Valencija izlet, izlet v Valencijo, Valencija vodič

Podaljšan vikend je kot nalašč za izlet v Valencijo, tretje največje špansko mesto, takoj za Madridom in Barcelono. Da bo izlet v Valencijo potekal brez večjih zapletov in da se boste nanj lahko pripravili že doma, pa sledi še praktičen popotniški vodič.

Kako do Valencije?

Izlet v Valencijo je najlažje in najhitreje narediti kar z letalom. Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair leti namreč iz nam bližnjega Trsta. Do tja pa vas potem loči le še dobri dve uri trajajoči se let.
Povratno letalsko karto za Valencijo pa iz Trsta lahko dobite tudi že za 40-50 EUR.

Kako po Valenciji?

Valencija ima odlično mrežo lokalnega prevoza – na voljo imate tako avtobuse kot metro. Sploh super povezava je z metrojem z letališča. Linija 3 ali 5 vas bo pripeljala naravnost v središče mesta.

Odlična druga možnost za raziskovanje mesta in okolice pa je najem kolesa – Valencija ima odlično urejene kolesarske steze po celem mestu. Povprečne cene za najem so 9 eur/24 ur. Otroška kolesa za 24 ur stanejo 5 EUR in v ceno je vključena tudi kolesarska čelada. Če vaš malček še ne zmore sam voziti kolesa, pa so na voljo tudi otroški sedeži – le-ti vas bodo prišli 5 EUR/24 ur.

Na voljo pa so tudi mestna kolesa, ki delujejo na podoben princip kot npr. v Ljubljani – s predhodno registracijo.

Znamenitosti v Valenciji

Valencia je idealna destinacija za raznorazne obiskovalce in njihove interese. Pravzaprav ni važno ali boste mesto raziskovali sami, ali z otroki – nikomur ne bo dolgčas. Zgodovina, arhitektura, muzeji, utrip mesta, največji akvarij v Evropi, moderno zasnovan živalski park, tržnica, plaže… Podrobneje o znamenitostih v Valenciji pa tukaj.

Hrana v Valenciji

Španija je odlična destinacija za ljubitelje kulinaričnih dobrot. Poleg tega, da raznoraznih tradicionalnih jedi tu ne manjka, pa ima Valencija nekaj povsem unikatnih specialitet. Več o tem, kaj se vam splača poskusiti pa tukaj.

Nikar pa ne pozabite, da imajo v Španiji siesto, kar pravzaprav pomeni precej dolg popoldanski počitek. V tem času marsikateri lokal / restavracija ne obratuje. Običajno se da kosilo dobiti nekje med 13.00 in 16.00, za večerjo in popularne tapas bare pa se lokali začnejo odpirati šele po 19.00 – marsikateri znan tapas bar pa svoja vrata odpre šele ob 21.00

Prenočišča v Valenciji

Če je le možno, priporočava, da si prenočišče poiščete nekje blizu središča mesta ali pa vsaj ob metro postaji. Sam stari del mesta ni velik in brez težav ga lahko raziščete peš. Je pa vsekakor super, če je vaš hotel ob metro postaji, že zaradi enostavnega prevoza na in z letališča, saj je le-ta povezan z metrojem.

Hoteli z zajtrki so precej dragi, zato se vam splača, da si hotelsko sobo rezervirate kar brez zajtrka in si v času bivanja privoščite zajtrk kar v kakšni bližnji pekarni, ki je hkrati tudi kavarna. Precej obilen zajtrk se v takšnih pekarnah da dobiti že za okoli 7 EUR/osebo (popečen kruh z ibersko šunko, jajca, kava, sveže stisnjen pomarančni sok).

Če boste izlet v Valencijo delali z otroki, pa bi vam priporočala kar najem apartmaja. V Valenciji le-teh ne manjka. Slišala sva kar nekaj pohval za verigo lastnih apartmajev SingularStays Apartamentos, ki se nahajajo na različnih lokacijah in so različno veliki. Tako si boste urnik glede zajtrka, kosila in večerje krojili kar sami in po vaših otrocih in ne po španski siesti.

Najino priporočilo za hotel: Hotel Conqueridor – hotel se nehaja le nekaj korakov stran od starega mestnega središča, a je še vedno v mirni ulici, tako da je skrb za nočni hrup odveč. Za naju je bila lokacija idealna, saj so bile okoli razne pekarne, kavarne in restavracije. Tudi metro postaja je bila le nekaj sto metrov stran. Poleg tega pa je bil hotel Conqueridor tudi blizu železniške postaje, kjer je cel kup kitajskih restavracij, za vse tiste, ki iščete res poceni hrano. Hotel sicer ni med najcenejšimi, a je soliden ter ima dobro lokacijo in ker sva potovala brez Rena, sva si rekla, da si bova vendarle privoščila malo več za zganjanje romantike.

Booking.com

Cene v Valenciji

Ne bova lagala, določene znamenitosti v Valenciji niso poceni – sploh če imate namen obiskati Bioparc, Oceanografic, Muzej znanosti – v tem primeru se vam najbolj splača vzeti kar kombinirano vstopnico.

Kar se tiče hrane in pijače so cene podobne kot pri nas – seveda pa je odvisno tudi od vaše lokacije.

Nekaj cen za primerjavo:

  • Kava z mlekom, ki je nekje bolj spominjala na belo kavo: 1,20-1,70 eur
  • Paella: Bralka bloga nama je zaupala, da je čez cesto od botaničnega vrta jedla paello že za 2,50 EUR. Ponavadi pa se paello je tudi kot del dnevnega menija. Le-ta vsebuje predjed, glavno jed (največkrat je to paella) in sladico oziroma kavo. Cena takšnega menija je od 9-12 EUR. Pijača se plača posebaj.
  • Simpatični škrniclji z ibersko šunko, sirom ali klobasicami (luštno za hitro lokalno malico) vas bo prišel 1 EUR.
  • Sendviči z ibersko šunko, sirom in paradižnikom (zmiksan in namazan na kruh) ter v velikosti polovice francoske štruce med 2-3 EUR.
  • Mešano sadje v lončkih na tržnici 2 EUR
  • Zvečer imajo nekje lokali posebne vesele urice, kjer nudijo pijačo skupaj z enim tapom – cena nekje od 2,50-5 eur. Pravi tapas bari pa vam za porcijo tapasa računajo posebaj – midva sva obiskala Orio bar in za en tapa plačala 2,10 EUR.
  • Zelo poceni se da jesti ob železniški postaji – če ste obrnjeni v smeri starega dela mesta in je glavni vhod v železniško postajo za vami, je druga ulica na levi polna kitajskih restavracij – tam boste riž z zelenjavo ali rezance z zelenjavo dobili že za 2,50 EUR.
  • Splača pa se vam stvari kupovati v trgovinah – zgolj za primerjavo: 1,5 L plastenka z vodo v trafiki 1,5 EUR, v trgovini 0,23 EUR.

Plačevanje v Valenciji

Plačujete lahko ali z gotovino, Maestro kartico ali tujimi plačilnimi karticami, kjer sta najbolj v ospredju MasterCard in Visa. Glede na to, da je Valencija v Evropski uniji, lahko brez problemov z Maestro kartico dvigujete tudi na bankomatih.

Valencia Card

Za uporabo javnega prometa se vam splača vzeti tudi Valencia kartico, ki jo dobite na turistično informativnih centrih. Na voljo je za 24, 48 in 72 ur ali za cel teden. Z njo imate ves javni prevoz brezplačen (tudi metro z/na letališče), poleg tega pa je nekaj vstopnin v razne muzeje, znamenitosti povsem brezplačen (npr. La Lonja). Poleg tega pa za druge znamenitosti s kartico na vstopnine dobite razne popuste (npr. Oceanografic, Bioparc, Muzej znanosti – 15% popust). V shemi popustov so tudi določene trgovine, restavracije, tapas bari in razni vodeni ogledi.

Varnost v Valenciji

Varnost v Valenciji se nama ni zdela problematična, a tako kot povsod, zdrava kmečka pamet ne bo odveč – sploh v gneči, kjer je polno turistov, na metro postajah…

Sporazumevanje v Valenciji

Kljub temu, da je Valencija precej turistično mesto, pa tukaj zelo slabo govorijo angleško. Znanje kakšne španske besede tako ne bo odveč.

Valencija z dojenčkom / otrokom

Če vprašate naju, je Valencija odlična destinacija za družine. Kar nekaj je namreč znamenitosti, ki bodo navdušile otroke (Oceanografic, Bioparc, Muzej znanosti – kjer je prepovedano se ne dotikanje). Poleg tega pa ima mesto cel kup otroških igrišč z igrali. Največ jih boste našli v Turia vrtovih (posušeni rečni strugi), vključno z najbolj popularnim otroškim igriščem Gulliverjem.

Mesto je bolj ali manj ravninsko, poleg tega pa ima precej široke pločnike, tako da je zelo primerno za voziček.

Edina “slaba” stran izleta v Valencijo z otroki pa je njihova siesta in prav zato najbolj priporočava najem apartmaja, če boste v valencijo potovali z otroki. Poleg tega pa so njihove restavracije precej nepraktično urejene za vozičke – ozki prehodi med majhnimi mizicami sploh ne dopuščajo imeti zraven še vozička.
Aja in še to – tudi tapas bari bodo verjetno odpadli v primeru, da izlet v Valencijo delate z otroki, saj zaživijo šele med sedmo in deveto zvečer. Po vrhu pa tudi sedenje za visokimi stoli ni prav nič praktično, če imate s sabo še voziček – tako ali pa tako pa zanj ne bo niti primernega prostora.

Znamenitosti, ki ciljajo tudi na otroške obiskovalce imajo urejene tudi prevajalne kotičke, kamor lahko dostopajo tako očetje kot mame. Drugače pa se da tudi po mestu dobiti nekaj previjalnic oziroma sob, kjer lahko svojega malčka v miru podojite, previjete, če vam to pač ni za početi na prostem. Bolj ali manj se tovrstne kotičke da dobiti v vseh večjih nakupovalnih centrih: Nuevo Centro, El Saler, Aqua Multiespacio. Simpatično previjalnico, ki je nastala v sodelovanju z Ikeo, pa najdemo tudi na glavni osrednji tržnici v starem delu mesta. Previjalnice pa so na voljo tudi v nekaterih muzejih (Prazgodovinski muzej, Inštitut za moderno umetnost, Inštitiut za ilustracijo) ter nekaterih restavracijah (Kimpira).

Z vidika zdravstvenega in higienskega vidika pa tudi ne vidim težav. A vendarle, priporočam, da si pred odhodom v Valencijo uredite zdravstveno zavarovanje za tujino – mi imamo sklenjenega kar celoletnega pri zavarovalnici Vzajemna.

Najboljši čas za izlet v Valencijo

Težko rečem, kdaj je tisti res najboljši čas za raziskovanje Valencije, saj ne glede na to, kdaj se boste tam znašli, ne boste razočarani. Poleti je vroče, a si lahko privoščite skok v morje, pozimi pa je večja verjetnost dežja, a je ob lepem vremenu lahko tudi do 20 stopinj. Nekje najbolj idealno in lepo je v Valenciji spomladi ali jeseni – le s to razliko, da zna biti pomlad bolj vetrovna. Kakorkoli se boste odločili, ne boste zgrešili – četudi boste naleteli na dež ali pa na vroče poletje pa se še vedno lahko skrijete v kakšen muzej.

Dejstvo pa je, da so prenočišča najcenejša v mesecu novembru in januarju, ki za mestne destinacije bolj ali manj povsod veljajo za “mrtve” mesece.

Izlet v Valencijo naju je prijetno presenetil in kar ne moreva verjeti, da sva rabila tako dolgo, da sva Valencijo sploh obiskala. Čeprav sva se tam potikala le slabe štiri dni pa sva odločena, da mesto še kdaj obiščeva – navsezadnje sva bila tokrat tam brez najinega Rena in kar nekaj stvari sva našla, ki bi mu jih rada pokazala.

Video – izlet v Valencijo