Pot jeperškega učitelja, Kranj, izleti

Tako kot so mi določeni kotički po svetu ljubši od drugih, se tudi v določenih slovenskih regijah znajdem pogosteje kot nekje drugje.

Razlog, zakaj te nekam vleče pogosteje je težko najti, a prav zagotovo so zato, da se pogostokrat znajdem na Gorenjskem, krive tudi moje »korenine«. Del njih namreč prihaja iz Tržiča.

Že kar nekaj časa sicer nisem zakorakala v kakšne konkretne hribe, a zato, da se znajdeš na Gorenjskem pravzaprav ni potrebno biti zagrizen hribolazec. Vse polno je kotičkov, ki so primerni za sprehod in krajšo rekreacijo tako za odrasle, kot za otroke.

Ena izmed simpatičnih poti se skriva tudi v okolici Kranja in je znana kot Pot jeprškega učitelja. Štiri kilometre dolga pot skoraj v celoti poteka po gozdu in je tako idealna za poletni pobeg pred vročino. Ker le-ta še ni množično obiskana pa boste na njej tudi čez konec tedna še vedno našli tihe in osamljene kotičke, ki so kot nalašč za sproščanje v naravi.

Pot jeperškega učitelja, Kranj, izleti

Pot jeperškega učitelja je prav simpatična za družinski izlet

Pot jeprškega učitelja je vsaj mene najbolj očarala s knjigobežnicami – vitrinami, v katerih se nahajajo knjige. Le-te si lahko sposodite, jih prelistate, preberete in nato vrnete nazaj v vitrino. Pravzaprav so prav knjige tista rdeča nit celotne poti, speljane ob reki Savi. V bližnji okolici je namreč rojstni kraj pisatelja in pesnika Simona Jenka, nedaleč stran pa je delovala tudi literarna zgodovinarka Marja Borštnik.

A brez skrbi, na poti jeprškega učitelja ne boste našli le knjige, temveč  še nekaj ostalih zanimivih postojank. Učno-informativne table vam bodo razkrile marsikaj zanimivega, lesene klopi pa vam bodo odlično služile za posedanje in občudovanje kanjona Zarica, kjer so svoj dom našle ptice, prilagojene življenju v stenah.

Na začetku oziroma koncu poti se nahaja tudi prijetno otroško igrišče ter igrišče za košarko in nogomet. Prav tam smo na začetku tudi mi malce zgrešili pot, saj se je kljub dobrim oznakam (rumen krogec, v katerem je doprsna slika Simona Jenka) tamkajšnja oznaka skrivala zaraščena med robidami.

Pot jeperškega učitelja, Kranj, izleti

Igrala so vedno odličen razlog za postanek (Ideja za izlet)

Pot je primerna za vse, tudi majhne otroke. Ker pa je speljana po gozdu se bodo mlajši otroci verjetno malce spotikali ob drevesne korenine, a najinega Rena to ni kaj dosti motilo, še manj pa naju.

Pot je zagotovo lepa in zanimiva v vseh letnih časih in ne samo poleti – nas pa je zagotovo v času našega obiska v mesecu juliju navduševala še toliko bolj, saj smo ob poti lahko našli še nekaj zadnjih gozdnih borovnic.

Prispevek je podprlo podjetje Goodyear Slovenija, ki je za svojih 20 let delovanja na svoji spletni strani zbrala 20 manj znanih poti v Kranju in okolici – ogledate si jih lahko tukaj. Verjetno brez njih tudi midva ne bi nikoli pravzaprav izvedela za to pot jeprškega učitelja, ki bi jo bilo res škoda spregledati, če se enkrat že znajdete v okolici Kranja. Več o konkretni poti in navodila za obisk pa najdete tukaj.

Video – izleti po Kranju in okolici