kam na izlet, enodnevni izlet, ideja za izlet

Kam na izlet? Prepričana sem, da je to eno najpogostejših vprašanj ob koncu tedna in ob lepem vremenu vseh nas, ki se radi potepamo.

Včasih se mi zdi, da imava s Simonom vse polno idej kam bi odšli na potovanje, a ko pride do idej, kam na enodnevni izlet, se tudi pri nama hitro ideje končajo. Prav zato sva se odločila, da bova v tem prispevku zbirala in dopolnjevala najine najljubše destinacije za enodnevni izlet in s tem upam, da dala nekaj novih idej tudi vam.

Kam na enodnevni izlet

1. Zelenci

Če niste Zelence poznali prej, ste zanje zagotovo izvedeli preko instagrama, saj so le-ti postali izredno priljubljena točka za instagramarje. Redko kdaj se boste tam znašli sami, a vendarle je postanek tam obvezen – sploh če se odpravljate proti Kranjski Gori. Naravni rezervat Zelenci so čudoviti ne glede na letni čas.

2. Špičnik

Pot v obliki srca – je lahko sploh še kaj bolj romantičnega? Na enodnevni izlet se odpravite med štajerske vinograde in čudovite razglede ter ob kozarčku lokalnega vina občudujte znamenito pot v obliki srca v Špičniku. Več o Špičniku in tamkajšnji poti pa tukaj.

3. Pot po Mamutovi deželi

Ste vedeli, da so v okolici Kranja našli mamutovo okostje? Prav pot po Mamutovi deželi vas pripelje vse do glinokopnih jezerc, v katerih se je mogoče poleti celo okopati. Zaenkrat so jezerca še dobro varovana lokalna skrivnost, poleg tega pa je celotna Mamutova pot odlična za kolesarske navdušence – več pa tukaj.

4. Cerkniško jezero

Če ne drugače ste se o presihajočem cerkniškem jezeru učili v šoli, a jezero je tudi odlična destinacija za enodnevni izlet. Pozimi je ob dolgotrajnem mrazu jezero zaledenelo in odlično za drsanje, medtem ko se ob drugih letnih časih po njem lahko vozite s kanuji /kajaki in nekateri celo supi. Tam je tudi učna pot, v okolici pa kar nekaj zanimivosti, ki jih je vredno na izletu tudi obiskati. Več o vsem pa tukaj.

5. Ojstrica

Ljubitelji pohodništva zagotovo Ojstrico poznate, tisti ki jo še ne, boste nad njo navdušeni. Ne pretirano zahteven vzpon namreč ponuja čudovite razglede na jezero Bled. Zakaj si torej enodnevnega izleta na Bleda ne bi popestrili z nekaj drugačne aktivnosti kot zgolj sprehoda okoli jezera?

6. Izvir Hubelj

Enodnevni izlet v Ajdovščino se morda ne sliši pretirano privlačno a tamkajšnja učna pot, ki vodi do izvira Hubelj je čudovita. Ne le, da pot poteka po gozdu in ob reki Hubelj, popelje nas tudi do izvira reke Hubelj ter vmes ponuja še nekaj zanimivih stvari za otroke ter razgled na Ajdovščino in Vipavsko dolino. Več o poti si preberite tukaj.

7. Belopeška jezera

Če vas zanimajo lepi razgledi in še niste obiskali Belopeških jezer, potem ne veste, kaj zamujate. Belopeška jezera so čudovita – tako poleti, kot pozimi. Če ste po naravi bolj aktivni predlagam da se do njih odpravite kar s kolesom. Iz Kranjske Gore do tja namreč vodi kolesarska pot Jureta Robiča. Več o Belopeških jezerih in kolesarski poti tukaj.

8. Kočevje

Kočevje zagotovo ni najbolj tipična izletniška točka, ampak prav zato je tja vredno zaviti. Sprehodite se do Rudniškega jezera in izkoristite njegov potencial v toplejših mesecih. Nikar pa se ne pozabite posladkati niti s kočevsko bombico. Poleg tega pa okolica Kočevja ponuja še cel kup ostalih zanimivosti, ki bodo v celoti zapolnile enodnevni izlet – katere so to, si poglejte tukaj.

9. Kostanjevica na Krki

Zakaj bi obiskali najmanjše mesto na Dolenjskem? Razlogov je veliko, saj je sprehod po najstarejšem mestu na Dolenjskem zanimivo in slikovito. Poleg tega pa enodnevni izlet lahko združite še z nekaj ostalimi zanimivostmi, kot je samostan Pleterje in tamkajšnjega muzeja na prostem.  Če vam je tudi to premalo raziščite še nekaj več kotičkov na Dolenjskem, ki jih najdete tukaj.

10. Burano

Če se vam splača na enodnevni izlet v Benetke, potem vam zagotovo ne bo žal, če se boste enkrat zapeljali tudi do Burana – manjšega otočka v beneški laguni, kjer so v ospredju barve. Če vprašate mene, zagotovo ena bolj slikovitih destinacij za enodnevni izlet. Več najdete tukaj.

11. Polhov doživljajski park

Polhov Gradec postaja zaradi svoje ponudbe vedno bolj zanimiva izletniška točka. Če smo Polhov Gradec pred leti poznali samo po Sv. Lovrencu in Grmadi, pa je s Polhovim doživljajskim parkom postal kraj še odlična izletniška točka za družine. Sprehodite se med lesenimi figurami, ki na radovedne otroke čakajo ob gozdni poti in bodo zagotovo požele veliko zanimanja med najmlajšimi raziskovalci. Več o  Polhovem doživljajskem parku tukaj. Poleg tega pa na vas v Polhovem Gradcu čaka tudi zanimiv muzej pošte in telekomunikacij – več tukaj.

12. Obalna pot Portorož – Piran

Obalna pešpot, ki vodi od Portoroža do Pirana je izredno simpatična, zlasti takrat ko nam manjka nekaj sonca in pogrešamo poletne mesece. Sprehod po njej je speljan ob morju, poleg tega pa je primerna tudi za otroške vozičke.

13. Grožnjan

Skoraj vsakič ko se znajdem v Severozahodni hrvaški Istri, obiščem Grožnjan. Kamnito in tipično istrsko mestece, ki s svojo energijo redko razočara. A ker je Grožnjan vendarle majhno mestece, priporočam, da enodnevni izlet združite s kakšnim dobrim kosilom in z raziskovanjem še kakšnega drugega mesta. Nekaj več idej tukaj.

14. Zagreb

Glavno mesto Hrvaške ima kar nekaj razlogov za obisk – enodnevni ali več dnevni izlet. Tisti, ki ga bodo obiskali z otrokom znajo zaviti v tamkajšnji živalski vrt, druge zanima bolj mestni vrvež, mnogi pa ga obiščejo za tamkajšnji božični sejem. Kaj vse lahko počnete v Zagrebu najdete tukaj.

15. Čedad / Cividale del Friuli

Srednjeveško mesto, ki je od leta 2011 pod Unesco zaščito je res simpatična ideja za enodnevni izlet. Sprehod po starem delu mesta je zaradi številnih zgodovinskih zgradb namreč zelo zanimivo. Poleg tega pa je v mestu najdemo tudi hudičev most nad reko Nadižo, ki je zagotovo eden lepših delov Čedada. Ko boste naslednjič okoli Gorice, vam ne bo žal, če zavijete tudi v Čedad.

16. Soteska Pekel

Blizu Borovnice je čudovita soteska Pekel, ki jo lahko obiščete v vsakem letnem času, a ker je zaradi slapov in količine vode pozimi tam zelo ledeno, se priporoča tako dereze kot cepin. Nama je tam zlasti všeč poleti, saj se lahko med pohodom umakneva tudi pred vročino. Več o soteski Pekel pa tudi v prispevku tukaj. Primerna kombinacija za enodnevni izlet je soteska Pekel, skupaj s Tehniškim muzeje Slovenije.

17. Šmartno v Goriških Brdih

Obisk vasice Šmartno, ki se nahaja v središču Goriških Brd je odlična ideja za vse, ki iščete idejo za enodnevni izlet in vam je všeč italijanska pokrajina Toskana. Poleg tega pa ob obisku Šmartnega nikar ne pozabite niti na ostale tamkajšnje zanimivosti – več jih najdete tukaj.

18. Hrib opic Affenberg

Ste vedeli, da se v Beljaku nahaja hrib opic, kjer se povsem samostojno lahko sprehodite med makaki opicami in izveste nekaj več o njihovem življenju? Enodnevni izlet je odlična ideja za družine z otroki, saj bodo nad doživetjem zagotovo navdušeni. Več pa tukaj.

19. Izolska obalna pot

Obalna pot nas popelje vse do Izole in tamkajšnje marine, primerna pa je tako za vozičke kot malce večje otroke, saj bodo nad tamkajšnjimi igrali zagotovo navdušeni. Izolsko pot je primerno obiskati v vseh letnih časih, a zagotovo je najlepša takrat, ko se izognemo poletju in s tem mnogim turistom. Več podrobnosti o poti, primerni za enodnevni izlet, tukaj.

20. Mangartsko sedlo

Če vprašate mene je pot na Mangartsko sedlo ena najlepših panoramskih gorskih cest v Sloveniji. Zaradi številnih tunelov, vklesanih v skalo je tudi zelo unikatna. V kolikor jo boste prevozili (z avtom, motorjem ali celo s kolesom) pozno spomladi, bo cesta pri vrhu še vedno »obložena« s snegom. Mi smo sicer izlet združili še z ostalimi lokacijami severne Primorske in tako namesto enodnevni izlet naredili kar dvodnevnega. Naš dvodnevni plan poti tukaj.

21. Turracher Höhe

Tisti, ki ste navdušeni nad smučanjem zagotovo poznate Turracher Höhe, a tja se na enodnevni izlet splača še zaradi ene stvari – celo leto odprte sankaške proge Nocky Flitzer. Adrenalinska vožnja v dolžini 1600 metrov bo zagotovo navdušila vse ljubitelje tovrstnih adrenalinskih aktivnosti. Več o vožnji z Nocky Flitzer tukaj.

22. Napoleonova pot

Čudovita Napoleonova pot na Občinah je zagotovo vredna, da se tja odpravite na enodnevni izlet. Pot se dviga nad tržaškim zalivom in nam tako ponuja vse polno razglednih točk – med drugim tudi na grad Miramare. Najboljše jo je obiskati med hladnejšimi meseci, saj je celotna pot, dolga 3,2 kilometre, obsijana s soncem. Še več informacij o Napoleonovi poti najdete tukaj.

23. Gmünd/Sovodenj

Srednjeveško mestece na avstrijskem koroškem je izredno lepo urejeno, zato je že sam sprehod po njem vreden postanka. Svojo radovednost pa lahko potešite tudi z obiskom tamkajšnjega gradu in privatnega Porsche muzeja. Če boste že v Gmündu/Sovodnju pa nikar ne spreglejte niti obiska akumulacijskega jezu Kölnbrein, do koder vodi slikovita gorska cesta. Več o tem enodnevnem izletu tukaj.

24. Begunje na Gorenjskem

Če razmišljate o obisku Bleda, vam predlagava, da se raje odpravite v Begunje na Gorenjskem, ki se nahaja le 7 kilometrov stran. Res je, da se tukaj ne boste sprehajali okoli jezera, ampak boste lahko uživali v cel kup drugih aktivnosti – hribolazenje, muzeji, griči in hribi, stari grad Kamen, ostanki 2. svetovne vojne, delo Jožeta Plečnika, kolesarske poti… Več o zanimivostih in znamenitosih pa tukaj. Begunje na Gorenjskem pravzaprav ponujajo toliko, da so primerne tudi za vikend izlet – ko boste enkrat tam, boste takoj vedeli, zakaj.

25. Crikvenica, Hrvaška

Zaradi bližine je Crikvenica na hrvaškem odlična ideja za enodnevni izlet, sploh v času pomladnih in jesenskih mesecih, ko si zaželimo nekaj sonca, morskega zraka in s tem milejše klime. Vožnja z avtomobilom iz Ljubljane traja manj kot 1,5 ure. Crikvenica vam ponuja več različnih aktivnosti – lahko se ležerno sprehajate in posedate ob morju ali pa se enodnevnega izleta lotite malce bolj aktivno. Kaj vse lahko počnete v Crikvenici pa tukaj.

26. Velenje

Na prvi pogled se morda Velenje ne zdi ravno privlačno mesto za izlet, a ko ga boste obiskali, boste videli kako ste se motili. Velenje je peto največje slovensko mesto in temu primerno ima kar nekaj zanimivosti. Predlagam, da svoj dan začnete z vodenim ogledom muzeja premogovništva Slovenije, ki že desetletja predstavlja močno gospodarsko panogo regije. Muzej je odlično doživetje za celo družino, zato ga nikar ne zamudite. Za ogled je potrebna predhodna najava. Po ogledu se sprehodite ob Velenjskem jezeru, na koncu pa se povzpnite še na Velenjski grad, ki velja za enega najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. Nekaj več o izletu najdete tukaj.

27. Rogla, Žička Kartuzija in Zlati Grič

Izlet na Roglo je zaradi vseh aktivnosti, ki jih lahko tam počnete povsem samostojen izlet. A če ste že v teh krajih, bi vam priporočala, da se najprej podate na Roglo, kjer se sprehodite do čudovitih Lovrenških jezer. Če ste lačni, pojejte kosilo kar tam, a če lahko še nekoliko vzdržite, se podajte v restavracijo Zlati Grič in med tamkajšnje vinograde. Za konec dneva pa si oglejte še Žičko Kartuzijo – nekdanji kartuzijanski samostan, ki je zaradi naprednega znanja menihov že stoletja nazaj regiji omogočal gospodarski razcvet. Več podrobnosti o obiskanih krajih na tem enodnevnem izletu, vključno z videom in fotografijami, najdete v posebnem prispevku tukaj.

28. Berchtesgaden, Nemčija

Zaradi bližine nemškega kraja Berchtesgaden, ki se nahaja tik ob avstrijsko-nemški meji, je destinacija idealna tudi za enodnevni izlet. Poleg slikovitega alpskega mesta, na vas čakata še dve nepozabni doživetji – vožnja z zgodovinsko gondolo ter obisk rudnika soli. Poleg tega, pa vas okolica Berchtesgadna razvaja še s slikovitimi pohodniškimi potmi ter jezerom Königssee. Berchtesgaden pa je tudi izhodišče za obisk Orlovega gnezda. Več informacij o  enodnevnem izletu v Berchtesgaden pa v posebnem prispevku tukaj.

29. Slovenske vasi na Avstrijske Koroškem

Avstrijska Koroška nam za izlete ni tuja, a malce manj ljudi se nameni na izlet v konkretne slovenske vasi čez mejo. Na nek način skrivnostne in slabo poznane, nas bodo prav zato prijetno presenetile, saj so lepo urejene in radovednim obiskovalcem znajo ponuditi marsikatero zanimivost – Ženeško jezero (Sonnerggesee), Košnikov grad (Elberstein), Grad Ostrovica (Burg Hochosterwitz). Podrobnejši plan poti za ta enodnevni izlet si  lahko ogledate tukaj.

30. Koča Kokoš

Za vse, ki se radi potepate po Krasu, je tik ob slovensko-italijanski meji vrh Jirmanec, kjer se nahaja koča Kokoš. Četudi ste povsem brez kondicije ali pa ste na izletu z majhnimi otroci, je sprehod / pohod z vasi Vrhpolje popolno, saj je cesta nezahtevna in se počasi vzpenja vse do 674 metrov nadmorske višine. Izlet na Kokoš je sploh primeren pozimi, saj je pot v celoti obsijana s soncem, poleg tega pa boste tu našli veliko bolj milo klimo kot drugje po Sloveniji. Več o izletu na Kokoš pa tukaj.

31. Pomnik Cerje in Vipavski Križ

Izlet na Kras ali v Vipavsko dolino za nas ni nikoli slaba ideja in res sem vesela, da ti dve regiji ponujata toliko slabo poznanih kotičkov, ki jih imaš lahko skoraj povsem zase. Sprehod iz vasi Lokvice do pomnika Cerje je simpatičen izlet tudi za tiste brez kondicije, saj je pot lahka in dolga zgolj 1,6 kilometrov (le-to lahko še skrajšate in avto parkirate tik pod vrhom oziroma pomnikom). Že iz Samega vrha Cerje se bohotijo lepi razgledi, še lepši pa so tisti, ki jih ugledamo z razgledne ploščadi 25 metrov visokega stolpa, ki je bil zgrajen v spomin borcem za Slovenijo. V njem najdemo tudi zanimiv muzej slovenske zgodovine, v okolici pa še razgibane Poti miru. Izlet na Cerje lahko popestrite še s postankom enega najslikovitejših krajev v Sloveniji – Vipavskega Križa, ki z ozkimi romantičnimi ulicami zagotovo ne bo razočaral. Več o izletu na Pomnik Cerje in Vipavski Križ tukaj.

32. Dobrač na Avstrijskem Koroškem

Izredno rada imam izletniške destinacije, ki so za izlet primerne v vsakem letnem času in ki glede na čas obiska očarajo s povsem drugo podobo. Enodnevni izlet na Dobrač, 2167 metrov visoko goro nad Beljakom lahko obiščete kadarkoli v letu in jo doživite v povsem drugi luči. V toplejših mesecih je Dobrač primeren za pohodništvo, medtem ko se pozimi lahko z vrha tudi sankate. Peš seveda morate vseeno priti do vrha, a če iščete zabavno zimsko doživetje, vas sankaški spust ne bo pustil ravnodušne. Med samo hojo se vijejo dih jemajoči prizori – navsezadnje se Dobrač nahaja v isto imenskem naravnem parku, skozi katerega vodi tudi ena najlepših panoramskih cest v Avstriji (Villach Alpenstrasse). Mi smo zaenkrat Dobrač obiskali pozimi in zaradi sankanja, a prepričana sem, da se bomo tukaj znašli tudi poleti. Več o zimskem izletu na Dobrač in sankanjem pa si lahko preberete tukaj.

33. Primorska (Ankaran, Dragonja, Marezige)

Primorska niso samo tipični obmorski kraji, ki jih marsikdo obišče zaradi enodnevnega izleta. Primorska namreč ponuja cel kup zanimivih in skritih kotičkov, ki jih ob naslednjem obisku res ne smete zamuditi. Obiščite pokopališče školjk v Ankaranu, se sprehodite po prvinski naravi krajinskega parka Dragonja ter si privoščite rujno kaplico s fantastičnim razgledom na povsem svojevrsten način – direktno iz vinske fontane. Več podrobnosti za izlet pa tukaj.

Enodnevni izlet na Primorsko

Vinska fontana Marezige (izlet na Primorsko)

34. Litija z okolico

Zelo malo obiskana je Litija, a to nikakor ne pomeni, da destinacija ni primerna za enodnevni izlet. Na obrobju mesta se namreč nahaja rudnik Sitarjevec, ki je zaradi vsebnosti več kot 60-ih mineralov edinstven v svetu. V zanimivem in uro dolgem ogledu, ki je primeren tudi za invalidske vozičke, boste izvedeli marsikaj zanimivega. Po ogledu se odpravite še do gradu Bogenšperk, si tam privoščite kosilo v krčmi Kuhla, nato pa dan zaključite v adrenalinskem parku Geoss, ki je primeren za celo družino, tudi za najmlajše kobacavčke ter nekaj let stare korenjake. Ker sva Litijo z okolico obiskala v sklopu tri dnevnega mestnega oddiha v Ljubljani, več podrobnosti o izletu najdete v prispevku Mestni oddih v Ljubljani.

Mestni oddih v Ljubljani

Adrenalinski park Geoss je super doživetje za celo družino, tudi za najmlajše (Mestni oddih v Ljubljani)

35. Stari Vrh v Poljanski dolini

Na našem vikend izletu v Poljansko dolino smo bili tako zelo očarani nad Starim Vrhom, da se bomo tja kdaj podali samo za enodnevni izlet. Tamkajšnja koča ima fantastičen razgled, poleg tega pa ponuja tudi odlično domačo hrano. Tik pod njo se nahaja še družinsko-adrenalinski park, ki bo sploh odlična popestritev za navdušence adrenalina in je primeren že od drugega leta starosti, poleg tega pa je naokoli še cel kup pohodnih poti, ki vam bodo zagotovo zapolnile dan. Več o sami Poljanski dolini in besed o Starem vrhu ter adrenalinskem parku tudi tukaj.

Poljanska dolina za vikend izlet

Enodnevni izlet na Stari vrh v Poljanski dolini

36. Pivka in okolica

Zelo lep enodnevni izlet je tudi v Občino Pivko, kamor se večina ljudi odpravi zaradi tamkajšnjega muzeja oziroma Parka vojaške zgodovine. Vojaški muzej je res lepo urejen in prava paša za oči – tudi za najmlajše obiskovalce. Tik ob muzeju poteka tudi 14,5 km dolga krožna peš pot vojaške zgodovine, ki vas popelje vse do kantine iz 1. sv. vojne ter do rovov Alpskega zidu. Izlet pa lahko zaključite še z obiskom pivških presihajočih jezer in tamkajšnjega Eko muzeja, ki vas bolje spozna s tem naravnim pojavom. Od avgusta 2021 pa je na novo odprt tudi zelo lepo urejen center Diva, ki na interaktiven način uči najmlajše o treh velikih zvereh, ki živijo na naših tleh – ris, volk in medved.

Vojaški muzej Pivka

Enodnevni izlet v Park vojaške zgodovine Pivka

37. Škocjanske jame in peš pot Škocjan

Izlet v Škocjanske jame je meni eden lepših, sploh spomladi ali jeseni, ko je reka Reka polna vode in v notranjosti jam ustvarja mistične prizore. Skupaj z bučanjem res spoznaš, kako neverjetno mogočna je narava.  Tik ob Škocjanski jamah pa se nahaja tudi simpatična učna peš pot Škocjan, ki vam ne bo vzela niti ure časa, a se boste lahko naužili kar nekaj lepih razgledov, sploh na njeni prvi točki. Peš pot vas popelje tudi skozi simpatično in slikovito vasico Škocjan. Ima pa izlet na Kras še cel kup ostalih zanimivosti, tako da vam vsekakor ne bo žal, če vaš enodnevni izlet podaljšate kar v dvodnevnega.

Izlet na Kras

Škocjanske jame in peš pot Škocjan

38. Križna jama, grad Snežnik in Babno polje

Super izlet je tudi izlet na notranjsko, saj vam le-ta ponudi ogromno zanimivih krajev in znamenitosti. Tokrat bomo sicer izpustili znamenito Cerkniško jezero in se podali do gradu Snežnik. Že sam pogled nanj je čudovit, prav nič manj pa ni zanimiv voden ogled gradu, ki so ga res lepo uredili. Potem se podajte do Križne jame, ki ji je še vedno uspelo obdržati vtis divjega. Vanj se boste spustili z vodnikom, a prej vas bodo pri vhodu opremili s škornji ter svetilkami. Križna jama je res svojevrstna, saj vas na koncu čaka tudi vožnja s čolnom. Pravzaprav imajo na voljo različna dolga vodenja – mi smo se odločili za enournega in tako spoznali zgolj eno podzemno jezero. V kolikor vas podzemni svet bolj zanima, si za jamo lahko predhodno rezervirate tudi več urni ogled, ki vas bo navdal z adrenalinom in kjer boste lahko občudovali več tamkajšnjih podzemnih jezer. Če se odločite za daljšo turo lahko enodnevni izlet namenite zgolj Križni jami.
Po krajšem, enournem ogledu se podajte še do slovenske Sibirije in obiščite Babno polje. Če želite izvedeti kaj več o tamkajšnjem življenju obiščite Rihtarjevo domačijo (nasproti cerkve), kjer vam bo domačinka na izredno zanimiv in humoren način predstavila življenje v vasi ter vam z veseljem podala še kakšno idejo za vse, ki se vam ne mudi domov.

izleti, kam na izlet, enodnevni izlet, družinski izlet, ideja za izlet

Grad Snežnik in njegova dvojna lepota (Enodnevni izlet -Notranjska, Slovenija)

39. Peš pot Skrlanka in Vipavski križ

Krožna peš pot, ki se začne v majhni vasi Skrilje v Vipavski dolini vam bo vzela od 1,5 do 2 ur in vam zaradi nekaj vzponov povišala srčni utrip. Lepi razgledi, simpatična popestritev smerokazev in razgiban teren pa bodo motivacija za vaše najmaljše. Razgledi s poti vam skoraj na dlani prikažejo Ajdovščino in Vipavski križ. Prav obisk slikovitega Vipavskega križa slednjega pa lahko združite s tem pohodom in tako celoten dan preživite v očarljivi Vipavski dolini.

Enodnevni izlet na Cerje in Vipavski Križ

Prvič se Vipavski Križ omenja v 13. stoletju (Pomnik Cerje in Vipavski Križ)

40. Pliskina peš pot in Pliskovica

Kras je privlačen zaradi mnogih stvari in veliko ljudi se ustavi v majhnem kraju Pliskovica. Tam najdemo hostel, a za vse, ki bi izlet radi bolj aktivno začinili, je zelo simpatična krožna pot tudi Pliskina pot. Peš pot je označena z ovco, poteka po ravnem, zato je primerna za vse, z izjemo vozičkov, saj dobršen del poteka po ožji gozdni stezi. Za pot, ki meri 6 kilometrov boste potrebovali od 2-3 ure, kar bo vsekakor odvisno od vašega tempa.

Idej za enodnevni izlet je še veliko, a dokler jih sama ne preizkusiva in obiščeva, se na tem seznamu ne bodo znašle. Vsakič, ko naju bo kakšna destinacija, primerna za enodnevni izlet, navdušila, bova z njo tudi posodobila in nadgradila ta seznam, zato se ga sem in tja za kakšno novo idejo vendarle splača ponovno pogledati.

Seveda pa lahko vsak enodnevni izlet spremenite tudi v dvodnevnega. Prenočišča lahko najdete na booking.com. ali portalu Megabon Slovenija. Če iščete nekaj konkretnih ideje kam na izlet za vikend oziroma dva dni, pa nekaj predlogov tudi tukaj.

Vesela bova tudi kakšnih vaših idej in priporočil za enodnevni izlet, saj tako kot vi, tudi midva vedno znova iščeva kaj novega, drugačnega in zanimivega.