hrana v Neaplju, Neapelj, Neapelj znamenitosti

Vedno se rada znajdem v Italiji, ker se tam praviloma dobro je, a šele ko sem obiskala Neapelj, sem pravzaprav ugotovila pravi pomen dobre hrane. Hrana v Neaplju ni dobra – odlična je. A katerih jedi res ne smete izpustiti na vašem izletu v Neapelj?

7 jedi, ki jih morate poskusiti v Neaplju

Napolitanska pizza

Bolj klasično od pizze v Neaplju skoraj ne gre. Navsezadnje je prav mesto Neapelj kraj, kjer se je rodila pizza. Če je bila nekoč pizza hrana za reveže, ki so jo naredili iz ostankov, je danes pizza znana in priljubljena po vsem svetu. Predlagam, da se kljub raznovrstni ponudbi odločite kar za »skromno« margerito. Obljubim, da tako dobre še nikoli niste jedli! Morda se sliši smešno, vendar je še kako resnično, da pri dobri pizzi ne igrajo vlogo številčne sestavine, temveč kakovostne in prava pica ima točno to – odlično testo, paradižnikovo omako, nekaj koščkov mozzarelle in svežo baziliko. Kosilo, večerja ali malica – ta pizza res paše vedno.

Pizza fritta (ocvrta pizza)

Ker je pizza v Neaplju tako zelo pomembna, je treba omeniti še eno pizzo, ki jo res ne najdemo na vsakem koraku. Pravzaprav sem zanjo prvič slišala prav v Neaplju – to je polnjena ocvrta pizza. Če bi vedela, da je tako okusna, zagotovo ne bi čakala na zadnji dan, da jo poskusim.

Frittura

Če iščete hitro malico ali pa ste preveč lačni, da bi potrpežljivo čakali na glavno jed, z naročilom fritture nikakor ne boste zgrešili. Gre za nekakšne ocvrtke, ki so odvisni od sezonske ponudbe oziroma vaših želja – lahko so to kot nekakšni ocvrti krompirjevi njoki, ali morda z mozzarello polnjene ocvrte bučke, riževe kroglice, nekakšni polpeti, kroglice iz testenin… Predlagam, da si omislite kar kakšen mix in se spoznate z različnimi okusi.

Pasta alla genovese

Nedeljsko kosilo v Neaplju ni pravo, če ne vključuje jedi pasta alla genovese. Hrana v Neaplju brez nje res ne bi bila popolna. Omaka se pripravlja zelo dolgo in ko jo okusite veste zakaj – omaka temelji na čebuli, ki je zaradi dolge priprave skoraj karamelizirana. Tudi meso, narezano na koščke, je izredno mehko in se pripravlja hkrati s čebulo / omako. In čeprav bi mi morda uporabili katerekoli testenine, se prava pasta alla genovese pripravlja izključno s testeninami »ziti« – dolgimi okroglimi testeninami, ki jih zaradi dolžine prelomijo na manjše koščke.

Sfogliatella

Si predstavljate Italijo brez sladic? Jaz si jo zagotovo ne in tudi naš izlet v Neapelj ni minil brez njih. Ena najbolj tipičnih in tradicionalnih sladic Neaplja je tudi sfogliatella, ki jo pravzaprav lahko okusite v dveh različicah – mehki ali hrustljavi. Običajno je polnjena s sladkano rikoto, a dandanes poznamo tudi modernejše različice, kot je nutella ali marmelada.

Babà

Čeprav imam rada hrustljavost pa mi je bila še ena tipična Neapeljska sladica veliko bolj všeč – to je Babà. Nekakšen biskvit, v obliki gobe, povsem namočen v rum. Priprava sladice je izredno dolgotrajna in prepričana sem, da se bo to, ob okušanju poznalo. Na voljo je več izvedb in različic, a mislim, da s klasiko zagotovo ne boste zgrešili.

(Delize) Limonina tortica

Neapelj je glavno mesto regije Campari, kjer najdemo tudi mesto Sorrento, od koder pravzaprav ta limonina tortica izvira. Biskvit je prepojen s kremo limoncela ter polnjeno ter prekrito z limonino kremo. Meni osebno najljubša sladica, ki sem jo poskusila v Neaplju.

Hrana v Neaplju vas nikakor ne bi smela razočarati in seveda je tukaj še cel kup ostalih jedi – tudi z morskimi sadeži in ribami, ki so praviloma dodane testeninam ali rižotam.

Kako pomembna je hrana v Neaplju in navsezadnje v Italiji pa morda dejstvo, da je italijanska zastava pravzaprav navdih dobila v pizzi. Rdeča barava predstavlja paradižnikovo omako, bela barva mozzarello in zelena barva baziliko. In hrana v Neaplju je res odličen približek znamenitega »dolce vita« življenjskega sloga, zato v Neaplju pozabite na dieto in se enostavno prepustite vsem tamkajšnjim okusom.