Krompirjeve počitnice v Nemčiji

Krompirjeve počitnice so ravno dovolj dolge, da se v tem času lahko odpravimo tudi kam čez mejo. Nemčija je odlična jesenska destinacija, saj zaradi pestrosti ponudbe, vsak najde nekaj zase – otroci, odrasli, pohodniki, ljubitelji zgodovine, mest, kulinarike.

Kam za krompirjeve počitnice v Nemčiji

Berchtesgaden – Chiemsee – Tegernsee

Južna Bavarska, takoj po avstrijsko-nemški meji pri Salzburgu, ponuja presenečenje za vse ljubitelje narave in pohodništva. Berchtesgaden vas bo navdušil z več stoletno tradicijo izkopavanja soli, kjer boste v tamkajšnjem rudniku lahko izvedeli marsikaj o kopanju te nepogrešljive sestavine za kuho. Z zgodovinsko gondolo se podajte v hribe in raziščite pohodniške poti v nemških Alpah, obiščite Orlovo gnezdo in se za zaključek sprehodite še po tamkajšnjem slikovitem starem delu kraja.

Pot nadaljujte do Kimskega jezera (Chiemsee), kjer se z ladjico podajte na moški in ženski otok. Na moškem otoku boste našli grad Ludvika Bavarskega, na ženskem pa benediktinski samostan, v katerem prebivajo nune. V bližini se nahaja tudi tematski park Ruhpolding, ki je kot nalašč za vse, ki boste krompirjeve počitnice v Nemčiji preživeli z otroki.

Za konec potovanja vas čaka še Tegernsee, ki ga mnogi opisujejo kot eno najslikovitejših jezer v Nemčiji. Pogled nanj je najlepši od zgoraj, zato se z gondolo odpravite na Wallberg in si za tamkajšnje pohodniške poti vzemite vsaj nekaj ur časa. 

Na poti domov zopet prečkajte mejo z Avstrijo pri Salzburgu in se ustavite še v tovarni sanj – Hans Peter Porsche Traumwerk, kjer bodo na svoj račun prišli tako otroci, kot odrasli, ki jih zanimajo modelirne železnice, stare igrače in impresivna zbirka Porsche vozil.

Esslingen am Neckar – Stuttgart – Heidelberg –Rothenburg ob der Tauber

Nemčija je polna očarljivih krajev, in ta del Nemčije vas bo z njimi navdušil. Tik pred krajem Stuttgart najdemo Esslingen am Neckar, ki s svojo podobo pol lesenih hiš zagotovo očara vsakogar. Za najlepši razgled se med vinogradi povzpnite na grajski grič in si za konec privoščite še kozarček iz tamkajšnje vinske kleti Kessler.

V Stuttgart se marsikdo odpravi zaradi muzeja Mercedes ali Porsche. Ljubitelji avtomobilov bodo verjetno obiskali oba, a ne glede nato kateri vas bo pripeljal do mesta, si vzemite čas tudi za sprehod po mestu. Nikar ne spreglejte niti nove mestne knjižnice, ki je pravi arhitekturni biser. Zelo lep je Stuttgart tudi za božični sejem.

Heidelberg je zgodovinsko zelo pomembno nemško mesto, saj je bila tukaj že v 14. stoletju ustanovljena univerza. Stari del mesta je zaradi mogočnega renesančnega gradu iz rdečega peščenjaka videti še bolj mogočno – res vredno ogleda.

Za konec potovanja vas čaka še prava poslastica med mesti – Rothenburg ob der Tauber. Le-ta velja za eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Nemčiji in s sprehodom po njem, vam bo hitro jasno zakaj. Sprehodite se po mestnem obzidju, ki še danes obdaja mesto, nikar pa ne pozabite zaviti niti v božično vas, kjer je vsak dan božič.

Bavarski gozd – Nuremberg – Playmobil Fun Park –Bamberg – Hassberge

Krompirjeve počitnice so v lepem vremenu čudovite za raziskovanje bavarskega gozda. Poleg pohodništva in kolesarjenja, se lahko sprehodite med živalmi, se povzpnete na razgledni stolp Baumwipfelbad ali pa se podate naprej do poti med krošnjami Waldwipfelweg, kjer najmlajši najdejo tudi igrala in nekaj ostalih zanimivosti, ki bodo bodrile njihovo domišljijo.

Sami smo Nuremberg sicer obiskali za prvi maj, a tudi krompirjeve počitnice so primeren čas za mestno raziskovanje. Nuremberg je s svojim starim delom zelo slikovito mesto. Sprehodite se po številnih mostovih, uživajte v razgledih iz trdnjave, obiščite živalski vrt ali morda center nacistične stranke, kjer se spoznate s temačnejšo zgodovine Nemčije.

Ne daleč stran od Nuremberga se nahaja tudi Playmobil Fun Park, ki ga ne gre izpustiti, če boste na potovanju po Nemčiji z otroki – gre namreč za odlično popestritev in doživetje za najmlajše raziskovalce.

Nekoliko severneje od Nuremberga najdemo Bamberg, ki je zaradi svoje slikovitosti vse od leta 1993 pod Unesco zaščito. Stari del mesta je res čudovit, poln zgodovine in mogočne arhitekture, med katerimi izstopa stara mestna hiša. Pivoljubci pa nikar ne spreglejte njihovega posebnega, dimljenega, piva.

Za konec potovanja vas čaka še malo poznana regija Hassberge, ki je zaradi kulinarike in nižjih cen priljubljena predvsem pri domačih turistih. Hassberge ima pohodniške in kolesarske poti, ki vas popeljejo mimo ostankov gradov, med vinogradi, skozi vasice s tradicionalnimi pol lesenimi hišami. Povzpnete se lahko tudi na lesen razgledni stolp Baumwipfelpfad Steigerwald.

Magdeburg in regija Saško-Anhalt

Včasih si je vredno vzeti nekoliko več časa tudi za manjše regije in krompirjeve počitnice so po dolžini kot nalašč za raziskovanje regije Saško-Anhalt. Če ste ljubitelji romanske arhitekture, vam bo regija sploh pisana na kožo, saj je kar nekaj znamenitosti na seznamu Transromanike. A četudi vas zgodovina pretirano ne zanima, nikar ne obupajte prehitro.

Ob reki Elbi, ki teče skozi Magdeburg (glavno mesto regije Saško-Anhalt), poteka čudovita kolesarska pot, dolga kar 1000 kilometrov, v gorovju Harz najdemo najdaljši dvojni zipline v Evropi, v očarljivi vasici se lahko razvajamo z najbolj priljubljenim penečim vinom v Nemčiji – Rotkappchen, obiščemo muzej nebesnega diska iz Nebre, noč preživimo v hiši odštekanega arhitekta Hundertwasserja. Ta regija vam bo ponudila cel kup unikatnih doživetij.

Gelnhausen – Steinau – Frankfurt – Rudesheim  – Rheingau

Frankfurt res da ni ravno destinacija, ki bi si jo nekdo izbral za tipičen mestni oddih, razen če tja potuje službeno. A okolica Frankfurta je izredna in to lahko povem brez pretiravanja. Gelnhausen je majhno mestece s starimi pol lesenimi hišami in zanimivo zgodovino, medtem ko je Steinau znan po zabaviščnem parku (odličen za mlajše otroke), kot tudi hiši, v kateri sta nekaj let živela brata Grim. Prav zato skozi poteka tudi nemška pravljična pot.

Na drugi strani Frankfurta najdemo Rheingau – dolino reke Ren, ki nas popelje v osrčje gradov in romantičnih prizorov, dobre hrane in še boljšega vina – tukaj je doma Renski rizling. Nama s Simonom je to še danes eden najlepših delov Nemčije, ki je zaradi številnih vinskih trt kot nalašč za slikovito jesensko raziskovanje. Četudi nimate veliko časa za pohajanje po nemški romantični cesti, pa si le vzemite dan ali dva za Rudesheim, saj sem prepričana, da vam bo drugače žal.

Bodensee – Ravensburg –Garmisch-Partenkircheim

Bodensko jezero in tamkajšnji kraj Lindau se morda res da največkrat obišče poleti, saj jezero velja za nekakšno nemško morje, a tudi za krompirjeve počitnice zna biti tukaj lepo in predvsem bolj mirno. Mondeno mestece Lindau je izredno slikovito in je odlično izhodišče za izlete v okolico – vključno za družine.

Na enodnevni izlet se lahko podate v hribovje Allgau, kjer na vas čaka Sky walk. Ali pa se odpravite v zabaviščni park Regensburg. Nemčija ima ogromno zabaviščnih oziroma tematskih parkov, zato je država res dobra družinska destinacija in mi se zaradi tega v njej znajdemo vsaj enkrat letno.

Na poti domov pa se lahko ustavite še v znamenitem kraju Garmisch-Partenkircheim, ki je v svetu znan predvsem zaradi smučarskih skokov. No, ampak razlogov za obisk je mnogo več kot so zgolj skakalnice. Nas je očaral sprehod skozi sotesko Partnach.

Munchen – Augsburg – Legoland

Bavarska prestolnica, Munchen, je tako zanimiva in polna ponudbe ter zanimivih znamenitosti, da bi sama z lahkoto preživela tam cel teden pa še vedno ne bi imela dovolj. Muzeji, avtomobili (BMW Svet) nogomet (Allianz Arena), pivnice, parki in nakupovanje so zgolj nekatere znamenitosti v Munchnu, ki privabijo mnoge. Ker pa verjamem, da marsikdo ni tako zagret za Munchen, da bi tam preživel cel teden, predlagam, da ga združite še s krajšim roadtripom v okolico.

Možnosti je ogromno – krompirjeve počitnice izkoristite za nekaj znamenitosti v Munchnu, nato pa se podate še v meni posebno ljub Augsburg ter bližnji Legoland, za katerega sem prepričana, da ne bo navdušil le otroke. Blizu je tudi Chiemsee, Tegernsee, Berchtesgaden.

Hamburg – Bremerhaven – Vadensko morje

Če vam daljša vožnja ne predstavlja ovir, lahko krompirjeve počitnice preživite z roadtripom v Hamburg in Severo-zahodni del Nemčije. Mene je navdušil in čeprav sem bila tam sama, vem, da se bom slej ali prej v ta del Nemčije odpravila tudi skupaj s Simonom in Renom.

Hamburg me je očaral s tamkajšnjimi mogočnimi industrijsko-opečnatimi zgradbami, medtem ko sem bila v pristaniškem mestu Bremerhaven navdušena nad migracijskim muzejem in prostorom znanim kot Klimahaus.  Že zaradi njiju se splača enkrat zaviti tako visoko v Nemčijo.

Poleg dveh večjih mest pa je na severo-zahodnem delu Nemčije obvezen postanek še na Vadenskem morju, kjer iskanje črvov in skakanje po blatu vsakega odraslega spremeni v navdušenega in radovednega otroka.  Zelo lepe pa so tudi tamkajšnje manjše vasice, ki jih najlažje obiščete kar s svojim prevozom.


Ne glede nato, kateri del Nemčije boste raziskovali za krompirjeve počitnice, sem prepričana, da boste med potjo našli še cel kup novih razlogov, da se boste v Nemčijo odpravili, tako kot mi, vedno znova in znova. Ne glede na sezono in čas počitnic, se z obiskom Nemčije res ne more nikoli zgrešiti. 

 

Še več navdiha za raziskovanje Nemčije najdete na uradni strani Nemške turistične organizacije www.germany.travel, ki je tudi podprla ta blog prispevek.