Zoisova učna pot, Kranj, Predoslje, izleti

Rada raziskujem – pravzaprav sploh ni važno ali iščem drugačnost v tujini ali pa doma. Navsezadnje je prav vsak nov dan priložnost, da se iz njega nekaj naučimo in kaj novega spoznamo.

Nedolgo nazaj smo se potepali po Gorenjski in ker smo si želeli nekaj drugačnega smo se odločili, da se podamo po Zoisovi učni poti v Predosljah. Vasica večini verjetno ni najbolj poznana, a nahaja se le streljaj od bolj poznane posesti Brdo pri Kranju, kjer tudi priporočava, da začnete s to učno potjo.

Grobnica družine Zois

Že od daleč boste zagledali zvonik cerkve Sv. Siksta v vasi Predoslje in prav to bo tudi vaša prva postojanka, saj na tamkajšnjem pokopališču najdemo grobnico družine Zois. Ni jo težko zgrešiti – od vseh je namreč najbolj razkošna in tako vidna že od daleč.

Če se boste na pot odpravili z majhnimi otroki pa jih bo dejstvo, da se nasproti cerkve nahaja lepo urejeno otroško igrišče brez dvoma zanimalo veliko bolj, kot pa ostanki plemiške družine Zois, ki je nekoč v lasti imela že prej omenjeno posest Brdo in po kateri je ta učna pot dobila svoje ime.

Zoisova učna pot vas nato popelje naprej skozi vas, mimo kapelice s poslikavami in »kužnega znamenja«, ki še dandanes opominja na zdravstveno problematiko, s katero so se srečevali v preteklosti.

Vas z razgledom

Vasica Predoslje je poleg družine Zois znana predvsem zaradi lepih razgledov, ki kar kličejo po občudovanju. Kulisa, kjer se v ozadju dvigajo slovenski vršaci je res imenitna. Sama vas pa je pravzaprav ime dobila po soteski Kokre. Ime Predoslje namreč izhaja iz besedne zveze »pred-roslo«, kar pomeni pred sotesko.

Sedaj sicer zaspana vasica je nekoč predstavljala močno gospodarsko vas z mlini, mlekarno, trgovino in gostilnami. Prav Anton Zois je bil njen prvi župan.

Združite pot še z ostalimi točkami

Sama Zoisova učna pot je nezahtevna in v celoti poteka po ravnem. Čeprav je prvi del speljan po kolovozu čez polje, pa je vseeno primerna tudi za vozičke. Gre za zgolj štiri kilometre dolgo pot, ki jo vsekakor priporočam, da jo združite z obiskom še kakšne druge izletniške destinacije v bližini (Pot po mamutovi deželi, Sprehod po savskem drevoredu ali Pot jeprškega učitelja). Nič manj prijetna ideja pa ni niti obisk same posesti Brdo pri Kranju. Tudi pot, ki poteka ob zunanjem delu posesti in je primerna tako za vozičkanje, kolesarjenje kot tudi tek, je meni zelo ljuba.

Vesela sem, da živim  v Sloveniji, ki vedno znova dokaže, da je kljub majhnosti pravzaprav zaradi svoje raznolikosti izredno velika in bogata.

Prispevek je podprlo podjetje Goodyear Slovenija. Na svoji strani je za svojih 20 let delovanja namreč objavilo 20 idej za izlete v okolici Kranja, od koder smo tudi mi črpali ideje za nekaj naših potepanj. Celoten seznam poti si lahko ogledate tukaj, nekaj več informacij in opis poti po Zoisovi učni poti pa najdete tukaj.

Video – izleti po Kranju in okolici