zaceti pisati blog, kako začeti pisati blog, pisati blog, pisanje bloga, bloganje

Zadnje čase dobivava kar nekaj vprašanj o bloganju. Kako blog sploh začeti pisati, kaj se za to potrebuje? Kakšen strošek je to? Ker verjetno tovrstna vprašanja zanimajo še koga, pa si nekako ne upa vprašati, sva sklenila, da nekaj osnovnih napotkov zapiševa kar tukaj na blogu.

Kako začeti z bloganjem?

1. WordPress

Obstaja veliko drugih programov/orodij/platform, ki vam omogočajo pisanje blogov, a tisti najbolj uporaben je bolj ali manj le eden. To je WordPress! Če boste blog od vsega začetka začeli pisati nanj, vam bo kasneje marsikatera težava prihranjena. Midva sva zamenjala do WordPressa kar tri druge programe in da je bila stvar še hujša, prav nobeden ni bil kompatibilen z WordPressom. Celotno vsebino in fotografije sva morala tako ročno prenesti na WordPress. Če se kdo sprašuje zakaj nisva enostavno ostala tam, kjer sva bila prej, naj omeniva le to, da ima WordPress največ možnosti za urejanje, nadgradnjo, oblikovanje itd. in je dolgoročno vsekakor najboljša izbira.

2. Domena

WordPress in seveda ostali programi za bloganje vam nudijo na voljo povsem brezplačno uporabo neke splošne domene. Nič ni narobe s tem, dokler blogate bolj ali manj le zase in za sorodnike, prijatelje. Če želite malce bolj profesionalni izgled, je lastna domena obvezna! Tudi z vidika internet iskalnikov je unikatna domena veliko boljša izbira. Tukaj sva se precej lovila in preizkusila praktično vse. Dolgo sva potrebovala, da sva ugotovila, da bi z lastno domeno morala začeti že povsem na začetku.

3. Zakup strežnika

Takoj ko se spogledujemo z lastno domeno je potreben še zakup gostovanja na nekem strežniku, kar je zopet dodaten strošek. A kot rečeno – dokler je bloganje zgolj vaš osebni spletni dnevnik, se tudi temu lahko izognete in enostavno uporabljate tiste splošne domene, ki vam brezplačno nudijo tudi uporabo gostovanja strežnika do določene velikosti. Če blog preseže vaša pričakovanja, lahko o nakupu domene in zakupu strežnika še vedno razmišljate kasneje.

4. Zanimiva vsebina

Verjetno ni potrebno posebaj poudarjati, da je blog bran, če ima le-ta zanimivo in dobro ter koristno vsebino. Navsezadnje vsak od nas išče informacije o določeni destinaciji na spletu. Ko vas enkrat najdejo in jim je vaša vsebina všeč, boste dobili redne bralce.

5. Fotografije

Veliko popotniških blogov v svojih prispevkih uporabi zgolj eno, dve, tri fotografije. Midva sva zagovornika fotografij in barv (to se sicer ne kaže v tem prispevku). Dejstvo je, da je vsebina veliko bolj privlačna in berljiva v kombinaciji s fotografijami – vsaj za naju.

6. Socialna omrežja

Če se želite lotiti bloganja malce bolj profesionalno, boste istočasno z njim potrebovali tudi socialna omrežja (Facebook, Twitter, Instagram, Google+, YouTube itd.). Brez njih dandanes enstavno ne gre. Midva sva zanje potrebovala občutno predolgo časa in sva se jih izogibala kolikor se jih je le dalo. Razlog? Več stvari, kot jih ima blog, več dela je z njim. Če bi z znanjem, ki ga imava sedaj začenjala z blogom, bi vsekakor začela takoj tudi s socialnimi omrežji.

7. Strošek

Če uporabljate brezplačne programe in gostovanja, vas bloganje ne bo stalo popolnoma nič – razen seveda vašega časa, ki ga je tako ali tako težko ovrednotiti. Če pa boste blogati začeli na svoji domeni in zanjo potrebovali gostovanje na strežniku, vas bo to na leto prišlo približno 50-80 EUR. Cena je odvisna od končnice domene (.si, .com, .net…) in kje gostujete. No in seveda – strošek so tudi potovanja – navsezadnje popotniškega bloga ne morete pisati, brez da se kdaj odpravite na potep. 🙂

Popotniški blog je vsekakor super spletni dnevnik, ki ga boste z veseljem kdaj prebirali in se s tem spominjali vseh vaših dogodivščin. Ne glede na to, kakšni so vaši razlogi za bloganje, vam za vse zapisane dogodivščine in doživetja, nikoli ne bo žal.