Kam na potovanje z otrokom

Potovanja z otrokom niso nikakršna znanstvena fantastika. Četudi vam morda nekdo zatrjuje, da z otrokom res ni mogoče potovati ali pa da je to celo egoistično dejanje, se sama s tem nikakor ne morem strinjati.

Zame potovanja predstavljajo del mene, me osrečujejo, delajo bogatejšo v mislih, duši, dojemanju in razumevanju sveta…In ko ne potujem, o potovanjih sanjam.

Ker sem veliko potovala še preden sem postala mama, sem nekako vedela, da me nova vloga ne bo odvrnila od tega. Prav nasprotno, željo po potovanju mi je vloga mame še povečala, saj želim svet predstaviti tudi svojemu najmlajšemu raziskovalcu. Želim ga spoznati z vso raznolikostjo, ki nam jo ponuja svet, četudi le-ta ni vedno rožnat.

Včasih sem destinacije izbirala zgolj na podlagi cene, sedaj ko potujemo z otrokom, pa je odločilnih še nekaj drugih dejavnikov. Ti so sploh v ospredju prvih nekaj let otrokovega življenja in jih je za lažja in lepša potovanja zagotovo potrebno vsaj nekoliko upoštevati.

5 kriterijev za potovanja z otrokom

Razdalja

Za marsikoga je v prvi vrsti razdalja tista, ki že precej zmanjša izbiro destinacij. Nekateri namreč prisegajo, da se (vsaj na prvo potovanje), ne bodo podali (pre)daleč – morda nekaj sto kilometrov stran z avtomobilom ali dve, tri uri vožnje z letalom. Težko je biti pameten in trditi da razdalja ni pomembna, saj vendarle je. Starši velikokrat pravijo, da je to odvisno od otroka, a je izbira destinacije še najbolj odvisna od nas, staršev. Odločilno je namreč to, kako sproščeni smo pri načrtovanju potovanja prav mi sami. Nič ni narobe, če je nekdo drzni avanturist in se poda na drug konec sveta, se spopada s časovno razliko, a prav tako ni nič narobe s tistim, ki se bo odpravil na kakšen hrvaški otok, morda Grčijo, Turčijo in si tam nabiral samozavest za naslednjo, morda bolj oddaljeno destinacijo. Najboljša razdalja je torej tista, kjer se boste sami počutili samozavestno, sproščeno in srečno ter boste tako svojo umirjenost prenesli tudi na otroka.

Kam na potovanje z otrokom

Z oddaljenimi destinacijami ni nič narobe, če ste nanje pripravljeni

Eksotičnost

Nekaj eksotičnosti nikoli ne škodi in otroci se rojevajo ter živijo povsod po svetu, a vendarle sem sama pri tem vseeno nekoliko previdna. Ne moti me eksotičnost v kulturi, naravi, ljudeh. Me pa vsekakor odvrača eksotičnost v smislu določenih bolezni, ki jih prenašajo recimo komarji. Zaenkrat se sami še izogibamo malaričnih področij, z ostalo eksotiko pa se uspešno spopadamo, pa čeprav zaenkrat tudi še ne rinemo v resnično odročna področja, kjer bi do civilizacije rabili več dni.

Kam na potovanje z otrokom

Eksotičnosti se ni potrebno izogibati, a je vsekakor zaželjena zmernost

Prijazno družinam

Šele ko postaneš starš se začneš zavedati, kako lažja so potovanja, če se znajdeš na destinaciji, ki je družinam prijazna. To pride še najbolj v ospredje, ko so naši najmlajši raziskovalci že toliko »samostojni«, da se sami začnejo razgledovati naokoli. Vedno sem neskončno hvaležna za kakšna igrala, ki mi omogočijo vsaj nekaj minut dihanja in srkanja kave v miru. Potovanja z otrokom so nenehna akcija in roko na srce in ne glede nato, kako jih zavijamo, to res niso počitnice.

Kam na potovanje z otrokom

Družinam prijazne destinacije so staršem lahko v veliko pomoč

Hrana

S Simonom jeva skoraj vse, zato se s hrano na potovanju nisva nikoli pretirano obremenjevala. A ko so otroci lačni, so milo rečeno, res drugačni. Čeprav se morda sliši smešno in na začetku nelogično, so potovanja z otrokom najlažja takrat ko je še dojenček, je dojen in veliko spi. Večji kot so otroci, zahtevnejše vse skupaj postaja – tudi z vidika izbirčnosti, kaj šele v primeru alergij. Vsekakor pa so potovanja veliko lažja na tiste destinacije, ki so v svoji kulinarični ponudbi raznolike ter bogate s sadjem in zelenjavo in dejstvom, da sporazumevanje ne dela težav, tako da vedno veste, kaj se znajde na vaših krožnikih.

Kam na potovanje z otrokom

Raznolika kulinarika je na potovanjih z otrokom v veliko pomoč

Zdravstvo

Največ ljudi pa ima za potovanja z otrokom pomisleke predvsem pri zdravju. Sama prvo leto nisem posvečala veliko pozornosti na to, ker je bil Ren vedno zdrav, a z odhodom v vrtec smo se znašli na tako norem vrtiljaku, da bi jih z vidika zdravja najraje kar malce izbrisala iz spomina. Sedaj priznam, da vedno pomislim tudi na zdravstvene razmere v neki državi. Vsekakor pa je treba vedno razmisliti o raznih boleznih, predvsem tistih, ki so za nas eksotične, na dodatna cepljenja, higieno, kot tudi njihov zdravstveni sistem, sploh če ima otrok že določene zdravstvene težave.

Nikakor pa ne odrinite na pot brez dobrega zdravstvenega zavarovanja za tujino. Pri otrocih, sploh mlajših, ki še niti sami ne znajo dobro povedati, kaj jih boli, največkrat ni druge možnosti, kot da se obišče pri zdravstvenih težavah zdravnika, ki ga pregleda in postavi diagnozo. Tovrstna zdravljenja znajo biti v določenih državah izredno draga (sploh ZDA). Mi imamo vedno sklenjeno kar družinsko celoletno Multitrip zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni, ki edina v Sloveniji ponuja zavarovalno vsoto za milijon evrov in vsakič znova trkam, da nam ga nikoli ne bo uspelo koristiti.

Kam na potovanje z otrokom

Brez dobrega zdravstvenega zavarovanja za tujino nikar na potovanje

Potovanja z otrokom se precej razlikujejo od samostojnih potovanj, saj ne glede nato, kaj si kakšen o nas, potujočih starših misli, otroke vendarle postavimo tudi pri izbiri destinacij na prvo mesto. To, da ko enkrat postanemo starši zagotovo ne pomeni konec potovanj, temveč le to, da si jih moramo nekoliko drugače organizirati in misliti še na nekaj več stvari, kot sicer.