki ga le redko obideva je, da je tam veliko domačinov, saj to naznanja, da je hrana dobra in tudi sveža. Več o prehranjevanju na ulicah in podrobnejših nasvetih kako jesti varno na poti, pa si lahko preberete v posebnem prispevku “Hrana in potovanja”.

Znamenitosti v Šanghaju

Nekakšni kitajski ravioli (Šanghaj znamenitosti)

  • Pranje oblačil

Veliko mest, sploh tistih, ki živijo od turizma, imajo javne pralnice. Na srečo so le-te izredno poceni (vsaj takšna je izkušnja iz Azije). Tako ni izgovora, da bi po nekaj tednih ali mesecih potovanja morali naokoli hoditi umazani in z neprijetnim vonjem. Sem in tja boste verjetno kaj morali umiti tudi na roko – no razen seveda, če s seboj odnesete veliko preveč prtljage, kot pa jo v resnici sploh res potrebujete. Tudi v kampih se velikokrat najdejo pralni stroji na žetone. No, seveda pa se veliko stvari lahko opere tudi na roko.

Divje kampiranje

divje kampiranje, avanturistična potovanja

  • Ženske na potovanju

Je že tako, da smo ženske malce bolj zahtevne pri vsem tem, sploh ko imamo tiste naše “priljubljene” dneve. Sama ponavadi vedno dobim menstruacijo tam, kjer je to res najmanj potrebno… tam kjer ni tekoče vode in skoraj da nikakršne civilizacije. Takrat je pač res najlažje umivanje s plastenko vode. Moram pa opozoriti na to, da je v manj razvitih državah zelo težko dobiti vložke oz. tampone, tako da jih imejte vedno raje kar s seboj.

Suzhou (Kitajska potovanje)

Vožnja z rikšo (Suzhou, Kitajska)

Dejstvo je, da bolj ko se igramo avanturista, bolj okrnjene so ponavadi naše možnosti za neko normalno higiensko umivanje… Takrat je pač treba stisniti zobe in vedeti, zakaj to počneš. Verjemite, nihče ne uživa v tem, da je že nekaj dni ali celo kakšen teden brez tuša, ampak tako pač je. Če si pomanjkanja vode vendarle ne znate predstavljati pa verjetno takšna bolj divja potovanja že niso povsem za vas in roko na srce, to niti ni nič narobe. Bodite iskreni do sebe, saj boste s slabo voljo uničili potovanje sebi, kot tudi vašemu sopotniku, ki se na te stvari lahko povsem požvižga… Pa nikar si ne očitajte preveč – nismo vsi za vse in prav to je tisto najlepše na tem našem malem, a raznolikem planetu.