Istanbul izlet, Istanbul znamenitosti, Istanbul potovanje

Istanbul je eno tistih mest, ki ga z lahkoto raziskujete več dni, več tednov in celo več mesecev. Zdi se, da nikoli ni dovolj časa zanj – vsaj meni ne. Obožujem ga in tam sem se znašla že večkrat. A kaj si pravzaprav pogledati v Istanbulu, če imaš za to ogromno metropolo zgolj štiri dni časa in se tam pravzaprav znajdeš prvič?

  1. Vsebinsko kazalo

    Dan

Nastanite se nekje na Sultanahmetu (za čudovite razglede direktno na Modro mošejo in Hagijo Sofijo ter TOP lokacijo priporočava Burckin Hotel – ni najcenejši, a za to kar ponuja je cena odlična), saj boste tako le korak stran resnično najlepšim in najbolj mogočnim zgodovinskim znamenitostim. Tako se boste lahko vsak dan sprehodili skozi bazar in občudovali dih jemajoče zgradbe.

Prvi dan si oglejte Hagijo Sofijo, modro mošejo ter vodno cisterno Bazilika in če vam čas dopušča, tudi palačo Topkapi, park Gulhane ter Hipodrom. Vmes pa nikar ne pozabite na Grand Bazar in bazar začimb.

  1. Dan

Če vam hoja ne predstavlja ovire, se kar peš sprehodite do stolpa Galata, na drugo stran bosporske ožine. Tako boste že med sprehodom spoznavali utrip Istanbula in občudovali razglede na mostove ter tamkajšnje ribiče, ki čakajo na svoj ulov kar na mostu.

Za razglede na Istanbul ter visoko v zrak segajoče minarete mošej, se povzpnite na stolp Galata. Po ulici Istiklal (peš cona z izjemo znamenitega tramvaja) se nato sprehodite do trga Taksim, vmes pa spoznajte nekaj manj tradicionalnega utripa Istanbula. Moderne kavarne in slaščičarne ter trgovine na ulici Istiklal so namreč izredno priljubljene med mladimi. Z lahkoto tukaj preživite vse do večera.

  1. Dan

Rezervirajte si dan za vožnjo z ladjico po Bosporski ožini. Priporočam, da se zapeljete vse do končne postaje Anadolu Kavağı in se tam izkrcate ter povzpnete na trdnjavo Yoros, ki vam ponuja razglede na Črno morje. Privoščite si ribji sendvič in se nato z ladjico zapeljite še do predela Ortokay in morda obiščite še palačo Dolmabache, kjer so nekoč živeli tako sultani kot Atatürk.

Ob pristanku zavijte še do stare železniške postaje in si poglejte kje se je nekoč ustavljal znameniti vlak Orient Ekspres.

Večer izkoristite za živahen utrip na trgu med Modro mošejo in Hagijo Sofijo.

  1. Dan

Zadnje ure pred odhodom nazaj domov izkoristite za ležerno pohajkovanje in morda ponovni obisk kakšnega od bazarjev. Ne pozabite na barantanje. Če vas zanima zgodovina in vam čas dopušča, je vredno obiskati tudi arheološki muzej, vmes pa si privoščite še kakšno kulinarično dobroto ali dve – več o hrani v Istanbulu tukaj.

Za prvi in hiter obisk Istanbula se zagotovo ne boste mogli izogniti najbolj znanim turističnim zanimivostim, a nič ne de, saj so resnično vredne obiska in večkratnega občudovanja. Če ste takšni kot jaz, vam bo utrip mesta tako ali tako zlezel pod kožo in ga boste zagotovo še kdaj obiskali – in takrat bo priložnost tudi za vse ostale zanimivosti in bolj skrite kotičke.

Več informacij o omenjenih znamenitostih najdete tukaj. Ne spreglejte pa niti popotniškega vodiča, ki je nastal po naših lastnih izkušnjah.