Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Večja mesta so nekako (skoraj) vedno recept za uspeh, saj ponujajo nekaj za vsakogar. Tukaj ni izgovorov, da se nekaj ne splača, saj je za vsako idejo zadostna populacija, ki se zanjo zanima. Poleg tega pa velika mesta poskrbijo tudi za ljubitelje narave, saj niti zelenih površin za sprostitev in rekreacijo ne manjka. Eno izmed takšnih mest, kjer vam zagotovo nikoli ne bo dolgčas, je tudi Munchen – prestolnica zvezne dežele Bavarska, saj le-ta ponuja ogromno raznolikih Munchen znamenitosti.

TOP 25 Munchen znamenitosti

1. Marijin trg (Marienplatz)

Središče mesta Munchen je pravzaprav Marijin trg že od nastanka mesta. Okoli njega je vse polno kavarnic, starih, tradicionalnih gostilnic ter trgovinic s spominki. To je točka, kjer se ponavadi začnejo vsi ogledi po mestu, saj je veliko Munchen znamenitosti od tu dosegljivih peš. Najhitreje Marijin trg prepoznamo po mogočni mestni hiši, ki je zgrajena v neo-gotskem slogu, a je pravzaprav mlajšega nastanka, kot pa prvotna mestna hiša, ki zaradi svojega stila gradnje na zunaj izgleda celo mlajša. Današnja mestna hiša je atraktivna predvsem zaradi 85 metrskega urnega stolpa in njegove ure, ki trikrat dnevno (11:00, 12:00 in 17:00) zaigra melodijo s pomočjo 43 zvonov, pred nami pa se zavrtijo še figurice, ki prikažejo zgodbo mesta Munchen.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Mestna hiša in njen znameniti stolp z uro (Munchen znamenitosti)

2. Cerkev Sv. Petra oziroma “Stari Peter”

Predno se boste povzpeli na cerkveni zvonik, boste morali premagati kar 306 ozkih in precej strmih stopnic. Marsikdo si ob omembi številčnih stopnic premisli, a mu je lahko pri tem pošteno žal, saj so razgledi z zvonika naravnost čudoviti. Pravzaprav je tovrsten razgled najlepši razgled na stari del mesta in tudi na nekaj najbolj znanih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Iz stolpa cerkve “Starega Petra” je prekrasen razgled na stari del mesta (Munchen znamenitosti)

3. Ribji vodnjak

Predno zapustite Marijin trg, nikar ne spreglejte niti znamenitega ribjega vodnjaka. Le-ta je zgrajen na mestu, kjer so nekoč žene ribičev prodajale njihov ulov. Če boste tam na pepelnično sredo imejte s seboj denarnico –  na ta dan prebivalci mesta Munchen v vodnjaku perejo svoje prazne denarnice, saj naj bi to prineslo srečo in denar. Najbolj zanimive Munchen znamenitosti imajo v ozadju vedno atraktivno zgodbo.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Ribji vodnjak naj bi prinesel srečo in denar (Munchen znamenitosti)

4. Viktualienmarkt

Leta 1807 se je na ukaz takratnega kralja tržnica iz Marijinega trga preselila na mesto, kjer je tržnica še danes. Poznana je kot Viktualienmarkt. Zanjo velja, da se tam zbira višji sloj Munchenčanov in temu primerna je tudi ponudba ter cena. Viktualienmarkt velja za eno lepše urejenih tržnic v mestu Munchen in je le streljaj od Marijinega trga. Viktualienmarkt je ena od malce bolj prezrtih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Viktualienmarket velja za najlepšo tržnico v Munchnu (Munchen znamenitosti)

5. Mestni muzej

Če vas zanima zgodovina mesta Munchen, se z njo najlažje spoznate kar z obiskom mestnega muzeja, ki je urejen v nekoč mestnih hlevih in orožarni. Lahko bi rekli, da se tukaj sreča kar nekaj Munchen znamenitosti na kupu.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Mestni muzej razkriva zgodovino mesta Munchen (Munchen znamenitosti)

6.Sinagoga in judovski center

V neposredni bližini mestnega muzeja se nahaja moderna in na novo zgrajena sinagoga in judovski center, kjer si lahko ogledamo tudi zgodovino judovskih prebivalcev v mestu. Zgradba pa je že sama zase prava paša za oči in s tem tudi ena bolj atraktivnih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Sinagoga in judovski center (Munchen znamenitosti)

7. Pivnica Hofbräuhaus

Munchen že stoletja slovi po pivnicah in pivu, zato ni nič čudnega da so pivnice skoraj najbolj poznane Munchen znamenitosti. Ena najbolj znanih pivnic in pivovarn je tudi Hofbräuhaus, ki pivo vari že od leta 1589. Sem prihajajo domačini kot tudi turisti, saj je vzdušje pristno domače. Hišni ansambel igra narodno zabavno glasbo, medtem ko se sliši glasno nazdravljanje in udarjanje z vrčki piva. Stalni gostje imajo v pivnici shranjene pod ključem kar svoje lastne vrčke in zanje je mesto vedno rezervirano za točno določenimi mizami. Dnevno se v pivnici Hofbräuhauspopije kar 10.000 litrov točenega piva. Brez obiska pivnice ne boste videli prave Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Znamenita pivnica Hofbrauhaus (Munchen znamenitosti)

8. Cuvilliés gledališče in residenca družine Wittelsbach

Zgradba je poznana predvsem zaradi ogromnega notranjega dvorišča, kjer v poletnih mesecih potekajo razni koncerti. V notranjosti zgradbe pa se skriva tudi pravi mali zaklad – gledališče Cuvilliés. Gledališče navduši s svojim rokoko stilom in je prizorišče gledaliških predstav že vse od leta 1753 – gledališče lahko uvrstimo med bolj bogato zasnovane Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Čudovito rokoko gledališče Cuvillie (Munchen znamenitosti)

9. Angleški vrt

Še dandanes je Angleški vrt eden največjih mestnih parkov v Evropi. Prebivalci Münchna se sem prihajajo rekreirat in sproščat ter preživljat svoj prosti čas. V parku najdemo tudi nekaj znamenitih “pivskih vrtov”, brez katerih v Nemčiji resnično ne gre.

10. Pivski vrtovi (Biergarten)

Kamorkoli v Nemčijo potujemo, lahko zasledimo napise “Biergarten”. Pravzaprav se s tem ponaša že vsaka vaška gostilna, ki ima nekaj miz in stolov zunaj na vrtu. Ne le da so pivski vrtovi znamenitost Nemčije, so tudi ena bolj prepoznavnih Munchen znamenitosti. Pravi Biergarten pa je daleč od gostilne ali restavracije, saj se za mizo lahko vsede vsak in to ne glede na to ali se posluži kakšne gostinske storitve ali ne. Biergarten namreč ponuja zgolj pivo in tako si lahko s seboj prinesete kar svojo hrano. Četudi piva tam ne boste pili in si boste Biergarten izbrali le za počitek, vas od tu praviloma ne bo prav nihče preganjal.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Biergarten je kotiček za ljubitelje piva (Munchen znamenitosti)

11. Surfanje na reki Isar

Skoraj težko je verjeti, ampak ja, tudi v Munchnu lahko surfate. Surfanje je mogoče prav v središču mesta, na reki Isar. Del rečne struge so pod mostom zajezili in tako se ustvarjajo umetni valovi, ki odlično služijo za preizkušene surfarje. Reka Isar in njeno nabrežje pa poleti služi tudi kot mestna plaža in jo zaradi namembnosti uvrščamo med novo sodobne Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Surfanje sredi Munchna je povsem mogoče (Munchen znamenitosti)

12. Ulica Maximilian (Maximilianstrasse)

Lahko bi rekli, da je to ulica za izbrance, saj je tu vse polno luksuznih restavracij, kavarn, hotelov in dizajnerskih trgovin. S sprehodom po njej boste morda lahko videli še kakšno znano osebnost.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Maximilianstrasse – ulica, kjer se zbira smetana Munchna (Munchen znamenitosti)

13. Dallmayr

Dallmayr je znamenita in več kot 300 let stara lokalna delikatesa, ki je znana po vsej Nemčiji. V njej se bohoti izbran porcelan, prvovrstna izbira ostrig, kaviarja, čokolade, čajev, kave… Letno nakupovalni center privabi preko 1,5 milijona ljudi, kar je zagotovo ena bolje obiskanih Munchen znamenitosti med nemškimi turisti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Veleblagovnica s 300 let staro tradicijo Dallmayr (Munchen znamenitosti)

14. Operna hiša dežele Bavarska

Na tem področju je stala operna hiša že leta 1818, a je zgorela v mestnem požaru. Ker denarja za izgradnjo nove ni bilo, je mestna oblast uvedla “pivski davek”. Od vsakega nakupa piva se je namreč en Pfening daroval za izgradnjo nove opere. Glede na to, da je zgrajena opera veljala za eno največjih opernih hiš v Evropi, lahko sklepamo, da so Munchenčani že od nekdaj dobri pivci.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Operna hiša je nastala tudi s pomočjo pivskega davka (Munchen znamenitosti)

15. Kraljevi trg (Königsplatz)

Originalno je Königsplatz zgradil bavarski kralj Ludwig I., a je trg v času druge svetovne vojne dobil nekoliko negativen prizvok, saj so ga Nacisti uporabljali kot zbirno mesto za pohode in zborovanja. Na trgu stojita tudi dve mogočni zgradbi, v katerih najdemo muzej in galerijo. V poletnem času se na trgu odvija tudi kino na prostem ali pa na njem potekajo koncerti. Mešanico modernosti in tradicionalnosti je mogoče opaziti pri večih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Konigsplatz se mnogi žal spominjajo zgolj zaradi druge svetovne vojne (Munchen znamenitosti)

16. Olimpijski park

Olimpijski park je nastal izključno zaradi poletnih olimpijskih iger leta 1972. Še dandanes se lahko po olimpijskem parku sprehodimo in občudujemo olimpijski stadion, umetno jezero in 182 metrski radijski in televizijski stolp, na katerega se zaradi razgledov splača povzpeti. V olimpijskem parku pa najdemo tudi nekaj bolj adrenalinsko usmerjenih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Olimpijski park je nastal zaradi poletnih olimpijskih iger (Munchen znamenitosti)

17. BMW muzej in BMW svet

V neposredni bližini olimpijskega parka stoji še en simbol mesta Munchen. Ljubitelji avtomobilov verjetno veste, o čem govoriva – proizvodnja motorjev in avtomobilov pod blagovno znamko BMW se dogaja prav tukaj že skoraj 100 let. Zgodovino podjetja si lahko ogledamo v BMW muzeju, najnovejši modeli pa so na ogled v BMW Svetu. Mnogo je zanimivih Munchen znamenitosti, a le eden je BMW.  Več o vsem pa tukaj.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

BM svet in muzej je prava paša za oči (Munchen znamenitosti)

18. Allianz Arena

Ljubitelji nogometa boste v Munchnu zagotovo prišli na svoj račun. Nenazadnje tukaj stoji mogočen nogometni stadion, ki je dom uspešnega nogometnega kluba Bayern. Z ogledom Allianz Arene, boste spoznali celotno zakulisje in prostore, kjer trenirajo uspešni igralci nogometnega kluba Bayern. Kako poteka ogled in kaj le-ta vsebuje pa si preberite v prispevku tukaj. Zagotovo pa bo ogled stadiona zanimiv tudi za tiste, ki ne marate nogometa, saj je zaradi sodobne arhitekture in gradnje Allianz Arena zagotovo ena bolj pompoznih Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Dom nogometnega kluba Bayern je Allianz Arena (Munchen znamenitosti)

19. Oktoberfest

Največji praznik piva Oktoberfest odmeva po vsem svetu. Vsako leto privablja obiskovalce iz vsega sveta in ko ga obiščeš tudi sam, veš da je to ena izmed stvari, ki jih v življenju preprosto moraš doživeti. Kako je nastal Oktoberfest in kako le-ta poteka pa si preberite tukaj. Da boste začutili pravo povezavo Munhenčanov s pivom, obiščite Munchen v času Oktoberfesta, ki je zagotovo najbolj prepoznavnih Munchen znamenitosti v svetu.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Največji pivski praznik na svetu je Oktoberfest (Munchen znamenitosti)

20. Ulica Leopolda (Leopoldstrasse)

Ste za kavo? Morda za kakšen hamburg, hot-dog, kebaba? Leopoldstrasse bo zagotovo pravi naslov za malce bolj sproščeno ozračje mesta München. Ker se na ulici nahaja tudi univerza, je predvsem popularna med študenti.

21. Bela klobasa, preste in pivo

Obisk bavarske prestolnice nikakor ne more miniti brez tipične bele klobase, preste in dobrega piva. Bela klobasa se je na prav poseben način, saj jo je potrebno scuzati iz ovitka – no ja, ni jo sicer potrebno, a če želite izpasti kot pravi Bavarci, o tem enostavno ni debate. Poplaknite jo z vrčkom lokalnega piva, družbo pa naj vam dela še sveže pečena presta. Odlična malica med raziskovanjem vseh Munchen znamenitosti.

Munchen znamenitosti - izlet v Munchen

Bela klobasa, preste in pivo – prava bavarska tradicija (Munchen znamenitosti)

22. Nakupovanje

Munchen je s svojimi nakupovalnimi centri in trgovinami pravi raj tudi za ljubitelje nakupovanja. Peš cona, med Marijinim trgom in Karlovim trgom (Karlsplatz) je idealen kraj za popestritev izleta v Munchen.

23. Tehnični muzej

Za vse, ki vas zanima tehnika, je obisk tehničnega muzeja v Munchnu obvezno! Zanj si rezervirajte vsaj pol dneva, a če vas to res zanima, boste tudi po celo dnevnem obisku kmalu ugotovili, da časa zanj enostavno ni dovolj. Tehnični muzej predstavlja različna področja – od gradnje podmornice, do starodobnih vozil, ladje, letala, igrač… Zaradi nazornega prikaza tehnike in gumbov, ki celotno delovanje še plastično prikaže, je tehnični muzej ena boljših Munchen znamenitosti za radovedne otroke.

24. Cerkve

Mesto Munchen ima ogromno raznoraznih cerkva, a nikakor ne moremo mimo znamenite cerkve, ki je pravzaprav simbol mesta Munchen. Frauenkirche mesto Munchen krasi že vse od leta 1525 in je znana predvsem zaradi njenih dveh stolpov, s tako imenovanima “čebuljima” glavama.

25. Cavalluna park

Ne daleč stran od nogometnega stadiona Allianz, se je v letu 2018 odprl tudi malce drugačen zabaviščni oziroma tematski park. Cavalluna park bo navdušil vse ljubitelje konjev, saj je glavna tema prav to – konji in poniji. Otroci se z njimi lahko srečajo, spoznajo kako poteka dresura, jih pomagajo umivati.

Tematski parki, Nemčija, ideja za izlet

Cavalluna park (Zabaviščni parki na Bavarskem, Nemčija)

Ne glede na to, kaj si boste v času vašega izleta v Munchen ogledali, boste zagotovo našli nekaj zase. Nenazadnje so tukaj omenjene le tiste najbolj prepoznavne Munchen znamenitosti, ki naj jih ne bi smeli izpustiti v času vašega prvega obiska. Večkrat ko se boste v Munchen vračali, bolj intenzivno boste spoznavali, da je Munchen še veliko več, kot zgolj nekaj tipičnih znamenitosti. Munchen vas bo namreč vsakič znova presenetil z nekaj tradicionalnega bavarskega šarma in njegovo zanimivo okolico (Dachau, Erdinger, jezero Starnberger in Ammer, živalski vrt).

Nasvet za hotel: Najlepše je seveda, če se vaš hotel nahaja v središču mesta, a so ponavadi ti dražji. Midva sva enkrat prenočevala v hotelu Das Seidl, ki je dobro povezan z javnim prevozom. Hotel ima tudi parkirišče, če boste v Munchen pripotovali z avtom, enkrat pa smo bivali v hotelu Best Western Hotel The K, ki se nahaja blizu S-Bahna s katerim vas do starega dela mesta Munchen loči zgolj nekaj postaj. Hotel je izredno lepo urejen in ima brezplačno parkirišče za vaš avto ter odličen samopostrežni zajtrk. Ni najcenejši, a če si lahko privoščite več, ne boste nad njim razočarani. Več o hotelu najdete tukaj.