Jukatan potovanje, Jukatan z avtom, Jukatan znamenitosti

Ko gremo na potovanje, se nas velika večina osredotoči na celotno državo. Takšno destinacijo običajno zaradi omejitve z dopustom ekspresno obdelamo v dveh, morda treh tednih. Namesto, da bi uživali v sproščenem popotniško radovednem vzdušju, se zdi, da čez državo kar zdrvimo. Prav zato je bilo naše tokratno potovanje po Jukatanu toliko lepše. Namesto za celo Mehiko, smo namreč imeli dobre dva tedna, da raziščemo zgolj tamkajšnji polotok Jukatan.

Dva tedna se morda sliši veliko zgolj za potovanje po Jukatanu, a tisti, ki ste ga že obiskali veste, da Jukatan ponuja toliko raznolikih znamenitosti, da tudi dva tedna zanj nista dovolj in prav naše potovanje je zato dovolj dober dokaz.

Naše Jukatan potovanje smo začinili z različnimi znamenitostmi, a zaradi Rena, najinega skoraj dvoletnika, smo veliko stvari izpustili in jih raje pustili za takrat, ko bomo v njih lahko uživali vsi trije.

A vendarle, kaj vam bo Jukatan potovanje sploh ponudilo in katere so tiste znamenitosti, ki vas bodo zagotovo prevzele?

Naš izbor najboljših Jukatan znamenitosti

Majevske piramide

Polotok Jukatan je zagotovo pravi naslov za vse ljubitelje Majevske zgodovine, saj je na relativno majhnem področju mogoče obiskati cel kup raznoraznih majevskih piramid – od najbolj znane Chichen Itze, ki jo najdemo tako na Unesco seznamu kot na seznamu osmih čudes sveta, do ruševin v Tulumu, ki so znane kot edine majevske ruševine na obali. Prav nič manj lepe, če ne celo lepše pa so ostale, manjše in manj poznane ter zelo redko obiskane piramide oziroma ruševine, ki jih imamo povsem zase. Na nekatere se je še vedno mogoče povzpeti.

Cenote – podzemne vodne jame

S tem ko so odkrili prve cenote, ki jih je na Jukatanu več tisoč, so spoznali tudi vir preživetja za Maje. Globoko v džungli so namreč prav zaradi podzemnih jam, Maji imeli dostop do pitne vode. Cenote so služile kot nekakšni vodni zbiralniki. Dandanes si jih je mogoče ogledati in v njih tudi zaplavati. Vsekakor so nekaj posebnega in zato zagotovo ena lepših ter posebnih znamenitosti na Jukatanu.

Laguna Bacalar

Če bi morala izpostaviti eno naravno znamenitost na našem Jukatan potovanju, bi poleg cenot zagotovo izbrala laguno Bacalar. Le-ta ni navdušila samo mene, nad njo smo bili očarani prav vsi. Voda v njej pa je, po prvih nekaj metrih, tako nizka, da se je Ren po vodi lahko samostojno sprehajal. Poleg intenzivne turkizne barve vode, navdušujejo še viseče mreže in gugalnice v vodi. Po laguni se lahko zapeljete tudi s čolnom, ampak mi smo naš čas raje preživeli kar za kopanje in uživanje v vodi.

Kolonialna mesta

Na našem potovanju po Jukatanu smo si ogledali dve kolonialni mesti – Campeche, kaerega stari del mesta je v celoti pod Unesco zaščito, ter manjšega in na nek način podobnega mestu Campeche, Valladolid. Najbolj nas je navdušil Campeche, čeprav tudi Valladolid ni slab kraj za kakšen dan ali dva, sploh ker je le nekaj kilometrov iz mesta dih jemajoča Seytun podzemna jama.

Otoki

Ko po spletu ali raznih popotniških vodičih iščemo informacije, kaj si lahko na Jukatanu ogledamo, so vedno omenjeni tudi trije otoki – Isla Mujeres (otok žensk), Isla Holbox in Isla Cozumel. Najmanj turistično obiskan naj bi bil otok Holbox, katerega smo obiskali tudi mi. Prepričalo nas je predvsem dejstvo, da otok ni pretirano turističen in da tam najdemo neokrnjeno naravo, čudovito turkizno morje in povsem sproščeno vzdušje. Otok Holbox smo obiskali ravno po močni nevihti, zato nas je namesto mirnega pričakalo razburkano morje, polno trave. Ves čas bivanja na otoku je pihal veter, peščene ceste, ki potekajo po otoku so bile poplavljene, zato je bilo kar nekaj otoka nedosegljivega s tamkajšnjim prevoznim sredstvom, ki je golf voziček. A na otoku smo vendarle našli simpatično mestece, s super vzdušjem. Če bi imeli še mirno morje, bi bil obisk otoka Holbox zagotovo eden od vrhuncev našega potovanja po Jukatanu.

Podvodni svet

O ja, polotok Jukatan ni znan samo po belih peščenih plažah, ampak tudi po izredno bogatem podvodnem svetu – pravi raj za ljubitelje potapljanja. Blizu ribiškega kraja Puerto Morelos, pravzaprav le 10 minut vožnje s čolnom, leži drugi največji koralni greben na svetu. Seveda pa je za potapljanje in snorkljanje še cel kup drugih lokacij – v poletnih mesecih se pri otoku Holbox zadržujejo kitovci, v morju lahko opazite želve, delfine in cel kup drugih živobarvnih ribic. Zaradi Renove starosti smo mi sicer podvodni svet izpustili, a sem prepričana, da se bo Ren že čez nekaj let skupaj z nama lahko čudil raznolikemu življenju v vodi.

Flamingi

Na Jukatanu sta dva različna kraja, kjer si lahko ogledate flaminge. Kje jih boste našli je pravzaprav odvisno od vašega časa potovanja po Jukatanu. Od aprila do novembra so skoncentrirani okoli kraja Rio Lagartos, medtem ko se novembra začnejo priseljevati v Celestun. Ker smo mi naše Jukatan potovanje delali v začetku novembra, smo tako na izletu s čolnom v kraju Celestun lahko občudovali zgolj eno jato teh elegantnih roza ptičev. Najboljši čas zanje v Celestunu naj bi bil med januarjem in aprilom, ko jih lahko na takšnem eno uro trajajočem izletu vidite več tisoč.

Roza jezero / Las Colaradas

Čeprav smo imeli namen obiskati, po slikah sodeč, čudovito roza jezero, pa smo po dežju, vetru in izredno slabem vremenu prišli le do kraja Rio Lagartos – od tam ter naprej do Las Colaradas nas je ločilo še kar nekaj vožnje, zato sva se s Simonom odločila, da bo v takšnem vremenu roza jezero moralo počakati na lepše vreme, saj le tako roza barva res pride do izraza. Ob lepem vremenu si ogled vsekakor dodajte v svoj plan potovanja po Jukatanu – po fotografijah izgleda dih jemajoče.

Dan ali dva počitnic

Ne vem kako radi potujete vi, ampak nad ležanjem na plaži za kakšen dan ali dva na koncu potovanja, se sama nikoli ne pritožujem. Večina ljudi tako na polotoku Jukatan za svoje ležerne počitnice izbere riviero Mayo – najbolj tipično mesto je zagotovo Cancun, sledi mu Playa Del Carmen in Tulum. Tudi mi smo vsakega obiskali, a le v Cancunu smo se zadržali zadnji dve noči pred odhodom domov. Kljub množici turistov je bilo tudi drugačno in bolj znano stran Jukatana zanimivo videti. A bolj kot Cancun, nam je bil za počitnice všeč manj živahen Puerto Morelos. Če morda iščete povsem neturistično poležavanje na peščeni plaži, pa priporočamo Celestun – nam je bilo tam zelo všeč in to ne samo zaradi bližnjega srečanja s flamingi.

Razvajanje brbončic

Lokalna hrana na potovanjih je za nas zelo pomembna. Kjerkoli smo, jo poskušamo – včasih nam je všeč bolj, včasih malce manj, ampak v povprečju smo na Jukatanu kar dobro jedli. Za izbiro restavracij se nismo ukvarjali s TripAdvisorjem in se ustavljali tam, kjer so bili domačini, kjer nam je bilo všeč ali pa nas je k postojanki priklicalo kar kruljenje želodca – največkrat Renovega. Jukatan, ki ga obkroža morje je tudi odlična destinacija za ljubitelje morske hrane. Dejstvo pa je, da se boste korutnim tortiljam in rjavemu fižoli težko izognili – sploh če boste zahajali le v tipične lokalne restavracije. Nikar pa ne pozabite niti na lokalne pijače – in ne, to ni samo znamenita margarita ter tekila. Več o mehiški hrani pa tukaj.

Če imate radi raznolikost – tako v naravi, kot arhitekturi, vam je Jukatan potovanje pisano na kožo. Polot Jukatan vam bo ponudil toliko raznolikih in hkrati povsem unikatnih znamenitosti, da boste hitro ugotovili, zakaj se mnogi tja vedno znova radi vračajo. Poleg tega pa je potovanje po Jukatanu super izbira tudi za vse tiste, ki ste z najemom avta na poti radi svobodni – destinacija je namreč izvrstna za različne roadtripe.

Video – Najboljše Jukatan znamenitosti