Enodnevni izlet na Primorsko

Izlet na Primorsko nas običajno popelje na slovensko obalo ter v tipične turistične kraje kot so Portorož, Piran, morda Izola in Koper. A zakaj ne bi izlet na Primorsko naredili nekoliko drugačen?

Izlet na Primorsko, izven tipičnih turističnih poti

Pokopališče školjk Ankaran

Svoj enodnevni izlet na Primorsko začnite v Ankaranu. Med Ankaranom in luko Koper se namreč skriva pravi mali zaklad, nad katerim bodo navdušeni zlasti najmlajši obiskovalci. Zaklad, v obliki številnih školjk, je poznan kot pokopališče školjk oziroma školjčna sipina. Tovrsten pojav je edini v Sloveniji, vse skupaj pa je nastalo leta 1990, ko so v luki Koper poglabljali dno in tako mulj iz morskega dna odlagali v zaliv Polje, poleg izliva Rižane v Jadransko morje. Dež je postopoma spral blato in vse kar je ostalo od tega so najrazličnejši polžki in školjke. Lokacija je poleg raznolikih apnenčastih mehkužcev zanimiva tudi zaradi ptic.

Velja pa pri obisku opozorilo, da se školjke zgolj ogleduje in ne odnaša domov. Res je, da jih je veliko, a če bi vsak obiskovalec odnesel kakšno domov, jih čez nekaj let nihče več ne bi mogel občudovati.

Koordinate pokopališča školjk: 45.571894/13.743534

Krajinski park Dragonja

Skoraj vedno, ko smo prečkali slovensko mejo, smo zato odšli čez mejni prehod Dragonja, a šele letos smo se konkretneje ustavili tudi v dolini reke Dragonje, ki nas je s svojo naravno in prvinsko lepoto naravnost navdušila. Tja smo bolj ali manj zavili, ker smo iskali prostor, da v naravi pojemo kosilo.

V poletnem času je sicer zaradi pomanjkanja dežja struga Dragonje bolj ali manj suha, a od novembra do aprila je v njej polno vode, ki zaradi številnih kaskad in tolmunčkov dobi prav slikovito podobo. Ob reki, najdemo manjše kotičke, ki so kot piknik prostor priljubljeni predvsem pri domačinih. Najbolj pogumni, pa se v reki tudi ohladijo.

Za vse ljubitelje zgodovine, bo raziskovanje krajinskega parka Dragonja še posebno zanimivo. Priporočam, da se po njej odpravite s kolesom (dolina je prekrasna tudi zaradi številnih vinogradov in nasadov oljk) in se podate med nekatere ruševine tipične istrske arhitekture. Je pa reka Dragonja vir življenja predstavljala že starim Rimljanom – na komaj 29 kilometrih dolgi reki je nekoč stalo več kot 40 mlinov, kjer so mleli žito.

Vinska fontana Marezige

Dan zaključite s prekrasnimi razgledi na koprski zaliv z okolico in se ustavite še v kraju Marezige – prestolnici Refoška. Razgledna ploščad je že prej navduševala mimoidoče, ki pa so jo septembra 2018 nadgradili še s posebno vinsko fontano. Iz fontane si je iz štirih pip mogoče natočiti lokalna odprta vina – refošk, malvazijo in chardonnay.

Pri vinski fontani se je mogoče ustaviti zgolj zaradi razgleda ali pa si za osem Evrov privoščite kozarec z nosilno vrečko ter tri žetone, s katerim si trikrat lahko natočite deciliter vina po izbiri.  Vsak dodaten žeton stane 1,5 Evra. Kozarec za spomin lahko kasneje odnesete domov.

Ob vinski fontani najdemo še vodno fontano, gostilno, spomenik žrtvam fašističnega nasilja kot tudi igrala za najmlajše.

Koordinate vinske fontane Marezige: 45.507248/13.799430

Primorska je polna presenečenj, zato ji je zagotovo vredno nameniti priložnost z obiskom kotičkov, kjer se ne tare obiskovalcev in za katere sem prepričana da vas bodo s svojo lepoto in edinstvenostjo navdušili.