kam na izlet, ideja za izlet, izvir Hubelj, učna pot Hubelj

Če se sprašujete kam na izlet v vseh letnih časih, nikakor ne boste razočarani nad Vipavsko dolino. Tamkajšnji izvir reke Hubelj in krožna naravoslovna pot nad Ajdovščino je super ideja za izlet – tudi z majhnimi otroki.

Na sončno nedeljo smo se tako tudi mi znašli v Vipavski dolini in Ajdovščini ter skupaj z Renom prehodili tamkajšnjo krožno naravoslovno učno pot in občudovali izvir reke Hubelj.

Reka Hubelj izvira severno nad Ajdovščino. Iz kraškega podzemlja, sploh ob obilnem deževju, prihrumi na plano pod strmim pobočjem Trnovskega gozda. Domnevno naj bi bil vodotok povezan celo z Divjim jezerom nad Idrijo. Že leta 1569 so bile tu zgrajene prve fužine, vse od leta 1930 pa je v uporabi hidrocentrala.

Krožna pot se začne pri Športnem parku Pale v Ajdovščini, kjer lahko pustite tudi vaš avto (45.897321 / 13.905544). V neposredni bližini najdete še hostel in TIC, ki poskrbi za dodatne informacije in zemljevide.

Ob sprehajanju po gozdu in delno tudi ob reki Hubelj, bodo na okolico opozarjale informativne table, ki jih skupno lahko naštejemo kar 24. Poučile nas bodo, kje se pravzaprav nahajamo ter katere rastlinske in živalske vrste lahko opazimo ob poti.

Poleg informativnih tabel pa nas na poti presenečajo tudi lovska opazovalnica, viseči most, razgledna točka in nekaj kotičkov za dodatno razgibavanje ali plezanje naših najmlajših pohodnikov.

Naravoslovna učna pot Hubelj nas popelje po krožni poti, dolgi nekaj več kot 3 kilometre, kjer bomo morali premagati 100 metrov višinske razlike.

Pot je le na nekaterih predelih malce bolj strma in je v celoti primerna za manjše otroke. Najin dve leti star Ren jo je dobršen del prehodil kar sam.

Ob izviru reke Hubelj se lahko okrepčate z dobro domačo hrano in pijačo, saj je tik ob njem tudi koča oziroma gostišče. Za tiste, ki vam misel na pohajkovanje ne diši preveč pa se lahko do nje pripeljete kar z avtom.

Če vam naravoslovna učna pot Hubelj ni dovolj, boste tik ob izviru reke našli nadaljnje označene planinske poti za daljše pohodniške ture na okoliške hribe. Učna pot bo v tem primeru kot nalašč za ogrevanje.

Tisti, ki imate radi gorsko kolesarjenje je ob poti speljana down-hill proga. V športnem parku pa je narejen še poligon.

Naravoslovna učna pot Hubelj je odlična destinacija za vse, ki iščete ideje kam na izlet. V zimskem času le-ta ponuja milejšo klimo, medtem ko poleti reka ponuja prijetno svežino in je primerna tudi za tiste pohodnike, ki imajo s seboj majhne otroke (pot ni primerna za otroški voziček) ali pa si sami želijo sproščenega pohajkovanja.