Krompirjeve počitnice v Sloveniji

Krompirjeve počitnice oziroma jesenske počitnice v Sloveniji so lahko izredno zanimive. Namesto, da bi se potepali po svetu, je včasih vredno raziskati tudi kotičke v Sloveniji. Na srečo le-teh pri nas ne manjka in še kako vredno jih je raziskati.

Kam za jesenske oz. krompirjeve počitnice v Sloveniji?

Ljubljana

Kljub temu, da je Ljubljana glavno mesto, nas jo večina pozna zelo slabo. Zakaj ne bi nekaj dni za krompirjeve počitnice preživeli v naši prestolnici in se na tak način spoznali s tamkajšnjo bogato turistično ponudbo. Obiščite Plečnikovo hišo, spoznajte se z zgodovino v enem od tamkajšnjih muzejev, na organiziranem vodenju skozi mesto se seznanite se z zanimivimi zgodbicami o Ljubljani, sprehodite se po poti spominov in tovarištva, povzpnite se na Rožnik, prekolesarite Tivoli, razvajajte se z visoko kulinariko ali pa raziščite ponudbo burgerjev, napolitanskih pizz, veganskih dobrot. Več podrobnosti o obisku najdete v samostojnem prispevku Ljubljana – popolna destinacija za več dnevni mestni oddih.

Poljanska dolina

Ne daleč stran od Ljubljane najdemo malo znano, a čudovito Poljansko dolino, ki je primerna zlasti za tiste, ki bi radi krompirjeve počitnice preživeli aktivno in v naravi. Poljanska dolina vas bo očarala s številnimi pohodniškimi potmi, med katerimi najdemo tudi takšne za otroke, razgledi, dobro domačo hrano in nenazadnje tudi z ostanki Rupnikove linije – nikar ne preglejte podzemne trdnjave na Golem vrhu. Več o tem slovenskem kotičku pa v prispevku Poljanska dolina za nepozaben vikend izlet.

Bela Krajina

Lahko bi rekli, da je reka Kolpa nekakšen simbol Bele Krajine, zaradi katere je to postala priljubljena poletna destinacija. A Bela Krajina ponuja mnogo več, kot zgolj čolnarjenje in prav zato, ker je ta del Slovenije tako slabo poznan, se ga splača za krompirjeve počitnice malce bolje raziskati, okusiti in nenazadnje tudi poslušati – tu so doma tamburice, bela narodna noša, breze, metliška črnina, pogača. Za več praktičnih napotkov za obisk pa na v prispevku Bela Krajina – izletniška destinacija, ki bi jo moral obiskati vsak.

Dolenjska

Mnogi se na izlet odpravijo na Otočec, a če si za ta del Slovenije lahko vzamete nekaj več časa za krompirjeve počitnice, vam nikakor ne bo žal. Dolenjska ima kar nekaj zanimivih skrivnosti in možnosti za raziskovanje, med katerimi nikar ne spreglejte naravnega bazena Klevež, Hudičev turn, kartuzijski samostan Pleterje. S ponudbo toplic pa Dolenjska hitro postane res odlična destinacija za krompirjeve počitnice. Za več podrobnosti si preberite prispevek 13 idej za aktiven oddih na Dolenjskem.

Kras

Krompirjeve počitnice so čudovite na Krasu. Hoja ali kolesarjenje med vinogradi, kamnitimi vasicami, je težko bolj slikovita. A seveda najdete na Krasu še cel kup drugih razlogov za obisk, med njimi tudi najbolj znane znamenitosti Slovenije – kobilarno Lipico, Škocjanske in Postojnske jame, turistične kmetije, kjer je doma teran, pršut in še cel kup ostalih dobrot ter slabo poznanih znamenitosti. Preberite si prispevek Vsaj 15 razlogov za vikend izlet na Kras in takoj vam bo jasno, zakaj se ga splača obiskati, tudi za krompirjeve počitnice.

Podčetrtek

Nekateri kraji v Sloveniji so tako zelo bogati s svojo ponudbo, da tam z lahkoto preživite več dni ali se tja odpravite kar za cele krompirjeve počitnice. Takšen kraj je brez dvoma tudi Podčetrtek, ki vas bo razvajal tako s kopanjem v termalni vodi v izvrstno urejenih termah Olimia, kot tudi z dodatno ponudbo v kraju in okolici. V prispevku Družinski vikend izlet v Podčetrtek in Terme Olimia boste izvedeli kaj vse zanimivega, poleg kopanja, tam še počnete.

Maribor

Sami smo potrebovali celo večnost za obisk Maribora in še danes mi ni najbolj jasno, zakaj smo se tako dolgo obirali. Povzpnite se na Pohorje, sprehodite se po Lentu, obiščite Mestni park ali pa počofotajte v termalni vodi bazena Habakuk. Maribor je čudovit in če ga boste obiskali z otroki, boste hitro ugotovili, da je Maribor družinam zelo prijazna izletniška destinacija.

Kočevsko

Tisti, ki imamo radi divjino, nam je Kočevsko pisano na kožo. Poleg obiska Kočevja in tamkajšnjega jezera, lahko krompirjeve počitnice izkoristimo za pohodne poti, ki nas vodijo globoko v kočevske gozdove, se poklonimo umrlim pokopanim v številnih skupnih grobiščih, obiščemo Bazo 20, bolnišnico Jelendol ali pa se udeležimo vodenega ogleda zanimivega bunkerja Škrilj. Več podrobnosti pa v prispevku Kočevsko – zelena destinacija za radovedne ljubitelje narave.

Ribniško Pohorje

Skoraj težko si predstavljam krompirjeve počitnice brez aktivnosti na prostem in če tudi vi sodite med nam podobne, razmislite o obisku Ribniškega Pohorja. Obkroženi z mirom, naravo in številnimi pohodniškimi potmi, med katerimi nikar ne spreglejte Ribniškega jezera. Morda se od tu odpravite celo do bolj znanih Lovrenških jezer na Rogli. Preberite si prispevek 7 najboljših razlogov, zakaj na izlet na Ribniško Pohorje in spoznajte še ta del Slovenije.

Pomurje

Zelo priljubljena destinacija za krompirjeve počitnice je tudi Pomurje in to ne brez razloga. Številne terme privabijo mnoge. Razlog za takšno priljubljenost pa je tudi dejstvo, da je Pomurje bogato še z ostalo ponudbo, dobro hrano in prijaznimi ljudmi. Kaj vse si je vredno tukaj ogledati pa v prispevku Obiščite Pomurje za krompirjeve počitnice.

Goriška Brda

Suha in s soncem obsijana jesen je vedno čudovita tudi v naši mali Toskani, kakor Goriška Brda radi poimenujemo Slovenci. Ta vinorodna pokrajina ni zanimiva in privlačna samo zaradi vinogradov, temveč tudi zaradi slikovitih razgledov, simpatičnih vasic, izredno dobre hrane in vina. Kaj vse ne gre zamuditi pa v prispevku Goriška Brda in tamkajšnje znamenitosti.

Prednost Slovenije je ta, da lahko za krompirjeve počitnice združite več destinacij in tako spoznate Slovenijo v vsej svoji čudovitosti in kljub majhnosti, hitro spoznate, kako velika in raznolika je pravzaprav lahko naša dežela.