Izlet v Pazin in Hrvaško Istro

Zdi se, da Hrvaško Istro poznamo vsi, tam je marsikdo, vključno z mano, preživel poletja v otroških letih. Prav zato imam na Hrvaško Istro posebno lep spomin, se vedno znova rada vračam nazaj in vsakič odkrijem kaj lepega in malo poznanega – nič drugače ni bilo niti ob tokratnem obisku.

Sama sem navdušena nad tamkajšnjimi kamnitimi kraji, kot so Motovun, Grožnjan, Opertalj, Buje. Na zadnjem izletu pa smo obiskali tudi Pazin.

Pazin je staro istrsko mesto, ki se prvič omenja že leta 983 prav zaradi tamkajšnjega gradu / Kaštela, okoli katerega je tik nad strmo in več kot 100 metrov visoko previsno steno, ob vznožju katere se nahaja jama, nastalo mestece.

Zakaj obiskati Pazin?

Kaštel oziroma grad

Pazin ima kar nekaj razlogov za obisk, a najbolj prepoznaven je zagotovo grad oziroma Kaštel, ki je najbolje ohranjena in najstarejša trdnjava / grad v Istri. V njem najdemo tudi muzej, kjer se spoznamo z zgodovino Pazina, okolice, kot tudi cele Istre.

Pazinska jama

Pazinsko jamo najdemo na koncu kanjona reke Pazinčica, kjer se nad njo dviga impresivna 100 metrov visoka naravna kamnita stena. Z jamo je povezanih kar nekaj legend, s svojo podobo pa je navduševala tudi Danteja in Jules Verna. Jamo je mogoče obiskati s spustom po številnih stopnicah.

Zip-line

Adrenalinski navdušenci res ne smejo mimo tamkajšnjega zip-lina. Vse skupaj so nad Pazinsko jamo speljane štiri jeklenice, v skupni dolžini 280 metrov. Najbolj impresivna proga je zagotovo tista, ki vas popelje čez jamo in na katero se vam nanjo odpre razgled iz 100 metrov višine.

Razgledi

Čeprav se ne boste spustili po zip-linu pa boste razglede vseeno lahko doživeli iz tamkajšnjega mostu in nenazadnje tudi točk, kjer se začne / konča zip-line, do katere vodi nekakšna pešpot. Predlagam, da avto pustite pri izhodiščni točki za zip-line, kjer je tudi veliko parkirišče – nahaja se ob glavni cesti – bodite pozorni na smerokaz “zip-line”.

Dolina reke Pazinčice in slap Sopot

Okoli Pazina najdemo kar nekaj slapov, a za najlepša veljata slap Sopot in tisti, v dolini Pazinčice, kjer se nahaja Pazinski in Zarečki Krov, ki sta tudi del Nature 2000.

Sami smo zaenkrat obiskali le slap Sopot, ki nas je s svojimi 24,5 metri navdušil in se nahaja 15 minut vožnje iz Pazina. Nad njim se dviga star kamnit most, zato vse skupaj izgleda še bolj slikovito.  Slap Sopot sicer ni najlažje najti, zato je najbolje, da se uporabi kar koordinate (parkirišče S45.13.2781 / V014.02.8289). Slap Sopot si lahko ogledamo od zgoraj ali pa se po poti, skozi gozdiček, spustimo vse do dna. V mokrem je sicer pot precej drseča, na dveh delih pa si boste morali pomagali tudi z vrvjo. Zasledila sem, da je voda pod slapom turkizne barve, a ker smo bili mi tam dva dni po dežju, takšne barve žal nismo uspeli videt. Kljub temu pa je bil slap eno lepših presenečenj.

Izlet v Pazin in Hrvaško Istro

Slap Sopot – Izlet v Pazin in Hrvaško Istro

Cukerančič

Iz Pazina pa prihajajo tudi posebni piškotki – cukerančiči, ki so se razširili po celi Istri in na tak način postali nekakšen tipičen posladek v tem delu Hrvaške. Le-ti ne smejo manjkati na slavjih in praznovanjih. Postali so tudi kulturna dediščina Republike Hrvaške.

Pazin in okolica, vključno s slapom Sopot, je super ideja za enodnevni izlet, ki vam pokaže zaenkrat še dobro varovane in slabo obiskane skrivnosti Hrvaške Istre. Le-te lahko, v primeru več časa, združite še z ostalimi lepotami, ki jih v Hrvaški Istri res ne manjka.