Jukatan program poti, Jukatan potovanje, Jukatan z avtom

Potovanje po Jukatanu je primerno tako za solo popotnike, ljubitelje narave, mest, adrenalina, kot družine z majhnimi in večjimi otroki. Mehiški polotok namreč ponuja cel kup različnih znamenitosti in doživetij. Potovanje Jukatan je odlično za potovanje z avtom, a nič manj možnosti za doživetja nimate v primeru uporabe javnega prevoza.

Naše Jukatan potovanje je potekalo z najetim avtomobilom (za najem priporočava EconomyCarrentals), zato je spodnji program narejen po naši poti in za vse tiste, ki si lahko privoščite zgolj dobra dva tedna dopusta. Čeprav morda ne boste potovali z najetim avtomobilom, pa je spodnji program še vedno dobra iztočnica kaj na Jukatanu sploh početi.

 1. Dan: Slovenija – Mehika

Vožnja do Jukatana vam bo vzela kar nekaj časa. Mi smo za celotno pot potrebovali 24 ur.

 1. Dan: Cancun – Puerto Morelos

Cancun si pustite za konec vašega potovanja in se podajte kar direktno do manjšega obmorskega kraja Puerto Morelos, 25 kilometrov južno od mednarodnega letališča v Cancunu. Puerto Morelos nam je bil zelo všeč, saj je ravno prav velik /majhen in živahen oziroma miren.

Čas izkoristite za počitek, privajanje na časovno razliko ter kopanje.

Namig za spanje: Hotel Hacienda Puerto Morelos. V ceni sobe je zajtrk, brezplačno privatno parkirišče. Vse sobe imajo pogled na morje. Soba je bila čista ter prostorna. Imela je tudi klimatsko napravo ter brezplačen wi-fi. Več o hotelu si lahko pogledate tukaj.

 1. Dan: Puerto Morelos – Cancun

Puerto Morelos je idealno mesto za izlet na drugi največji koralni greben na svetu. S čolnom je dosegljiv že v 10ih minutah, zato je vredno, da izkoristite lokacijo in se podate na izlet. Če vam ni do potapljanja oziroma snorkljanja, uživajte v poležavanju in kopanju ter raziskovanju kraja.

Popoldne pot nadaljujte do popularnega počitniškega središča Playa Del Carmen. Do tja boste z avtom potrebovali le dobre pol ure.

Namestite se v hotel in se ob večeru sprehodite po živahni peš coni – 5. aveniji, polni restavracij, nočnih lokalov, barov in trgovin.

Namig za spanje: Hotel Bosque Caribe, 5th Av. Zone. V ceni sobe je bilo privatno parkirišče pri hotelu, okusen zajtrk in klimatska naprava. Prav tako je bila wi-fi uporaba brezplačna. Sobice so sicer majhne, ampak čiste. Če imate možnost, priporočam sobo, ki gleda na atrij, saj boste tako bolj mirno spali. Hotel je le nekaj korakov od znamenite peš cone na 5. aveniji.

 1. Dan: Playa Del Carmen – Tulum

Po zajtrku se odpravite do Tuluma, direktno do tamkajšnjih majevskih piramid, ki so edine majevske piramide na obali. Če vam ogled majevskih piramid sredi dneva ne diši, jih lahko preložite na naslednje jutro, takoj ob odprtju, s čimer se boste izognili vročini in večjim skupinam turistov.

Svoj dan lahko preživite ob obali ali pa si poiščite cenejši hotel v središču mesta ter spoznajte neturistično stran Tuluma.

Namig za hotel: Corazone De Jade. Hotel se nahaja v središču Tuluma in je zelo lep ter unikaten. Ima svoje privatno parkirišče, v ceno pa je vključen tudi zajtrk, wi-fi ter klimatska naprava. Okoli hotela najdete številne lokalne restavracije, kjer boste dobro in poceni jedli. Zvečer priporočamo obisk tamkajšnjega bližnjega parka /trga, kjer boste spoznali pravi mehiški utrip.

 1. Dan: Tulum – Bacalar

Čaka vas kar nekaj vožnje, zato se takoj po zajtrku podajte naprej. Do kraja Bacalar in tamkajšnje čudovite lagune boste prišli ravno za čas kosila.

Preostali del dneva uživajte v lepotah lagune Bacalar in njene turkizne barve. Če boste Jukatan potovanje delali z otroki ali ne, vam zaradi nizke vode priporočamo zaliv Cocalitos.

Namig za hotel: Hotel Casa Bacal / hostel. Če vas ne motijo skupne kopalnice in skromna sobica je ta hotel odličen, saj se nahaja direktno na obali lagune. Poleg zajtrka, ponuja tudi bazen, parkirišče, skupno kuhinjo, brezplačen najem koles. Več o namestitvi, vključno z ocenami in fotografijami pa tukaj. Če si lahko privoščite več, pa boste romantiko zagotovo zganjali v privatnih bungalovih.

 1. Dan: Bacalar – Champeche

Danes vas čaka najdaljša vožnja na vašem Jukatan potovanju, saj boste prečkali celoten polotok (računajte 6 ur vožnje). Vaš cilj bo kolonialno mesto Campeche, katerega celoten stari del najdemo na Unesco seznamu. Vmes boste videli vse polno smerokazov za razne majevske piramide – če vas tovrstne stvari zanimajo ali pa bi radi videli kakšne brez gneče, si izberite eno in uživajte v samoti med zgodovinsko pomembnimi »kamni«. Mi smo izbrali Kohunlich.

V Campeche boste prišli pozno popoldne – ravno pravi čas za sprehajanje po tlakovanih ulicah, polnih pisanih hiš. Sprehodite se po mestu, obiščite tržnico, povzpnite se na mestno obzidje ter večer zaključite v enem od simpatičnih lokalov / restavracij.

Namig za hotel: Hotel El Navegante. Hotel je preprost, ampak čist in na odlični lokaciji – na obrobju starega dela mesta, kjer boste že čez vrata hotela lahko spoznali, zakaj je Campeche vredno obiskati. Hotel ima svoje brezplačno privatno parkirišče, zajtrk (sicer skromen, ampak je), brezplačen wi-fi. Sobe imajo tudi klimatsko napravo.

 1. Dan: Campeche – Celestun

Dopoldne izkoristite še za ogled mesta Campeche in se nato podajte do Celestuna, do koder vas ločijo tri ure vožnje.

Celestun je manjši obalni kraj, ki skoraj nima turistov – še ti pa so večinoma domači obiskovalci. Če že turisti so, so to dnevni obiskovalci, ki so sem prišli zaradi flamingov, ki se v Celestunu začnejo zbirati od novembra do aprila.

Namig za hotel: Hotel San Julio.  Hotel se nahaja direktno na plaži, v središču Celestuna. Na voljo je brezplačno privatno parkirišče, wi-fi, najem koles, uporaba ležalnikov in senčnikov na plaži. Sobe imajo klimatsko napravo. Več o hotelu pa tukaj.

 1. Dan: Celestun

Če imate radi manj turistične kraje, si vsekakor privoščite cel dan v Celestunu. Dopoldne se odpravite na izlet s čolnom do flamingov (priporočam, da se zapeljete do reke sami, sploh če boste po Jukatanu potovali z najetim avtom). Čolni so sicer na voljo tudi direktno s plaže, ampak so cene višje. Cena enournega ogleda je 1500 pesetov za celoten čoln, ki sprejme 6 oseb. Mi smo pri blagajni za vstopnice počakali, da smo našli še štiri za v čoln in si tako delili stroške.

Namig za hotel: Še eno noč preživite v hotelu San Julio. Hotel sicer nima zajtrka, ampak se na glavnem trgu – nedaleč stran v lokalnih restavracijah, že zjutraj dobi zajtrk.

 1. Dan: Celestun – Merida – Piste

Po zajtrku se podajte v smeri mesta Merida. Mi se tam sicer nismo ustavljali, saj imamo raje manjša mesteca, a če vas kljub temu mika sprehod po mestu, znanem po izdelovanju visečih mrež, boste zato imeli čas. Pot potem nadaljujte do kraja Piste, ki leži le nekaj kilometrov stran od znamenite Chichen Itze. Sam kraj Piste je majhen, zato je odličen za sproščeno popoldne.

Namig za hotel: Hotel Chitzen Itza. Odličen hotel, z velikimi in lepimi sobami. Hotel ponuja brezplačno privatno parkirišče ter wi-fi. Na voljo je tudi uporaba bazena. Sobe imajo klimatsko napravo. Hotel ima sicer zajtrk za doplačilo, ampak v središču kraja ne manjka lokalnih restavracij, ki strežejo zajtrk. Hotel sploh priporočava za jutranji ogled Chichen Itze, saj je le 1,5 kilometra stran od Chichen Itze. Tako boste tam še pred avtobusnimi skupinami. Več o hotelu pa tukaj.

 1. Dan: Piste – Valladolid

Valladolid precej spominja na Campeche, le s to razliko, da je Campeche večje in vendarle lepše – vsaj za nas. Kljub temu pa je mestece simpatično za kakšen dan, sploh če ga boste združili še z ogledom kakšne od tamkajšnjih cenot. Zaradi Rena smo si mi ogledali le eno, drugače pa so cenote super popestritev potovanja po Jukatanu. Vsekakor priporočava ogled in kopanje v Cenote Seytun.

Namig za hotel: Casa Valladolid Botique Hotel. Hotel se nahaja v starem delu mesta, ampak ob neprometni ulici, kjer lahko brezplačno pustite tudi vaš avto. Sobe so velike in čiste, tudi zajtrk je soliden. Hotel ima lep atrij, z bujnim rastjem in manjši bazen. Na voljo brezplačen wi-fi, kot tudi klimatska naprava v sobah. Več o hotelu tukaj.

 1. Dan: Valladolid – Los Colorades (roza jezero) – otok Holbox

Takoj po zajtrku se odpravite novim dogodivščinam naproti, saj je pred vami kar nekaj vožnje. Vaš naslednji cilj je namreč čudovito roza jezero. A pozor, pot do tja je vredno delati le ob lepem vremenu, saj bo le tako jezero res roza. Mi smo imeli cel dan dež in veter, tako da smo ga kar izpustili in pot nadaljevali naprej proti otoku Holbox. Avto parkirajte v kraju Chiquila, kjer je na voljo veliko parkirišč in se s trajektom podajte na otok Holbox, ki je znan po lepih plažah in sproščenemu popotniškemu vzdušju.

Namig za hotel: Mi smo sicer bivali v hotelu Arena, ki za družino zaradi strešnega bara ni bil ravno primeren. A je hotel na dobri lokaciji, čisto v središču kraja Holbox in le nekaj minut peš do plaže. Ima brezplačen wi-fi, v neposredni bližini, tik pred vhodom, pa so že restavracije in lokali – nekateri so odprti tudi že za zajtrk. Več o hotelu tukaj. Če ste na potovanju brez otrok in iščete nekaj romantike s partnerjem in ste pripravljeni odšteti kakšen evro več, vas bo zagotovo navdušil hotel, izključno le za odrasle – Hotel Para Ti. Več o hotelu tukaj.  Na voljo pa je tudi kar nekaj hostlov – eden, hostel Tribu, je celo v lasti Slovenke. Več o hostlu tukaj.

 1. Dan: otok Holbox

Uživajte v vsem, kar vam ponuja Holbox – v sprehajanju po belih peščenih plažah, raziskovanju lagun, vožnji z golf vozički (edino prevozno sredstvo na otoku – poleg kolesa). Ali pa se odpravite na kakšen izlet s čolnom in raziščite še okolico ter podvodni svet. V juliju in avgustu, je tukaj možno tudi plavanje s kitovci.

 1. Dan: otok Holbox – Cancun

Do Cancuna vas loči slabe tri ure vožnje, zato lahko dopoldne še brezskrbno uživate na otoku Holbox ali pa si več časa pustite za Cancun. Cancun je pravo počitniško mesto, kjer boste mirno ter sproščeno vzdušje, zamenjali za hitrejši tempo ter turiste. A Cancun je vseeno precej zanimiv za obiskati – sploh če vas zanimajo trgovine in preživljanje zadnjih dni v resortu – na Zona Hoteliera, je veliko all-inclusive hotelov. Poglejte si jih tukaj.

Namig za hotel: Če vas all-inclusive hoteli ne zanimajo, a vendarle bi zadnjo noč radi preživeli malce bolj udobno, je hotel Smart Cancun by Oasis super izbira. Z ulice sicer ne izgleda nič posebnega, ampak vrt z bazenom je čudovit. Na voljo je tudi varovano privatno parkirišče, klimatska naprava v sobi, brezplačen wi-fi. Sobe so velike in čiste, osebje prijazno. V ceni pa je tudi že bogat samopostrežni zajtrk. V Cancunu, sploh če niste v hotelski coni, za svoj denar dobite veliko, saj je ponudbe ogromno in so tako tudi cene zelo konkurenčne. Več ocen in fotografij o hotelu pa tukaj.

 1. Dan: Cancun – Slovenija

Čas za odhod domov in vračilo najetega avtomobila. Če pa imate še kaj več časa, pa se lahko za kakšen dan odpravite tudi na bližnji otok Isla Mujeres, kamor vas zapelje trajekt, ali pa zgolj brezskrbno uživate v hotelski ponudbi.

Zgoraj opisani program poti našega Jukatan potovanja je narejen izključno po naših izkušnjah in ugotovitvah. Spisan je bil z že upoštevanimi našimi »napakami« tako da boste z njim dejansko dobili najboljše kar ta mehiški polotok lahko v dveh tednih ponudi.

Video – Jukatan potovanje – 14 dnevni roadtrip

Več o zgoraj omenjenih znamenitostih pa si preberite v posebnem prispevku tukaj.