New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Vem, naslov je marsikomu vzbudil začudenje, saj New York potovanje v enem dnevu niti ni mogoče. Navsezadnje že let iz Evrope v New York traja četrt dneva. Druga zgodba pa je seveda ta, da New York obiščete, kot hiter skok med potovanjem na kakšno drugo destinacijo.

Zaradi službenih obveznosti sem tudi sama imela za raziskovanje New Yorka samo 24 ur časa. Kaj torej videti, ko je na voljo zgolj en dan za tako ogromno mesto? New York znamenitosti so pestre, a tiste najpomembnejše za prvič niti ni tako težko izbrati.

24 urno raziskovanje New Yorka in tamkajšnjih znamenitosti

Če imate na voljo zgolj en sam dan za New York, priporočam, da ga preživite na Manhattnu. Ta predel mesta namreč vsebuje nekaj najbolj znanih in pomembnih New York znamenitosti. Tudi ljubitelji trgovin in nakupovanja boste tukaj prišli na svoj račun.

V 24ih urah v New Yorku boste težko obiskali številne muzeje, saj so tisti najbolj zanimivi tako veliki, da bi za vsakega posebej z lahkoto porabili cel dan. V tako kratkem času se raje posvetite drugim New York znamenitostim, ki jih lahko pogledate zgolj s sprehodom po mestnih ulicah.

Times Square

Najlažje je začeti raziskovanje New Yorka v samem središču in nekako Times Square velja za središče ter eno največjih znamenitosti mesta. Oglejte si znamenito novoletno kroglo, ki sicer zgleda manjša, kot bi morda pričakovali. Številčni svetlobni panoji z reklamami so značilni za Times Square, zraven pa nikar ne prezrite majhne policijske postaje New York Police Department. Privoščite si kavo v Starbucks-u in utrip mesta občutite s posedanjem na stopnicah na trgu. Popoln uvod v vašo New York avanturo!

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Times Square (New York znamenitosti)

Broadway

Iz Times Square-a nadaljujte proti severu, v smeri Centralnega parka po verjetno eni najbolj znamenitih ulic v New Yorku – Broadway. Pot naj vas vodi mimo svetovno znanih gledališč, kjer se vsakodnevno odvijajo vrhunske predstave. Ne bodite presenečeni, če vam pot ustavijo ljudje, ki so v New York prišli živeti »ameriške sanje« in se za preživetje našemijo v razne risane junake, kip svobode ali pa si zaslužek skušajo priboriti s petjem in igranjem.  Broadway ulica vas bo pripeljala direktno pred vhod v Centralni park (8. Avenija).

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Broadway ulica – središče vrhunskih predstav (New York znamenitosti)

Centralni park

Sredi Manhattna se bohoti centralni park, ki se razprostira skoraj na 3,5 kvadratnih kilometrih. S sprehajanjem z lahkoto pozabimo, da smo v New Yorku. Številčne pešpoti, zelenice, drevesa, jezera, celo živalski vrt in luna park… Vsak dan, posebno ob sobotah in nedeljah, je tukaj živahno že na vse zgodaj zjutraj. Privoščite si hot dog pred vstopom v park in si namenite nekaj prostih minut v zeleni oazi sredi betonske džungle. Ne bo vam žal!

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Centralni park (New York znamenitosti)

Peta avenija (5th Avenue)

Centralni park zapustite pri stičišču 5. Avenije in 59. Ulice, ter si oglejte najbolj priljubljeno nakupovalno ulico v New Yorku. Peta avenija je namreč prepletena s trgovinami vrhunskih blagovnih znamk. Čeprav vaša denarnica ni ravno kos Armaniju, Pradi, Apple-u, Tiffanyu in Cartierju pa je že sprehod po široki in mogočni aveniji obvezen. Če ste ljubitelji športnih oblačil in obutve, nikar ne spreglejte Niketown trgovine. Čeprav se le-ta nahaja na 57. Ulici pa lahko vanjo vstopate tudi preko Trumpove stolpnice (Trump tower) in si zraven ogledate še delček njegovega imperija.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Peta avenija oz. nakupovalna ulica (New York znamenitosti)

Rockefeller center

Hoja po peti aveniji in proti jugu Manhattna vas bo privedla tudi do impresivne katedrale svetega Patrika, ki jo na drugi strani ulice krasi bronasti kip grškega antičnega junaka Atlasa. Le-ta je znan po tem, da nad sabo v rokah drži Nebesa.  Nekaj korakov stran se nahaja tudi Rockefellerjev center, na katerega se lahko povzpnete (razgledna ploščad The Rock – 30 USD/osebo) in si ogledate mesto s ptičje perspektive.  Ne pozabite tudi na manjši trg (Lower Plaza), obdan z 200 zastavami in pozlačenim kipom Prometeja (znan iz številnih filmov, kot je npr. Sam Doma), kjer je pozimi drsališče, poleti pa se na njem nahaja kavarna.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

The Rockefeller center (New York znamenitosti)

The Empire State Building

Simbol mesta in pomembna New York znamenitost je zagotovo tudi The Empire State Building. Prav zato sem tudi sama sklenila, da se ob prvem obisku New Yorka, povzpnem nanj (32 USD/osebo – 86. Nadstropje). Kljub temu, da je bil v celoti zgrajen leta 1931, je The Empire State Building še danes impresivna zgradba in to ne le zato, ker so tukaj snemali številne filme. Zgradba je bila kar 40 let najvišja na svetu. Šele leta 1970, z izgradnjo World Trade Centra, je morala predati naziv naprej. Ime je dobila po vzdevku New Yorka – Empire State. The Empire state Building je gradilo vsega skupaj 3400 delavcev, večinoma priseljencev iz Evrope. Po uradnih podatkih naj bi jih med gradnjo (gradili so jo povsem nezaščiteni) umrlo zgolj pet. Več kot 30 ljudi pa je iz nje naredilo samomor, zato boste ob obisku razgledne ploščadi zaznali precej »nadležne« varnostnike, ki vam bodo za neprimerno poziranje med fotografiranjem hitro pritekli naproti.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

The Empire State Building (New York znamenitosti)

Točka nič

Nikar ne spreglejte niti točke nič (Ground Zero), spomenika, kjer sta nekoč stala znamenita »dvojčka«. Namesto porušenega World Trade Centra je zgrajen spominski park, ki bo za vedno opozarjal na grozljiv dogodek 11. Septembra 2001. Spominski park si lahko ogledate tudi od zgoraj, saj je tik ob njem zrastla nova zgradba One World Center, najvišja zgradba na zahodni polobli. Za 32 USD se lahko povzpnete na razgledno točko, ki se nahaja na 102. nadstropju. Na “točko nič” vas popelje tudi metro z oznako A-C (modra linija). Če se tja podajate peš, si pot načrtujte tako, da vas popelje še čez italijansko ter kitajsko četrt, SoHo in finančno ulico Wall Street.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Točka nič (New York znamenitosti)

Mestni park Battery

Predno se podate nazaj proti Times Squaru, se od “točke nič” sprehodite še do Battery parka in se za hip ozrite proti še eni New York znamenitosti – kipu Svobode. Nanj pelje tudi trajekt, a boste verjetno zaradi pomanjkanja časa obisk morali prestaviti na naslednjič.

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Kip Svobode (New York znamenitosti)

Gledališka predstava

V kolikor ste ljubitelji predstav, se ponovno podajte do Times Squara in se postavite v vrsto za cenejše vstopnice različnih Broadway predstav. Lokacijo kioska TKTS, kjer se le-te prodajajo, boste z lahkoto našli, saj je ponavadi vrsta tu ekstremno dolga. Pripravite se na čakanje!

Nočni Klubi

Če želite na polno izkoristiti svojih 24 ur v New Yorku, boste namesto v hotel raje zavili v kakšnega od trendi mestnih klubov. Baje so fantastični in na nek način veljajo za svojevrstno New York znamenitost. Po vseh prehojenih kilometrih pa je mene vendarle bolj vleklo v posteljo. Morda drugič…

New York potovanje, New York izlet, New York znamenitosti

Pestro nočno življenje (New York znamenitosti)

Kljub temu, da sem v New Yorku preživela zgolj 24 ur pa sem vseeno uspela nekako začutiti utrip mesta. New York je zagotovo mesto, ki nikoli ne spi. Pravzaprav me je New York tako zelo navdušil, da se bom sem zagotovo še vrnila. Ostalo je namreč še ogromno znamenitosti, ki sem se jim že tokrat težko odpovedala. In naslednjič gre Simon z mano!