Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Nemško jezero Chiemse je odlična ideja za kakšen vikend izlet ali pa zgolj dober začetni postanek na potovanju po Nemčiji. Jezero Chiemsee namreč ponuja cel kup aktivnosti na prostem – sploh v poletnem času.

Izlet na Chiemsee jezero (Kimsko jezero) in tamkajšnje znamenitosti

Herreninsel (moški otok)

Jezero Chiemsee nekateri poznajo zgolj zaradi gradu Ludvika Bavarskega, ki ga najdemo na otoku Herreninsel. Grad ni bil nikoli v celoti dokončan, grajen pa je bil kot kopija mogočnega francoskega gradu v Versaillesu. Čeprav smo izlet na Chiemsee delali že dvakrat ga še vedno nismo uspeli obiskati – enkrat zarad slabega vremena, enkrat pa ker je bil otok zaradi političnega srečanja zaprt za oglede. Držim pesti, da nam bo v tretje vendarle uspelo.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Pogled na moški otok / Herrninseln (Izlet na jezero Chiemsee, Nemčija)

Fraueninsel (ženski otok)

Fraueninsel je med obiskovalci Kimskega jezera (Chiemsee) manj poznan kot večji Herreninsel, in morda smo se prav zato že prvič namenili tja in sklenili, da si otok zasluži malce več naše pozornosti.

Fraueninsel je slikovit otok, na katerem že vse od leta 782 stoji mogočni benedektinski nunski samostan. Na njem živi tudi približno 300 stalnih prebivalcev in je otok, na katerega ne morete z avtomobilom in zato vse skupaj deluje še toliko lepše in romantično. 

Najlepše je otok raziskati kar s kolesom ali peš. Krožna pot okoli otoka vam bo vzela od 20-30 minut hoje in vam bo ponujala prekrasne razglede na jezero in obalo.

Prvič smo ga spoznali na hitro in v dežju, zato je bil naš drugi obisk v lepem vremenu še toliko bolj slikovit. 

Krautinsel (Otok zelja)

Krautinsel je najmanjši od vseh treh otokov in je povsem neposeljen. Ime je dobil v srednjem veku, saj so na njem pridelovali zelje in drugo zelenjavo.

Okušnje likerjev in marcipana

Fraueninsel je morda že simpatična destinacija za sprehod in lepe poglede, a ta slikovit ženski otok ponuja še eno presenečenje. Nune, ki prebivajo v tamkajšnjem benedektinskem samostanu so namreč izredno podjetne in znane po svoji proizvodnji likerjev in marcipana daleč naokoli. Vsekakor naj bo okušanje tovrstnih izdelkov na vašem seznamu medtem ko ste na izletu na Chiemsee jezeru.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Liker za spomin izpod rok nun na ženskem otoku (Izlet na jezero Chiemsee, Nemčija)

Vožnja z ladjico

Če se boste odločili za obisk moškega ali ženskega otoka se boste tako ali tako že peljali z ladjico, a lahko se odločite tudi za povsem samostojno vožnjo. Medtem ko boste uživali v vseh razgledih, sem prepričana, da se boste zaradi veličine jezera hitro spozabili, da niste na morju.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Vožnja z ladjico po jezeru (Izlet na jezero Chiemsee, Nemčija)

Vodne aktivnosti

Chiemsee jezero naj bi imelo zelo lep božični sejem, hvalijo sploh tistega na ženskem otoku, a ker ga zaenkrat še nismo obiskali, se meni osebno najlepši čas za obisk jezera zdi poletje, ko se lahko zaposlite z razno raznimi vodnimi aktivnostmi. Jezero je sicer precej mrzlo, zato bo za kopanje primerno le junakom, a tukaj si čas lahko krajšate z najemom kajaka, čolna, supa, lahko najamete celo jadrnico.

Razgledi z velikega kolesa

Tik ob pomolih v kraju Prien am Chiemsee najdemo tudi veliko kolo, za katerega pravijo, da ponuja najlepše razglede na jezero z višine.

Vkrcajte se na star vlak

Morda se sliši ta aktivnost za otroke, a brez skrbi – vožnja s starim vlakom je izredno simpatična četudi boste izlet na Chiemsee jezero naredili brez njih. Vlak, ki ga vleče stara lokomotiva iz leta 1887 povezuje Prien am Chiemsee (železniško postajo) s tamkajšnjo obalo oziroma pomoli.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Star vlak, ki povezuje glavno železniško postajo v Prien am Chiemsee s pomoli (Izlet na jezero Chiemsee, Nemčija)

Sprehod po okoliških krajih

Kraji okoli Chiemsee jezera so res da majhni, a vendarle s svojimi starimi zgradbami in tipičnimi bavarskimi poslikavami dajejo svojevrsten razlog za sprehod. Mi smo se sprehodili po sicer majhnem, a simpatičnem starem delu kraja Prien am Chiemsee.

S kolesom okoli jezera Chiemsee

Marsikdo bo na izlet na Chiemsee s seboj vzel kolesa, saj jezero ponuja cel kup kolesarskih poti. Če ga morebiti nimate s seboj, pa je tam tudi veliko izposojevalnic, ki izposojajo tudi vedno bolj popularna električna kolesa.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Jezero Chiemsee in s tem tudi otok Herreninsel in Fraueninsel – idealna destinacija za kolesarjenje (Chiemsee otok, Nemčija)

Otroška igrala ob jezeru Chiemsee

Če boste izlet na Chiemsee jezero delali z otroki, boste resnično hvaležni za kar nekaj otroških igrišč, kjer boste v miru lahko popili kakšno kavo – vsaj midva s Simonom sva vedno vesela zanje. Simpatično igrišče smo našli celo na ženskem otoku.

Načofotajte se v bazenu Prienavera

V primeru slabega vremena je dobra alternativa zunanjim aktivnostim tudi kopanje v tamkajšnjem notranjem bazenu Prienavera. Le-ta se nahaja v kraju Prien, le nekaj korakov stran s pomola, od koder odplujejo ladjice za na otoke. Bazen ima tudi povezan dostop do manjšega zunanjega bazena in 70 metrski vodni tobogan, ki bo všeč tako mladim in starim.

Zabaviščni parki blizu jezera Chiemsee

Na bavarskem najdemo kar nekaj zabaviščnih parkov in blizu jezera Chiemsee se nahajata tudi dva – Freizeitpark Ruhpolding in Märchenpark Marquartstein. Zaradi slabega vremena smo uspeli obiskati zgolj tistega v Ruhpoldingu, ki nas je zelo pozitivno presenetil, saj ni pretirano znan in je zlasti primeren za mlajše otroke. Najin Ren je bil pri treh letih in pol povsem navdušen in večina stvari je že bila zanj.

Smo pa bolj po naključju odkrili še muzej Hans – Peter Porsche Traumwerk, ki je vbistvu pravo doživetje za mlade in stare, saj gre za nekakšen muzej igrač ter železniških maket. Nahaja se nedaleč stran od Chiemsee jezera, pravzaprav ga najdemo zgolj nekaj kilometrov stran od avstrijsko-nemške meje. Vse je izredno lepo urejeno – priporočam!

Mesto Wasserburg

Če boste ob jezeru Chiemsee preživeli vsaj dva dni, se vam splača obiskati tudi srednjeveški kraj Wasserburg. Od mesta Gstadt do Wasserburga je dobrih 30 kilometrov.

Nemčija potovanje, potovanje v Nemčijo, Nemčija z avtom

Slikovito mestece Wasserburg (Nemčija potovanje)

Hitri praktični napotki za obisk Chiemsee jezera

Kako do jezera Chiemsee

Do jezera Chiemsee vas iz Ljubljane loči približno štiri ure vožnje, saj se nahaja južno od bavarske prestolnice Munchen. Najbolje je, da se na izlet odpravite kar s svojim vozilom. Ne pozabite, da strošek tovrstnega izleta predstavlja tudi avstrijska vinjeta, Karavanški predor in predori v Avstriji. 

Če se morda mudite v Munchnu ali pa boste na jezeru Chiemsee preživeli dlje časa, je Prien am Chiemsee odlično povezan tudi z vlakom. Tako lahko združite obisk Munchna z enodnevnim izletom na jezero Chiemsee ali pa bivanje na jezeru združite z izletom v Munchen in se iz tamkajšnje glavne železniške postaje podate na raziskovanje mestnih znamenitosti, ki jih v Munchnu kar ne zmanjka.

Nemčija potovanje, jezero Chiemsee, Chiemsee Nemčija

Iz Prien am Chiemse je dobra železniška povezava do Salzburga in Munchna (Izlet na jezero Chiemsee, Nemčija)

Kje parkirati avto?

V krajih ob jezeru najdete tudi organizirana parkirišča – le-ta ponujajo tudi celodnevno parkiranje. 
Mi smo recimo enkrat parkirali pri bazenu Prienavera, kjer je mogoče parkirati tudi z avtodomom (47.863639 / 12.366033) ali pa izberete morda parkirišče pri pomolu (47.860160 / 12.364682). 

Prevoz na otoka Herreninsel in Fraueninsel

Na oba otoka vozijo ladjice, z izhodiščem na različnih lokacijah. Mi smo se prvič na ladjico vkrcali v kraju Gstadt, drugič pa iz kraja Prien am Chiemsee. V poletnem času vozijo ladjice vsakih 30 minut. 

Kje prespati na jezeru Chiemsee?

Okolica jezera Chiemsee je polna kampov, guesthousov, hotelov in tudi turističnih kmetij. Mi smo zaenkrat dvakrat spali tukaj – enkrat v hotelu in enkrat na turistični kmetiji.

Turistična kmetija Ferienhof Moyer

Približno 15 kilometrov od jezera, v vasici Höslwang, se nahaja kmetija Ferienhof Moyer. Že sama po sebi je kmetija zelo lepo urejena in tudi nastanitvene zmogljivosti so v tipičnem kmečkem stilu. Zjutraj boste na mizo dobili ikusen domač zajtrk, otroci pa se pobliže lahko spoznajo tudi z življenjem na kmetiji in pokukajo v hlev. Več o sami kmetiji pa tukaj.

Hotel Bayerischerhof Prien

Hotel Bayerischerhof Prien se nahaja v kraju Prien am Chiemsee, pravzaprav v samem središču kraja in ima tako dobro lokacijo za večerni sprehod po starem delu, kot tudi za vožnjo s starim vlakom vse do jezera, ki vozi od tamkajšnje železniške postaje. Hotel ima lepo urejene in prostorne sobe, svoje parkirišče ter raznolik zajtrk. Znotraj hotela najdemo tudi savne in restavracijo. Več ocen in fotografij najdete na booking.com.

Kamp Panorama Harras

Ko smo se na potovanje po Nemčiji podali s kamperjem, smo enkrat prespali tudi v kampu Panorama Harras, ki je s kolesarsko potjo povezan tudi s krajem Prien. Kolo je sploh odlična možnost za raziskovanje Kimskega jezera in tamkajšnjih otokov, saj kolo lahko vzamete tudi s seboj na ladjico.

Kamp je družinsko voden, čist in ima sploh idealno lego, tik na obali jezera. Ima vse kar imajo veliki – sanitarije, izpust za sivo in črno vodo, igrala in restavracijo.

Jezero Chiemsee je s svojimi razgledi, zgodovino in aktivnostmi odlična destinacija za daljši izlet ali celo krajše počitnice, še toliko bolj, če ga doživite v lepem vremenu.

Video – jezero Chiemsee in Tegernsee