kam na izlet, ideja za izlet, izleti, izleti z avom

Kam na izlet za vikend? Izleti so vedno simpatična popestritev lepih dni, zato sva v tem prispevku zbrala nekaj najinih najljubših idej kam na izlet za vikend, ki vas ne bodo stali celega premoženja in so povsem izvedljivi v dveh dneh. Se pravi, da od doma štartate v soboto zjutraj, v nedeljo zvečer pa ste že v domači postelji.

Kam za vikend na izlet?

1. Goriška Brda

Morda se sliši pretirano, a za naju so Goriška Brda kot nekakšna pomanjšana Toskana. No ja, le da so Goriška Brda bliže, ceneje in manj obiskana, v primerjavi z opevano Toskano. Če imate radi naravo, dobro hrano ali rujno kapljico, bo izlet v Goriška Brda brez dvoma prava odločitev. Kaj vse si lahko v Goriških Brdih ogledate pa si preberite tukaj. Dolgčas vam zagotovo ne bo, zato bo najbolje, da se v Goriška Brda odpravite kar za vikend in tam prenočite (vsaj) eno noč. Ponudbo in cene prenočišč, si lahko ogledate tukaj.

romantični kraji, poročna potovanja

Goriška Brda, Slovenija (Kam na izlet za vikend)

2. Pomurje

Še ena slovenska destinacija, ki je velikokrat obiskana v času krompirjevih počitnic. Ampak pozor, Pomurje je vredno obiska v vseh letnih časih, ne le takrat, ko nam paše namakanje v termah oziroma zdraviliščih. Ko sva sama obiskala Pomurje, si nisva niti predstavljala, da naju bo to področje tako zaposlilo in presenetilo. Na majhnem področju je toliko znamenitosti, da sva bila cele dva dni pošteno zaposlena. Več o znamenitostih v Pomurju si preberite tukaj..

krompirjeve počitnice, kam za krompirjeve počitnice, izleti, kam na izlet, ideja za izlet, izlet v pomurje

Pomurje, Slovenija (Kam na izlet za vikend)

3. Ribniško Pohorje

Prav vesela sva, da sva začela pisati blog, saj naju le-ta kdaj kar malo prisili v raziskovanje. Na Ribniškem Pohorju sva bila s Simonom prvič in bila nad njim navdušena. Čudovita narava, mir in cel kup pohodniških poti, ki bodo navduševale tako mlade kot stare. Kaj vse lahko na Ribniškem Pohorju počnete pa tukaj. Da bo vaš vikend na Ribniškem Pohorju popoln, pa priporočava nastanitev v odličnih apartmajih na obrobju Ribnice na Pohorju. Več fotografij, ocen in ceno si oglejte tukaj.

kam na izlet,ideja za izlet, vikend izlet, izlet z otroki

Ribniško Pohorje, Slovenija (Kam na izlet za vikend)

4. Dolenjska

Res smo lahko veseli, da živimo v tako raznoliki, a hkrati tako majhni državi. Prav ta majhnost je namreč odlična za raziskovanje, ki se kljub majhnosti kar ne neha. Ena lepših destinacij za izlet je tudi Dolenjska. Mnogi jo sicer poznajo samo zaradi Otočca, ampak le-ta ponuja še veliko več. Dolenjska je tudi odlična izletniška destinacija za družine. Preberite si več o aktivnostih, ki bodo zaposlile tako mlade kot stare, v prispevku tukaj.

Dolenjska, kam na izlet, ideja za izlet

Dolenjska, Slovenija (Kam na izlet za vikend)

5. Hrvaška Istra

Skok čez mejo in že se znajdemo v hrvaški Istri, ki jo mnogi poznate zgolj po preživljanju vaših poletnih počitnic. A hrvaška Istra ponuja mnogo več, kot le nastavljanje poletnim žarkom in namakanje v vodi. V hrvaški Istri najdemo cel kup slikovitih mestec (nama najljubše je Grožnjan), polno kolesarskih poti, odlične konobe, kjer strežejo z domačimi dobrotami, vodni park Istralandia, raznorazne festivale, ki potekajo celo leto (eden najinih najljubših pa Dnevi istrskih špargljev)… Poleg tega pa tudi pozimi prav paše nekaj stopinj višja temperature, vonj po morju ter sprehod ob obali. Nekaj več o hrvaški Istri sva zapisala tukaj. Največ obiskovalcev, ki se odločijo v hrvaški Istri tudi prenočiti, izberejo prenočišča okoli Umaga ali Novegagradu – ponudbo si oglejte tukaj.

izlet istra, izlet v istro, kam na izlet, ideja za izlet, hrvaška izlet

Buje – Istra, Hrvaška (Kam na izlet za vikend)

6. Velebit

Zima praviloma ni najboljša izbira za izlet na Velebit, a midva sva se kljub temu tu znašla v zimskih razmerah. Morda res nisva ujela pravi čas, a vendarle sva bila nad raziskovanjem Velebita tako navdušena, da ga brez dvoma obiščeva še kdaj. Nori razgledi na hrvaške otoke so le kapljica v morje stvarem, ki so naju očarale na Velebitu. Kaj vse se nama je tam dogajalo, si lahko preberete tukaj. Midva sva med raziskovanjem Velebita prenočevala kar v avtu, a prijetna prenočišča, z dobrim izhodiščem za odkrivanje Velebita, boste našli v bližini – več o prenočiščih pa tukaj.

Velebit, Velebit Hrvaška, Severni Velebit, kam na izlet

Velebit, Hrvaška (Kam na izlet za vikend)

7. Otok Rab

Otok Rab je obema s Simonom ostal v prav posebnem spominu – Simon ima tam sorodnike in je tako v svojem otroštvu na Rabu preživljal počitnice, jaz pa sem obiskala otok Rab prvič prav s Simonom in zaradi njega. Vedno sem govorila, da bodo bližnje destinacije ostajale za raziskovanje v starosti, a če sem povsem odkrita, me je otok Rab resnično presenetil. Ne le, da sva se po njem potepala s kolesom (priporočam), obiskala sva ga tudi v jesenskih dneh, ko je bila temperature ravno pravšnja, skoraj nikjer nobenega turista in polno fotogeničnih kotičkov, od koder se človeku nikakor ne mudi. Poleg tega pa ima otok Rab tudi nekaj zanimivih znamenitosti. Kaj si na otoku Rab lahko pogledate in kaj doživite, pa tukaj.

Otok Rab, rab hrvaška

Otok Rab, Hrvaška (Kam na izlet za vikend)

8. Milano

Izlet v Milano se verjetno ne bi znašel v najinem planu, če ne bi bilo bloga. Vedno sva Milano smatrala za sivo, industrijsko mesto, kjer ni nič takšnega, da bi si ga izbrala za vikend izlet. No, ampak kot tolikokrat do sedaj, se je tudi v primeru Milana izkazalo, da je treba za pravo sliko in doživetja, kraj obiskati sam. Z izletom v Milano sva ovrgla tiste negativne stereotipe in na koncu zaključila s spoznanjem, da je prav vsaka destinacija lahko zanimiva, če jo nekoliko bolje spoznaš in raziščeš. Če tudi vi razmišljate o izletu v Milano, si preberite nekaj praktičnih napotkov tukaj. Za doživet utrip Milana pa priporočava, da v mestu vsaj enkrat tudi prenočite – prenočišče, ki ustreza vašim željam poiščite tukaj.

Milano izlet, izlet v Milano, Milano z avtom, Milano znamenitosti

Milano, Italija (Kam na izlet za vikend)

9. San Marino, Cesenatico, Ravenna in Rimini

Še en simpatičen vikend izlet je bil tudi obisk mini državice San Marino ter treh italijanskih mest na poti do tja. Čeprav je ta izlet morda malce bolj za tiste, ki imate radi zgodovino, pa se bo tudi na tej poti našlo nekaj za vsakogar – razgledi, kulinarika, italijanski utrip, ki nama vedno znova zleze pod kožo. Več o izletu tukaj. Za uživanje v tipičnem “Dolce Vita” slogu pa priporočava tudi, da si za ta izlet vzamete vsaj dva dni (še bolje tri dni) časa. Eno nočitev lahko preživite v San Marinu (ponudba prenočišč tukaj), drugo pa ali v Riminiju (ponudba prenočišč tukaj) ali Ravenni (ponudba prenočiš tukaj).

san marino izlet, italija izlet, dvodnevni izlet, rimini, ravenna

Cesenatico, Italija (Kam na izlet za vikend)

10. München

Najboljši čas za izlet v München je jesen ali pomlad. Takrat so temperature ravno pravšnje za raziskovanje te bavarske prestolnice. Poleg tega, da morda mnogi München povezujejo le s pivom in Oktoberfestom, pa vam obljubljava, da je izlet odličen tudi za družine. Katere München znamenitosti ne smete spregledati pa tukaj. Pri načrtovanju izleta v Munchen pa ne pozabite niti na prenočišča – poglejte si prenočišča tukaj.

Munchen za prvi maj, izlet v Munchen, nemčija za prvi maj

Munchen, Nemčija (Kam na izlet za vikend)

11. Bratislava

Zaradi svoje bližine je Bratislava idealna za vikend izlet. Do Bratislave nas iz Ljubljane loči le dobre štiri ure in pol z avtom. Poleg odličnega piva, golaža in kruhovih cmokov pa je Bratislava simpatično mestece za sprehode in pohajkovanje. Lahko bi rekla, da je na nek način Bratislava podobna Ljubljani, čeprav je vsaj za naju »naša« Ljubljana še vedno lepša. Več o izletu v Bratislavo tukaj.

Bratislava izlet, izlet v Bratislavo, Bratislava znamenitosti, znamenitosti Bratislava

Bratislava, Slovaška (Kam na izlet za vikend)

12. Schladming in Sky Walk Dachstein

Narava, gore in adrenalin… Če ste takšni kot midva, bo to brez kančna dvoma pravi izlet za vas. Ne glede na to ali se v Schladming odpravljate pozimi zaradi smučanja ali poleti zaradi pohodništva, obiska ledenika Dachstein in tamkajšnjega visečega mostu ter Sky Walka res ne smete izpustiti. Več o tem norem doživetju pa tukaj.

Dachstein Sky Walk, izlet v Avstrijo, Avstrija izlet, Schladming

Dachstein Sky Walk (kam na izlet za vikend)

13. Kočevsko

Kočevsko se ne znajde velikokrat na izletniških točkah in prav zato je tam še toliko lepše. Medtem ko te obdajajo bujni gozdovi in neokrnjena narava, si prosti čas lahko krajšate z raznoraznimi aktivnostmi, med katerimi je najbolj popularno pohodništvo in kolesarjenje. A v vročih poletnih dneh tudi supanje po Kočevskem jezeru ali pa morda guganje ob Reškem jezeru ni prav nič slabša izbira. Nikar pa ne pozabite obiskati tudi skrivnostnega vojaškega bunkerja Škrilj. Več informacij in aktivnosti pa tudi v posebne blog prispevku tukaj.

kočevsko, kočevje, kam na izlet

Kočevsko, Slovenija (Kam na izlet za vikend)

14. Waldwipfelweg, Bavarska, Nemčija

Na Bavarskem, natančneje na obrobju bavarskega gozda najdemo tematski park, ki bo navdušil prav vse generacije. Zaradi bližine je primeren kot vikend izlet ali pa ga z obiskom Munchna še malce podaljšate. Waldwipfelweg je za obisk zanimiv predvsem zaradi številnih doživetij, kot je Sky Walk z razgledi, otroškimi igrali tako za najmlajše kot malce starejše otroke, narobe hišo, zanimivo učno potjo, jamo z iluzijami, alpakami. Več o vseh doživetjih na Waldwipfelwegu, si preberite tukaj.

Waldwipfelweg Nemčija, Nemčija potovanje, Nemčija izlet

Waldwipfelweg, Nemčija (Kam na izlet za vikend)

15. Sarajevo, Bosna in Hercegovina

Sarajevo sicer ni tako zelo blizu pa vendar se tja marsikdo odpravi za vikend izlet, sploh če na pot odide že v petek po službi. Kljub temu da je že samo mesto zanimivo pa marsikoga privlači izključno stari del – baščaršija, kjer je še vedno mogoče čutiti in spoznati delček otomanskega cesarstva.

Sarajevo znamenitosti, znamenitosti v Sarajevu, izlet v Sarajevo, Sarajevo izlet

Sarajevo, Bosna in Hercegovina (Kam na izlet za vikend)

16. Begunje na Gorenjskem

Morda se sliši smešno, da tako majhno vasico kot so Begunje na Gorenjskem priporočava za vikend izlet, a to samo zato, ker jo ne poznate. Tudi midva si nisva mislila, da je vas tako bogata z raznolikostjo, ki bo zanimala tako tiste, ki imajo radi kulturo, zgodovino kot naravo ter aktivnosti na prostem. Več o Begunjah na Gorenjskem pa tukaj. Za prenočišče pa predlagava, da si pogledate ponudbe na strani Megabon Slovenija, saj imajo velikokrat v programu Hotel Lambergh & Chateau.

kam na izlet, ideja za izlet, begunje na gorenjskem, megabon

Begunje na Gorenjskem (Kam na izlet za vikend)

17. Maribor

Maribor je sicer primeren tudi kot enodnevni izlet, ampak če ste ljubitelji narave in vas hkrati privlači tudi sprehod po mestnih ulicah, je Maribor super ideja za vikend izlet. Medtem ko boste na Mariborskem Pohorju uživali v neokrnjeni naravi, v razgledih in številnih pohodniških poteh, bo štajerska prestolnica poskrbela za sproščeno mestno vzdušje, kjer simpatičnih kotičkov zagotovo ne manjka. Več o Mariboru pa tukaj. Če boste Maribor obiskali z družino se vam splača prenočiti v Hotelu Habakuk (najceneje ga boste dobili v ekskluzivni ponudbi na Megabon Slovenija) in tako ogledovanje mesta in okolice združiti še s kopanjem v tamkajšnjem termalnem bazenu.

Izlet v Maribor, Maribor izlet, Maribor znamenitosti

Maribor (Kam na izlet za vikend)

18. Crikvenica

Hrvaška ribiška vasica, kjer je sedaj glavna panoga turizem, se nahaja le malce južneje od Rijeke, zato je idealna destinacija tako za enodnevni izlet kot več dnevni / vikend izlet. Čeprav večina Crikvenico povezuje s poletnimi počitnicami pa je to pravzaprav kraj, ki je zaradi številnih znamenitosti in ugodne klime, odlična izletniška točka v vseh letnih časih. Kaj vse lahko počnete in si ogledate v Crikvenici pa v obsežnem prispevku tukaj. Crikvenica ima kar nekaj hotelov (navsezadnje je izredno turistična destinacija, zlasti poleti), a mi smo bivali v Hotelu Mediteran. Sam hotel sicer ni nič posebnega, a se nahaja na dobri lokaciji, neprecenljiv pa je tudi razgled z balkona na morje in sosednji otok Krk. Najceneje smo ga uspeli dobiti preko kuponov na Megabonu.

Crikvenica, poletne počitnice, Hrvaška

Crikvenica, Hrvaška (Kam na izlet za vikend)

19. Vodice, Hrvaška

Vodice Hrvaška za vikend izlet ne priporočam v glavni poletni sezoni, saj zna biti do tja že precejšnja gneča na cestah in mejnem prehodu. A Vodice so spomladi ali jeseni odlična vikend destinacija. Poleg mile klime, več sonca, vas bo zagotovo navdušila tudi lokacija, sploh če ste radi bolj aktivni, saj se blizu Vodic nahaja tudi Šibenik, narodni park Krka, Otok Prvić… Kaj vse lahko počnete v Vodicah, ne glede na letni čas vašega izleta, pa v samostojnem blog prispevku tukaj. Ugodno namestitev pa najdete tudi na Megabonu, kjer imajo za hotel Olympia več ekskluzivnih ponudb, kar pomeni, da v tem hotelu bivanje najceneje dobite prav na portalu Megabon.

Vodice, Hrvaška, poletne počitnice

Vodice, Hrvaška (Kam na izlet za vikend)

20. Berchtesgaden, Nemčija

Čeprav smo Berchtesgaden v Nemčiji obiskali zgolj za enodnevni izlet, smo v trenutku spoznali, da bi morali ostati dlje časa. Berchtesgaden je čudovit in s svojo ponudbo prava destinacija za ljubitelje narave in pohodništva, saj vas zgodovinska gondola popelje do čudovitih poti v Nemških Alpah. Poleg tega, pa boste tam našli še Orlovo gnezdo, jezero Königssee ter rudnik soli, ki sva ga uvrstila tudi med naše najljubše tematske parke v Nemčiji, primerne za vikend izlet. Več o Berchtesgadnu pa si lahko preberete tudi tukaj.

enodnevni izlet, berxhtesgaden, nemčija

Vožnja z zgodovinsko gondolo (Enodnevni izlet – Berchtesgaden, Nemčija)

21. Podčetrtek

Če mislite, da je Podčetrtek vredno obiskati samo zaradi Term Olimia, se pošteno motite. To majhno področje v Sloveniji ponuja cel kup za aktivne in radovedne izletnike – od kolesarskih poti, dežele pravljic, jelenovega grebena in celo lastne pivnice. Več o izletu v Podčetrtek pa v posebnem prispevku tukaj.

kam na izlet, Podčetrtek, Terme Olimia

Izlet v Podčetrtek

22. Kras

Je lahko sploh kdaj napačen čas za izlet na Krasa, ki se v vsakem letu bohoti z drugačno podobo in ponuja cel kup znamenitosti ter doživetij? Očarljive vasice, ki s svojo kamnito podobo dajejo cel kup fotografskih motivov, turistične kmetije in osmice, kjer se vedno dobro je, spoznavanje kraških danosti v Živem muzeju na Krasu, ki je bil leta 2017 razglašen celo za najboljšo tematsko pot v Sloveniji. Tudi z bolj znanimi lokacijami ne boste zgrešili, sploh če jih že dolgo niste obiskali, saj doživljajo pravi razcvet in niso zaman označene kot slovenski turistični biseri. Kaj vse si lahko na izletu na Kras ogledate, kaj doživite (sami, v paru ali kot družina) in kje dobro jeste pa v obsežnem prispevku tukaj.

izlet-na-kras

Izlet na Kras

23. Katschberg, Avstrija

Katschberg mnogi sicer povezujemo s smučanjem, a poletje v Katschbergu ni prav nič manj zanimivo, pravzaprav nasprotno. Katschberg je poleti idealen za vse, ki iščete nižje temperature in ste radi aktivni v naravi. Regija namreč ponuja cel kup pohodnih poti, tudi za otroke, zato je poletje v Katschbergu po mojem mnenju idealno za družinske poletne počitnice. Zakaj se splača na vikend izlet v Katschberg pa podrobneje v blog prispevku Poletje v Katschbergu.

Poletje v Katschbergu

Poletje v Katschbergu – vikend izlet

24. Ljubljana

Saj vem, res se sliši malce smešno, da bi se za vikend izlet odpravili v Ljubljano, a zakaj pa ne? Prav na to idejo sva prišla s Simonom, saj so potovanja v tujino zaradi situacije z novim korona virusom postala zelo okrnjena. Tako sva v Ljubljani preživela tri dni (dve noči) in zaradi številnih doživetij in znamenitosti (nekatere nisva prej niti poznala), sedaj z gotovostjo lahko trdiva, da si tudi naša prestolnica zasluži več dnevni mestni oddih. Več podrobnosti, zakaj nama je bilo v Ljubljani tako všeč in zakaj tudi vam priporočava tovrsten mestni oddih pa v prispevku tukaj.

Vikend izlet oz. mestni oddih v Ljubljani

Vikend izlet oz. mestni oddih v Ljubljani

25. Bela krajina

Vikend izlet v Belo krajino je mnogo premalo, če hočete doživeti to premalo poznano slovensko regijo. Ne glede nato, koliko časa boste namenili zanjo, pa sem prepričana, da se boste ob reko Kolpo vedno znova vračali. Poleg kopanja v najtoplejši reki v Sloveniji, iskanja izvira reke Krupe, okušanja domačih dobrot, kjer ne morete mimo pogače, številnih pohodniških in kolesarskih poti, dih jemajočih razgledov in vrsto ostalih neraziskanih znamenitosti, vam Bela krajina postreže še s pravo tradicijo, prijaznimi ljudmi, slikovitimi mesteci, kot sta Črnomelj in Metlika ter mističnostjo, ki jo lahko ustvari le neokrnjena narava. Več o izletu v Belo krajino pa tukaj.

Izlet v Belo krajino

Izvir reke Krupe (Izlet v Belo krajino)

26. Poljanska Dolina

Poljanska dolina je tako malo znana in tako lepa dolina, ki meji na občino Škofja Loka, da bi bilo res škoda, da se tja vsaj enkrat ne bi odpravili za vikend izlet. Odlična je za pohodništvo in kolesarjenje ter s tem kot nalašč za razne aktivnosti na prostem, med katerimi ne sme manjkati niti občudovanje izjemnih razgledov. Na hribu ali v dolini, pa ne boste prikrajšani niti za dobro lokalno hrano. Več, kaj vse si je vredno za vikend izlet ogledati v Poljanski dolini pa tukaj.

Poljanska dolina za vikend izlet

Poljanska dolina za vikend izlet (Stari vrh)

27. Mala Nedelja

Pomurje lahko raziščete za vikend, lahko pa ga konkretneje obdelate po posameznih krajih. Mi smo se za vikend izlet znašli v Mali Nedelji, ki je najbolj znana po Bio Termah. Tako smo večino časa izkoristili za kopanje, sploh ker nas v času obiska ni razvajalo lepo vreme. Je pa Mala Nedelja odlično izhodišče za kar nekaj zanimivosti v okolici, ki so za kolesarske navdušence dosegljive tudi s kolesom. Lahko se odpravite do Blaguškega jezera, do razglednega stolpa Gomila ali pa si ogledate proizvodnjo bučnega olja. Več o izletu v Malo nedeljo pa tukaj.

Izlet v Malo Nedeljo in Bio Terme s kamperjem

Izlet v Malo Nedeljo

Seveda je na voljo še cel kup drugih destinacij – tako v Sloveniji, kot v sosednjih državah, ki so idealne za vikend izlet. Glede na to, da rada raziskujeva, bova blog vedno znova dopolnjevala z novimi in upava, da drugačnimi idejami kam na izlet, ki bodo prepričale tudi vas. Bova pa zelo vesela, kakšne vaše ideje in namige. 🙂

Booking.com

Če vas zgornje ideje, kam na izlet niso prepričale, vas bodo morda ideje za enodnevni izlet, ki jih vedno lahko naredite tudi kot malce daljši dvodnevni vikend izlet. Več tukaj.