kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti po sloveniji, izleti po sloveniji

Poletje je v pravi luči pokazalo svojo moč, saj je vročina pošteno pritisnila na nas. Če je vroče tudi vam in vam bolj kot namakanje v morju dišijo malce nižje temperature, si preberite naše ideje, kam na enodnevni izlet, kjer boste malce lažje zadihali.

Lokacije sedmih predlogov se nahajajo na nekoliko višji nadmorski višini, a kljub temu zanje ni potrebno, da ste ravno planinci oziroma hribolazci. Vsi izleti so primerni tudi za družine z otroki.

1. PLANICA in TAMAR

Avtomobil parkirajte pri nordijskem centru. Že sam pogled na mogočen kompleks skakalnic je nekaj nepozabnega.  Planica je res nekaj posebnega, saj skakalnic s takšno naravno kuliso mogočnih gora, ni nikjer na svetu. Ponosni smo lahko, da jo imamo in prav tako vse naše skakalce. Z nekaj sreče, boste lahko tudi priča treningu. Ko se mladi fantje in dekleta spustijo po mogočni letalnici, te kar stisne pri srcu. Kapo dol!

kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti po sloveniji, izleti po sloveniji

Planica in tamkajšnje skakalnice (izleti po Sloveniji)

Izlet po obisku Planice nadaljujte po lepi pešpoti, ki vodi v Tamar, ledeniško dolino v Julijskih Alpah. Do koče v Tamarju (1108 metrov) je kakšnih 50 min zmerne hoje. Hojo vam bodo kratkočasili pogledi na slovenske vršace. Če radi fotografirate, boste zaradi razgledov neizmerno uživali.

kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti po sloveniji, izleti po sloveniji

Čudovit pogled na slovenske vršace (izleti po Sloveniji)

V domu v Tamarju si za ugodno ceno privoščite kosilo – ne boste zgrešili z jedjo na žlico (ješprenj, jota, obara) ali pa se posladkajte z domačimi štruklji različnih nadevov, morda študelj. Poleg dobre in domače hrane, koča vsakemu obiskovalcu nesebično ponuja tudi čudovit pogled na Ponco, Jalovec in Mojstrovko. Če vam je pot v Tamar premalo, je tu tudi izhodišče za nekaj težjih vzponov.

kam na izlet, enodnevni izlet po sloveniji, enodnevni izleti po sloveniji, izleti po sloveniji

Peš pot iz Planice v Tamar (izleti po Sloveniji)

V neposredni bližini koče je izvir Save Dolinke pri slapu Nadiže, kjer si privoščite čisto in ledeno mrzlo izvirsko vodo. Če se še ne želite vrniti domov, se po vrnitvi v Planico lahko zapeljete še v Mojstrano do slapa Peričnik.

5. SOTESKA PEKEL

Nedaleč stran iz Ljubljane, pri kraju Borovnica se nahaja soteska Pekel. Tja se lahko odpravite zgolj za ohladitev, lahko pa se povzpnete tudi do tamkajšnjih slapov. Vse skupaj je slapov pet in zdi se, da je eden lepši od drugega, čeprav se boste za zadnje morali že kar pošteno pomatrati – priporočljiva pa je tudi čelada in seveda primerna obutev.

Pred sotesko se nahaja veliko parkirišče, kjer pustite svoj avto. Za hrano in pijačo pa poskrbi tamkajšnja lokalna gostilna, tik ob parkirišču.

Več o soteski Pekel pa najdete tukaj.

Pekel pri Borovnici, kam na izlet, ideja za izlet

Soteska Pekel pri Borovnici

6. BELOPEŠKA JEZERA / LAGHI DI FUSINE

Dolina dveh Belopeških jezer, ki sodita v narodni park Belopeških jezer, si lahko ogledate na več načinov. Do tja lahko prikolesarite iz Kranjske Gore, se morda odpravite peš, lahko pa izlet naredite kar z avtom, a v tem primeru znate imeti nekaj težav s parkiranjem, saj je lokacija zelo priljubljena izletniška točka tako za Slovence kot Italijane in ostale turiste.

Belopeška jezera se sicer nahajajo nekaj nad 900 metrov nadmorske višine in imajo veliko sence, zato so idealna za ležerno poležavanje ob res lepi kolisi. Poleg jezer idilično sliko v ozadju ustvarjajo še vršaci.

Več o Belopeških jezerih najdete v posebnem prispevku tukaj.

belopeška jezera, belopeška jezera s kolesom, enodnevni izlet, izleti, kam na izlet

Čudovita naravna kolisa (Belopeška jezera)

7. JEZERSKO

Nedaleč od Ljubljane se nahaja Jezersko z nadmorsko višino 906 m, ki ga predvsem poznamo po mejnem prelazu z Avstrijo in po ovčarskem balu, ki poteka avgusta vsako leto. Za vse, ki ljubite naravo, je ta kraj pravi za ohladitev, saj je temperatura veliko prijetnejša od vročine v nižini. Jezersko lahko kombinirate tudi s planinarjenjem, saj je to odlično izhodišče tako za zahtevne in malo manj zahtevne planince, pa tudi za sprehajalce . Podnebje je primerno tudi za zdravljenje očesnih bolezni.

Jezersko izlet, Izlet na Jezersko

Jezersko in tamkajšnja čudovita kulisa

Do Zg. Jezerskega se pripeljite z avtom, lahko pa tudi prikolesarite. Zavijte k Planšarskemu jezeru, kjer parkirate. Lahko se sprehodite ob jezeru, skozi drevored do cerkve Sv. Andreja in po cesti nazaj proti jezeru. Pot je primerna tudi za otroške vozičke. Ob cesti, kjer se zavije k Ankovima slapovoma, takoj čez leseni mostiček, si lahko nalijete jezersko slatino, mineralno vodo bogato z minerali, magnezijem, kalcijem in drugimi. Lahko se sprehodite do Ankove domačije, ki izvira iz l. 1554, vendar je žal zapuščena. Naprej je pot do slapov, ki pa so bolj težko dostopni. Kamorkoli se ozrete lahko občudujete prekrasno kuliso Kamniško Savinjskih Alp z vrhovi Grintovca, Skute, Velike Babe idr.

Jezersko izlet, Izlet na Jezersko

Jezersko in jezerska slatina

8. PLANŠARIJA DOLGA NJIVA

Izredno simpatičen izlet, kot tudi peš pot, ki je primerena za vroče poletne dni, je pohod na planšarijo Dolga Njiva. Da jo dosežete, se morate najprej zapeljati skozi Tržič ter nato prečkati še slikovito Dolžanovo sotesko. Le-ta je tudi primerna za izlet v vročih poletnih dneh, ampak ker jo še nismo obiskali sami, zaenkrat o njej ne pišemo. V smeri Jelendola nadaljujete vožnjo in nato že zagledate oznake za planšarijo. Sami smo avto pustili na odcepu za planšarijo in dom na Kofcah, ter od tam potem potrebovali slabo uro lahkotne hoje. Lahko bi z avtom odšli še naprej in parkirali na večjem parkirišču, iz katerega je potem zgolj 20-30 minut hoje po gozdu, a smo vseeno želeli malce več hoje. Iz parkirišča se prečka majhen potoček, potem nas pot vodi še čez brv, nato pa sledi kratek a precej strm vzpon do planšarije, kjer se odpre čudovit razgled na vršace, krave ter seveda planšarijo Dolga njiva.

Planšarija Dolga njiva izlgeda prav očarljivo, kot iz kakšne pravljice, poleg tega pa se nahaja na 1400 metrih nadmorske višine in je res prava destinacija za umik pred vročino. Poleg dobre hrane (kislo mleko, žganci, klobasa, štruklji), najdemo tam še oslička, ki ju otroci lahko skrtačijo, sledi druge svetovne vojne, simpatične gugalnice in nekaj drugih domačih živali.

 

9. VODNI PARK ISTRALANDIA

Vodni park Istralandia se nahaja v Hrvaški Istri, blizu kraja Novigrad oziroma Umag. Težko rečemo, da je ozračje tukaj kaj hladnejše, a za osvežitev poskrbijo številne vodne atrakcije, tobogani in otroški kotički. 

Glede na bližino in dejstvom, da se veliko Slovencev odpravlja v Hrvaško Istro na dopust, je to zagotovo zelo priljubljena izletniška točka – četudi le kot enodnevni izlet – v dvoje ali z družino in majhnimi otroki.

Vstopnina v vodni park Istralandia sicer ni nizka, a na portalu Megabon Slovenija, lahko vstopnice kupite za 25% ceneje.

Več o samem vodnem parku Istralandia pa tukaj.

vodni park Istralandia, Istralandia vodni park

Za najmlajše je na voljo ogrevan bazen z vodnim dvorcem in otroškim toboganom (vodni park Istralandia)

Vse ideje bodo zagotovo prijetna osvežitev, saj je bilo kljub vročini (34-36°C) v nižini tam (z izjemo vodnega parka Istralandia) prijetnih 20-23 stopinj. Obstaja zgolj ena »nevarnost« – da boste svoj enodnevni izlet po Sloveniji podaljšali v dvodnevnega. 🙂