Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Čeprav so glavne znamenitosti Istanbula precej na kupu, zaradi česar veliko obiskovalcev sploh ne zapusti zgodovinskega predela Sultanahmet, pa je Istanbul vendarle vredno raziskati tudi izven tipičnih turističnih smeri. Čeprav ste morda ljubitelji pešačenja, je vendarle Istanbul tako zelo ogromno mesto, da se bo za obširnejše raziskovanje slej ali prej potrebno poslužiti javnega prevoza.

Istanbul ima izredno raznolik in razvejan javni prevoz, ki se odlično obnese v prometnih konicah (z izjemo avtobusov in taksijev), ko je na glavnih cestah Istanbula grozljiv promet. Javni prevoz v Istanbulu zajema vse od taksijev, avtobusov, metroja, tramvaja, vzpenjače in celo ladje / trajekte.

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Javni prevoz v Istanbulu

  • Javni prevoz po Istanbulu

Vsi, ki boste javni prevoz veliko potrebovali, je najbolje, da si omislite ISTANBUL KART, ki je pravzaprav univerzalna kartica za koriščenje javnega prevoza po Istanbulu. Kupite jo lahko že na letališču ali na raznih večjih postajah. Deluje tako, da nanjo naložite dobro-imetje, ki se z vašo uporabo odšteva. Enkratni in nepovratni strošek Istanbul Kart kartice je 10TL.

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Istanbul kart ali žetoni

Istanbul Kart lahko koristi naenkrat do pet oseb in z njo je javni prevoz še nekoliko cenejši od klasičnih kart, ki jih še vedno lahko kupite na avtomatih (6TL). Istanbul kart lahko uporabite vsakič, ko boste spet v Istanbulu oziroma bo tja potoval kakšen vaš prijatelj, saj je kartica prenosljiva. Z njo se lahko prevažate z metroji, vzpenjačo, avtobusi, tramvaji in ladjami/trajekti. Če potujete trije ali štirje skupaj, pa vam vseeno priporočam, da vožnje nekoliko preračunate, saj je v določenih primerih celo taksi cenejši od avtobusov, tramvajev in metrojev.

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Če vas potuje več, je včasih taxi celo najcenejša izbira

  • Prevozi in križarjenje po Bosporju

Posebno pozornost je vredno omeniti tudi pri prometu po Bosporju. Večina obiskovalcev se prometa po Bosporju posluži zgolj zaradi tako imenovanega križarjenja, ki pa vam ga turistične agencije in hoteli ponujajo po pregrešno dragih cenah – cena 1,5 ure krožnega križarjenja se namreč giba okoli 30-40€/osebo. Če pa se odločite in se sami odpravite na Eminönü, pa vam tam povsem enako križarjenje ponujajo že za 10 TL/osebo. Slaba stran takšnega križarjenja je sicer ta, da ni nikakršnih vmesnih postaj, kar lahko odpravite, če se vkrcate na normalno ladijco/trajekt, s katerimi se prevažajo domačini. Vozovnico zanjo enostavno plačate z žetonom oz. Istanbul Kart-om in se peljete do vaše končne postaje. Za pravo podobo Bosporja priporočam postajo Anadolu Kavağı, ki se nahaja povsem na koncu Bosporske ožine. Tam se na hribu dvigujejo ostanki Yoros trdnjave, ki vam razkriva lep panoramski pogled na Črno morje in Bospor.

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Križarjenje po Bosporju (Istanbul)

  • Big Bus Istanbul tour (hop on – hop off avtobus)

V kolikor se vam preprosto ne da ubadati z javnim prevozom, obstaja tudi solidna alternativa. To je Big Bus Istanbul, ki vas vozi od ene znamenitosti do druge in ga lahko poljubno zapuščate in koristite. No ja, omejitev seveda je – vozovnico lahko kupite za 24 ur ali 48 ur, od česar je odvisna tudi njena cena. (odrasli 25,50€ / 29,75€, otroci od 5-15 let 12,75€ / 15,30€, družinska 63,75€ / 74,80€)

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Ogled Istanbul znamenitosti s “hop on – hop off” avtobusom

  • Prevoz iz letališča Atatürk do Sultanahmeta

Za vse, ki vas zanima kako je s prevozom iz letališča Atatürk do Sultanahmeta oziroma do Taksima pa še nekaj možnosti:

–  hotelski prevoz je seveda najbolj udobna možnost, in če le-ta ni vključen že v ceno hotelske namestitve, je takšna možnost velikokrat najdražja

taksi je vedno udobna rešitev, a če gledate na vsak evro in potujete sami, to vsekakor ni najbolj poceni način. Vožnja s taksijem v grobem na relaciji letališče  Atatürk-Sultanahmet stane 40-45 TL, še nekaj več pa do Taksima (50-55 TL).

– Havataş avtobus iz letališča je udobna in poceni rešitev za vse, ki si želite na Taksim trg, saj le-ta žal ne vozi do Sultanahmeta. Havataş avtobus se nahaja na letališču, takoj zunaj terminala in vozi vsake pol ure med 4:00-1:00. Dolžina vožnje je odvisna od prometa, a računajte nekje med 40 in 50 minut. Cena prevoza je 10 TL / osebo, vključno s prtljago. V kolikor želite nato do Sultanahmeta, boste zato potrebovali taksi oziroma se tja lahko iz Taksima podate tudi z javnim prevozom (Linija F1 Taksim – Kabataş in nato T1 Kabataş-Bağcılar, kjer izstopite na postaji Sultanahmet).

Istanbul izlet, Istanbul potovanje, istanbul znamenitosti, Istanbul javni prevoz

Prevoz iz letališča Ataturk do Taksima v Istanbulu

– Javni prevoz iz letališča do središča Istanbula je seveda še ena možnost, ki pa vam bo verjetno vzela še največ časa. Takšen prevoz se najbolj izplača, če potujete sami, v paru oziroma v majhni skupini. Za vse, ki se boste takšnega prevoza poslužili, tukaj še navodila:
Najprej potrebujete dva žetona po osebi (2x 4TL) oziroma Istanbul Kart (6TL + dobro-imetje). Že na letališču se usedete na metro v smeri Zeytinburnu-ja in na tamkajšnji postaji izstopite. Odpravite se do tramvaja T1 Bağcılar-Kabataş (smer Kabataş), kjer izstopite na postaji Sultanahmet.
V kolikor želite do Taksima se s tramvajem T1 Bağcılar-Kabataş (smer Kabataş) peljite do končne postaje in ne izstopajte na Sultanahmetu. Na končni postaji Kabataş presedite na vzpenjačo (füniküler) F1 Taksim-Kabataş in izstopite na naslednji postaji, ki je Taksim trg. Do Taksima tako potrebujete 3 žetone po osebi oziroma koristite več dobro-imetja na Istanbul Kart kartici.
V vednost zgolj to, da javni prevoz na tej relaciji vozi med 6:00 in 24:00.