Kranj, kam na izlet, Mamutova dežela

Se tudi vam dogaja, da v tujini vedno znova iščete nove poti in kraje, medtem ko se doma običajno odločate za vedno ene in iste izletniške točke? Priznam, tudi midva nisva veliko boljša, a kljub temu se vedno trudiva poiskati nekaj novega, lokalnega ter nepoznanega. Tako naju je, skupaj z Renom, pot zanesla tudi v t. i. Mamutovo deželo.

Kolesarski izlet – pot po Mamutovi deželi

Mamutovo okostje na Gorenjskem

O ja, Gorenjska ni samo Bled in Bohinj – že v okolici Kranja je cel kup zanimivih poti, ki pa so zaenkrat bolj ali ne, znane samo med lokalnim prebivalstvom. Ena izmed takšnih je tudi pot po Mamutovi deželi. In prav zaradi mamutovega okostja je današnja izletniška trasa dobila svoje ime.

Leta 1953 so pri majhnem kraju Bobovek namreč našli pravo mamutovo okostje. Medtem ko so kopali glino, so naleteli na okostje samice, ki je tukaj živela pred več kot 180 tisoč leti.

Malo poznana glinokopna jezerca

Okostje samice danes sicer ne boste več našli, a vas bodo zato tam pričakala čudovita glinokopna jezerca.

Jezera so odličen kraj za kakšen piknik in uživanje v naravi. Medtem ko boste pod drevesnimi krošnjami počivali in zagrizli v svojo malico, bo poleti morda miren idilični prizor »zmotil« le kakšen kopalec, ribič ali pa morda jata račje družine.

Raznolik teren

Pot po Mamutovi deželi vas bo vodila skozi manjše kraje in vasi v okolici Kranja – uradni začetek je na Kokrici, a to krožno pot lahko praktično začnete kjerkoli. Natančnejša navodila za pot po mamutovi deželi najdete tukaj.

Poleg glinokopnih jezerc na Bobovku, ki so vsaj nam predstavljali vrhunec izleta, pa je pot zaradi razgledov na okoliške vršace izredno slikovita. Ker del poti poteka tudi skozi krajinski park Udin boršt, bo le-ta kot nalašč za vse ljubitelje gozdov, bujnega rastja, kraških pojavov.

S kolesom ali peš

Pot po Mamutovi deželi je v osnovi zavedena kot pešpot, a mi smo se po njej podali kar s kolesom. Zataknilo se nam je le v krajinskem parku Udin boršt, saj se na začetku precej lepa gozdna pot spremeni v potko, polno korenin in visokega ter bujnega talnega rastja, ki ni ravno primerna za kolo. Tako smo bili primorani obrniti in se odpovedati delu poti, ki v celoti meri 14 kilometrov. V osnovi pa pot ni zahtevna, saj poteka po ravnini in po neprometnih cestah / poteh, zato je primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Kranj, kam na izlet, Mamutova dežela

Pot po Mamutovi deželi s kolesom ali peš

Namig za kosilo

Mi smo se po poti s postanki za malico in raziskovanje najinega najmlajšega sopotnika zadržali kar nekaj ur, zato smo si pred odhodom domov privoščili tudi kosilo. Medtem ko smo se vračali nazaj do avtomobila, smo na Kokrici zagledali brunarico Štern in zavili na kosilo kar tja. Z dvema zunanjima igriščema v senci je to vsekakor super lokacija za družine – poleg tega pa tudi njihova ponudba jedi ni slaba.

Prispevek je nastal v sodelovanju s podjetjem Goodyear Slovenija, ki letos praznuje 20 let. V ta namen, in ker so tesno povezani z lokalnim okoljem, so predstavili 20 izletniških poti, ki jih Kranj in okolica ponujajo. Več o poti po Mamutovi deželi si lahko preberete tukaj. Ostale poti, tako pohodniške, tekaške, kolesarske kot učne, pa najdete tukaj.

Video – izleti po Kranju in okolici