Izlet v Neapelj, Neapelj izlet, Neapelj Italija

Izlet v Neapelj je odlična ideja za kakšen podaljšan konec tedna, saj si ga celovito ogledate in spoznate že v nekaj dneh.

Program poti za izlet v Neapelj

  1. Dan

Dan začnite na letališču Ronchi v Trstu, od koder vas v Neapelj popelje nizkocenovna letalska družba Volotea. V Neapelj boste tako prispeli okoli 12ih. Z Alibusom se odpravite do starega mesta in do vaše nastanitve.

Popoldne izkoristite za spoznavanje okolice in si za kosilo privoščite znamenito neapeljsko pizzo.

Nasvet za nastanitev: V kolikor najraje prenočujete v hotelih ne boste zgrešili s hotelom Principe Napolit’amo v Španski četrti na Toledo ulici, v območju peš cone. Hotel Principe Napolit’amo se nahaja le nekaj deset metrov stran od metro postaje Toledo. Cena vključuje zajtrk. Ocene in fotografije si lahko ogledate tukaj.
Če vam hoteli ne dišijo preveč pa je dobra izbira tudi kakšno zasebno stanovanje, ki ponudi še nekaj več vpogleda  lokalno življenje. Mi smo bili zelo zadovoljni s stanovanjem Casa Gaia, blizu arheološkega muzeja. Čeprav nismo bili povsem v središču starega dela mesta, nam je le-ta vseeno bil dosegljiv v celoti peš, saj nam hoja ne predstavlja težav. Blizu je tudi pekarna, trgovina, sadje in zelenjava, slaščičarna. Metro postaja se nahaja pri muzeju. Več o sami nastanitvi najdete tukaj.

  1. Dan

Celotni dan izkoristite za spoznavanje starega dela mesta. Sprehodite se po znameniti ulici Spaccanapoli, ki v ravni liniji loči mesto Napoli na dva dela. Ne pozabite niti na ulico San Gregorio Armeno, ki je znana po tem, da tam skozi celo leto prodajajo jaslice. Odpravite se naprej proti španski četrti, zavijte v majhno ulico, ki je zaradi tamkajšnje ribje tržnice (Pignia Secca market), še posebno slikovita. Če imate radi morske jedi, si tam lahko privoščite tudi sveže morsko kosilo.

Popoldne izkoristite za vzpon z vzpenjačo do gradu Sant’ Elmo in si mesto Neapelj oglejte še s ptičje perspektive.  Lokacijo izkoristite za spoznavanje povsem drugega obraza Neaplja – četrt Vomero je pravo nasprotje hrupnim, kaotičnim in ozkim ulicam v starem delu mesta.

Večerjo si lahko privoščite v četrti Vomero ali pa se zanjo podajte nazaj v špansko četrt, ki je kot nalašč za večerna druženja.

  1. Dan

Dopoldne obiščite katakombe – odločite se lahko med manjšimi San Gaudioso ali večjimi San Gennaro. Če vas tovrstne stvari zanimajo, si z nakupom ene vstopnice lahko ogledate oboje.

Sami si sicer nismo ogledali podzemnega Neaplja Sotteranea, a po pripovedovanjih drugih, je tudi ta del zelo zanimiv, zato ga vsekakor priporočam.

Po ogledih podzemlja se po ulici Toledo sprehodite do trga Piazza del Plebiscito. Čudovit trg, ki vam po vseh ozkih ulicah da dihati. Na trgu najdemo tudi kraljevo palačo ter baziliko Reale Pontificia San Francesco da Paola.

V najstarejši kavarni v mestu – Gran Caffe Gambrinus, si privoščite kavo, a pozor, cene niso ravno nizke. Če ne drugače si kavarno oglejte le od znotraj. Ne pozabite pa niti na bližnjo nakupovalno galerijo – Galleria Umberto I.

Če vas zanimajo podzemni tuneli, si je vredno ogledati tudi galerijo Borbonico, kamor so med drugim v času 2. svetovne vojne, shranili motorje, avtomobile.

Pot nadaljujte do gradu Nuovo in nato popoldne / večer zaključite na obalni promenadi, s pogledom na vulkan Vezuv. Pot vas bo vodila tudi mimo gradu Ovo.

  1. Dan

Dan lahko izkoristite za ležerno pohajkovanje po mestu v tipičnem italijanskem stilu, s posedanjem ob kavi ali popularnem Aperol Spritzu. Ali pa se morda odločite za obisk kakšnega od muzejev – arheološki mestni muzej naj bi bil zelo zanimiv.

Lahko pa dan izkoristite tudi za kakšen enodnevni izlet izven mesta – na vulkan Vezuv, antično mesto Ercolani ali Pompei, do parka Campi Flegrei z 24 vulkanskimi kraterji, med katerimi so tudi delujoči gejzirji). Morda pa se odločite za obisk otoka Capri ali mesta Sorento. Izbire je veliko.

  1. Dan

Po zgodnjem zajtrku se odpravite na letališče (s taksijem vse do letališča ali z metrojem do glavne železniške postaje ter nato z Alibusom do letališča), s katerim boste poleteli nazaj proti Trstu in s tem tudi zaključili vaš izlet v Neapelj.

Izlet v Neapelj lahko seveda poljubno skrajšate ali podaljšate in si v tem času ogledate še okolico, a vendarle priporočam, da si samo za Neapelj vseeno rezervirate vsaj dva dni časa, da ga res dodobra spoznate in doživite tamkajšnji edinstveni utrip.