Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Le kdo ne pozna Milana? Nekaterim je mesto poznano po visoki modi in s tem idealen kraj za nakupovanje, drugim morda zaradi nogometa, tretjim po svetovni razstavi EXPO, nekaterim morda po kulinariki… Kljub temu, da sva midva o Milanu tipične stereotipe vedela še predno sva se tja odpravila, pa je bil to najin čisto prvi obisk tega italijanskega mesta.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Na vsakem koraku je mogoče doživeti “dolce vita” stil (Izlet v MIlano)

Izlet v Milano, tako kot mnogo izletov in potovanj, nisva načrtovala in sva tja odpotovala precej spontano oziroma na povabilo podjetja Mastercard. Mesto Milano na Mastercardu namreč uvrščajo v njihov novejši produkt neprecenljivih mest oz. po angleško Priceless cities. Želeli so namreč, da kot popotnika, tudi midva preizkusiva, kaj lahko kot lastnika Mastercard kartice (midva imava kar predplačniško, saj si tako nanjo lahko naloživa le toliko, kot resnično potrebujeva) pridobiva in kakšne ugodnosti nama le-ta ponuja. Z brezplačno registracijo Mastercard kartice v program Priceless cities so v različnih evropskih in svetovnih mestih na voljo ponudbe prenočišč, restavracij, lokalov, vstopnic in raznoraznih unikatnih doživetij, ki vam nudijo nekaj več, kot sicer.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Stari rumeni tramvaji so simbol mesta (Izlet v MIlano)

Na vseh najinih poteh sva rada čim bolj neodvisna in samostojna, zato sva se na izlet v Milano odpravila z avtom. Do središča mesta Milano sva iz Ljubljane potrebovala le slabe štiri ure in pol, kar je veliko manj, kot sva sprva sploh mislila. S to bližino se izlet v Milano dejansko splača narediti kot vikend izlet.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Slikovite uličice so prava paša za oči (Izlet v MIlano)

Že od doma sva si v ponudbi priceless cities lahko izbrala hotel v Milanu, ki je bil zaradi najine registracije v program priceless cities cenejši, kot sicer. Hotel Grand Visconti Palace je bil čudovit in urejen v starinskem slogu ter približno 30 minut hoda oziroma 4 metro postaje oddaljen od znamenite milanske katedrale. V kolikor niste lastnik Mastercard kartice, si lahko hotel rezervirate tudi na strani booking.com.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Za razvajanje v hotelu Grand Visconti Palace je poskrbel mastercard (Izlet v MIlano)

Poleg hotela sva si na Mastercard priceless cities strani rezervirala še večerjo v eni izmed milanskih restavracij in tako s prejetim kuponom/voucherjem dobila brezplačno rezervacijo mize ter pijačo dobrodošlice. Pri izbiri restavracij v sklopu priceless cities nama je bilo všeč predvsem to, da so prav vse restavracije lokalnega značaja in da vanje ne zahaja trume turistov, saj so nekoliko oddaljene od običajnih turističnih poti. Namesto pretiranega kulinaričnega razvajanja, sva se odločila, da bo najina večerja kar najbolj popularna pica po milansko, ki ji pravijo Al trancio. Pri izbiri sva zadela žebljico na glavico – pizza v restavraciji Grand’Italia je bila namreč odlična.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Znamenita milanska pizza Al Trancio (Izlet v MIlano)

Seveda pa izlet v Milano ni služil le razvajanju v hrani (več o hrani v Milanu tukaj), ampak sva med spoznavanjem milanske kulinarike, raziskovala tudi mestne znamenitosti ter tamkajšnji utrip.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

V pravo raziskovanje mesta sodi tudi spoznavanje kulinarike (Izlet v MIlano)

Milano znamenitosti

 • Milanska katedrala

Najina prva postojanka za raziskovanje Milana je bil kar najbolj znan mestni trg Piazza del Duomo, kjer se obiskovalci Milana navdušujejo nad mogočno mestno katedralo. In res je čudovita – zgrajena iz belega marmorja in polna umetniško izklesanih podob. Za izgradnjo te gotske mojstrovine so potrebovali kar šest stoletij, katedrala pa velja tudi za tretjo največjo na svetu. (Vstopnina: vstop v cerkev: 2€/osebo)

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Mestno katedralo so gradili kar šest stoletij (Izlet v MIlano)

 • Galerria Vitorrio Emanuele II

Sprehodila sva se tudi po mogočni arkadni zgradbi Galerria Vittorio Emanuele II. Le-ta je znana vsem, ki prisegate na prestižne modne znamke. Kljub temu, da vam vaša debelina denarnice ne dopušča tovrstnega nakupovanja, je sprehod pod arkadami in mogočno stekleno streho še en trenutek, ki ga v Milanu zagotovo ne boste pozabili.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Galleria Vittorio Emanuele II je raj za nakupe visoke mode (Izlet v MIlano)

 • Park Sempione

Če se želite izogniti hrupnemu mestnemu vrvežu, bo zagotovo pravi naslov obisk parka Sempione. Ne le, da ob pogledu na zelenje človek v trenutku postane bolj sproščen, tukaj prostrane zelenice dejansko služijo za poležavanje na travi, nastavljanje poletnemu soncu ter rekreacijo. Na začetku in na koncu parka pa vas bosta zagotovo očarali še dve zgodovinski zgradbi – Arco della Pace (slavolok) in Castello Sforzesco (grad).

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Mogočni slavolok – Arco della Pace (Izlet v MIlano)

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Milano je polno zgodovine (Izlet v MIlano)

 • Naviglio kanal

Najlepši zaključek dneva boste sklenili ob kanalu Naviglio, kjer je vse polno lokalov, restavracij in kavarn. V 12. stoletju so v Milanu zaradi namakanja in trgovskih poti po vodi zgradili pet vodnih kanalov. Dva od teh petih (Naviglio Grande in Naviglio Pavese), sta sedaj prijetno področje, kjer se družijo domačini in uživajo v tistem tipičnem »dolce vita« slogu. Tudi nama je bilo tukaj zelo všeč. Poleg tega pa so cene tu bolj prijazne za naš žep, kot pa ob glavnih turističnih znamenitosti v središču mesta.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Eden lepših predelov mesta – Naviglio kanal (Izlet v MIlano)

 • Zadnja večerja

Znamenita freska Leonarda da Vincija se sicer ni znašla na najinem spoznavanju Milana, a če ste ljubitelji umetnosti in Leonarda da Vincija, bo to zagotovo eden od vrhuncev vašega Milano izleta. Predhodni nakup vstopnice, ne bo prav nič odveč.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Tudi v Milanu se najdejo mirni kotički (Izlet v MIlano)

Napotki za izlet v Milano z avtom ali brez:

 • Izlet v Milano načrtujte za konec tedna, saj se boste s tem izognili gneči v mestu zaradi delovnih dni. Za konec tedna je namreč mesto veliko bolj prazno in na sploh prijaznejše za raziskovanje – sploh če boste izlet v Milano naredili kar s svojim avtom.
 • Za italijansko cestnino boste porabili 29,30€ v eno smer.
 • Parkirišča so v Milanu plačljiva in cena je odvisna glede na cono ter dan v tednu. V soboto in nedeljo je parkirišče nekoliko cenejše kot čez teden. Računajte pa 1,20-2€/uro. Pazite tudi, da parkirate izključno na parkiriščih označenih z modro barvo – rumeno označena so namreč le za prebivalce z dovolilnico. Mesto Milano ima tudi veliko parkirnih hiš – cena le-teh je še dražja, kot parkiranje na ulicah.
 • Za raziskovanje mesta se lahko poslužite metroja in ostalega lokalnega prevoza, a središče mesta je po najinem mnenju veliko bolj doživeto raziskovati kar peš. Tako boste mimogrede našli skrite kotičke, ki so vsaj po najinem mnenju tisti pravi neprecenljivi zakladi mesta Milano. (Cena uporabe metroja: 1,50€/vožnja, oziroma 4,50€ za 24 ur)
 • Če na vašem izletu v Milano ne bi radi pretirano odpirali denarnice, svetujeva, da obiščete kavarne, bare in restavracije, ki niso oblegane s strani turistov. Vse kar morate storiti je, da obiščete stranske ulice in cene bodo občutno cenejše kot sicer.
 • V kavarnah in sladoledarnah so cene velikokrat različne glede na način postrežbe – če boste svojo kavico spili kar za pultom je ceneje, kot da se boste usedli za mizo. To velja tudi za razvajanje s sladoledom ali morda pekovskimi dobrotami. Vsekakor pa priporočava, da se izognete turističnim področjem, kjer so cene višje, kot tam, kjer se zbirajo domačini.
 • V restavracijah vam bodo vedno zaračunali pogrinjek, ki se glede na nivo restavracije lahko precej razlikuje v ceni. Za neko skromno restavracijo računajte 3€/osebo.
 • Za nakupovanje luksuznih modnih znamk se odpravite v Galerria Vittorio Emanuele II, na glavnem mestnem trgu, takoj ob katedrali. Za nekoliko cenovno bolj dosegljive znamke pa je odlična ulica Via Dante, ki vodi od glavnega mestnega trga do gradu Sforzesco. Na voljo so tudi outleti, a le ti so malce bolj na obrobju mesta.
Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Mestni vodnjaki poleti poskrbijo za nekaj ohladitve (Izlet v MIlano)

Najin izlet v Milano je bil poln doživetij. Nad mestom sva bila pozitivno presenečena, saj sva si bolj kot slikovite ulice in barvna pročelja hiš, Milano predstavljala kot sivo industrijsko mesto. Veliko prijetnih kotičkov pa sva spoznala prav zaradi najine Mastercard kartice in njihovega produkta Priceless cities, saj imajo v ponudbi bolj ali manj ponudbe, ki so popularne zlasti pri domačinih. Ker se le-te nahajajo izzven tipičnih turističnih poti, sva tako spoznavala še del Milana, ki ga verjetno ne bi nikoli niti obiskala. In temu se zagotovo lahko reče neprecenljivo!