Bratislava izlet, Bratislava z avtom, izlet v Bratislavo

S Simonom najraje potujeva z avtom, a to tisti, ki berete najin blog, verjetno že dobro veste. Tako sva se tudi v Bratislavo odpravila z avtom. Nenazadnje Bratislava sploh ni tako daleč in je idealna za vikend izlet z avtom. No, ampak če le lahko, se tja odpravite za tri dni, saj bo tako celotno raziskovanje še malce bolj prijetno in ne preveč natrpano.

Razdalja

Iz Ljubljane do Bratislave je približno 450 kilometrov za kar sva midva potrebovala dobre štiri ure. Skupno računajte, da boste s krajšimi skoki izven Bratislave skupno prevozili cca 1000 km.

Gorivo

Trenutno je najceneje točiti gorivo v Avstriji, a pozor – tega nikar ne delajte na bencinskim črpalkah ob avtocesti, saj so tam cene vedno precej višje. Midva sva gorivo točila v manjšem avstrijskem mestu blizu Avstrijsko-Slovaške meje. Da je bilo to najbolj ugodno so pričali tudi Slovaki, ki so sem prihajali s svojimi jeklenimi konjički. Cena dizel goriva pa 0,949€/l.

Vinjeta

Najhitreje boste Bratislavo dosegli po avtocesti, a za to je potrebno v prvi vrsti imeti slovensko vinjeto. Nikar ne pozabite niti na avstrijsko (cena 10 dnevne vinjete je 8,80€). Praviloma tudi za vožnjo po Slovaški potrebujete vinjeto (avtoceste in hitre ceste), a se boste z manjšim ovinkom lahko do Bratislave pripeljali brez nje in to povsem brez kršenja zakona. To storite tako, da na Slovaško vstopite po avstrijski glavni cesti z oznako B9 (mejni prehod Berg / Petržalka). V tem primeru se brez vinjete lahko pripeljete vse do centra Bratislave. Če boste potovali še kam drugam na Slovaškem pa vas bo 10 dnevna vinjeta prišla 10€ – od januarja 2016 so prešli na elektronski sistem, tako da si jo lahko priskrbite že preko spleta od doma.

Parkirišča

Če se v Bratislavo odpravljate za več dni, vam predlagava, da si poiščete hotel z brezplačnim parkiriščem (malce izven starega dela mesta). Tako bo najenostavneje raziskovati Bratislavo in njen center. V središču mesta so parkirišča plačljiva, nekaj pa je tudi garažnih hiš.

Raziskovanje Bratislave

Bolj ali manj je najbolje stari del mesta Bratislave raziskati kar peš, saj razdalje niso velike. Če vam hoja ne diši, si lahko omislite vozovnice za mestni promet. Morda vam pride prav tudi Bratislava City Card, ki poleg brezplačne uporabe mestnega prometa vsebuje še nekatere popuste v restavracijah, znamenitostih, trgovinah.

Bratislava znamenitosti

Znamenitosti v Bratislavi so pretežno skoncentrirane v starem delu mesta. Predlagava pa, da obiščete še Devin grad (koordinate: 48.10.25.6 / 16.58.43.4) in Kamzik TV stolp (48.10.56.3 / 17.05.42.3) – midva sva ti dve znamenitosti obiskala kar z avtom. Z avtom sva se zadnji dan, tik pred odhodom domov odpravila še do vojaškega spomenika (koordinate: 48.09.15.1 / 17.05.57.7). Več znamenitosti in kaj v Bratislavi početi pa si preberite v posebnem prispevku tukaj. V načrtu sva imela tudi obisk največjega vojaškega bunkerja iz 2. svetovne vojne v Bratislavi BS-9, a je bil v času najinega obiska zaprt.

Cene v Bratislavi

Ne bova lagala, za Bratislavo sva mislila, da je to cenejša destinacija. Kar malce sva bila presenečena nad cenami, sploh v starem (turističnem) delu mesta. Cene so bile tam res visoke (kava z mlekom 3€, 0,33l piva 2,50-3€, golaž s kruhovimi knedli 10€). Tako kot povsod boste za nižje cene morali zapustiti turistični predel in se odpraviti malce bolj na obrobje starega mesta. Tam so cene približno takšne kot pri nas. Dobro in glede na preostale cene pa se je tudi v stari mestni pivnici Bratislavsky Mestiansky Pivovar, na ulici Drevena 8 – 0,5l točenega piva je bila 2,10€, golaž s kruhovimi cmoki pa 8,50€.

Prenočišča

V času bivanja v Bratislavi imate na voljo hostle in hotele različnih cenovnih razredov (poglejte si ponudbo tukaj). V toplejših mesecih pa je blizu Bratislave tudi kamp z ugodnimi linijami mestnega prometa – lahko pa do Bratislave tudi prikolesarite, kar je sploh simpatična stvar. Kamp se imenuje Zlate Plesky in je cenovno zelo ugoden (odrasli: 3,50€/dan, avto: 2,50€/dan, motor; 2€/dan, avtodom 5,50€/dan, šotor: 2,50€/dan ter turistična taksa 1,65€/dan po osebi). Odprt je od 1. maja do 15. oktobra, koordinate pa so 48.11.17.6 / 17.11.12.4.
Midva sva spala v hotelu Matyšak približno 15 minut peš od starega dela mesta in zelo blizu glavne železniške postaje. (koordinate: 48.09.26.5 / 17.06.17.4).

Izlet v Bratislavo je zagotovo najlepši, ko so dnevi daljši in so ulice živahne z obiskovalci in domačini. Midva sva Bratislavo obiskala v februarju, a je bilo raziskovanje kljub močnemu vetru prijetno. Morda sva pogrešala le to, da bi se lahko v starem delu mesta usedla kam na sonček in naročila kavico medtem ko bi opazovala vrvež okoli naju. Po fotografijah na spletu pa izgleda, da je Bratislavo super obiskati tudi v času božičnih sejmov. Morda bo treba izlet v Bratislavo narediti vsaj še dvakrat, da jo spoznava še v malce drugačni podobi.

Izlet v Bratislavo sva naredila na povabilo turistične organizacije Bratislava. Celoten blog zapis pa je izključno najino lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.