javorjev sirup

Potovanje po Vermontu mi bo verjetno najbolj ostalo v spominu zaradi tamkajšnjega javorjevega sirupa. Vermont je namreč največji proizvajalec javorjevega sirupa v ZDA.

Javorjev sirup pred potovanjem po Vermontu še nikoli poprej nisem poskusila in roko na srce, o njem nisem vedela nič. Kljub temu pa sem domov vseeno uspela prinesti nekaj stekleničk. Šele doma sem pravzaprav ugotovila, kakšno bogastvo je pripotovalo z mano.

Javorjev sirup in njegove lastnosti

  • Javorjev sirup je naravno sladilo, ki je bolj zdravo od medu in sladkorja
  • Javorjev sirup ima veliko mineralov in vitaminov (kalcij, fosfor, kalij, železo, magnezij, folna kislina, B vitamini, cink, mangan…)
  • Zaradi 54 različnih antioksidantov javorjev sirup uvrščamo med super živila
  • Uživanje javorjevega sirupa naj bi zaradi svojih lastnosti zmanjševalo možnost arterioskleroze. Prav tako javorjev sirup jača imunski sistem
  • Javorjev sirup ima več kalcija kot mleko in več kalija kot banane
  • Javorjev sirup lahko dodate kavi, čaju, kosmičem, jogurtu… Z njim lahko zamenjate sladkor pri peki.

Javorjev sirup in njegova zgodovina

Javorjev sirup so poznali že staroselci – indijanci, le da so ga ti imenovali sladka voda. Z njim naj bi kuhali divjačino. Javorjev sirup je bil med njimi tako zelo cenjen, da so zaradi njega praznovali sladko luno (prva luna spomladi) in njemu v čast zaplesali takrat javorjev ples.

Kako nastane javorjev sirup?

Javorjev sirup se pridobiva iz rdečega, črnega in sladkornega javorja. V času mrzlega vremena, se v debla shranjuje škrob, ki se spomladi zaradi dviga temperature spremeni v drevesni sok – javorjev sirup oziroma sladko vodo.

Javorjev sirup in njegova pridobitev

Javorjev sirup se še danes pridobiva tako, da se v drevesno deblo zavrta/zareže zareza, doda pipo, skozi katero priteka javorjev sirup. Predno dobimo javorjev sirup, kot ga poznamo uporabniki, je le-tega potrebno prevreti, saj pred vretjem vsebuje kar 90% vode. Tako iz približno 40 litrov sladke vode po vretju (72 ur) dobimo zgolj liter javorjevega sirupa.

Javorjev sirup se lahko pridobiva le iz 40 let ali več starega drevesa, ki ima premer debla vsaj 30 centimetrov. Eno drevo je možno izčrpavati od 4-6 tednov (februar-april), ko je podnevi temperatura nad ničlo, ponoči pa le-ta še vedno pade pod nič.

Javorjev sirup in kakovost

Ko kupujete javorjev sirup, bodite pozorni na dekleracijo. Veliko javorjevih sirupov je namreč zmešanih s koruznim sirupom, ter raznimi umetnimi konzervansi in barvili. Pravi javorjev sirup mora biti 100%, brez kakršnih kolih dodatkov. Pri javorjevem sirupu poznamo zgolj oznako od A do D, s čimer se opiše barva in okus (A-svetel in bolj blag, D – temen in močnejšega okusa). Različna barva in okus se namreč razlikuje glede na čas pridobivanje sirupa – zgodaj spomladi je svetlejše barve in bolj blagega okusa.

Ko boste naslednjič potovali po ZDA (ali Kanadi), se zato nikar preveč ne sekirajte, ko vam bodo čez palačinke prelili sladek javorjev sirup. Tudi v Ameriki se najde kaj zdravega. 😉