New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti, vodnik New York, popotniški vodnik za New York

Da bo vaše New York potovanje lažje steklo, si preberite nekaj osnovnih popotniških nasvetov. New York (Manhattan) je precej lahko raziskovati, saj so ulice smiselno urejene (razen juga). Prepričana sem, da vam bo New York, tako kot je meni, povsem zlezel pod kožo.

Izlet v New York – popotniški vodnik

Letalska karta v New York

Najcenejše letalske karte za New York boste verjetno dobili iz sosednjih letališč. Z nekaj sreče in tako imenovanimi »error fare« letalskimi kartami pa boste velikokrat za povratno New York letalsko karto plačali dobrih 300 EUR. Priporočava, da za poceni letalske karte spremljate www.posvetu.si.

Turistična viza za New York/ ZDA

Obisk Združenih držav Amerike ni več tako zamudno in birokracijsko, kot morda nekoč z vizo. Na voljo imate namreč spletni ESTA obrazec, ki vam bo vzel le nekaj minut vašega časa. Zanj ne potrebujete nobene fotografije, ampak zgolj 14 USD, ki jih plačate s kartico.

Prenočišča v New Yorku

Če ste radi v središču dogajanja bo najbolje, da si hotel v New Yorku najdete nekje na Manhattnu. Cena zato bo seveda višja, ampak verjemite, splača se! Ker sem svoj hotel rezervirala povsem v zadnjem hipu (priporočam, saj se zaradi velike ponudbe hotelov, vedno nekaj najde –z izjemo v času kakšnih svetovno znanih dogodkov), je Double Tree Hilton Hotel (5 minut peš od Times Square-a in 3 minute peš do podzemne železnice) imel odličen 50% popust in sem tako luksuzno sobo dobila za zelo sprejemljivo ceno glede na lokacijo in celo vključen zajtrk. Pazite tudi na to, da je hotel blizu podzemne železnice, razen če ste zagriženi sprehajalci.

Javni prevoz v New Yorku

  • Peš po Manhattnu

Sama se po novih krajih zelo rada sprehajam, saj tako lažje vidim vse podrobnosti, začutim utrip mesta, fotografiram. Velikokrat bi mi zaradi uporabe javnega prevoza marsikateri zanimiv motiv ušel iz pred nosa. Zavedati pa se morate, da je Manhattan OGROMEN! Mislim, da sem sama v 24ih urah prehodila okoli 25 – 30 kilometrov!

  • Uporaba podzemne železnice

Sama se podzemne železnice v New Yorku nisem posluževala, a vsekakor je to, poleg hoje, najboljši način za raziskovanje mesta. New York ima namreč grozen promet in za 1 kilometer se kaj hitro lahko zgodi, da boste potrebovali več kot eno uro časa! Cena vožnje z metrojem pa vas bo stala le 2,75 USD. Še ugodnejšo ceno boste dobili z uporabo MetroCard-a, na katerega naložite denar za uporabo. Obstaja dnevna metro karta, kot tudi sedem dnevna. Z metrojem in na koncu, z uporabo SkyTrain-a, se boste lahko pripeljali vse do JFK letališča oziroma iz JFK letališča do središča Manhattna.

  • New York mestna kolesa

Tako kot Ljubljana, ima tudi New York mestna kolesa. Pravzaprav je 30 minutni najem city bike-a brezplačen. Če ste bolj iznajdljive narave pa se lahko po mestu brezplačno s kolesom vozite cel dan – enostavno po preteku 30 minut zamenjate staro kolo na postaji za novo in to ponavljate, dokler se vam ljubi. Še cenik: 31-60 minut (4 USD), 61-90 minut (9 USD), vsakih nadaljnjih 30 minut 12 USD.

  • Taxi

Taxi se sliši najbolj udobno. Enostavno ga pokličeš z žvižgom ali dvigom roke, se usedeš vanj in poveš, kam želiš. A roko na srce – gneča na Manhattnu je nora (sploh ob zaprtju kakšnih ulic) in skoraj zagotovo pridete nekam prej peš, kot pa s taxijem. Izbira je seveda vaša!

Hrana v New Yorku

Kot vsako mesto, sploh pa New York, tudi tukaj najdemo nekaj za vsak žep. Lahko se poslužite vrhunskih restavracij ali pa se odločite za kakšno manj znano (cenejšo) italijansko, morda kitajsko, indijsko, arabsko… Na voljo so tudi znameniti hot-dogi in tudi gyrosi, ki jih kupite kar od uličnih prodajalcev na tipičnih vozičkih, znanih iz filmov. Zanje si pripravite med 6 – 7 USD. Restavracije izven turističnih poti, imajo še kar sprejemljivo ceno, ampak hitro boste za glavno jed dali med 20-25 USD (pozor – cene v menijih so praviloma brez davka). Najbolj ugoden nakup pa bo seveda v trgovini, kjer se praktično najde vse – tudi kaj zdravega in niti ne tako mastnega, kot je to ponavadi značilno za poceni ameriško hrano.

TOP New York znamenitosti

V New Yorku bi se zlahka zamudili cel teden ali celo več. Številni muzeji vam zagotovo lahko vzamejo cel dan časa (vsak!). Tukaj so še razgledne ploščadi, predstave, parki, spomeniki… Če pa ste omejeni s časom in boste New York obiskali zgolj zaradi več urnega prestopanja, pa si preberite nasvete, kaj si pogledati v kratkem času, tukaj.

Varnost v New Yorku

Velikokrat je v velikih mestih varnost vprašljiva. Vse je namreč odvisno od tega, kje se nahajate. Manhattan mi je deloval kot izredno varen. Naokoli sem hodila s fotoaparatom okoli vratu pa nisem nikoli dobila občutka, da bi znalo biti kaj narobe. Morda je kaj drugače ponoči, kar pa nisem preizkusila.

Kdaj potovati v New York

Mislim, da ni nikoli napačen čas za New York. Mesto je privlačno prav v vsakem letnem času! Meni je sicer najljubši čas za raziskovanje mest spomladi ali jeseni, saj je ravno prav toplo in ne še tako vroče.

New York potovanje ne bo pustilo ravnodušnega prav nikogar – v to sem prepričana! Sama nisem največja ljubiteljica modernih krajev, še manj gneče, ampak v New Yorku vse to nekako deluje. Brez hrupa, gneče in številnih luči pač New York ne bi bil pravi New York. Kljub temu, da se za vsem bliščem skriva tudi beda (več o tem, si lahko preberete tukaj), pa je New York zagotovo mesto, ki ga mora vsaj enkrat obiskati vsak popotnik!

Všečkaj in deli:
Facebook1
Google+
Twitter5K
Pinterest