Sarajevo znamenitosti, znamenitosti v Sarajevu, izlet v Sarajevo, Sarajevo izlet

Mesto Sarajevo sem obiskala zgolj dvakrat. Prvič, ko sem imela komaj tri leta in drugič lani spomladi. Res mi je žal, da se od mojega prvega obiska prav ničesar ne spomnim, saj bi namreč tako tudi sama opazila, kako zelo se je to glavno mesto Bosne in Hercegovine skozi leta spreminjalo. Starejši od mene, ki so poznali tisti »stari« Sarajevo, pogrešajo mestni utrip, ki je vladal nekoč na tamkajšnjih ulicah in je veljal za eno večjih Sarajevo znamenitosti. No ja, meni je bil utrip Sarajeva všeč tudi sedaj.

Sarajevo, izlet

Prava bosanska/turška kava (Sarajevo znamenitosti)

Muslimanska pokopališča v poduk

Pravijo, da je dandanes Sarajevo pravo nasprotje tistemu iz časov Jugoslavije. Največjo spremembo je Sarajevo dobilo po koncu zadnje vojne, ki je skoraj štiri leta pustošila in uničevala nekoč mogočne zgradbe, ulice in znamenitosti. Boji so jemali življenja, kar lahko opazi že vsak površni obiskovalec. Vse polno je pokopališčih, kjer so pokopani muslimani. Pokopališča, ki so postala ena od novo sodobnih Sarajevo znamenitosti, ki to nikoli ne bi smela biti. Prepoznamo jih po belih nagrobnikih, ki se na hribih dvigujejo okoli mesta. Res jih je veliko – veliko preveč. S Simonom si jih nekaj ogledava in se oba strinjava, da bi se ljudje že vendarle morali nekaj naučiti iz zgodovine. Žal pa se prepogosto le-ta ponavlja…

Sarajevo,izlet

Muslimanska pokopališča (Sarajevo znamenitosti)

Tunel Spasa

Nov udarec ti zada tudi Tunel Spasa – ena novejših Sarajevo znamenitosti. Tunel Spasa so izkopali med vojno v eni izmed hiš na muslimanski strani. Tunel, dolg 800 metrov, so gradili dobre štiri mesece, potekal pa je pod letališko stezo.  Zaradi njega je bilo rešeno marsikatero življenje. Medtem ko je bilo Sarajevo popolnoma oblegano, je prav ta tunel pomenil edino povezavo s svetom.

sarajevo,izlet

Tunel Spasa (Sarajevo znamenitosti)

Sarajevo – Jeruzalem Evrope

Kljub mnogim padlim žrtvam, vsega skupaj jih je bilo 11.000, je Sarajevo še danes največje mesto v državi. Še pred vojno je bilo prav Sarajevo edina večja prestolnica, kjer si lahko v isti soseski videl, kako složno živijo različne verske manjšine. Na srečo je takšno sožitje mogoče zopet opaziti in je svojevrstna svetovna znamenitost. Obstajajo področja, kjer se skoraj ena ob drugo stiskajo mošeja, katoliška in ortodoksna cerkev ter sinagoga. Različne vere so tukaj prisotne že več stoletij, kar lahko uvrstimo v eno izmed pravih in unikatnih Sarajevo znamenitosti. Prav zaradi tega nekateri Sarajevo imenujejo Jeruzalem Evrope.

Sarajevo,izlet

Baščaršija (Sarajevo znamenitosti)

Prenočišča v Sarajevu

Vedno večja je v Sarajevu tudi ponudba prenočišč (rezervirate si jih lahko kar preko bookinga). Na obrobju mesta pa se celo najde povsem soliden in z zelenjem obdan kamp Oaza.  Mesto je politično, socialno in kulturno središče države. Poleg tega pa Sarajevo postaja vse bolj priljubljeno tudi pri tujih obiskovalcih. Morda je temu nekoliko pripomogel Lonely Planet. Sarajevo in s tem Sarajevo znamenitosti so namreč uvrstili na seznam desetih mest, ki jih je v letu 2010 bilo najbolj vredno obiskati. Nič nenavadnega – navsezadnje se Sarajevo nahaja na stičišču različnih kultur in zaradi tega je to kulturno izredno bogato in zanimivo področje.

sarajevo, izlet

Kampiranje v kampu Oaza (Sarajevo znamenitosti)

Baščaršija – vpliv otomanskega imperija viden še danes

Največje Sarajevo znamenitosti so brez dvoma ostanki bližnjega vzhoda, iz časov otomanskega imperija. Ob obisku Baščaršije lahko to začutimo še danes. Poleg tipične turške kave, ki jih strežejo v bakrenih džezvicah, je ostanek otomanskega imperija mogoče opaziti po turškem imenu; Baščaršija v prevodu namreč pomeni glavni bazar/ tržnica. Žal je le-ta zaradi silovitega požara, ki je Sarajevo zajel v 19. stoletju, manjša kar za polovico, a še vedno povsem dovolj velika, da nam na njej ne postane dolgčas in je nedvomno ena največjih Sarajevo znamenitosti. Prodajalne s tipičnimi izdelki in obrtniške delavnice iz katerih prihaja tisti tipičen zvok udarca kladiva na baker. Doneči udarci nas kar vabijo, da preverimo kako nastajajo raznorazni umetniški izdelki, ki jih zaradi tradicionalnosti tudi uvrščamo med Sarajevo znamenitosti. Medtem ko srebamo vročo, aromatično kavo in opazujemo dogajanje v ozkih ulicah, nam čas krajšajo tudi vabila mujezinov k molitvi iz okoliških mošej. Tu so še prodajalne čevapčičev (čevapdžinice – najboljša naj bi bila Željo) in bureka ter pit (burekdžinice), kjer praviloma ne strežejo alkoholnih pijač. Morda lahko tisti, ki smo bili v Istanbulu, s Sarajevom opazimo celo majhno podobnost.

sarajevo,izlet

Pita zeljanica (Sarajevo znamenitosti)

Najlepši razgled je z bližnje trdnjave

Če pa vas sprehod po mestu in tamkajšnje Sarajevo znamenitosti še vedno niso prepričale, predlagava, da se povzpnete na ostanke trdnjave, ki se dviga nad mestom. Najlepše je to storiti kar proti večeru, ko lahko v miru opazujemo povsem drugo podobo mesta, ki ga pod nami riše vsaka na novo prižgana luč.

Sarajevo znamenitosti, znamenitosti v Sarajevu, izlet v Sarajevo, Sarajevo izlet

Pogled na Sarajevo ponoči (Sarajevo znamenitosti)

Sarajevo je odlična destinacija za nekaj dnevni izlet. Kljub bližini nam Sarajevo znamenitosti še vedno dodobra postrežejo z eksotičnostjo in drugačnostjo. Če Sarajeva še niste obiskali, ga morate čimprej uvrstiti na vaš seznam. V to, da vas Sarajevo ne bo razočaral, vas lahko prepričajo vsi, ki Sarajevo redno obiskujejo in so nad njim vedno znova navdušeni.