Izlet v Linz

Izlet v Linz, tretje največje avstrijsko mesto, takoj za mestom Dunaj in Gradec (Graz), praviloma ne boste obiskali zaradi tamkajšnje mogočne zgodovine. Linz namreč velja za mesto moderne in medijske umetnosti – pravzaprav je pod tem nazivom celo vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine.

Izlet v Linz in znamenitosti, ki jih ne gre zamuditi

Zgodovinske zgradbe

Že res, da je v Linzu toliko izjemnih stvari, da se kar malo pozabi na tamkajšnjo zgodovino, a dejstvo je, da je sprehod skozi stari del mesta izredno slikovit. Tamkajšnji glavni trg velja za enega največjih obdanih / ograjenih trgov v Avstriji, sredi katerega se 20 metrov v zrak ponosno dviguje znamenje Sv. Trojice iz leta 1923. Tja je bil postavljen v znak hvaležnosti, ki je mesto Linz obvarovalo pred nesrečami, proti požarom, kugi in vojni. Na trgu ob sobotah najdemo tržnico, zanimiva pa je tudi tamkajšnja cerkev, katere zvonik glede na letni čas spreminja melodijo – tisti, ki ste izlet v Linz naredili zaradi tamkajšnjega božičnega sejma, ste verjetno bili priča božičnim melodijam. Na nas je naredila velik vtis tudi nova katedrala Mariendom. Velja za največjo cerkev v Avstriji, sprejme lahko kar 20.000 ljudi. Z njeno gradnjo so končali leta 1924.

Vožnja z ladjico Linzerin

Radi spoznavamo mesta z drugačne perspektive in zato se mi zdi vožnja z ladjico po Donavi, na izletu v Linz, skoraj da nujna stvar. Mi smo sicer med plovbo imeli zelo slabo vreme, a v lepem vremenu mora biti vse skupaj prav idilično doživetje. Vožnja traja 1,5 ure, vse skupaj pa se začne pri Lentosu – muzeju sodobne umetnosti.

Poletno vzdušje ob Donavi

Izlet v Linz vam lahko v poletnih dneh pričara skoraj da poletno vzdušje. Ob reki Donavi, ki že stoletja velja za trgovsko pot, zaživijo namreč kavarne in restavracije. Na voljo je celo mestna plaža.

Grič Pöstlingberg

Ena najbolj popularnih znamenitosti v Linzu je grič Pöstlingberg. S svojimi 539 metri nadmorske višine je namreč kraj z najboljšim razgledom na celotno mesto – seveda, če imate v času obiska lepo vreme. Mi žal te sreče nismo imeli in tako pohajkovanje po griču precej skrajšali. Namesto, da bi si v lahkotnem tempu ogledali romarsko baziliko, uživali v razgledih in se sprehodili po tamkajšnjem živalskem vrtu, smo se podali zgolj v podzemlje, kjer so doma palčki. Grottenbahn je železnica, izkopana v hrib, ki že več desetletij s svojim vlakom v obliki zmaja navdušuje mlado in staro. Na koncu vožnje se sprehodimo še po mini izvedbi zgodovinskega Linza, ki je prav tako pravljično obarvan. Na grič Pöstlingberg se povzpnete z eno najbolj strmih železnic na svetu.

Ars Electronica

Izlet v Linz vam bo razkril, kako zelo sodobna in moderna je pravzaprav prestolnica dežele Zgornja Avstrija in najlažje boste to spoznali v centru Ars Electronica, kjer se vam bo z interaktivno uporabo umetne inteligence razkril pogled v prihodnost.

Muzeji

Linz ima kar nekaj muzejev, ki vas bodo navdušili in si jih je vredno ogledati ne glede na to kakšno vreme boste imeli na vašem izletu. Sami smo obiskali muzej na gradu, kjer nas je tamkajšnja zbirka narave, kulture in tehnologije, ki se razprostira na 18.000 m2 povsem navdušila – tudi najinega najmlajšega raziskovalca.

Ljubitelji sodobne umetnosti, ne smete zamuditi muzeja Lentos. V Linzu se nahaja tudi podjetje Voestalpine, ki velja za najpomembnejše podjetje za predelavo jekla in kovine na svetu. Na izletu v Linz lahko obiščete sedež podjetja in tamkajšnji Stahlwelt – svet jekla, ki na drugačen in zelo fascinanten način prikazuje zgodovino industrijskega Linza.  

Izlet v Linz

Lentos – muzej sodobne umetnosti (Izlet v Linz, Avstrija)

Glasbeno gledališče

Linz nima zgolj mestne opere, temveč kar glasbeno gledališče, kjer se vrstijo tako opere, muzikali in plesne predstave. Hkrati pa velja zgradba za eno najbolj modernih opernih hiš v Evropi. Le-ta je bila zgrajena let 2013.

Mural Harbor

V Linzu najdemo tudi odličen kraj za občudovanje ulične umetnosti – grafitov. V pristanišču Mural Harbor se namreč nahaja preko 100 različnih del, ki krasijo mogočne industrijske objekte. Mural Harbor velja celo za eno največjih združenih galerij grafitov na prostem. Ogled poteka zgolj vodeno, nekaj pa jih lahko vidite tudi že med plovbo z ladjico Linzer.

Kolesarska pot

Reka Donava ni pomembna zgolj kot transportna pot, ob njej namreč vodi tudi kolesarska pot, ki poteka vse do delte Donave, zato imajo v mestu veliko tudi kolesarskega turizma.

Otroška igrala

Linz je izredno prijazen za družine, saj otroških igral ne manjka. Domačini radi pravijo, da je mesto narejeno zanje in ne za turiste, kar se vsekakor občuti med sprehajanjem po mestu.

Linška torta

Kavarna Jandvik se sicer ponaša z originalno linško torto, a je le-ta pisno prvič omenjena že leta 1653. Najstarejši recept zanjo so našli v 350 let stari kuharski knjigi. Pravijo, da je linška torta mešanica težkega industrijskega življenja in trgovskih poti, zato je izredno nasitna, a zaradi začimb eksotična. V njej boste našli lešnike, cimet, klinčke, ribezovo marmelado in lističe mandljev za okras.

Nakupovanje

S sprehodom po starem delu mesta, je res nemogoče opaziti številne trgovine in prav zato je Linz pravi raj za nakupovanje. Morda boste izlet v Linz naredili prav zaradi nakupovanja in v tem primeru nikar ne spreglejte niti ostalih, res svojevrstnih znamenitosti, ali pa si med ogledom privoščite še kakšen spominek.

Izlet v Linz

Linz je raj za nakupovanje (Izlet v Linz, Avstrija)

Hitri popotniški nasveti

Kje spati v Linzu?

Linz ima veliko ponudbo najrazličnejših hotelov. Sami smo bivali v Arte Hotel Linz, ki se nahaja le streljaj od Ars Electronice in nove mestne hiše. Tudi sprehod do glavnega trga in starega mesta je ločil zgolj most čez Donavo. Več o hotelu najdete tukaj.

Kako po mestu?

Sami smo si mesto ogledovali kar peš – izjema je bila zgolj vožnja na grič Pöstlingberg. Lahko pa se odločite za javni prevoz – Linz je zelo dobro povezan s tramvaji. Glede na to, da se v mesto zaradi kolesarske poti ob Donavi steka veliko kolesarjev, pa je odličen način za odkrivanje tudi kolo.

Kje jesti v Linzu?

Izlet v Linz ne sme miniti brez slavnega prigrizka pri Leberkas Pepi. Gre pravzaprav za sendvič v kajzerici, ki vsebuje mesni sir, kar je klasična in tradicionalna izvedba. Lahko pa se odločite še za najrazličnejše variacije – s sirom, pekočega itd.

Če iščete tradicionalnost, s kančkom modernosti, pa je tudi pri domačinih, zelo priljubljena restavracija Promenadenhof. Dobro smo jedli tudi v restavraciji Lentos.

Linz kartica

V kolikor boste izlet v Linz delali zaradi ogleda znamenitosti, se vam splača razmisliti o Linz kartici, ki na mnoge muzeje nudi brezplačno vstopnino (Muzej na gradu, Ars Electronica, Lentos), vključuje popuste za vodene oglede in vstopnine (Mual Harbor, Grottenbahn, Zoo), brezplačna je tudi uporaba javnega prevoza na Linz AG liniji.

Linz kartica je na voljo za 24 ur, 48 ur ali 72 ur. Z dvodnevno lahko koristite tudi brezplačno vožnjo na grič Pöstlingberg, s tridnevno pa dobite še vavčer v vrednosti 5 EUR, ki ga lahko koristite v določenih restavracijah – tudi v Leberkas Pepi in restavraciji Promenadenhof.

Naš izlet v Linz, prestolnico dežele Zgornje Avstrije, je bil zaradi slabega vremena res nekoliko okrnjen, a niti predstavljati si ne znam, kako bi nas mesto šele navdušilo, če bi ga spoznavali obsijanega s soncem.

Video – Izlet v Linz