kava, kava po svetu, dolce gusto

Če je zadnje čase za marsikatero potovanje kriva kulinarika, pa je skoraj težko verjeti, da bi se nekdo za potovanje odločil samo zaradi dejstva, da se tam pije dobra kava. No ja, tudi sama ne spadam med takšne, ampak to, da lahko dan (doma ali na poti) začnem s skodelico dobre kave, je vsekakor po mojem okusu.

Začetki kav

Legenda pravi, da je bila kava odkrita v Etiopiji. Medtem ko je pastir pasel čredo koz, so te po zaužitju kavnih zrn postale vidno bolj živahne. In ko je lokalni menih iz teh zrn skuhal še kavo, zaradi katere ni mogel celo noč spati, se je začel razvoj kave, ki jo poznamo še danes.

Kljub temu, da so skozi zgodovino že nekajkrat želeli kavo povsem prepovedati pa je dandanes to druga najpogostejša dobrina, s katero se trguje. Od nje živi kar 25 milijonov kmetov iz 50-ih držav.

Katera kava je najboljša?

Poznamo samo dve vrsti kave / kavnih zrn (Arabica in Robusta), a dejstvo je, da je okus obeh lahko zelo različen. Nanj vpliva tako lokacija, kje kavni grmički rastejo (predvsem nadmorska višina, saj v višjih legah plodovi rastejo počasneje in tako razvijejo intenzivnejši okus), prst, vreme, kot na koncu tudi priprava.

Sama sem precej zahtevna pri okusu kave in če si zunaj privoščim skodelico kave, želim da je dobra.  Kljub temu, da sem že poskusila kavo iz različnih držav (Brazilija, Kolumbija, Indonezija, Indija, Uganda, Etiopija, Gvatemala) pa imam najraje kave, ki prihajajo iz Južne Amerike.

Dejstvo, da kultura pitja kave v Sloveniji raste, me kot ljubiteljico kave zelo razveseljuje, ampak na žalost še vedno ugotavljam, da je v kavarni / lokalu težko dobiti res, res dobro kavo, nad domačo turško pa razen v Turčiji in Bosni nisem pretirano navdušena. S Simonom sva si zato nedolgo nazaj omislila kar Dolce Gusto kavni aparat, ki nama vsako jutro naredi kavo – vedno isto in vedno točno tako, kot sva jo navajena. Tako si sedaj zunaj kavo privoščiva izključno tam, kjer veva, da je po najinem okusu.

Če sva običajno pristala na kakšnem Latte macchiatu in capuccinu pa sva se doma trenutno zagrela za nove okuse Nescafe Dolce Gusto, ki vsebujejo ročno obrana organsko pridelana zrna Arabice, ki uspevajo nad 1500 m.n.v., zaradi česar imajo kave bolj izrazit in poln okus. Na voljo so trije okusi in prav vsi prihajajo iz meni najljubše kavne regije – Južne Amerike. Tako sedaj vsako jutro ob kavi razmišljava in sanjava o Kolumbiji, Peruju ali Hondurasu.

Zanimiva dejstva o kavi

Medtem ko pijemo kavo, se verjetno nikoli pravzaprav ne vprašamo o njenem ozadju in prav zato sem se odločila, da navedem še nekaj simpatičnih dejstev o kavi:

  • Kavo uvrščamo med sadje in če se kdaj izgubite med kavnimi grmički, si zapomnite, da vam lahko že eno zrno kave reši življenje – s tem ko ga žvečite (ostanek na koncu izpljunete), boste v telo dobili veliko pomembnih vitaminov in mineralov.
  • Najdražja kava prihaja iz Indonezije. Za manj kot pol kilograma boste lahko odšteli tudi 500 Evrov. Kava se imenuje Kopu Luwak in jo mnogi poznajo kot »pokakano« kavo, saj jo tamkajšnja žival poje in neprebavljeno izloči z blatom. Pred tem pa kavna zrna v želodcu fermentirajo, kar naj bi dalo kavi posebno gladek, čokoladni okus.
  • Če želite, da se skuhana kava počasneje ohlaja, dodajte vanjo smetano – to bo ohlajanje upočasnilo za 20%. Če vanjo dodate polnomastno mleko, pa le-ta kavi zmanjša učinek kofeina.
  • Študije so pokazale, da pitje kave lahko uspešno zmanjša možnost Alzheimerjeve bolezni in pozitivno vpliva na sladkorno tipa 2 in Parkinsonovo bolezen.
  • Čeprav poznamo dve vrsti kavi (Arabica in Robusta) pa kar 70% svetovne proizvodnje temelji na Arabici. Glavna razlika med kavama pa je tudi v okusu – Robusta je namreč bolj grenka in ima dvakrat več kofeina.
  • Nekoč je bila kava v Turčiji tako zelo pomembna, da se je po zakonu žena lahko od moža ločila samo zato, ker ji ni omogočal zadostno količino kave.
  • Kolikokrat ste že slišali, da se za lepoto pije mrzla kava, pa se vam ni niti sanjalo, v čem je trik? No, stvar ima zopet zgodovinsko podlago – ker so bila nekoč ličila izdelana povsem naravno in so temeljila na vosku, so se le-ta pri pitju tople kave topila. Če je ženska želela ostati lepa oziroma lepo naličena, je pač morala počakati, da se je kava ohladila in ji tako mrzla kava ni uničila ličil in s tem njene lepote.

Glede nato, da so nama novi okusi kave s poreklom od Nescafe Dolce Gusto všeč, upam, da vse skupaj kmalu nadgradiva še s potovanjem v države, kjer je ta kava tudi doma. Čeprav se mogoče sam okus kave ne bo kaj dosti razlikoval od te, ki nama jo skuha Dolce Gusto kavni avtomat, pa sva prepričana, da bo pristno lokalno okolje, z vsemi zunanjimi dražljaji, najino pitje kave naredilo še za kanček boljše. Letos bomo sicer jeseni res da odpotovali v latinsko Ameriko, ampak zaenkrat Kolumbija, Peru in Honduras ostajajo še na našem popotniškem seznamu želja. Ampak upam, da ne več za dolgo.

Kot uporabnika Dolce Gusto kavnega aparata in njihovih kav, sva bila vesela, da je blog prispevek podprlo podjetje Nescafe Dolce Gusto in nama s tem omogočilo še nekaj več jutranjega sanjarjenja in razvajanja s kavami s poreklom, ki v naju zbujajo vedno večjo željo po raziskovanju že dolgo ogledanega Hondurasa, Peruja in Kolumbije. Ah ja, res bo treba enkrat zaviti še tja – tudi na kavo…