Vojaški muzej Pivka

Park vojaške zgodovine Pivka je vsaj zame eden lepših muzejev v Sloveniji. Ne le, da je lepo urejen, poleg razstavnih zbirk ima še cel kup druge ponudbe, kar naredi ogled in obisk še toliko bolj prijeten za celo družino in s tem odličen enodnevni izlet.

Park vojaške zgodovine je največji muzejski kompleks v Sloveniji in je hkrati tudi največji vojaški muzej v tem delu Evrope.

V muzeju najdemo impresivno zbirko vojaških oklepnikov, letal, nemško vojaško lokomotivo iz 2. svetovne vojne ter podmornico, ki si jo je mogoče ogledati tudi od znotraj. Žal jo nam od znotraj ni uspelo videti, saj so v času obiska še vedno veljali proti-koronski ukrepi.

Kljub temu pa nas je muzej povsem navdušil – tudi najinega najmlajšega radovedneža, zaradi katerega smo se pravzaprav sploh znašli tukaj. Ren je namreč nor na različna prevozna sredstva in kaj bi bilo lahko bolj zanimivo kot tanki in letala. 

Zanimivo je bilo videti tudi simulator letenja, a je zanj potrebna predhodna rezervacija ure. V muzeju je na zelo lep način prikazana tudi naša sodobna zgodovina – razpad Jugoslavije.

Poleg urejenih zbirk pa znotraj muzejskega kompleksa najdemo še kantino (muzejsko restavracijo), muzejsko trgovino, počivališče za avtodome in otroška igrala.

Celotni muzej ima urejen dostop tudi z invalidskimi vozički.

Kaj si je poleg Parka vojaške zgodovine v občini Pivka še mogoče ogledati?

Krožna pot vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine je izhodišče za krožno pot vojaške zgodovine, ki vas popelje do podzemne utrdbe Alpskega zidu, kjer lahko podrobneje raziščete tamkajšnje rove (za vodnika je potrebna predhodna najava) . Sprehodili se boste mimo nekdanjega vojaškega poligona Kota ter mimo strelskih jarkov ter kaverne iz prve svetovne vojne. Povzpeli se boste še na vrh Šilentabor, kjer je nekoč stala največja slovenska protiturška utrdba, sedaj pa se z vrha vije lep panoramski razgled. Zadnja postojanka na poti pa je vas Narin.

Pot je krožna in dolga 14,5 kilometra. Zanjo računajte okoli 4 ure. Večina poti je položne, tako da ni zahtevna.

Pivška presihajoča jezera in Ekomuzej

Pivška presihajoča jezera se nahajajo v istoimenskem krajinskem parku. Sami smo se že večkrat peljali mimo, a le enkrat smo na tem področju uspeli videti vodo. Vsega skupaj se v tem krajinskem parku nahaja 17 presihajočih jezer. Za vpogled v delovanje narave priporočam ogled Ekomuzeja pivških presihajočih jezer, ki je zaradi postavitve zanimiv tudi za najmlajše obiskovalce.

V kolikor izlet v Pivko in tamkajšnji Park vojaške zgodovine popestrite še z nekaj ostalimi atrakcijami, boste v občini Pivka brez težav lahko preživeli cel dan, poln zanimivih in nepozabnih spominov.