kam na izlet, Podčetrtek, Terme Olimia

Izlet v Podčetrtek je kot nalašč za družine, ki poleg čofotanja v termalnih bazenih Term Olimia, uživajo tudi v naravi in raziskovanju tamkajšnje zanimive okolice.

V obdobju enega meseca, smo se kar dvakrat znašli v Podčetrtku in tamkajšnjih Termah Olimia, saj so z vso svojo ponudbo res prava družinska destinacija, ki se brez sramu lahko kosa s sodobno ponudbo termalnih ponudnikov izven naših meja.

Naših 8 najboljših razlogov za izlet v Podčetrtek

Termalija Family Fun 

Bazeni in prostor pod imenom Termalija Family Fun, je prostor, kjer bodo na svoj račun prišle družine. Tamkajšnja ponudba (odprto leta 2018) je namenjena tako večjim kot mlajšim otrokom in se brez pomislekov lahko primerja z boljšimi in sodobnejšimi evropskimi termami.

Pri Termaliji Family Fun nam je bilo najbolj všeč to, da smo družine končno dobile povsem svoj prostor, kjer te nihče ne gleda po strani, če otrok od navdušenja vriska in je na splošno bolj glasen, čofota in šprica naokoli ali pa morda od vsega dogajanja utrujen noče zaspati.


Najin Ren od vse akcije ni ne spal, ne jedel in s težkimi mukami sva ga morala prepričati, da je vendarle čas za nekaj počitka ali eno hitro malico.

Najbolj je bil navdušen nad tobogani – sicer se je od skupno štirih lahko spustil le po dveh, ki sta bila primerna za njegovo velikost. Kar pa ni oviralo naju s Simonom, saj sva dva večja preizkusila kar sama.  Precej popularna, tako med otroki kot starši, pa je tudi plezalna stena.


Izredno simpatična pridobitev oddelka Termalija Family Fun je tudi bazen z mivko, ki je zlasti namenjena najmlajšim otrokom. Tam lahko uživajo kot na peščeni plaži, za nameček pa so na voljo še razne kanglice in lopatke, zaradi katerih imajo otroci še toliko več dela, mi starši pa (končno) nekaj minut počitka.

Poleg vodnih atrakcij pa v Termaliji Family Fun najdemo še 7D kino (z doplačilom), sobo z igrami ter posebna soba tudi za poligon. Prav v sobi s poligonom so organizirane otroške delavnice. Ker pa družine, predvsem z manjšimi otroci, potrebujejo prostor za počitek, previjanje, dojenje, pripravo hrane – vam tudi tega ne bo primanjkovalo.


Všeč mi je bilo tudi dejstvo, da se znotraj kompleksa Termalija vse plačuje z zapestnico, ki jo dobite že v hotelu oziroma na blagajni term, kar je sploh priročno v bazenskem baru.

Kolesarske in sprehajalne poti

Ne glede nato ali boste izlet v Podčetrtek delali kot enodnevni ali več dnevni izlet, so na voljo tudi lepo urejene kolesarske / pešpoti. Vse vam bo takoj dostopno ne glede nato ali boste bivali v hotelu, apartmajskem naselju ali kampu

Samostan Olimje

V naselju Olimje najdemo čudovit samostan, ki je pravzaprav nekoč bil grad, ki je zaradi nevarnosti turških napadov v 16. stoletju dobil celo svoj obrambni jarek. Zgodovina gradu sega vse v leto 1015. Grad je kasneje dobil tudi baročno cerkev, ki ga krasi eden najlepših baročnih oltarjev v Evropi. S prevzemom pavlinskih menihov, je samostan dobil tudi lekarno, ki je v Evropi znana kot tretja najstarejša in kjer še danes lahko kupite kaj naravnega za vaše zdravje, zato jo nikar ne spreglejte na vašem izletu v Podčetrtek.

Jelenov Greben

Pogled na jelenov greben lahko ozremo že pri samostanu in za marsikoga predstavlja nepogrešljivo postojanko med bivanjem v Podčetrtku ali zgolj kot točka za enodnevni izlet. Turistična postojanka, ki je hkrati tudi domačija, je najbolj znana po jelenih in tamkajšnji kulinariki. V njihovi ponudbi pa najdete tudi namestitve.

Čokoladnica

Ne daleč stran od samostana najdemo še čokoladnico, kjer se ročno izdelujejo pralineji, čokoladni bonboni in druge dobrote iz čokolade. Omamen vonj, vam bo požgečkal nos, takoj ko boste vstopili v čokoladnico in le stežka jo boste zapustili praznih rok.

Dežela pravljic in domišljije oz. koča pri čarovnici

Ker za pravljice nismo nikoli prestari, je dežela pravljic in domišljije na trenutke verjetno celo bolj zanimiva za odrasle kot pa za otroke. Mlajši otroci se bodo morda kakšne čarovnice kar malo bali, a obisk prve dežele pravljic v Sloveniji je simpatično doživetje za celo družino. Nas so še posebno očarale interaktivne postaje.

Pivovarna Haler

Ljubitelji piva in dobre domače hrane boste zagotovo prišli na svoj račun v pivovarni Haler. Poleg okusnega hmeljevega napitka (na voljo imajo 5 različnih vrst) je postojanka zaradi igral primerna tudi za otroke.

*Vodni park Aqualuna

Vodni park Aqualuna je seveda odprt le v poletnem času, zato bo njegova uporaba vendarle sezonsko omejena in odvisna od časa, kdaj se boste na izlet v Podčetrtek sploh odpravili. A glede na vso ponudbo toboganov in adrenalinskih spustov, ki jih Aqualuna ponuja, za vaš izlet ne rabite prav nobenega drugega plana, kot celodnevno namakanje, saj vaši najmlajši od tam še ob zapiranju ne bodo želeli domov.

Namestitev v Podčetrtku

Podčetrtek je izredno priljubljena počitniško – izletniška destinacija, zato prenočišč ne manjka. Lahko izbirate med apartmaji, kampi, hoteli in celo glampingom. Mi smo zaenkrat preizkusili dve nastanitvi in sicer Glamping Olimia Adria Village, ki je začel delovati leta 2018 ter Wellness Hotel Sotelia. Čeprav sta obe namestitvi ponujali povsem drugačno doživetje, smo bili nad obema navdušeni.

Glamping Olimia Adria Village nas je presenetila z res izredno lepim ambientom, lastnim otroških igriščem, bazenom in dejstvom, da kljub »šotorjenju« nismo prav nič pogrešali. Zjutraj smo pred šotor dobili zajtrk, ki smo ga izbrali dan pred tem, v šotoru pa je bila tudi manjša kuhinja z vso potrebno opremo za pripravo malice ali hitrega kosila / večerje. V našem delu glampinga je bil tudi bazen, vsak šotor pa je imel pred teraso še svoj lasten jacuzzi. Ker smo tam bivali poleti, smo se hodili kopati v vodni park Aqualuna in bazene Termalia Family Fun. Še več fotografij in ocen si lahko pogledate tukaj.


Wellness Hotel Sotelia
smo spoznali jeseni, ko je bilo za bivanje v šotorih že malce premrzlo. Luksuzen hotel, ki je z bazenskimi kompleksi Orhidelia (samo za starejše od 15. let, tako da ga s Simonom zaradi Rena še nisva uspela preizkusiti, saj sva bila v termah vedno z njim) in Termalijo povezan s hodnikom je bil super izbira. Hotel ni za vsak žep, a če si lahko privoščite več, boste nad njim navdušeni. Sobe so velike in zelo lepo urejene. Pravzaprav je celoten hotelski kompleks moderno zasnovan in sodobno opremljen. V hotelu smo imeli polpenzion, ki je ponujal bogat samopostrežni zajtrk in večerjo – tudi za tiste, ki imate kakšne prehrambne omejitve ali pa se morda držite diete. Za družine z otroki pa so v hotelu na voljo tudi knjižnica in otroške delavnice, kamor mi redno zaidemo, saj Ren zelo rad ustvarja. Ocene in fotografije Hotela Sotelia najdete tukaj.


Za prenočevanje pa so na voljo tudi Hotel Breza, Aparthotel Rosa, Vas Lipa in kamp Natura. Velikokrat ima ugodne pakete za Aparthotel Rosa in Vas Lipo tudi Megabon – poglejte si cene tukaj

Ne glede nato ali se boste na izlet v Podčetrtek odpravili za en dan ali več, si boste privoščili le kopanje v Termah Olimia ali pa se boste odpravili še na kakšen dodaten izlet v okolici, boste vi in vaši najmlajši zagotovo navdušeni nad vsem, kar ta del Slovenije ponuja.