Jukatan potovanje, Jukatan z avtom, Jukatan vodič

Jukatan je zelo zanimiva popotniška destinacija za Slovence, saj je izredno raznolik in ima številne znamenitosti. Da bo vaše Jukatan potovanje potekalo brez skrbi pa še nekaj praktičnih nasvetov, ki sva jih zbrala kar v priročen popotniški vodič.

Jukatan popotniški vodič

Kako do Jukatana

Zaradi turistične popularnosti je Jukatan precej lahko dosegljiva destinacija. Večina ljudi leti na mednarodno letališče v Cancunu in mnogi Cancuna zaradi počitnic v tamkajšnjih rezortih niti ne zapustijo. Dobre letalske povezave se najdejo preko kakšnih ameriških letalskih družb ali počitniško usmerjenih letalskih družb (Edelweiss, Condor). Ugodne povezave pa se najdejo tudi iz Ljubljanskega letališča z letalsko družbo Air France / KLM, zato se splača preveriti tudi kako je s ceno v tem primeru.

Kako raziskovati Jukatan

Za kateri način se boste odločili je v veliki meri odvisno od vašega priljubljenega načina potovanja, kot tudi glede na število oseb, s katerimi potujete. Na voljo pa sta dva najpogostejša načina:

Z najetim avtom po Jukatanu

Če vprašate naju, bova vedno navijala za raziskovanje katerekoli destinacije z avtomobilom, bodisi z najetim, bodisi z lastnim. V kolikor najemava avtomobil, ga vedno najameva preko strani www.economycarrentals.com, saj sva do sedaj z njimi vedno imela dobre izkušnje, v primerjavi z drugimi pa imajo tudi zelo dobre cene.

Ne glede nato ali boste potovali po Jukatanu ali kje drugje, vedno priporočava, da vzamete polno zavarovanje. Četudi morda zaupate sebi, pa so lahko poškodbe na avtu povzročene s strani tretje osebe. Brez kavcije, ki je marsikomu trn v peti tudi ne bo šlo. Običajna vrednost, ki vam jo rezervirajo na kreditni kartici znaša med 1000-1500 eur. Vse je odvisno od tipa vozila kot tudi družbe ter države v kateri se nahajate. Vsekakor pa pred prevzemov natančno preverite in poglejte avto. Skupaj s tamkajšnjim zaposlenim označite še tako majhno napakico / poškodbo na avtu, kot tudi platiščih. Nič ne bo odveč tudi če poškodbe poslikate.

Cena najema je odvisna kateri tip avtomobila boste vzeli ter kakšno zavarovanje. Mi smo za 14 dnevni najem s polnim zavarovanjem plačali 25 eur/dan. Ker pa smo najeli tudi otroški avtosedež, nas je to dodatno za 14 dni prišlo še 150 eur več.

Na nek način se kavciji / rezervaciji denarnih sredstev lahko tudi izognete – to je mogoče zgolj če direktno pri podjetju, kjer boste avto prevzeli, vzamete njihovo zavarovanje. A pozor – takšna zavarovanja so vedno dražja, kot pa tista, ki jih dodatno izberete ob spletni rezervaciji. Običajno znašajo okoli 50 eur/dan. Če zavarovanje vzamete preko spleta in posrednika, tudi v primeru Economycarrentals strani, vam v primeru poškodb na avtu sicer zadržijo kavcijo, ki pa jo potem dobite povrnjeno od same posredniške agencije.

Pri kavciji /rezervaciji denarnih sredstev nujno pazite, da imate na voljo kreditno kartico, saj z drugo praviloma to ne gre.

Nekih posebnosti pri vožnji po Jukatanu niti ne bi izpostavljala. Ceste so v povprečju dobre, tudi promet ni pretiran, poleg tega pa razen v Cancunu, kjer te kakšen zna grdo izsiliti, vozijo izredno dobro, strpno in tudi pozorno. Morda gre pozornost nameniti ko boste na bencinskih črpalkah. Nam se to sicer ni zgodilo, ampak nekateri popotniki so bili pri količini zaračunanega goriva, preneseni naokrog, saj so jim zraven obesili strošek od predhodne stranke.

Gorivo vam drugače točijo zaposleni, zato imejte pri roki kakšen kovanec zanje. Vsakič vam bodo očistili tudi prednje steklo.

Parkirišča v mestih niso pereč problem in so običajno brezplačna. V kolikor se boste odpravili na otok Holbox pa je v samem mestu Chiquila dovolj plačljivih privatnih parkirišč, kjer lahko avto parkirate zgolj za 12 ur ali več dni. Mi smo za 24 ur parkiranja odšteli 100 MXN.

Z lokalnimi prevozi po Jukatanu

Ker se sami nismo posluževali lokalnega prevoza, z izjemo trajekta na otok Holbox, o tem težko kaj več poveva. Večina popotnikov pa je zelo zadovoljna s cenami kot tudi kakovostjo avtobusnega podjetja ADO.

Jukatan znamenitosti

Raznolikost, ki jo ponuja Jukatan vas bo vsekakor presenetila, sploh če mislite, da je to zgolj počitniška destinacija. Tisti, ki vas turistični kraji pretirano ne zanimajo, boste tukaj še vedno lahko našli divjino in kraje, kjer boste turiste lahko prešteli na prste ene roke. Poleg majevskih piramid in znamenitih podzemnih vodnih jam (cenote), si seznam z našimi najboljšimi znamenitostmi na Jukatanu preberite tukaj.

Hrana na Jukatanu

Mehiška hrana je zanimiva, saj ponuja več, kot samo tacose in tortilje, ter znamenito alkoholno pijačo margarita. Kaj vse se lahko znajde na vaših mizah, pa podrobneje tukaj.

Prenočišča na Jukatanu

Poleg raznoraznih hotelov – takšnih, ki vam ponujajo lokacijo tik ob plaži ter all inclusive storitev, so hoteli in ostala prenočišča zelo raznolika. Večina jih ne ponuja zajtrka, ampak se ga vedno da dobiti v lokalnih restavracijah, kamor na zajtrk pridejo tudi domačini. Na voljo je tudi Airbnb. Mi smo si vse hotele, razen prvega, rezervirali preko bookinga sproti – zjutraj za tisti večer, saj nismo imeli točno določenega programa poti.

Booking.com

Varnost na Jukatanu

Potovanju v Mehiko se marsikdo odpove zaradi nevarnosti ter kriminala. Ampak Jukatan je tisti del Mehike, ki je povsem varen. Po njem smo prevozili skoraj 2000 kilometrov, se sprehajali tako v turističnih kot neturističnih predelih, podnevi in zvečer, ampak niti enkrat nisva s Simonom začutila kakršne koli nevarnosti.

Zdravstene skrbi na Jukatanu

Jukatan je zanimiva mešanica razvitosti in nerazvitosti. Tam, kjer je tujih turistov veliko vas razni zdravstveni problemi nikakor ne bi smeli skrbeti. Mi smo se sicer gibali tudi v manj razvitih in turističnih predelih in nismo imeli nekih večjih težav. Nekajkrat je meni sicer kazalo, da bi lahko prišlo do driske, ampak smo s seboj že od doma imeli Enterosgel, ki sem ga kar takoj uporabila in se s tem dejansko izognila kakršnim koli prebavnim težavam, pa čeprav sem vsak dan pila pijače z obilico ledu.

Tudi Ren je imel enkrat precej tekoče blato, ampak bolj kot zaradi česar koli drugega, se mi dozdeva, da je bila kriva kokosova voda, oziroma preveč le-te. Tudi njemu sem takrat dala Enterosgel in tako smo vseh 14 dni raznoraznih jedi, pijač in nerazkuževanju rok, vsi trije preživeli povsem brez težav.

Za tiste, ki ne poznate Enterosgela, pa še krajša predstavitev. Midva sva se z njim po priporočilu farmacevtke v lekarni spoznala pred našim dvomesečnim potovanjem po Turčiji, Gruziji in Armeniji. Žal sva ga takrat kar nekajkrat uporabila, ampak nama je vedno uspešno preprečeval nadaljne zaplete s prebavo. Enterosgel deluje tako, da ko le-ta prehaja čez prebavni trakt, nase veže bakterije in viruse, ki jih nato skozi blato izloči iz telesa. Primeren pa je tudi za otroke, tudi že za tako majhne, kot je najin Ren. Drugače pa je Enterosgel primeren še za cel kup drugih zdravstvenih težav – odpravljanju aken, luskavici, dermatitisu, alergijam. Z njegovo uporabo namreč razstrupljamo telo od znotraj in ne le površinsko. Več o Enterosgelu, našem nepogrešljivem sopotniku na potovanjih, si lahko preberete tukaj.

Seveda pa, ne glede nato, ali potujete z otroki ali ne, boste bivali v luksuznih hotelih ali ne in četudi bo z vami priročna popotniška lekarna, na pot nikar ne odidite brez primernega zdravstvenega zavarovanja za tujino. Midva sva že leta zvesta zavarovanca pri zavarovalnici Vzajemna, kjer imava sklenjen kar celoletni paket. Od kar je z nama na poteh tudi Ren, smo zavarovani za najvišjo vsoto, ki jo je mogoče skleniti v Sloveniji – milijon Evrov. Več  samem zdravstvenem zavarovanju za tujino pri Vzajemni in zakaj ji zaupava že leta pa tukaj.

Plačilne metode na Jukatanu

Ker je Jukatan tako tesno povezan z ameriškim trgom, lahko rečemo, da po plačilnih načinih praktično ne odstopa veliko od njega. Nekaj malega gotovine v lokalni valuti je seveda vedno priporočljivo – sploh za kakšne nakupe na tržnicah, ampak če boste imeli s seboj kreditno ali debetno kartico, ne boste imeli nikakršnih težav. Midva sva s seboj imela kreditno kartico Mastercard ter tudi novo debetno kartico Mastercard (več o njej si lahko preberete v naši oceni tukaj). S kreditno sva si uredila akontacijo / rezervacijo sredstev zaradi najetega avtomobila, medtem ko sva z debetno kartico Mastercard plačevala praktično vse naše dnevne stroške – prenočišča, restavracije, trgovine, gorivo, znamenitosti… Kombinacija kreditne in debetne kartice Mastercard se je odlično obneslo, poleg tega pa nama ni bilo s seboj potrebno jemati večje količine gotovine.

Poleg gotovinskega plačevanja v mehiških pesotih pa lahko plačujete tudi v ameriških dolarjih. A pri tem bo tečaj malce manj ugoden, kot pa če boste ameriške dolarje ali evre zamenjali v menjalnici oziroma na banki.

Cene na Jukatanu

Jukatan se ne more primerjati s potovanjem po Aziji, saj so na Jukatanu cene precej podobne našim v Sloveniji. A lahko bi rekla, da pri nas za ta denar dobiš več. Morda se kakšni pri tem ne bodo strinjali, ampak dejstvo, da za majhen tacos odšteješ nekje med 20 do 50 MXD (odvisno kje in kaj je v njem), in so za kosilo potrebni vsaj trije, če ne štirje, ni tako zanemarljivo. V takšnem primeru so tako tacosi, ki so osnova mehiške kuhinje, dražji kot pa pri nas malica ali kosilo med tednom, ki je precej bolj obilna in raznolika.

Ceneje kot pri nas pa je v večini primerov pivo in kakšen koktejl – ampak ponovno zelo odvisno kje ga pijete. V bližini našega doma, je namreč koktejl mogoče dobiti že za 2,80 EUR, kar je bilo na Jukatanu povsem nemogoče.

Smo pa v osnovi za skromna kosila dajali okoli 20-30 eurov – odvisno kje in kaj smo jedli (2 ali trije obroki s pijačo v lokalni restavraciji).

Za prenočišča smo dajali med 40-70 eurov. Kaj smo za ta denar dobili je bilo zelo odvisno od lokacije, a povečini so bile sobice skromne, osnovne, ampak čiste. Katera prenočišča smo imeli pa si lahko pogledate v našem programu poti po Jukatanu.

So pa na Jukatanu (verjetno tudi zaradi ameriških turistov) vsi navajeni na napitnine. Nekateri jo napišejo kar na račun – v smislu, osnovna napitnina (15%), dobra napitnina(25%), odlična napitnina (35%). Če napitnina ni avtomatsko zapisana na račun, vas bodo nanjo vsekakor opomnili in vam kar sami povedali, da napitnina ni vključena. Napitnino praktično pričakujejo vsi – tudi v sobah so namenske kuverte za sobarice.

Najboljši čas za potovanje po Jukatanu

Glavna sezona je decembra, januarja in februarja. Čeprav je takrat vreme najbolj ugodno, pa je takrat tam seveda tudi največ turistov in temu primerno višje cene. Mi smo po Jukatanu potovali v Novembru, ko je bilo obiskovalcev še manj, a so se nam cene kljub temu zdele visoke oziroma višje, kot smo pričakovali – predvsem glede na razmerje kaj dobiš za ta denar.

Teoretično je sezona hurikanov med junijem in novembrom, ampak Jukatan ni tako zelo na udaru z njimi. Je pa v tem času na Jukatanu občutno več dežja. Tako je nekako idealen čas za obisk Jukatana med novembrom in aprilom.

Potovanje na Jukatan z otroki

Jukatan se mi je zdel odlična destinacija za otroke. Če bi bil Ren še malce večji bi tako lahko spoznali tudi podvodni svet in bi se morda poslužili kakšnega tematskega parka, kjer je prostora za nekaj adrenalina. A čeprav Ren na potovanju po Jukatanu ni imel še niti dve leti, smo vsi skupaj neizmerno uživali. Potovanje smo malo prilagodili njemu, saj sva s Simonom želela čim več morja zanj, a ker je sam po sebi izredno radoveden, ga je praktično zanimalo vse. Če boste potovali po Jukatanu z otroki, nikakor ne zamudite kakšne lokalne tržnice.

Kar se tiče hrane je vedno možno dobiti nepekočo. A ker se pri otrocih rado zgodi, da jim tuja hrana ne diši preveč, boste vse potrebno našli v večjih supermarketih – predvsem Walmart (v vseh večjih mestih). Mi smo tja sicer zašli zgolj dvakrat – na začetku, da smo kupili kahlico za Rena, saj smo sredi odvajanja od plenic, kot zadnji dan, ko smo za domov iskali steklenico tekile. Pri vsem ostalem nismo imeli težav. Za zajtrk smo večinoma jedli umešana jajca ali toast, medtem ko smo za kosila in večerje vsi jedli mehiško hrano. Včasih je Renu teknila bolj kot drugič, ampak na poti lačen ni bil nikoli. Ker ima rad tudi sadje, smo ga velikokrat naročili/kupili za malico. Med potjo pa smo imeli na voljo vedno kakšne krekerje in suho sadje.

Vodo smo vedno uporabljali ustekleničeno – kar se priporoča tako za odrasle kot otroke. Nekateri si z njo umivajo tudi zobe. Na začetku smo sicer tudi sami nekaj poskušali s tem, ampak smo že po parih dneh preklopili na tekočo vodo s pipe.

Rena sva sicer pred odhodom na potovanje želela cepiti za hepatitis A in B, ampak sva bila zanj že prepozna, tako da je na pot odšel brez dodatnih cepljenj. Je pa cepljen po programu, ter dodatno še za rota virus ter pnevmokoke.

Pri čistoči nismo pretiravali. Prav tako se je igral po tleh, prijemal stvari in roke letom primerno dajal tudi v usta. Nama pač to ni nekaj spornega, verjamem pa, da je kaj takšnega za marsikoga nesprejemljivo. Pri tem lahko svetujem zgolj to, da naj vsak počne tako kot misli, a vendarle na poti uporabite neko zdravo kmečko pamet, da ne boste vsako sekundo tekali za otrokom z razkuževalom za roke. V takšnem primeru je vendarle bolje ostati »na varnem« doma.

Jukatan potovanje je zelo zanimivo, a hkrati prav nič stresno, saj je prav zaradi te turističnosti (predvsem na rivieri Maya), vse skupaj že precej urejeno po »naših« potrebah. Sicer, če za hrano in namestitev ne boste namenili veliko denarja, boste ostali pri osnovah, ampak tako na potovanjih vsaj ugotovimo, kako malo pravzaprav rabimo za življenje.

Video – Jukatan potovanje in tamkajšnje znamenitosti

Če ima kdo še kakšno bolj specifično vprašanje, pa naj ga prosim zapiše kar v komentar, saj bodo tako dodatne informacije v odgovorih sigurno še komu prišle prav.