izlet v Prago, poceni v Prago, Praga izlet

Izlet v Prago je lahko poceni, pa čeprav velja prestolnica Češke za eno najbolj popularnih mest v Evropi. Vsako leto se v Prago zlije več milijonov turistov, s čimer mesto postaja vedno dražje, in prav zato sva v tem prispevku pripravila nekaj trikov in nasvetov, kako vaš izlet v Prago narediti poceni.

Kako narediti izlet v Prago poceni?

  1. Avto ali letalo

Kako boste prispeli v Prago je v veliki meri odvisno tudi od števila sopotnikov, kot tudi od cene letalske karte. Priporočava, da pogledate nizkocenovnega prevoznika Easyjet iz Benetk, kot tudi Češko letalsko družbo iz Zagreba. Povratne letalske karte lahko namreč dobite že za 60 EUR. Prevoz z avtom iz Ljubljane pa vas bi prišel okoli 200 EUR (gorivo, cestnine).

  1. Namestitev

Namestitev, ki jo boste izbrali, lahko dobro poseže v višino vašega stroška za izlet v Prago. Kakšno namestitev boste izbrali pa je odvisno tudi od vaših let – hostel, hotel, Airbnb. Midva sva bivala v hotelu Kampa, tik ob reki Vltava in streljaj od glavnih znamenitosti v Pragi. Glede na lokacijo in štiri zvezdice je cena za dvoposteljno sobo dobra, poleg tega pa vključuje tudi bogat samopostrežni zajtrk. Malce izven središča mesta je seveda ceneje, ampak nama vedno odtehta to, da sva v središču in da se lahko tudi zvečer sprehodiva po ulicah in spoznavava utrip, pa čeprav le v kratkem sprehodu. Več o hotelu Kampa najdete tukaj.

  1. Voda iz pipe

Namesto da denar za vodo zapravljate v trgovinah, si zanj raje privoščite kaj drugega ali pa naredite vaš izlet v Prago toliko cenejši. Voda iz pipe je v Pragi dobra in pitna povsem brez problema. Poleg tega pa boste z izogibanjem plastenk poskrbeli tudi za okolje.

  1. Kofola ali pivo

Morda se sliši smešno, a tam, kjer se zbirajo domačini in ne turisti, bosta Kofola in pivo cenejša od kave. Praviloma pa je pivo (0,5L), ki stane pod 60 CZK dober znak, da so to lokali kjer se zbirajo (tudi) domačini in niso namenjeni samo turistom. Tam se pivo lahko povzpne tudi nad 120 CZK.

  1. Brezplačne znamenitosti

Če želite Prago videti poceni, bo najbolje, da plačate za lim manj vstopnin. Karlov most je brezplačen, prav tako stari mestni trg in pogled na astrološko uro. Vstop v grajski kompleks je prav tako brezplačen, če pa želite v grad, boste zato morali plačati vstopnino – na voljo so tri različne vstopnice in s tem cene – odvisno kaj vse je vključeno v vstopnino. Prav tako so plačljivi muzeji. Četudi ne boste za vstopnine odšteli niti Evra boste še vedno lahko videli in doživeli veliko.

  1. Hoja ali mestni prevoz

Najcenejša je seveda hoja, a ker se kilometri med raziskovanjem mesta hitro nabirajo, si boste morda kdaj želeli tudi prevoza. Najcenejša je uporaba mestnega javnega prevoza. Praga je namreč odlično povezana z avtobusi, tramvaji in metrojem. Za vse velja enotna vozovnica. Cena je odvisna od trajanja le-te – na voljo imate 30 minutno (24 CZK), 90 minutno (32 CZK), 24 urno (110 CZK) in tri dnevno (310 CZK). Vozovnico je potrebno pred uporabo potrditi – ali na avtomatu na postaji ali v samem tramvaju, avtobusu ter pred vstopom v kompleks metroja. Vozovnico lahko kupite na avtomatih ali v trafikah.

  1. Izogibajte se lokalov in restavracij Švejk

Vojak Švejk je nekakšna ikona Češke in to s pridom izkoriščajo gostinski ponudniki. Domačini pravijo, da kjer je v imenu Švejk, ne odidite stran, ampak stecite stran. Morda se vam bodo cene na prvi pogled sicer zdele ugodne, a kaj hitro se zna zgoditi, da vam zraven zaračunajo še kakšno neznano in dodatno stvar.

  1. Zavijte stran od glavnih turističnih ulic

Nasvet, ki velja vedno in povsod. Tam, kjer je veliko turistov, je vedno vse veliko dražje in običajno je dovolj, da se odpravite le eno ali dve ulici stran.

  1. Potujte izven sezone

Praga sicer skozi celo leto privabi veliko obiskovalcev, a poletje je zagotovo najvišja sezona. V visoki sezoni je vse dražje, poleg tega pa je povsod veliko večja gneča. Najnižja sezona za obisk evropskih mest je januar in februar in običajno tudi kakšen november. December je čas božičnih sejmov, zato je tudi takrat pričakovati veliko gnečo.

  1. Pazite na bankomate

Češka še vedno uporablja Češke krone, kar pomeni, da boste morali menjati Evre. Midva sva zato imela s seboj kar novo debetno Mastercard kartico, ki naj bi v prihodnosti v celoti zamenjala bolj poznano Maestro kartico, s katero sva bolj ali manj vse plačevala (najino oceno nove debetne Mastercard kartice si lahko preberete tukaj). Nekaj malega gotovine za manjše stroške od uličnih prodajalcev sva z njo dvignila na bankomatu. Pri dvigu na bankomatih pa bodite pozorni, da dvigujete iz bankomatov, ki so last bank in ne menjalnic, saj boste drugače za dvige plačali visoko provizijo.

Izlet v Prago je lahko poceni ali drag, zelo odvisno od tega, kaj si v Pragi želite početi, kje spati, kaj doživeti. Dejstvo je, da Praga ni nujno draga, a vendarle vam polagava na srce, da si vseeno kaj privoščite, saj tudi to, da ne gledaš čisto na vsak Evro, vendarle lahko drastično poveča lepe in nepozabne spomine.