Dolenjska, kam na izlet, ideja za izlet

Izlet na Dolenjsko je odličen za tiste, ki ste radi aktivni, saj počitnice lahko izkoristite tudi za raziskovanje tamkajšnjih številnih znamenitosti. Glede na to, da so z bloganjem vsi naši dopusti, počitnice, potovanja in izleti postali tudi delovno naravnani, smo v času našega družinskega oddiha v hotelu Šport na Otočcu težko zdržali povsem na miru in na enem mestu.

Kaj vse smo na Otočcu počeli in kaj vse ponuja okolica hotela Šport, sva strnila v 13 najboljših idej za vaš aktiven oddih.

Izlet na Dolenjsko

1. Sprehod po grajskem parku gradu Otočec

Če ne drugega, ste se na Otočcu ustavili verjetno prav zaradi gradu in sprehoda v okolici, saj je tamkajšnja kulisa res čudovita.

izlet Dolenjska

Vedno romantičen Otočec (Družinski izlet, Dolenjska)

izlet Dolenjska

Sprehod okoli gradu Otočec (Družinski izlet, Dolenjska)

Poleg sprehoda pa si lahko v grajski kavarni ali ob lepem vremenu na tamkajšnji terasi privoščite še kaj sladkega.

izlet Dolenjska

Terasa grajske kavarne (Družinski izlet, Dolenjska)

izlet Dolenjska

Okusne dobrote iz grajske kavarne (Družinski izlet, Dolenjska)

Če vam je morda kava in tortica vendarle premalo, se vsekakor odločite za grajsko restavracijo. Midva sva si po dolgem času tam privoščila kar romantično večerjo in ugotovila, da bi si takole preživet čas v dvoje morala vzeti večkrat.

izlet Dolenjska

Romantična večerja v grajski restavraciji (Družinski izlet, Dolenjska)

Dolenjska, kam na izlet, ideja za izlet

Razvajanje brbončič s sezonskimi sestavinami (Družinski izlet, Dolenjska)

2. Kolesarjenje po stranskih poteh okoli Otočca

Predno je v najina življenja prišel Ren, sva kar nekaj kolesarila, a zadnji dve leti sva vse skupaj milo rečeno obesila na klin. Ker pa je bivanje v hotelu Šport vključevalo tudi brezplačno izposojo koles (vključno z otroškim sedežem), smo eno popoldne izkoristili tudi za meni enega ljubših športov.

izlet Dolenjska

Otočec in okolica je super za kolesarjenje (Družinski izlet, Dolenjska)

Tako smo prekolesarili okolico Otočca in glede na Renovo navdušenje nad tovrstno aktivnostjo sem izredno vesela, da bo kolesarjenje letos ponovno večkrat na sporedu. Vse, kar nam sedaj doma manjka, je otroški kolesarski sedež. Trenutno se nagibava k zadnjemu sedežu z naklonom, a bova vaših mnenj in nasvetov, kaj izbrati, vsekakor zelo vesela.

izlet Dolenjska

Renova prva vožnja s kolesom (Družinski izlet, Dolenjska)

Če bi s Simonom imela nekaj več kondicije, bi verjetno vse izlete, ki smo jih naredili v času našega bivanja na Otočcu, namesto z avtom naredili kar s kolesom.

3. Udarjanje žogice na golf igrišču Otočec

Kdo bi si mislil, da se bova s Simonom znašla kdaj na golf igrišču. Priznati morava, da sva se vedno čudila najinim znancem, kako jim je golf lahko sploh všeč, saj vendarle ni tam nikakršne akcije.

izlet Dolenjska

Spoznavanje in učenje golfa (Družinski izlet, Dolenjska)

A tako kot tolikokrat do sedaj, se je tudi pri golfu izkazalo, da nikakor ne moreš soditi nečesa, kar še nisi spoznal tudi sam.

izlet Dolenjska

Prvič na golfu (Družinski izlet, Dolenjska)

Naše bivanje v hotelu Šport sva tako izkoristila tudi za prvo uro golfa in na najino presenečenje bila nad njim pravzaprav zelo navdušena. Težko priznava, a prav nič ne bi imela proti, če se še kdaj znajdeva na kakšnem golf igrišču.

izlet Dolenjska

Golf vadbišče na igrišču Otočec (Družinski izlet, Dolenjska)

In morda še zanimivost – prvo igrišče za golf in pravila so v 16. stoletju napisali na Škotskem in zato pravijo, da začetki golfa izhajajo od tam. A igro, podobno golfu, so igrali že v 15. stoletju na Danskem (na ledu), Franciji in Belgiji (na travi), kjer so z ukrivljeno palico udarjali po usnjeni žogici.

4. Čofotanje v Termah Krka

Sami smo bili sicer nastanjeni v hotelu Šport, ki je v sklopu Term Krka, a nedaleč stran je možna tudi nastanitev v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, ter za luksuzno razvajanje tudi v hotelu Grad Otočec.

izlet Dolenjska

Uživamo (Družinski izlet, Dolenjska)

izlet Dolenjska

To je to (Družinski izlet, Dolenjska)

Vse toplice v sklopu Term Krka ponujajo bazene in savne in če imate kakšnega družinskega člana, ki je pri vodi podoben najinemu Renu, se pripravite na to, da bo največji problem v času bivanja ta, kako malčka brez glasnega protestiranja spraviti iz vode.

5. Pustolovski park Otočec

Le nekaj korakov stran od hotela Šport najdemo tudi pustolovski park Otočec, ki je odličen kraj za ustvarjanje družinskih spominov med skupnimi adrenalinskimi podvigi. Pustolovski park je primeren za otroke in odrasle, a spodnja omejitev je 5 let oziroma 140 centimetrov (višina se meri z iztegnjenimi rokami nad glavo). Na voljo so štiri težavnostne stopnje od vsega skupaj 46 plezalnih možnosti.

izlet Dolenjska

Pustolovski park Otočec (Družinski izlet, Dolenjska)

Tovrstne pustolovske parke imava s Simonom že dolgo v planu, a sedaj malo čakava, da Ren zraste in jih bomo lahko prvič doživeli kar vsi trije skupaj.

*Obisk pustolovskega parka Otočec je mogoč po predhodni najavi, saj park raziskujete skupaj z inštruktorjem.

6. Nordijska hoja na Stari grad

Nordijska hoja zadnja leta postaja precej popularna aktivnost. Okolica hotela Šport in s tem Otočca vas bo očarala z možnostmi različnih poti, primernih za nordijsko hojo.

izlet Dolenjska

Mogočen Stari Grad (Družinski izlet, Dolenjska)

Midva sva se z nordijskimi palicami sprehodila okoli Starega Gradu. Še predno sva se znašla tukaj, sem ga med vožnjo z avtom že večkrat opazila in občudovala ter sama pri sebi mislila, da si ga enkrat res moram pobliže ogledati.

izlet Dolenjska

Nordijska hoja okoli Otočca (Družinski izlet, Dolenjska)

Čeprav si ga ni mogoče ogledati od znotraj, pa je že sama zunanjost dih jemajoča in vsekakor vredna postanka.

7. Obisk Kostanjevice na Krki

Ste vedeli, da je Kostanjevica na Krki najmanjše in hkrati tudi najstarejše mesto na Dolenjskem? Zaradi številnih poplav in ker mesto z vseh strani obliva reka Krka, pa mesto imenujejo kar dolenjske Benetke. No, neke podobnosti z italijanskimi Benetkami ne gre pričakovati, a to nikakor ni razlog, da se po otočku ne bi vsaj sprehodili.

izlet Dolenjska

Spoznavamo najmanjši kraj na Dolenjskem (Družinski izlet, Dolenjska)

Poleg reke Krke, Kostanjeviške jame, cistercijanskega samostana s Forma vivo, kjer lahko nastanejo čudovite fotke, Krakovskega gozda in Gorjancev pa najdemo tukaj tudi najdebelejšo vrbo v Sloveniji.

8. Občudovanje gradu Žužemberk

Vožnja ob reki Krka je res slikovita in ena lepših postojank je zagotovo grad Žužemberk, ki se veličastno dviga nad reko. Grad je bil nekaj časa tudi v lasti Celjskih grofov.

izlet Dolenjska

Čudovit pogled na grad Žužemberk (Družinski izlet, Dolenjska)

Še posebno slikovito pa mora biti v kraju Žužemberk poleti, ko je ob reki Krka tudi kopališče, ki gleda naravnost na grad.

9. “Skok” v naravni bazen Klevevž

Čeprav je naravni bazen Klevevž še vedno mnogim povsem nepoznan, pa se zadnja leta vendarle precej pogosto znajde na kakšnem blogu, instagramu…

izlet Dolenjska

Majhen slap pri izviru Klevevž (Družinski izlet, Dolenjska)

Tudi sama sem zanj prvič izvedela prav na družbenih omrežjih in ga vse od takrat že večkrat želela obiskati. Poleg manjših slapov, ki jih v Slavi vojvodine Kranjske omenja že Janez Vajkard Valvasor, pa se ob njih nahaja tudi majhen bazen, v katerem se zbira izvirna termalna voda. Le-ta ima temperaturo 24,8 stopinj in se je v njej mogoče tudi okopati, zato ne pozabite na kopalke in brisače.

izlet Dolenjska

Naravni bazen Klevevž (Družinski izlet, Dolenjska)

10. Guganje ob Hudičevem turnu

Ob reki Krki, blizu Dolenjskih Toplic, najdemo tudi kraj Soteska. Kraj je verjetno najbolj znan zaradi nekoč mogočnega dvorca, ki ga je Valvasor označil kar za enega najlepših v Habsburški monarhiji. Le delček njega je ohranjenega in vidnega tudi danes. A to, kar se je ohranilo je mene povsem prevzelo – grajski vrtni paviljon oziroma Hudičev turn.

Vrtni paviljon, ki je zgrajen v obliki štiri peresne deteljice, je dandanes zelo popularen med poročnimi pari in ko ga boste obiskali, boste vedeli zakaj. Je namreč izredno fotogeničen, poleg tega pa je njegova notranjost zelo akustična.

izlet Dolenjska

Park ob Hudičevem turnu krasi tisoč narcis (Družinski izlet, Dolenjska)

Travnik, ki obdaja Hudičev turn je spomladi poln narcis – naj bi jih bilo tisoč. Med našim obiskom je bilo sicer odprtih le nekaj cvetov, a ko vse cveti mora biti res idilično.

Nikar ne pozabite sesti na tamkajšnjo gugalnico – zagotavljam vam, da je ena bolj slikovitih.

izlet Dolenjska

Ena lepših gugalnic v Sloveniji (Družinski izlet, Dolenjska)

Če vas morebiti skrbi ime Hudičev turn, pa naj vas potolažim, da je ta pridevnik paviljon dobil le zaradi radoživih zabav, kjer naj bi se »pletel sam hudič«, takratnega lastnika Gallenberga. Le-ta si je namreč lastil pravico, da je prvo poročno noč okoliških deklet preživel z njimi prvi prav on.

11. Kartuzijski samostan Pleterje

Samostan reda Kartuzijanov velja za najstrožji moški red v rimskokatoliški cerkvi in je prav zato tudi za obiskovalce povsem zaprt. Si je pa mogoče ogledati gotsko cerkev, kjer skozi projekcijo spoznamo življenje kartuzijanov.

izlet Dolenjska

Samostan Pleterje (Družinski izlet, Dolenjska)

Samostan Pleterje, ustanovljen leta 1403, s strani celjskega grofa Hermana II., je tudi edini še delujoči samostan kartuzijskega redu v Sloveniji – nekoč smo na slovenskih tleh našli štiri.

12. Spoznavanje življenja nekoč v muzeju na prostem Pleterje

V neposredni bližini samostana Pleterje se nahaja tudi muzej na prostem, kjer se spoznamo z značilnimi kmečkimi hišami tega področja.

izlet Dolenjska

Muzej na prostem je super za družine (Družinski izlet, Dolenjska)

Muzej na prostem je zelo zanimiv tudi za otroke. Že to, da se v njem prosto sprehajajo tudi razne kmečke živali, je za otroke lepo doživetje.

13. Degustacija vin v samostanu Pleterje

Kljub temu, da velja kartuzijski red za najstrožji red v rimskokatoliški cerkvi, pa je le-ta zelo podjeten. Kartuzija Pleterje ima v lasti šest hektarjev vinogradov in šest hektarjev sadovnjakov. Nič nenavadnega torej, da je ena najbolj znanih dejavnosti patrov žganjekuha, vinarstvo in sadjarstvo.

V tamkajšnji trgovini je mogoče degustirati in kupiti njihove izdelke, med katerimi najbolj izstopata pleterska hruška z žganjem in grenčica iz 49 vrst zelišč.
Ne glede nato, zakaj se boste pravzaprav znašli na Dolenjskem, vam tukaj res ne bi smelo biti dolgčas. Dolenjska je namreč ponovno pokazala in dokazala, kako lepa je naša Slovenija. Najbolj popularna postojanka je morda res da grad Otočec, ampak naju je očaralo še cel kup ostalih, velikokrat povsem krivično prezrtih kotičkov, ki pravzaprav šele ustvarijo tisto pravo sliko Dolenjske. In kar je najboljše, destinacija je odlična tudi za družinska potepanja.

Video – izlet Dolenjska

Dolenjsko smo za blog raziskovali skupaj s Termami Krka, kjer smo bivali v hotelu Šport, a vse zapisano je še vedno zgolj naše lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.