javni prevoz na potovanju, potovanja, poceni potovanja, prevoz na potovanju

Priznam, da odkar sva s Simonom kupila avto za najina potovanja, nekoliko zanemarjava lokalni prevoz. To zanemarjanje gre celo tako daleč, da tudi ko se podava nekam z letalom, najprej pomisliva, če je najem avtomobila tam finančno sprejemljiv za najin žep. 

Je že res, da je zadeva nekoliko dražja kot prevažanje z lokalnimi avtobusi, vlaki, taksisti, a je zato toliko bolj avanturistična in praktična – sploh zame, ker rada fotografiram, saj se lahko vstaviva kjerkoli in kadarkoli. Poleg tega pa se velikokrat na lažji način doseže težje dosegljive kraje.

No, ampak danes bo vseeno beseda tekla o javnem prevozu in sicer o njegovih pozitivnih lastnostih na nas, kot popotnike. Konec koncev se ga uspešno na svojih poteh poslužujem že več kot deset let.

javni prevoz na potovanju, potovanja, poceni potovanja, prevoz na potovanju

Javni prevoz na potovanju je doživetje zase

Pet razlogov, zakaj je izbira javnega prevoza na potovanju dobra izbira:

1. Cena

Javni prevozi so nedvomno najcenejša izbira, ki jo lahko najdemo; no ja, poleg prijaznih domačinov, ki nam ponudijo svoj prevoz povsem brezplačno.

2. Udobje

Tuk-tuk sicer res ni ravno najbolj udobna zadeva, sploh če se notri nabašeta dva odrasla z dvema ogromnima nahrbtnikoma. So pa veliko bolj udobni avtobusi in vlaki. Sama imam sploh rada vlake, saj se med dolgo vožnjo lahko še malo sprehajam, da raztegnem svoje noge. Obstajajo sicer tudi zelo udobni avtobusi – povečini se jim reče kar VIP busi, ki imajo manj sedežev in le-te postavljene bolj na široko, kar je sploh super za tiste bolj visoke popotnike. Pogosto se na teh VIP busih znajde tudi kakšen stevard/stevardesa, ki še dodatno skrbi za nas na poti. Cena pa je kljub imenu še vedno smešno poceni za naše zahodnjaške razmere.

3. Vožnja čez noč

Za dolge vožnje se jaz ponavadi odločim kar za nočne avtobuse ali vlake, saj tako privarčujem na času, kot tudi pri prenočišču. Res je, da med potjo ne vidim pokrajine, po kateri se vozim, ampak žal je nekje potrebno skleniti kompromis, sploh če si na poti časovno omejen.

Morda le opozorilo…v nekaterih državah noro nažigajo klimo in tako v avtobusu vladajo prave zimske razmere. Ljudje v bundah sredi poletja niso čisto nič nenavadnega. Zaradi predčasnega opozorila, sem svoje nočne vožnje po Filipinih preživela s kapo na glavi, flisom, vetrovko in brisačo, ki sem jo uporabila kot odejo.

4. Dobra lokacija

Stvar, ki je pri javnih prevozih morda celo najbolj zaželena je ta, da se z njimi (predvsem z vlaki) pripelješ v sam center mesta, kamor si ponavadi tako ali tako želimo, pa še s parkiranjem se ne ubadamo, kot je to v navadi, če imamo lastni prevoz.

5. Druženje z domačini

Je sploh potrebno še kaj dodati? Vsaj zame je to največji razlog, zaradi katerega potujem. Da spoznam domačine, se z njimi zapletem v zanimiv pogovor, vidim kako razmišljajo in izvem tiste drobne malenkosti, zaradi katerih lahko rečem, da sem resnično doživela obiskano državo. To so sopotniki, s katerimi nisem imela nikoli slabih izkušenj in med katerimi so še vedno taki, ki zasedajo posebno mesto v mojih spominih. Z nekaterimi sem si izmenjala zgolj nekaj stavkov, z drugimi sem kramljala več ur skupaj. Z nekaterimi sem si delila kosilo, zaradi nekaterih pa sem spoznala celo njihov dom in družino.

Javni prevoz je super in vedno se najde nekdo, ki vam pomaga poiskati pravilni vlak/avtobus ali kupiti vozovnico, če je sporazumevanje s prodajalcem oteženo. So pa seveda tudi stvari, na katere je treba paziti, saj so s prevozi lahko povezane tudi razne prevare.

Katere prevare za turiste so najpogostejše, pa si lahko preberete tukaj.