slovenski železniški muzej, ideja za izlet, kam na izlet

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji, pravzaprav v Ljubljani, slovenski železniški muzej? Od kar smo se vrnili iz New Yorka, kjer se je Ren spoznal s podzemnim vlakom, so ga vlaki povsem prevzeli. Prav zato je bil že skrajni čas, da muzej obiščemo tudi mi.

Slovenski železniški muzej se nahaja na Parmovi ulici 35 v Ljubljani, v rotundi – polkrožni klonici / kurilnici za lokomotive, ki je razglašena za kulturni spomenik. V zgradbi je razstavljenih kar nekaj lepo restavriranih parnih lokomotiv – najstarejša sega v leto 1861.

Poleg rotunde in parnih lokomotiv je na ogled tudi prometni urad, kjer so nekoč prometniki skrbeli za varen in reden železniški promet ter manjša železniška postaja iz časa kraljevine Avstro-ogrske.

V slovenskem železniškem muzeju si lahko ogledamo tudi nekaj primerkov o razvoju, gradnji in vzdrževanju prog. Spoznamo se s telegrafi, telefoni, teleprinterji in operativnimi centri, ki so skrbeli za zveze med postajami. Lepo so prikazane tudi signalnovarnostne naprave ter uniforme skozi različna obdobja – vse od Avstro-ogrske, Jugoslavije ter samostojne Slovenije.

Nekajkrat na leto okoli muzejske zgradbe vozi tudi manjši vlakec, ki bo nasmeh na obraz pričaral predvsem najmlajšim obiskovalcem. Škoda le, da vlakec ni za vožnjo na voljo vsak konec tedna, s čimer bi zagotovo v Slovenski železniški muzej privabili večje število obiskovalcev.

Morda smo med obiskom pogrešali nekaj več interaktivnosti, ki bi omogočila še večjo vpletenost radovednih otrok ter odraslih in s tem naredila Slovenski železniški muzej še bolj privlačen za obiskovalce. A ne glede nato, je muzej lepa popestritev prostega dopoldneva oziroma popoldneva, ko iščete kakšno zanimivo in malce drugačno idejo za izlet.