Toskana znamenitosti, izlet v Toskano, Toskana izlet, z avtom v Toskano

Italijanska pokrajina Toskana je izredno priljubljena destinacija za izlet, počitnice ali potovanja. Nekateri izlet v Toskano organizirajo spomladi, drugi poleti, tretji v jeseni. Pravzaprav izlet v Toskano ni prav nikoli napačen, saj je to področje očarljivo v vsakem letnem času.

Čudovita pokrajina, stara mesta, bogata zgodovina in neverjetna kulinarika… Upam si trditi, da izlet v Toskano ne bo razočaralo nikogar!

Toskana znamenitosti, izlet v Toskano, Toskana izlet, z avtom v Toskano

TOP 10 razlogov / znamenitosti za obisk Toskane

 • #1 Firence – izlet v Toskano ne bi bilo popolno brez obiska glavnega mesta italijanske regije Toskana, ki skoraj ne potrebuje posebnega predstavljanja. Le kdo še ni slišal za Firence in za številčne arhitekturne presežke, ki bodo navdušili tudi tiste, ki arhitekture sploh ne marajo. Izlet v Toskano naj vsebuje vzpon na mogočno katedral (Duomo) ali stolp v njeni neposredni bližini, saj vam bo Firence predstavil kot mesto tisočerih opečnatih streh. Sprehod po ozkih ulicah in kanček domišljije vas hitro ponese nekaj stoletij nazaj. Številčni muzeji, kjer je ustvarjal eden najslavnejših umetnikov – Michelangelo, pa vam bodo naježili kožo. Nikakor ne moremo mimo niti simbola mesta Firence – starodavnega mostu (Ponte Vecchio), kjer so se nekoč zadrževali mesarji.
  Toskana, izlet v Toskano, popotniški blog, Firence

  Nočni pogled na Firence, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #2 Ponte Sospeso / viseči most – za vse, ki imate radi tudi kakšne manj klasične poti, za izlet v Toskano priporočam, da se do Pise odpravite po hriboviti pokrajini severno od Firenc. Pot vas vodi skoraj do mesta Lima. Ne le, da boste z izbiro te poti vozili skozi simpatične in slikovite vasice, peljali se boste tudi mimo visečega mostu (Ponte Sospeso di San Marcello Pistoiese), kjer je postanek obvezen.
  Toskana, izlet v Toskano, viseči most, popotniški blog

  Viseči most, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #3 Ponte della Madalena / hudičev most – zdi se, da nam izlet v Toskano ponuja številčne mostove, saj se tudi v bližini mesta Lucca, nahaja eden vreden naše pozornosti. Pravzaprav ga boste našli na zgoraj omenjeni severni poti, ki iz Firenc vodi do Pise. Hudičev most ali »Ponte della Madalena« je poleg načina gradnje zanimiv tudi zaradi njegove legende, po kateri naj bi most,  v zameno za življenje prvega, ki ga prečka, zgradil sam hudič.
  Toskana, izlet v Toskano, hudičev most, popotniški blog

  Ponte della Madalena, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #4 Pisa – Izlet v Toskano ne bi bil popoln brez ogleda Pise. Toskana je s »čudežnim poljem« v Pisi najbolj znana zaradi poševnega stolpa, na katerega se je podolgih letih obnove, spet mogoče povzpeti in se tako n lastne oči tudi sami prepričamo o njegovem nagibu. Na vrhu poševnega stolpa lahko z viška zremo na zelenico (čudežno polje), kjer obiskovalci na sto in en način pozirajo pred fotografskimi objektivi.
  Toskana, izlet v Toskano, Pisa, poševni stolp, čudežno polje, popotniški blog

  Poševni stolp, Pisa (Toskana – izlet v Toskano z avtom)

 • #5 Lucca – mesto, ki so ga ustanovili že Etruščani je med izletom v Toskano vreden vsaj nekaj urnega vašega postanka. Ne le zaradi njegovega širokega obzidja, po katerem se lahko vozimo celo s kolesom in tako mesto povsem obvozimo. Iz obzidja namreč lahko tudi občudujemo razglede na ozke uličice, kjer se tare gurmanskih in tipično italijanskih trgovinic, lokalov ter restavracij. Kako tipično za izlet v Toskano!
  Toskana, izlet v Toskano, Lucca, etruščani, popotniški blog

  Lucca, mesto, ki so ga ustanovili Etruščani, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #6 San Gimignano – štirje stolpi so prepoznavni znak enega najbolj znanih kamnitih mest v Toskani. San Gimignano je pod Unesco zaščito, zato naj vaš izlet v Toskano tega mesta nikar ne spregleda. San Gimignano zavzema dobro strateško lego, saj se nahaja na vzpetini, zato ni prav nič čudnega, da so ga v 11. stoletju naselili tudi vitezi templjarji. Tukaj priporočam nakup tipičnega italijanskega sladoleda (gelato), v le eni izmed mnogih sladolednic oz. po italijansko slišijo na ime “gelateria”. Izlet v Toskano brez okusnega italijanskega sladoleda nikakor ne bi bil popoln.
  Toskana, izlet v Toskano, San Gimignano, popotniški blog

  Mestece San Gimignano je pod UNESCO zaščito, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #7 Siena – še eno srednjeveško mesto, ki ga vaš izlet v Toskano nikakor ne sme izpustiti. Siena se skrbno skriva za ohranjenim in obnovljenim mestnim obzidjem. Najlepši in najzanimivejši del najdemo v samem središču, kjer se bohoti prostran trg (Pizza del Campo). Le-tega uvrščajo med najlepše srednjeveško ohranjene trge v Evropi. Dva-krat na leto se uporablja tudi za konjske dirke, kjer se tare domačih in tujih obiskovalcev. Če imate izlet v Toskano raje mirnejši, priporočam, da se množici umaknete z vzponom na  88 metrov visok stolp, ki pod nami pričara vso veličino tega srednjeveškega mesta.
  Toskana, izlet v Toskano, Siena, popotniški blog

  Pogled na mesto Siena, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #8 Toskanski grički – je že res, da so mesta v Toskani vredna ogleda, a marsikdo se na izlet v Toskano odpravi izključno le zaradi znamenitih toskanskih gričev. Spomladi se obarvajo zeleno, medtem ko poleti zaradi pšeničnih polj dobijo zlato podobo. Kot da to ne bi bilo dovolj, pa vse skupaj polepšajo še slikovite kamnite hišice, ki kraljujejo na vrhu gričkov ter še dodatno pred nami čarajo pravljično podobo.
  Toskana, izlet v Toskano, toskanski griči, popotniški blog

  Znameniti griči, Toskana (izlet v Toskano z avtom)

 • #9 Pokrajina Chianti – pokrajina Chianti sicer ni več Toskana, a ker je vendarle tako blizu le-te, jo vaš izlet v Toskano enostavno mora  vsebovati. Postanka bodo zlasti veseli ljubitelji vina, saj od tod izvira avtohtona vrsta rdečega vina Chianti. Poleg tega, pa vožnja med številčnimi vinogradi ni nikoli dolgočasna, sploh pa ne za tiste, ki ste izlet v Toskano naredili tudi zaradi fotografije.
  Toskana, izlet v Toskano, Chianti vino, popotniški blog

  Pokrajina Chianti je znana po vinu, Chianti (izlet v Toskano z avtom)

 • Hrana – zadnja, a prav nič manj pomembna stvar pa je seveda izvrstna italijanska kulinarika, ki bo navdušila še tako zahtevne gurmane. Prav zaradi italijanske hrane je izlet v Toskano še posebno navdušujoč!
  Toskana, izlet v Toskano, italijanska hrana, kulinarika, popotniški blog

  Dobra hrana – izlet v Toskano z avtom

Če vas opis mojih TOP znamenitosti /razlogov za izlet v Toskano ni prepričal, pa predlagam, da se na izlet v Toskano čimprej odpravite. Videli boste, zakaj se prav Toskana uvršča med ene bolje obiskanih italijanskih regij in prepričana sem, da jo boste, tako kot mnogi pred vami ter vključno z mano, vzljubili tudi sami!

Splošen potopis “izlet v Toskano” ter podatke o stroških v Toskani, si lahko preberete tukaj. Če pa vas zanima hrana na potovanju, nikar ne spreglejte posebnega blog prispevka na to temo.