kam na izlet, ideja za izlet, prirodoslovni muzej slovenije

Obisk muzejev imam nenehno v mislih in včasih je slabše vreme kot nalašč za obisk kakšnega. Tokrat smo se odpravili na krajši izlet v Ljubljano in obiskali tamkajšnji Prirodoslovni muzej Slovenije, ki je bil pod imenom Deželni muzej ustanovljen že leta 1821.

Prirodoslovni muzej Slovenije se sicer nikakor ne more primerjati s kakšnimi večjimi tovrstnimi muzeji v svetovnih prestolnicah, kot je npr. London ali New York, a kljub temu smo bili prav vsi trije nad njim zelo prijetno presenečeni. Sama sem ga namreč zadnjič obiskala v osnovni šoli, tako da nisem niti vedela, kaj od njega lahko po toliko letih sploh pričakujem.

V muzeju najdemo tako zbirke žive in nežive narave (Zoisova zbirka mineralov), a zagotovo bodo na otroke največji vtis naredile sobe, ki predstavljajo živo naravo. V eni sobi bomo lahko občudovali celo okostje mamuta. V času našega obiska smo lahko od bliže spoznali še pravi mamutov zob, ki je tehtal kar 5 kilogramov.

Sledila je soba s temo »Naše malo veliko morje«, kjer je kljub majhnosti predstavljeno življenje našega dela obale. Soba je polna raznih interaktivnih pripomočkov, ki ne bodo zaposlili le otroke, temveč tudi odrasle. Poleg razstavljenih primerkov, med katerimi lahko določene primemo v roke, so tukaj še tri projekcije, ki jih usmerjamo kar sami. Postavimo se na označen prostor in tako s premiki rok naredimo plimo ali oseko, plavamo z delfinom, ki z našim usmerjanjem pobira smeti (predvsem plastiko), ki jo prevečkrat najdemo v naravi. V sobi pa se nad nami bohoti tudi okostje brazdastega kita, ki občasno zatava v naše morje in je pravzaprav največja riba na svetu.

Sledi soba s plazilci, ribami, vretenčarji, kjer ne moremo niti mimo krokodila. V skoraj vseh sobah se najdejo kotički, kjer otroci lahko s svojo radovednostjo aktivneje sodelujejo – tako z odkrivanjem sličic, kot tipanjem različnih živalskih kožuhov, spoznavanju zob, stopinj…

Prirodoslovni muzej Slovenije je bil zagotovo prava izbira za krajši izlet in ga priporočamo vsem družinam. Tam se vaši otroci nikakor  ne bodo dolgočasili in bodo zagotovo v trenutku postali sila radovedni.