potovanja za vtom

Bolj ko se približujejo poletne počitnice, več vprašanj dobivam, kako zamotimo Rena med vožnjo. Kot kaže, bodo letos izredno popularna potovanja z avtom in res sem vesela, da je temu tako. Sama imam tovrstna potovanja zelo rada.

A za vse, ki smo postali starši, so potovanja z avtom kar naenkrat postala malce večji zalogaj in na trenutke lahko tudi precej stresna. Za več ur zamotiti otroka v avtu je cela umetnost in mislim, da se bo s tem strinjal vsak starš, ki otroku še ni dal v roke tablico z risankami.

S Simonom sva tudi ena od tistih »staromodnih« staršev, ki še vedno vztrajava pri tem, da Rena zamotiva drugače. Vsako leto naredimo več tisoč kilometrov z avtom, kar nekaj od teh je napornih, tudi več dnevnih transferjev, in včasih bi res šlo vse skupaj lažje z risankami, a zaenkrat še nisva vrgla puške v koruzo.

Animacija med dolgo vožnjo se razlikuje glede na starost otroka

Pri dolgi vožnji niti ni važno ali gre za vožnjo z letalom, avtobusom, vlakom ali avtom, a iskreno, mislim, da je od vsega tega še najbolj naporna prav vožnja z avtom. Letalo, vlak, avtobus, je pri majhnih otrocih že sam po sebi zanimiv in komaj čakajo na tovrstno dogodivščino.

Priznam tudi, da na letalu vklopim risanke – že zaradi ostalih potnikov (napotke, kako z otrokom na letalo najdete tukaj). Ko pa smo sami v avtu, pa me kakšno protestiranje toliko niti ne gane. No, vsaj dokler je v mejah normale. Vsak starš točno ve, kdaj ima otrok res vsega vrh glave in kdaj le vklopi vlogo dobrega igralca in se loti protestiranja.

Od tega, kako zamotiti otroka med dolgo vožnjo, je seveda odvisna tudi starost otroka. Sedaj, ko gledam nazaj, je bilo resnično najlažje potovati ko je bil Ren še dojenček. Veliko je spal, jedel po ritmu in to je bilo to. Sedaj, ko je vedno bolj aktiven pa mu je med dolgo vožnjo hitro dolgčas, sploh sedaj, ko nima več takšne potovalne kondicije kot pred korono. Verjeli ali ne, ampak tudi otroci jo dobijo in zdržijo več, če so na to navajeni.

Ideje in predlogi, kako zamotiti otroka med dolgo vožnjo

Malica

Pri nas je načrtovanje malice cel projekt. Takoj ko se namreč usedemo v avto, je Ren že lačen. Če že kaj načrtujem, je to res malica za na pot. Nekaj kruha, sadje, narezana zelenjava… Včasih se na poti odpre pašteta in jo kar iz embalaže zajema na kruh. Ni kaj, tukaj ni prostora za veliko kompliciranja. Včasih se prej skuhajo testenine, ki jih potem lahko je hladne… Ampak ne glede nato, kako se nam mudi, se vedno ustavimo, da se skuha kosilo.

Knjige

Ko gremo kam z avtom, je prej obvezen odhod tudi v knjižnico. Nove knjigice vedno dobro zamotijo otroke – četudi jih ne berete, je zanje že gledanje ilustracij zanimivo.

V spletni trgovini Kakadu pa sem kupila tudi magnetno knjigo in tudi ta gre velikokrat z nami. To ni klasična knjiga – mi imamo recimo takšno, da sestavljaš ljudi (kloven, glasbenik, potapljač).

Magneti

V Lidlu sem enkrat kupila tudi magnetke, ki so spakirani v kovinski škatli, tako da že sama daje podlago za ustvarjanje. Prav tako sem v Kakaduju kupila potovalne igre – domine, lov za zakladom. Pri njih mi je všeč to, da so majhne, lahke (super tudi za na letalo) in da so magnetne, kar pomeni, da je veliko težje na poti kaj izgubiti.

Pobarvanke in naloge

S seboj imamo vedno tudi barvice in pobarvanke. V Leclercu pred potovanjem vedno kupimo kakšno knjigico, kjer so notri naloge, pobarvanke, labirinti, povezovanje številk, ki tvorijo sličico. S tem se Ren res že super zamoti.

potovanja za avtom

Kako zamotiti otroka med potovanjem z avtom (pobarvanke, naloge, nalepke)

Nalepke

Nalepke so odlične že pri zelo majhnih otrocih. Že to, da jih odlepijo jih zamoti, potem pa vse skupaj lepijo in razmišljajo, kako bi kaj postavili. Mi imamo za razna risanja, kot tudi nalepke, s seboj kar en majhen zvezek, ki služi vsemu temu ustvarjanju. Nalepke običajno kupimo v trgovni Felix / Kakadu – povprašajte za Djeco nalepke – imajo jih več vrst in v enem paketu jih je kar lepo število.

Na knjižnjem sejmu dve leti nazaj pa sem se založila s knjigicami z nalepkami za večkratno uporabo založbe Grahovac in so se tudi super obnese.

Opazovanje skozi okno

Sama se spomnim, da smo s starši med vožnjo vedno radi gledali skozi okno, šteli rdeče avtomobile, iskali živali ob poti… In prav to, naj se sliši še tako staromodno, se sedaj igramo tudi z Renom. Renu je vedno zabavno tovrstno iskanje ter opazovanje.

Poslušanje pravljic in pesmic

Že pred odhodom domov si pripravimo nekaj otroških pesmic in pravljic, ki jih med vožnjo potem poslušamo. Ob rojstvu smo dobili tudi nekaj CDjev oz. zgoščenk, ki so aktualne še danes.

Petje

Zelo radi tudi pojemo. Simon sicer pri tem včasih malo štrajka, a skupno petje je resnično zabavno in hitro se spremeni v pravi žur.

Pogovarjanje o dogodivščinah

Med potjo se radi tudi pogovarjamo, kaj nam je bilo dan poprej všeč ali česa se veselimo, ko nekam pridemo. Sicer pa je vprašanje, kaj nam je bilo danes všeč, na sporedu vedno preden gremo spat in tako vsak pove stvari, ki so se mu tisti dan najbolj vtisnile v spomin.

Ne glede na to, kako organizirani smo med vožnjo, kako smo navajeni potovanja z avtom, nihče ni imun, da mu kdaj enostavno ne gre. In takrat se pač mi enostavno ustavimo, se umirimo, pretegnemo, se naskačemo, natečemo, poigramo, skuhamo kosilo… Skušamo morda najti tako postajališče, kjer Ren lahko porabi svojo odvečno energijo na igralih, s Simonom pa si v tem času hladiva živce. Navsezadnje se svet ne bo podrl, če bomo na končno destinacijo prišli kakšno uro kasneje.

Jezero Tegernsee na Bavarskem, Nemčija

Igrala v kraju Gmund (Tegernsee, Nemčija)

Še nekaj namigov

Če se le da, z otrokom ne potujte takrat, ko je na cestah pričakovati gnečo, saj s tem le še podaljšate vožnjo in s tem dolgočasenje in slabo voljo.

Nočne vožnje so dobre, saj takrat otroci mirno spijo, a je slabost tega to, da smo naslednji dan starši povsem zbiti, medtem ko je otrok pripravljen za akcijo.  No vsaj midva sva…

Dolgo vožnjo je kdaj dobro razbiti na dva dela in nekje vmes prespati.

Zelo pomembno je imeti dovolj časa do destinacije – sploh če ste vezani na trajekt, morda letalo. Raje računajte kakšen postanek več, kot premalo.

Otroška igra v naravi

Otroška igra v naravi (Sahara, Tunizija)

In kar je najbolj pomembno, delajte po občutku – samo vi poznate svojega otroka. Če mislite, da tovrstno potovanje enostavno ne bo šlo čez, ga ne forsirajte in se odločite za kakšno bližnjo destinacijo. Tudi te so lahko čisto super, sploh če tja pridete z nasmeškom na obrazu in ne kot živčna razvalina. 😉

Še več popotniških nasvetov za vse, ki potujete z otrokom,  na blogu, pod rubriko “Potovanja z dojenčkom / otrokom“.